Crinii Maicii Domnului - Kefalonia

Crinii Maicii Domnului - Kefalonia

Minunea din Kefalonia

a1811df2b5d5d44cdbfe699a39f0cd3d.jpg?profile=RESIZE_400xCrinii Maicii Domnului reprezintă binecuvântarea cea mai de seama a localității Pastra, din insula Kefalonia, Grecia. În bisericuța satului, an de an, se petrece aceeași minune, și anume: crinii puși la icoană Maicii Domnului, deși complet uscați, înfloresc pentru a două oară, în chip minunat, astfel încât în ziua de 15 august, când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, aceștia se află complet înfloriți, neveștejiți și frumos mirositori.

Floarea de crin a fost asociată, încă din vechime, de către tradiția creștină, cu Bună Vestire, când Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună a mântuirii. Precum vedem, în unele icoane ale Bunei Vestiri, arhanghelul poartă în mâna o floare de crin, că simbol al curăției și al frumusețîi. Florile de crin fiind unele dintre florile împărătești, deosebit de alese și frumos mirositoare, sunt adesea așezate înaintea icoanelor împărătești și în Sfintele Altare.

Crinii Maicii Domnului din Kefalonia

În insula grecească Kefalonia, între localitățile Troghianata și Demutandata, la mică distanță de capitală insulei, anume de Argostoli, se află localitatea Langouvartha, unde are loc minunea anuală a înfloririi, pentru a două oară, a crinilor aduși Maicii Domnului de credincioși, în cursul anului. Bisericuța din localitate se numește, în chip firesc, "Biserica Maicii Domnului cu Crini", iar crinii albi din această sunt cunoscuți în regiune sub numele de "crinii feciorelnici".

Imediat după ce creștinii sărbătoresc Bună Vestire, iar crinii încep să înflorească, în special în luna mai, nenumărați crini sunt așezați înaintea icoanei Maicii Domnului din biserica amintită. În mod firesc, crinii, odată culeși, rezistă câteva zile, după care se usucă definitiv, nemaiputând vegeta iarăși. Acest lucru se întâmplă și aici, însă după ofilirea și uscarea crinilor, aceștia nu sunt luați din față icoanei Maicii Domnului, ci sunt lăsăți pe loc, până în ziua de 15 august.

377444f1ecc573280f616de7db5d959e.jpg?profile=RESIZE_400xCrinii așezați înaintea icoanei Maicii Domnului din această biserica înfloresc însă, pentru a două oară, în chip minunat, în fiecare an, în ziua de 15 august, când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Deși înfloriți pentru a două oară, având petalele verși și florile fragede, partea de jos a tulpinii lor rămâne însă uscată, spre a întări și mai mult minunea.

Bisericuța din localitatea Pastra, situată în partea nordică a insulei, este binecuvântată și ea cu aceeași minune anuală a reînfloririi crinilor, de către Maică Domnului. În curtea acestei bisericuțe, închinate chiar Adormirii Maicii Domnului, sunt plantați nenumărați crini albi. În luna mai, când crinii încep să îmbobocească și să înflorească, femeile din sat îi culeg și îi așeza în biserica, înaintea icoanei Maicii Domnului. Odată culeși însă, în numai câteva zile, crinii se ofilesc și se usucă. Că și în cealaltă bisericuța, ei nu sunt aruncați, ci sunt lăsăți înaintea icoanei minunate. În vremea postului, între 1 și 15 august, legile firii sunt biruite, că întărire a adevăratei credințe creștine, crinii uscați reînflorind în ochii tuturor.

2d57b6a5475683636f54b43781920971.jpg?profile=RESIZE_400xPe vremea când satul se află în stăpânirea contelui Lianos, cândva la începutul lunii august, acesta a trimis slugile să lucreze câmpul. Unul dintre lucrători, mergând pe deal, a găsit în iarbă o icoană a Maicii Domnului. Pe locul cu pricina s-a aflat și un crin alb. Așezând icoană într-o căpiță de fan, țăranul a plecat să își anunțe stăpânul, care însă nu avea vreme să vină să vadă icoană. În cele din urmă, acesta i-a spus să ducă icoană la Biserica Sfântul Dimitrie. În acea noapte, stăpânul a visat-o pe Maică Domnului, zicându-i să nu o ia „din casă ei”. Speriindu-se, el a adus icoană la el acasă, unde fiica lui, bolnavă la acea vreme, se va tămădui în chip minunat. Drept mulțumire, bărbatul a zidit o biserica pe locul din câmp, unde slugă a aflat icoană.

În localitatea Apikia, din insula cicladică Andros, femeile creștine cultivă cu multă evlavie „crinii Fecioarei”, numiți și „crinii sfințiți ai Maicii Domnului”, care înfloresc în luna mai. Ducându-i în biserica și uscându-se, după trecerea câtorva zile, aceștia sunt lăsăți și ei înaintea icoanei Maicii Domnului, spre a primi binecuvântarea reînfloririi. Din aceștia nu mai rămâne decât tulpină uscată, fără flori și fără frunze. Imediat ce începe postul Adormirii Maicii Domnului, tulpinile uscate inept să prindă iarăși viață, astfel încât în ziua de 15 august, aceștia sunt fragezi și plini de flori minunat mirositoare.

Despre crinii care reînfloresc în chip minunat, creștinii din zona povestesc următoarea întâmplare. Când regiunea Dodecanez se află sub ocupație italiană, în luna aprilie a anului 1943, o copila creștină a luat câțiva crini albi și i-a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului. Cum era și firesc, după numai câteva zile, crinii s-au ofilit și s-au uscat. După câteva luni, prin luna iulie, în chip minunat, crinii uscați au prins din nou viață, înverzind și făcând boboci; abia în ziua de 23 august însă bobocii au înflorit, împrăștiind bună mireasma. Începând cu anul 1943, când a avut loc pentru prima dată minunea reînfloririi crinilor, această s-a repetat anual, fără nici o excepție.

sursa: Teodor Danalache

 

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.

conţinut

Topics by Tags

Monthly Archives

-->