Șerpii Maicii Domnului - Kefalonia
Șerpii Maicii Domnului reprezintă o minune deosebită pe care Maica Domnului o săvârșește anual, în vremea postului Maicii Domnului, în insula Kefalonia. La numai două sate depărtare de localitatea Pastra (3 km), unde are loc minunea anuală a reînfloririi crinilor de la icoană Maicii Domnului, se află localitatea Markopoulo, locul unei alte minuni a Maicii Domnului. Drumul ce pornește din port, înspre localitatea Markopoulo, aflată în sudul insulei, este străjuit pe stânga de munți și pe dreapta de mare.
Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Stâncile grecești, ce se înalta brusc din apele albastre și transparente, alcătuiesc locul ideal pentru o viață liniștită și senină: mici sate, case modeste, ruinele unei oraș antic și câteva locașuri de cult, sunt doar o parte din frumusețile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numită „insula contrastelor”, căci pe această, ruine romane, venețiene și bizantine se înghesuie unele într-altele, de-a lungul plajelor însorite.
Dintre bogățiile duhovnicești ale insulei, amintim următoarele locașuri: Mănăstirea Sfântul Cuvios Gherasim, Peștera Sfântului Cuvios Gherasim, Mănăstirea Sfântul Andrei, Mănăstirea Panaghia Atrou, Mănăstirea Agrilion, Mănăstirea Maicii Domnului Themata, Mănăstirea Maicii Domnului Lagouvarda, Mănăstirea Lamia, Mănăstirea Kipouria, Biserica și Peștera Sfintei Paraskevi, Biserica Estavromenos și Biserica Maicii Domnului din Sission.
Șerpii Maicii Domnului - Kefalonia
În fiecare an, în luna august, în postul Adormirii Maicii Domnului, când creștinii prăznuiesc Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august), un număr însemnat de șerpi mici apar în jurul bisericii și a clopotniței din localitatea Markopoulo. În această perioada, biserica închinată Maicii Domnului „Langouvarda” este luată cu asalt de o specie unică de șerpi mici, fiecare având capul însemnat cu o cruce.
Anual, în ziua de 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, o specie unică de șerpi (lungi de 60 de centimetri și însemnați cu o cruce albă, pe cap și pe limba) apar în jurul vechii biserici din localitatea Markopoulo. Șerpii vor dispărea, iarăși în chip minunat, după slujba săvârșită în ziua de Adormirea Maicii Domnului. În timpul slujbei săvârșite pentru Maică Domnului, șerpii intră în biserica, umplând tot locul: se urcă pe icoane, se încolăcesc în jurul sfeșnicelor, stau pe credincioși și în Sfântul Altar. Există o emoție generală legată de apariția acestor șerpi, nu atât pentru vreun potențial pericol, cât pentru faptul că dacă aceștia nu vor apărea în perioada amintită, ceva rău se va întâmplă în regiune. Astfel, în anii 1940 și 1953, când șerpii nu au fost prezenți la biserica din Markopoulo, au avut loc războaie și calamități naturale.
În anul 1924, când Biserica Ortodoxă din Grecia a adoptat, împreună cu celelalte state creștine, calendarul îndreptat (nou), mulți au așteptat să vadă de vor mai apărea sau nu șerpii Maicii Domnului. Apărând șerpii, că în fiecare an, creștinii au înțeles că Sfântul Sinod este în măsură să hotărască asemenea lucruri administrative.
Această biserica se află zidită pe locul fostei Mănăstiri Langouvarda, distrusă de turci, precum și de un cutremur, în anul 1953. Tradiția locală, bazându-se mai mult pe legende însă, spune că, în momentul în care mănăstirea a fost atacată de pirați, cândva în anul 1705, maicile s-au rugat Maicii Domnului să le transforme în șerpi, spre a nu fi luate prizoniere sau batjocorite. Rugăciunea acestora a fost ascultată, iar pirații s-au înfricoșat de vederea șerpilor.
Șerpii Maicii Domnului, având capul însemnat cu o cruce, precum și limba, în formă de cruce, aparțin clasei de șerpi „telescopus fallaxspecies”, numită și „șarpele-pisica european”. Acești șerpi intră în biserica în vremea slujbei, iar nu oricând, arătând o blândețe deosebită față de creștinii din interior. Imediat ce se termină slujba Sfintei Liturghii, șerpii devin oarecum agresivi, ei ieșind din biserica și întorcându-se în puștiul din zona. Oricât ar fi căutați aceștia, ei nu vor putea fi găsiți, până anul următor.
sursa: Teodor Danalache
Comentarii