Memoria de lucru, ca ansamblu al proceselor psihice şi neuropsihice cooperează cu memoria bazată pe atenţie. Există neuroni specializaţi care se activează o perioad ă de timp, pentru luarea deciziei de către noi , punerea în evidenţă a unei sarcini, prelucrând alte informaţii.
E vorba de o atitudine fie focalizată, fie dispersată, fie controlată, sau automată. Există o serie de distractori interni cum ar fi vorba de gândurile, frământările noastre , dar şi distractori externi asupra a ceea ce se petrece în jurul nostru. Este necesară o stare de vigilienţă activată pentru a putea memoriza.Se ivesc intrebari precum:De câte ori o fi zis?, Nu îmi pot aminti…Nu am fost suficient de atent. Motivaţia noastră este legată de starea mentală.
Un îndemn primit a fost să gândim la prezent nu la trecut, pentru a putea fi mai atenţi. Să ne gândim în interiorul sinelui nostru, spunea profesoara.
Să medităm în plină cunoaştere la suflul, respiraţia noastră, să nu lăsăm să ne fie parazitate gândurile.
Să evităm factorii perturbatori. Să construim precum am realiza un film mental. Putem chiar cânta textul respectiv, aşa cum o fac de timpuriu copiii. Referitor la atitudinea focalizată asupra unei fotografii, imagini s- a atras atenţia asupra faptului că memoria vizuală a impus un anumit joc.
Am privit o fotografie timp de un minut, după care a trebuit să răspundem la şase întrebări asupra a ceea ce am reţinut.
Prima, s-a referit la subiectul propriu-zis . Am răspuns că era vorba de o plajă pe malul mării.
A doua întrebare, a fost :Câte personae am reţinut? Era vorba de 2 persoane care se putea distinge , dar nu foarte uşor, fiind în planul doi -trei.
Apoi, ce culoare avea un şezlong, din planul din stâng? Am răspuns bine galben, alţii au spus roşu dar nu era corect , era vorba de o umbrelă.
Am fost întrebaţi apoi , câţi palmieri am numărat pe malul mării. Am răspuns corect doi.
Am fost interogaţi, ce se zăreşte în fundal. Am răspuns corect – vapoare. Ultima întrebare s-a referit la ce se poate observa în prim planul din dreapta imaginii?
Am răspuns foarte corect că era vorba de un palmier, inclusiv umbra acestuia. Privitor la atenţia dispersată ni s-a cerut să grupăm pe categorii mentale, anumite obiecte urmărite pe ecran.
Cifra trei era importantă- din cele remarcate de mine. Exemplu trei obiecte metalice- furculiţa, foarfecele, cheile. Trei obiecte de îmbrăcăminte- pălăria, pantofii, centura, apoi trei păsări şi animale - cocoş, raţă, cal .
În altă fotografie, s-a înmulţit numărul sub-imaginilor de pe ecran, profesoara urmărind creşterea atenţiei nostre distributive.
Erau în plus faţă de cele nouă imagini iniţiale încă 6 , respectiv: o lămâie, o cheie specială, sau cum se mai numeşte -cheie franceză, căpşuni, o caschetă, o perie de dinţi, o frunză.
Exerciţiul următor, tema pentru acasă pe care urma să îl rezolv era de o complexitate deosebită în limba franceză. El cerea să ştii foarte bine alfabetul şi cuvintele franceze, mânuindu-le cu precizie în memorie.
Se chema –între două- entre deux . Era vorba de a afla un cuvânt , între două cuvinte din limba franceză.
Exemple: accent, accident, arbàlete, auditeur, aviateur, bague, baguoire, accésoir, balançoire, bateau, baudet, beatitude, manteau, mappemonde, maquette, marteau, même, meuble, miroir, mouton, mutation, myrtille, nature,etc.
Între accent şi accident, de exemplu am găsit prefixul acc , comun şi pe baza acestuia cercetând memoria am găsit… accésible ….
Un exerciţiu deosebit de interesant, s-a referit la urmărirea unei alte imagini, mai complexe, care arăta un port francez. Era vorba de portul la Rochelle, privind mai atent fotografia.
Am fost întrebaţi după aceea amănunte asupra imaginilor din prim plan sau din al doilea plan. Era vorba de o grădină verde, de numele unui vapor , scris foarte mic pe acesta vezi Le Passeur , de a număra mai multe turnuri din depărtare şi a observa că pe vârful unuia dintre acestea era un steag .
Ne-a fost indicat să reuşim să cumpărăm o serie de reviste cum ar fi cele de cuvinte încrucişate , reviste tip Magazin sau de jocuri.
Cel mai greu mi s-a părut identificarea foarte rapid mental , a unei grupări de patru litere exact în ordinea pusă XKPMY, din 12 rânduri lungi , ca la optician. Literele mari scrise , erau îndesate, lipite una de alta. În final am identificat 2+1+1+2+3+2+1+2+2 respectiv 16 grupări .
Atenţia concentrată a avut în vedere un alt exerciţiu , cel de construire a unor fraze perfect inteligibile, prin logica verbală, din 9 fragmente:
- après avoir recupéré Martine, 2 nous partons 3. du côté de l'Opera, 4 . à la gare d 'Austerlitz 5. samedi matin 6 .pour le Portugal 7. le train de 9h et 3 minutes 8. en vacances 9. nous prendrons.
Un exerciţiu de atenţie respectiv concentrare intitulat "Les animaux cachés ", o să îl prezintmai departe . Se referă la animalele ascunse într-un text. Era vorba de nu mai puţin de 27 de animale, pe care trebuia să le găsim .
Ştiam că fiecare nume de animal nu figurează decât o singură dată, iar accentele şi semnele de puctuaţie, la fel spaţiul între fiecare cuvânt din text, erau de
ne luat în considerare.
Pentru mai mare uşurinţă, ni s-a sugerat să încercuim grupările găsite.
S-a dat exemplu cuvântul pisică - chat care figura de 5 ori in text şi care nu era bun. Spicuiesc din text: Jean va chércher la crèche, va la déposer au pied de l' arbre….În acest text, am găsit vache- vacă şi cheval – cal, din gruparea a două, respectiv trei cuvinte ale teaxtului … şamd.
Memoria de lucru. Modul de amplasare a obiectelor.
Utilizarea cuvântului unde. Funcţiile cognitive angrenate în aceasta sunt :
1.Memoria vizualo-spaţială, care permite reprezentarea şi organizarea mentală a spaţiului.
2.Atenţia, cu focalizarea acesteia asupra obiectului plasat într-un context precis, inclusiv privitor la alte obiecte care îl înconjură .
3.Memoria asociativă asociază obiectul cu mediul ambiant. Îmi reprezint amplasarea acestuia iniţial, îmi figurez mental dacă este posibil.
Memorizarea amplasamentului obiectului.
Ne folosim de posibilitatea amintită anterior de clasificare-categorizare.Plasăm obiectul între altele de aceeaşi categorie.Manipulările obiectelor în general sunt maşinale, automate. Este analizat amplasamentul obiectelor, unele faţă de celealte, regrupându-le eventual pe categorii.
Punerea împreună a obiectelor poate fi aparţinând unei anumite familii-grupe. Ea se poate face pe considerente diferite, începând de la culoare , forme, utilizări etc.
S-a lansat un prim exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte -obiecte cu următoarele titluri:
jonquille-narcisă, été-vară, orange-portocală, hiver-iarnă, livre-carte, ordinateur-calculator, fleur-floare, pain-pâine, clé-cheie, ventilateur-ventilator, bague-cerc, alianţă , pharmacie-farmacie, fischier-fişier, lunettes-ochelari.
Tabelul propus cuprindea 6 coloane orizontale notate cu literele A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrăţele.
Dintre acestea, doar 14 erau ocupate de cuvintele amintite. Ni s-au lăsat doar două-trei minute pentru memorarea acestuia cum era expus, cu cuvinte cu tot, inclusiv poziţionare. Atenţia mea s-a îndreptat prima dată asupra diagonalei A1-F6.
1.Aceasta oferea posibilitatea cuprinderii a 5 numere din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte erau: jonquille, ordinateur, clé, bague, lunettes. Codificarea literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală era jocbl. Am reţinut mental acest prim cod .
- A doua observare tot foarte rapidă a fost cea de poziţionare, în special pe orizontala aflată la îndemna câmpului vizual, înaintea veticalei, mai întâi numeric de sus în jos a cuvintelor
total 14, un alt indiciu suplimentar.
3.Cuvintele le- am asociat apoi, observând că sunt un număr par respectiv de 14 , 7 perechi x2 , câte două astfel :Florile- narcisa cu floare, Anotimpurile -vara de iarnă, Alimentele- portocală de pâine, Calculatorul-de fişier, Cartea -de ochelari, Farmacia -de cerc , exemplul cercul de farmacişti , Ventilatorul -de cheie. Astfel , cuvintele s-u redus la jumate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAACCFV3-1-3-2-2-3
Cu aceste 3 considerente de bază pe care a trebuit să le stabilesc numai mental şi foarte rapid în cele 3 minute doar oferite, am pornit în etapa a doua la umplerea celor 14 pătrate din cele 36 . Gradul de ocupare al caroiajelor a fost 14/36, circa o treime.
Următorul tabel dat a fost ceva mai simplu respectiv tot de 14 cuvinte: alumette-chibrit, dahlia- dalie, banane,cendrier-scrumieră, journal-jurnal,crayon-creion, pomme-măr, bateau-vapor, portable-mobil, bracelet -brăţară,dossier-dosar, bulangerie-patiserie, tabouret- taburet, radis-rodie.
1.Fiind tot 14 cuvinte, am construit iar 7 perechi de 2 sau chiar 3 cuvinte respectiv:
Fructe- banane, rodie,măr, apoi Fumat-scrumieră-chibrit,Citit –Vorbit - jurnal-mobil-taburet, Notat- dosar- creion, Navigat vapor-brăţară sau ancoră, Cadouri -patiserie –dalie .Codificarea a fost FFCVNNC
2.Grupările de pe caroiaj, respectiv tot pe orizontală au fost numeric: 3+1+3+2+2+3=14
3.O altă observaţie rapidă a fost că de exemplu bateau- boulangerie-bracelet cuvinte apropiate , încep cu aceeaşi literă b
4.Pe diagonala stânga-dreapta, pentru a aşeza primele cuvinte care erau tot cinci: alumette –crayon-portable-dossier-radis, aveau aceeaşi pauză ca anterior, la B1, codificat ACPDR
Următoarele exerciţii date spre lucru au fost pentru memoria vizuală. Ni s-a dat să privim câteva minute imaginea mărită a unei bucătării. Erau patru ferestre pe fundal , dintre care foarte greu am observat că a patra de la dreapta era între-deschisă. Erau apoi două calorifere. În centru, se găsea masă de bucătărie cu 6 scaune, cu o vază pe aceasta.
La geam se găseau suspendate în partea stângă o serie de crătiţi. Tot în stânga , era bucătăria propriu-zisă cu aragazul, hota, şamd. În partea dreaptă era poziţionată apropiat, o scară de urcare la etaj presupun. Pe jos era un mozaic.
Au fost puse cinci întrebări interesante, de amănunt.
Prima, -ce se vede la stânga frontal- scara. A doua, dintre ferestre , care era deschisă- a patra , Câte scaune erau în jurul mesei- 6, câte trei de fiecare parte. Apoi, ce era pe jos şi ce culoare avea - mozaicul cu alb-negru. Ultima a fost- ce era poziţionat suspendat la fereastra din stânga- am răspuns vasele numite casseroles.
Un alt exerciţiu a fost cel de reconstituire a unor cuvinte. Ni s-a oferit o listă care arăta astfel:
Ni s-a dat una de 21 de expresii, care admiteau un verb în faţă care suna astfel:
…… …1/ .le répas/ ……2 son jardin/……….3 un trou dans le mur/ ………4 .un discours/
………….5..un portrait/ …….6 une opération/ …….7 d 'inutiles éfforts/ ……8 le ménage/
………9 du cheval/ ….. 10 des dettes succéssives/ …… 11 un compte rendu/…….12 un long trajet/……… 13 un chemin dans la neige/ ….. …..14 une faute/ …… 15 une cércle/ ……. 16 un cadeau/……17 les courses/ …….18 les valises/ …….19 les réproches/ ……20 .un vilain tour/……….. 21 du feu/
Problema a fot aceea de a găsi verbul cel mai,potrivit, evitând pe cât posibil verbul faire- a face. Ni s-a dat exemplu cum la Şcoala de Jurnalism, s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele avoir şi être.
Am ezitat în anumite situaţii, fiind vorba de nuanţe, să poziţionez un anumit verb. Până la urmă acestea au fost în ordine:
1 préparer, 2 cultiver, 3 pércer, 4 prononcer sau acuser, 5 drésser sau réaliser, 6 éfectuer, 7 fournir, 8 éfectuer, 9 monter, 10 accumuler, 11 éfectuer, 12 engager, 13 éfectuer, 14 faire, 15 déssiner, 16 offrir, 17 participer, 18 préparer, 19 adresser, 20 proférer, 21 allumer.
În continuare ni s-a dat să construim în limba franceză 14 cuvinte, începând cu l şi terminând tot cu acesta l. Prima tendinţă a mea a fost să aşez treptat vocalele lângă prima consoană şi să mă gândesc la diferite domenii.
Astfel au ieşit următoarele cuvinte, cu ajutorul profesoarei:
Legal- legal 5 litere, label-clasificare 5litere, lustral-purificat 6 litere, logiciel –logic 8 litere, liberal-liberal 6 litere, litoral -litoral7 litere, literal –literal 7 litere, laval -lavabil 5 litere, lateral-lateral 7 litere, longitudinal-longitudinal 12 litere, lacrimal-lacrimal 8 litere, licol-harnaşament 5 litere , lanceul-lansator7 litere, lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.
Cel mai lung cuvânt a avut 12 litere şi cele mai scurte 5 litere Pentru memoria auditivă , ni s-a citit rar un text al umoristului Pierre d' Arc, intitulat "La soupe a poissons rouges- Supa cu peşti roşii ", în care după o primă citire s-a procedat la o recitire cu mai multe pauze …. Trebuia să indicăm pe loc ce cuvinte lipsesc.
Un text mai greu s-a referit la expunerea, destul de lungă, cu multe întâmplări , pe care trebuia să o traduc mental, fără să notez nimic şi să urmăresc de asemenea fiecare amănunt.
În text era vorba de o doamnă al cărei nume trebuia să îl reţin- Doamna Gabillet care intra în camera acesteia, depunea presa pe biroul său, alături de telefon- întrebarea a doua era legată de telefon.
Se aşeza pe canapea şi lua pisica în braţe – întrebarea era unde-pe genunchi. Apoi se spărgea o vază şi doamna mergea- întrebarea era unde- în bucătărie, să arunce cioburile.
Acolo, în bucătărie era poziţionat castronul cu mâncarea pisicii- întrebarea era unde - lângă frigider. Doamna decidea să înlocuiască vasul spart cu altul. Întrebarea era cu ce obiect şamd …
Ni s-au dat în continuare, să reconstituim 23 de cuvinte pornind de la 6 litere astfel:
1.RNDCAA. 2. IÉEURC. 3. IRIRMO. 4. CUBEHO. 5. IDANRJ. 6. NIRAEC. 7. AGISEV. 8. UPMAFR. 9. TISSEE. 10. NETCAC. 11. ICENAB. 12. IPACNO. 13. UCLLAC. 15. GNACEE. 16. DRAAHS. 17. BIRTEM. 18. ÉVITÉR. 19. IRAPEN. 20. UEURBA. 21. SLIRIO. 22. HNECCA. 23. TUMNOO.
Un exemplu de rezolvare :1 CANARD sau CADRAN ….
Las cititorului posibilitatea să se antreneze în aceste screbble-uri .
Un exerciţiu interesant, s-a numit" Entre deux, sau Între două cuvinte ". Cuvintele erau grupate în două coloane astfel:
1 accént, accidént, arbalète, asticot, auditeur, aviateur, bague, baignoire, balançoire, bateau, baudet, béatitude.
2.manteau, mappemonde, maquette, marteau, même, meuble, miroir, mouton, mutation, myrtille, nature, nez.
Între acestea, păstrând rădăcina-prefixul , de exemplu acc şi urmărind alfabetic litera următoare a celui de al doilea cuvânt care urma , de exemplu i comparativ cu e , trebuia intercalat un cuvânt din dicţionarul francez. Exemplu accesoir…..
MEMORIA TOPOGRAFICĂ
Orientarea noastră spaţială are un important rol de exemplu în montarea sau în confecţionarea unor obiecte. În cotidian intră orientări ale noastre precum: la dreapta , la stânga, în faţă, în spate, deasupra , sus, mai sus, mai mic sau mai mare, atunci când garăm o maşină , sau atunci când ne plimbăm într-un loc necunoscut, fără a ne pierde.
Cum să facem ? Este o problemă de organizare personală aceea de a şti să ne luăm anumite puncte de reper. Fotografiem de exemplu mental poziţionările, dispunerea obiectelor unele faţă de altele.
Ni s-a înmânat de profesoară un caroiaj de 22x10 patrate , pe care l-am poziţionat pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul fiecărui caro, pornind de la 0,0 punctul de plecare, cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5 , Est 12 sau codificat S5E12 respectiv Sud 3Ouest 5 sau codificat S3O5, şamd . Astfel trebuia să ieşim în final fără a se intersecta traseele noastre prin al treilea pătrat din dreapta sus.
Un exerciţiu nou, geografic, adaptat la geografia Franţei a sunat aşa :Dacă oraşul Bordeaux este în centru, citaţi un fluviu la nord……Răspunsul a fost Loara…Citaţi un oraş la sud …….R ăspunsul a fost Biaritz.
Citaţi un ocean la vest …răspunsul a fost Atlantic….Dacă Paris este în centru, ….Citaţi un fluviu la nord……răspunsul corect a fost Sena….citaţi o regiune la est……. răspunsul corect a fost Alsacia Lorena
Citaţi un departament la Sud…. răspunsul corect a fost l 'Éssone ….Dacă regiunea Bretania, este în centru,…citaţi un continent la vest…. răspuns corect….. America….Indicaţi un oraş la sud…. răspuns Lyon, Marseille…Citaţi un continent la sud…. Răspuns corect…. Africa
Dacă oraşul Berlin este în centru, ….unde se găseşte amplasată Londra?…. Răspuns sud-vest
Unde este Vladivostok?…….Răspuns corect nord-est…Unde este Sicilia?…………….. Răspuns la sud-est
Dacă L' Île de Rhé poziţionată între Bretania şi Bordeaux este în centru….Unde se află raportat la aceasta Londra?….. Răspuns corect nord-est ….Unde se găseşte fluviul Rhône?…. Răspuns la est
Unde se găseşte Insula Réunion?…. Răspuns corect la sud-est….
Un ultim test a fost geografic de poziţionare:
Dacă oraşul Bruxelles este în centru….unde se găseşte Luxemburg?…… Răspuns sud-est
Unde se află Germania?……. Răspuns corect la est ….Unde se găseşte Olanda?…… Răspuns corect la nord-est.
A urmat un exerciţiu de memorie complex. Ni s-a prezentat un panou cu paisprezece elemente de reper, dispuse mental , pe patru coloane verticale.
A trebuit să –l reţinem astfel, fixând-memorând acest tablou, absolut mental, fără a scrie nimic, şi să indicăm apoi , din memorie pe caiet, cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element. Criteriile pe care mi le-am luat au fost patru, în afara grupării pe coloane.
A fost vorba de culori : galben, roşu , verde şi albastru, de forme geometrice de încadrare respectiv sferice, paralelipipedice sau piramidale , apoi de plasarea fiecărui cuvânt la stânga sau dreapta , sus sau jos, corelat cu o anumită logică de drumuri imaginate,cu asocierea de litere, de cuvinte, de exemplu cei trei B – Boulangérie, Bouchérie, Bracérie.
Cele 14 cuvinte au fost pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta :
Coloana I ….Domicile- Domiciliu –paralelipiped verde , École- Şcoală- idem roşu, Boulangérie-Patiserie, paralelipiped galben, Épicerie- Băcănie- Alimentara , idem galben.
Coloana a II-a verticală avea : Bouchérie-Măcelărie sferă roşie, Garage-Garaj , idem sferă roşie, Centrale Place- Piaţa centrală- sferică, albastru.
A III-a coloană verticală conţinea La Brasérie- Braseria , un paralalelipiped roşu, Coiffeur-Coaforul , idem tot roşu, Le fleueriste- Florăria, idem, verde, L 'Hôpital Robine - Spitalul Robin, cu formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur, pe toate laturile.
Coloana a IV-a, ultima, conţinea doar două cuvinte : Manége- Manejul şi Le Parc –Parcul .
Apoi ni s-a citit un text mediu ca lungime. Titlul acestuia era : Manger des épinards- Să mănânci spanac…..
După citirea rar a textului de către profesoară ni s-a dictat o listă de 26 de cuvinte. Din acestea trebuia să le alegem doar pe acelea care se regăseau în textul auzit.
Lista dictată rapid a cuprins cuvinte precum: éspece, pauvre, mythe, néuron, bananes, seurice, mémoire, inteligence, thon, legumes, plantes, c érveaux, acide , carence, œufs, tomate, attention , raison, famille, foi, folat, chataignes, central, vitamine.
Dintre aceste cuvinte erau corecte doar :éspece- numerar , pauvre- sărac , mythe-mit , bananes-banane, mémoire-memorie, thon-ton, l égumes-legume,
cérveaux-creier, œufs-ouă , carénce-carenţă, deficienţă , acide-acid , feuille-frunză, foi-ficat, folat- sare a acidului folic, chataignes- castane , central-central, important, vitamine- vitamină .
Având în vedere planul pe care mi l-am făcut de la începutul citirii textului, fiind unul legat de chimie şi medicină respectiv nutriţie , mi-a fost relativ uşor, traducând în memorie rapid , cuvintele cerute, să aleg pe cele care se potriveau cel mai bine textului audiat.
Încă de la citire făcusem o oganizare –structurare intelectuală- mentală a unor grupuri de cuvinte precum : acid folic, folat, vitamina B9, legume verzi, banane , castane, ton, ouă, ….
Două exerciţii care au urmat , au fost mai uşoare pentru mine ca proiectant.
Era vorba de a poziţiona în oglindă o imagine geometrică, pe care am copiat-o de pe tablă. Imaginea cuprindea forme geometrice diverse, începând de la pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două, cu un anumit spaţiu haşurat , forme de L, mai mult sau mai puţin simetrizate în jurul unor pătrate, triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari, diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.
Trasând o axă de simetrie pe care am găsit-o pe verticală şi cunoscând regulile simetriei extinse nu numai la perpendicularităţi, egalităţi de distanţe faţă de axă , dar şi orientări de zone haşurate, am terminat aproape imediat desenul.
Un alt exerciţiu geometric de memorat s-a referit la o figură complexă , cuprinzând douăsprezece alte subfiguri.
Era vorba de: pătrate, triunghirui mari sau mici dreptunghice, trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici, romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru care trebuiau numărate –memorate rapid liniile.
Apoi era vorba de liniile exterioare de legătură. Am numărat cinci rânduri de linii paralele, unele interioare aceleiaşi figuri, altele extinse şi în altele învecinate .
La reluare am constatat prezenţa doar a două mici greşeli, în zona de jos a figurii complexe, imaginate mental.
Era vorba de lipsa unei mici prelungiri de linii, precum şi de o linie mică în plus , întrucât nu numărasem între liniile paralele şi baza triunghiului.
Un exerciţiu foarte interesant s-a adresat memoriei semantice.
Impunea căutarea de proverbe şi de expresii în limba franceză care cuprind cifre sau nume .
Am notat Ali Baba et les 40 voleurs- Ali Baba şi cei 40 de hoţi….Méttre au pied devant l 'autre- A avansa cu puţin, un picior , înaintea altuia…..Un, deux, trois, au mur-Un doi, trei la perete….Tu fait comme les turques a ta bouche- Se bat turicii la gura ta…..Les Trois Musquetaires- Cei trei muşchetari….Le train de huit heures et 47 minutes- Trenul de ora 8 şi 47- film…..Mille et une nuits- O mie şi una de nopţi…..Les 12 travailles d 'Asterix- Cele 12 munci ale lui Asterix ….La douzième nuit- A douăsprezecea noapte
Un nou exerciţiu ne-a stârnit dorinţa de a cunoaşte cât mai precis poziţionarea oraşelor franceze. Era vorba de nu mai puţin de patruzeci şi nouă de oraşe, date ca listă .
Am reuşit pornind din nord către sud, de la stânga la dreapta să poziţionez doar 24, adică jumătate respectiv : Dunquerque, Calais, Le Hâvre, Dijon, Béçancon, Paris, Troie, Nantes , Le Man, Grénoble, Caen, Brest, Orleans, Toulouse, Lille, Chambèry, Saint Nazaire, Bordeaux, Pau, Nice, Biaritz, Bastia, Ajaccio, La Rochelle.
CAIET DE EXERCIȚII ALE MEMORIEI- II- CUM SĂ CONSTRUIEȘTI UN" ATELER DE MEMORIE"
Acest capitol se referă la modul cum poate fi posibil să pregătești și să realizezi un "Atelier de memorie pentru persoane în vârstă și bolnave, cu diverse afecțiuni care vizează memoria", bazat inclusiv pe modelul francez pe care l-am perceput prin experierea directă.
Pe parcursul elaborării caietului voi prezenta treptat mai multe aspecte practice.
Obiectivul formării:
Acest tip de atelier se adresează persoanelor în vârstă sau cu afecțiuni legate de memorie. El va permite:
-Stimularea memoriei
-Favorizarea modului de exprimare a persoanelor cu anumite boli de memorie .
-Înlesnirea adaptării persoanelor participante la viața de zi cu zi, cotidiană.
- Diferite tipuri de memorie. Aspecte teoretice. Exemple practice .
·B. Întrebări și răspunsuri privitor la memorie :
Aspecte vizate :
1.Cum putem să adaptăm activitatea noastră în funcție de diverse patologii.
2. Cum să știm să stimulăm diferite tipuri de memorii.
3. Exemple de Instrumente pentru evaluarea ședințelor atelierului propus de memorie
4. Cum putem să transmitem optim informații
5. Limitele activităților legate de memorie
6. Metode pedagogice urmate
7. Aplicațiii. Documente, fișe de lucru înaintate participanților
Conceptul de "atelier de stimulare cognitivă" există în Franța din anii 70.
La Grenoble, Liliane Israel, împreună cu Pr. Robert Hugonot, au fost pionieri în acest domeniu , arătând printr-un studiu prospectiv, că vârsta opririi de la munca obligatorie sau de pensionare cum se spune, nu este vârsta cronologică a factorilor de risc de declin cognitiv .2 Plecând de la această constatare, Liliane Israel a pus la punct o metodă de stimulare a funcțiilor cognitive, întâi pentru proaspeții pensionați, apoi pentru persoanele cu pierderi de memorie în scop de prevenire a acestor pierderi, , iar ulterior pentru cei care prezentau alterări ale funcțiilor intelectuale, fără un veritabil declin.
Conceptul de "stimulare cognitivă" se bazează pe cercetări importante în domeniul științelor neurologice. Ele se raportează la capacitatea creierului uman, indiferent de vârsta persoanei, ca acesta să își reorganizeze și își crească conexiunile, capacitățile neuronale precum și activitatea de neuromediator .
Neuromediatorul sau mediatorul chimic, este o substanță chimică, numită în același timp neurotransmițător, fabricată de organismul uman care permite celulelor nervoase sau neuronilor să transmită un influx nervos – mesaj între acestea , sau între neuron și altă varietate de celule a organismului – mușchi, glande etc.6
După recomandările HAS -" Înaltei Autorități în domeniul Sănătății Franceze", din anul 2008 , 1 , stimularea cognitivă face parte din tehnicile nemedicamentoase aplicate maladiei Alzheimer și pentru sindromurile aparente.
Este vorba de apropierea unei "pedagogii globale" cognitive, psihologice, dar și sociale. Intervențiile cognitive, revalidarea cognitivă, sunt o metodă importantă de reeducare neuropsihologică ,vizând compensarea procesului cognitiv deficient.
El poate fi propus inclusiv la stadii ușoare ale maladiei Alzheimer, pentru anumite tulburări degenerative focalizate. Nu sunt concepute teste decât individual. Această monitorizare nu poate fi realizată decât de către un personal specializat. Stimularea cognitivă este o intervenție psiho-socio-ecologică în raport cu situații complexe ale vieții noastre cotidiene
Mergând pe planul prezentat anterior, pentru realizarea unui "Atelier de memorie pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani", mă voi referi la "Tipurile de memorie " prin 22 Întrebări și Răspunsuri privitor la aceasta.
Întrebări si Răspunsuri privitor la memorie
I1. Cu cine poate interfera memoria cerebrală ?
Răspuns orientativ dat de psihologii francezi 1 :
Memoria cerebrală umană poate interfera cu funcţii cognitive precum: atenţia 1, concentrarea 2, inteligenţa 3, limbajul 4, afectivitatea 5 care includ mai departe : stresul 6, anxietatea 7, depresia 8 , izolarea socială 9, simţurile 10 prin organe senzoriale precum: văzul, auzul, simţul tactil, mirosul 1.
Dar mai e vorba de trăiri mai mult sau puțin creative, etc , spun teologii, artiștii etc .
I2. Cum s-ar putea defini principalele strategii de memorizare, din punct de vedere teoretic și practic? La ce fac apel acestea?
Răspuns :
Se desemnează prin termenul de "strategie", tehnici, metode, care fac apel la utilizarea unuia sau mai multor mijloace cognitive drept răspuns la situaţii specifice precum:
1.Vizualizarea sau imaginarea mentală, atunci când este efectuată ca : producere, manevrare, combinare de astfel de imagini. Acestea sunt a ceea ce poate fi vizualizat în creierul uman. Strategia se presupune că operează ca un fel de "cameră mentală. "
- Considerarea unui reper. Pentru a regăsi drumul său, copilul mic aruncă pietricele. Specialiştii spun că există un indice-reper pentru oricare parcurs. Pot fi realizaţi astfel indici- puncte de reper ale "memoriei episodice." Indicii se poate referi la o strategie de construire. Indicele e un termen apropiat punctului de reper. Reperele sunt utilizate pentru înregistrarea a ceea ce noi experimentăm, ce trăim, sunt cele care ne ajută să ne amintim ceea ce a fost înregistrat astfel.
- Strategia de asociere –caracterizare este utilizată în mod spontan, atunci când folosim expresia "prin asociere de idei". A face astfel de alăturări se referă la punerea în legătură a anumitor informaţii, pornind de la criterii, care în viaţa cotidiană corespund unor repere sau indici: concreţi, abstracţi, vizuali, semantici, afectivi.
4.Procesele de control au în vedere repetiţia pentru tipurile de codificare ce joacă un rol important în creşterea eficacităţii memoriei. Repetarea poate fi eficientă, deşi nu întotdeauna posibilă.Să repeţi, aceasta o poţi face atunci când e vorba de ceva automat, mecanic, cum e vorba de conducerea unui automobil, un pas de dans, punerea de muzică etc.
5.Clasificarea- categorizarea se referă la o codificare specifică. Uşurează cercetarea unor informaţii specifice.
6.Separarea- segregarea este un alt element important al tehnicilor cognitive.
A separa, e o strategie care permite să distingi . Un exemplu este acela al sublinierii unui text ca un mod de distingere, subliniere, de punere în evidenţă a unei informaţii mai importante.
7.Plasarea, punerea şi repunerea unei, informaţii într-un anumit context 1 are în vedere rememorarea contextului general, strategie ce constă în resituarea acestuia într-un cadru al memorării unei informaţii.
Punerea în context va fi cu atât mai uşoară, cu cât a fost realizată drept construcţie a acestuia.
Ceea ce aşteptăm de la "memoria activă a lucrului efectuat de noi", este aceea să ne permită fiecăruia să ne pregătim, să acţionăm privitor la selecţionarea unor informaţii particulare şi pentru tratarea acestora de maniera atingerii unui scop precis. 7
I3. Care sunt tipurile de atenţie, care cooperează mai mult sau mai puţin cu memoria de lucru ?
Răspuns:
Există mai multe tipuri de atenţie care cooperează mai mult sau mai puţin cu memoria de lucru: atenţia selectivă sau focalizată 1 , dirijată către un anumit scop;atenţia divizată 2, care tratează mai multe informaţii în acelaşi timp, aşa cum facem când conducem o maşină de exemplu; atenţia controlată 3, voluntară 4;atenţia automată 5, respectiv cea involuntară 6. Este dificil să putem fi foarte atenţi, deoarece atenţia este un proces care cere motivare. Putem să fim sustraşi de agenţi distractori interni precum refuzul nostru de a gândi într-un anumit moment. Apoi, de diferite dificultăţi, probleme, angoase, sau de unii factori externi privitor la ceea ce se petrece în jurul nostru.
Memoria de lucru incumbă rolul de control al acestor sustrageri ale noastre.
I4 Care sunt funcţiile cognitive care intră în funcţiune în cazul memorizării amplasării unor obiecte ?
Răspuns:
Funcţiile cognitive care intră în funcţiune în cazul memorizării amplasării unor obiecte sunt/ 1/ : memoria vizualo-spaţială 1, care permite o reprezentare şi o organizare mentală în spaţiu;
focalizarea atenţiei asupra unui obiect plasat la un punct precis şi privitor la ceea ce îl înconjură 2;memoria asociativă 3, aceea de a alătura obiectul respectiv unei anumite situaţii.
I5 Ce este memoria topografică ?
Răspuns:
Memoria topografică este aceea privitor la un anumit loc, cu referire la orientarea noastră în spaţiu, amintirea unor itinerarii, a modului de citire a unor hărţi, de memorare a anumitor locuri.
I6. La ce se referă memoria numelor proprii?
Răspuns:
Memoria numelor proprii, nu se referă doar la memorarea unor nume de persoane ci şi la cea a unor nume de locuri, obiecte de unică folosinţă ,şamd.
Este dificil să ne amintim unele nume proprii, pentru faptul că în general e vorba de lucruri abstracte, ce corespund unor exemple adesea unice din mintea noastră, opuse unor nume comune uzuale, iar acestea nu au semnificaţii evidente.
Cu cât sunt repetate mai multe nume, cu atâta ele sunt memorizate mai bine, mai puternic.
La fel, cu cât vor fi conectate mai multe nume, înrădăcinate în reţelele noastre neuronale, cu atât mai numeroase vor fi reperele noastre.
Cu cât mai multe nume vor fi conotate afectiv, fie pozitiv, fie negativ, cu atât mai puţin riscăm să le uităm.
Ca să memorizăm numele proprii, prima condiţie este interesul pe care îl pot reprezenta acestea pentru noi, fiind vorba fie de anumite locuri, fie de persoane, obiecte.Motivaţia noastră este întotdeauna precum un motor de activare a memoriei.
I7. Ce elemente are în vedere memorarea numelor comune? 7
Răspuns:
Putem greşi, dacă facem confuzia între un cuvânt şi scopul lingvistic al acestuia.
Pentru aceasta, pot interveni diferite cauze precum : sărăcia vocabularului nostru 1, stocul de cuvinte redus 2, sau necesar dintr-un domeniu particular 3. Apoi, indisponibilitatea unui cuvânt 4. Acesta poate exista în vocabularul nostru, dar putem să nu ni-l amintim momentan, atunci. Faptul se petrece precum la un articol care nu este în acea rază de memorie a noastră, dar el există în rezervă, stocat. Cuvântul căutat poate fi blocat de către un alt cuvânt, care sună la fel fonetic, sau este apropiat din punct de vedere semantic. Anumite cuvinte pot fi deranjante , destabilizante, pentru că ne evocă un eveniment, un sentiment dezagreabil, pe care îl repudiem. Se comportă precum cuvintele-ecran.
Altele pot fi foarte rar utilizate, din diverse motive iar totul se termină prin căderea în uitare.
Este vorba de cuvintele rare. În mod invers, alte cazuri sunt fericite. Cu cât vocabularul nostru este mai bogat, cu atât probabilitatea de a găsi cuvântul corect este mai mare şi mai uşor să gândim, să ne exprimăm, să scriem cu rapiditate, cu rigoare, precizie.
I8. La ce se referă memoria cifrelor şi logica numerică ?
Răspuns :
Memoria cifrelor şi logica numerică se referă la modul de a ne aminti o combinaţie de cifre.
Acest tip de memorie este antrenată în diverse strategii, care pot fi puse în operare, pentru a facilita memorizarea unor secvenţe de cifre care fac parte din cotidian. Vom putea aprecia prin memoria activă, lucrativă , ce funcţii cognitive intră în joc, în cazul memorării unor cifre, atunci când trebuie să reţinem un număr de telefon găsit în anuarul telefonic, fără să îl fi notat, şi fără să mai privim registrul telefonic.Memoria vizualo-spaţială, în raport cu poziţionarea cifrelor este importantă prin: memoria pe termen lung, cu acele secvenţe ce revin cu timpul şi repetarea elementelor care rămân în memoria noastră. Putem să memorăm: numere de telefon, chiar dacă ele sunt din ce în ce mai mult înregistrate pe mobilele noastre, coduri digitale, conturi bancare , numărul de la cardul nostru de sănătate, datele aniversare, diferite evenimente culturale, sportive, sociale.
Anumite date sunt mai uşor de memorat decât altele, pentru că ele ne-au marcat. Din acest motiv se poate asocia data evenimentului cu ceea ce făceam atunci când am aflat vestea.Datele acestor evenimente importante ne pot servi ca puncte de reper, în timp.
I9. La ce se referă memoria prospectivă ?
Răspuns:
Memoria prospectivă este cea privitor la ceea ce prevedem noi să facem. Ne raportăm la aceasta ca la o memorie a viitorului, care ne permite să gândim la ea. Memoria noastră face referire la trecut, printr-o funcţie care ne permite să conservăm, să stocăm informaţiile, pentru a le utiliza mai departe, cu scopul de a răspunde la necesităţile noastre de viitor, a ne adapta la mediul care se schimbă permanent.
Memoria prospectivă este cea a proiectelor noastre viitoare, a ceea ce dorim , ce prevedem să facem. Ne permite să călătorim în viitorul apropiat, sau chiar îndepărtat. Pentru a observa bine momentul oportun, nu este suficient să ne amintim doar locul unde am pus ceva important, ci să ne gândim, să îl fi luat înainte de a pleca. Şi pentru a fi gândit la aceasta, trebuie să fim precauţi.
I 10. Care sunt functiile cognitive care intră în joc in cadrul memoriei prospective ?
Răspuns:
Ele sunt:imaginaţia 1 , respectiv capacitatea de a ne reprezenta în imagini anumite lucruri, acte, situaţii, de a le avea în minte, fie că este vorba de un loc dat, fie de un moment dat, cum s-ar zice de un anumit context;memoria lucrativă 2, respectiv capacitatea de a menţine în spiritul nostru, de a păstra în memorie, în atenţie , o sarcină pe care o avem de executat, efectuând alte subsarcini; funcţiile executive 3, respectiv capacitatea de a proiecta în viitor, de a focaliza, precum am face o călătorie în amintirile legate de trecut; apoi planificarea, organizarea, selecţia- inhibiţia, judecata. 7
Memoria prospectivă este mai importantă dintre memorii din punct de vedere strategic, celelalte fiind mai aproape de cele tactice.
I 11. Ce exemple de procese se impun în mnemotehnică , imaginaţia mentală, modul de considerare a reperelor?
Răspuns:
Referitor la: mnemotehnică, imaginaţia mentală, considerarea reperelor, există mai multe exemple de procese de asociere, control, clasificare, discriminare, punere şi repunere în context.
I12. Ce memorie devine importantă pentru lucrul mental de vizualizare, construcţie mentală ,combinare, a imaginilor?
Răspuns:
O memorie importantă la care apelăm in aceste conditii este memoria creativă.
Un prim exemplu poate fi cel de întoarcere la trecut, ca dintr-o fereastră a camerei noastre mentale. Acesta ne poate face să trăim emoţii puternice. Repetarea lor, ne permite să recreem anumite situaţii. Poate fi vorba de filmul copilăriei noastre, identitatea noastră. Imaginaţia noastră mentală, lucrează precum o cameră video. Reţeaua neuronală este purtătoare a unei cercetări, bazate mai ales pe o strategie a imaginaţiei ,spun psihologii / / .
Asocierea, se referă la unele idei, apelând la anumite criterii, care corespund unor indici sau repere luate de noi.
Procesul de control amintit deja, numit şi codare, este în legătură cu eficacitatea memoriei noastre. El are în vedere un proces de repetare pentru verificare.Procesul de clasificare-categorizare, este de asemenea important. Un exemplu este asocierea melodiei cu ritmul, ca în meloterapie. Ne interesează ritmuri precum cel: cardiac 1, planetar 2, muzical 3, şamd. Există situaţii diferenţiate, între ceea ce se întâmplă pe ecranul calculatorului şi ce se petrece la scrierea sau citirea pe hârtie. Punerea şi repunerea într-un anume context, au în vedere rememorarea acestuia.
Resituarea noastră se poate face în acel context, de punere sau repunere în memorie a anumitor situaţii.
Este vorba de o refacere a drumului invers, exact ca la metoda retrogradă, cu diferite combinaţii, în diferite situaţii.
I13 Ce este memoria suplimentară de lucru?
Răspuns
Este vorba de memoria legată de calculele mentale de stocare, de modul de cooperare, prin citirea unui paragraf şi revenirea asupra acestuia. Există categorii de neuroni , numiţi "neuroni specializaţi".
Oglindirea şi empatia, prin factorii de empatie sunt în principal importanţi.
Este vorba de categorii aflate la baza fenomenului de empatie, respectiv de educare-învăţare.Se poate vorbi de atenţie distributivă, de mai multe categorii de informaţii, de atenţie controlată sau voluntară, atenţie automată sau involuntară.
I14 Ce factori importanţi pot interveni în memorarea unor secvențe de cifre?
Răspuns :
Există interpretări, reprezentări de expresii divergente, cu diverse acroșaje. În memorarea unor secvențe de cifre pot intra în joc patru factori: memoria de lucru 1, memoria vizual-spațială 2, memoria de lungă durată 3 și atenția 4 .
Ne putem imagina exact, ca și cum am fi în fața unui cod digital pe care trebuie să îl reținem. Ce putem reține în mod util mai întâi în memorie din acesta? Poate fi vorba de numere de telefon, coduri bancare , diferite date ale unor evenimente cotidiene, sociale, aniversare, sportive, politice. Unele din ele este imposibil să nu ne fi marcat într-un fel . Le putem asocia cu ceea ce făceam atunci, dar și după ce acestea au avut loc. Sunt etape speciale ,psihologice, umane.
Pentru reținerea numerelor sau literelor, memoria episodică, se intersectează cu memoria semantică. Evenimentul pe care noi l-am trăit mai demult la un anumit loc, formează contextul.
Datele, care au o anumită importanţă pentru noi, pot fi puncte de reper temporale. Unele dintre ele au căzut în uitare.
.I15 Cu cine este corelată memoria de lucru , pe cine este bazată ?
Răspuns :
Memoria de lucru este corelată cu un ansamblu de procese psihice şi neuropsihice.
Ea cooperează cu memoria bazată pe atenţie. Există neuroni specializaţi care se activează o perioadă de timp pentru luarea deciziei, respectiv punerea în evidenţă a unei sarcini, prelucrând alte informaţii. / /
E vorba de o atitudine fie focalizată, fie dispersată, controlată, sau automată.
I16 Ce tipuri de distractori interni si externi sunt corelaţi cu memoria de lucru si ce importanţă au ?
Răspuns:
Sunt menţionaţi o serie de distractori interni precum gândurile, frământările noastre ,
dar şi distractori externi privitor la ceea ce se petrece în jurul nostru. Este necesară o stare de vigilienţă activată, pentru a putea memoriza.
Motivaţia noastră este legată de starea mentală. Un îndemn poate fi să gândim la prezent, nu la trecut, pentru a putea deveni astfel mai atenţi. Să ne gândim în interiorul, în sinele nostru, spun psihologii deşi este imperfect . Poate mai corect, mai cuprinzător ar fi : să cugetăm la suflul, chiar la respiraţia noastră, să nu lăsăm să ne fie parazitate gândurile pornite de la inimă . Să evităm pe cât posibil din factorii perturbatori. Să construim, exact precum am realiza un film mental. Putem chiar cânta, interpreta mesajul respectiv, aşa cum o fac de timpuriu copiii.
I17.Privitor la utilizarea cuvântului unde, care sunt funcţiile cognitive angrenate în acest proces ?
Răspuns
Funcţiile cognitive angrenate de unde, în acest proces sunt conform; psihologilor francezi:
1.Memoria vizualo-spaţială 1, care permite reprezentarea şi organizarea mentală a spaţiului.
2.Atenţia 2, cu focalizarea acesteia asupra obiectului plasat într-un context precis, inclusiv privitor la alte obiecte care îl înconjură pe privitor.
3.Memoria asociativă 3, care asociază obiectul cu mediul ambiant. Ne reprezentăm amplasarea acestuia iniţial, apoi ni-l figurăm mental, dacă este posibil.
Ne folosim de posibilitatea amintită anterior, aceea de clasificare-categorizare. Ne plasăm obiectul între altele de aceeaşi categorie. Se poate analiza amplasamentul obiectelor unele faţă de celealte, regrupându-le pe categorii. Trebuiesc puse împreună obiecte aparţinând unei anumite familii-grupe de obiecte. Aceasta se poate face pe diferite considerente, începând de la culoare la forme, utilizări ale acestora, etc.
I18. Cum poate fi rezolvat ceea ce determină o eroare legat ă de tipul de nume comune sau nume proprii ?
Răspuns:
Pot fi analizate
Sărăcia vocabularului 1. Există o rezervă de nume comune destul de redusă, de îngustă. Domeniile particulare utilizează termeni tehnici specifici care nu sunt cuprinși în cuvintele comune. Privitor la indisponibilitatea unui cuvânt există în vocabular cuvinte pe care nu ni le putem aminti. Cuvântul căutat poate fi blocat 2 , chiar contaminat de un alt cuvânt fonetic, care sună la fel, sau este semantic apropiat. Acela poate avea un sens asemănător. Unele cuvinte pot fi deranjante sau destabilizante, întrucât ne evocă un anumit eveniment, sau sentiment dezagreabil. Cuvântul se poate comporta exact ca un ecran. Există cazuri de greutăți în revenirea memoriei noastre , precum cele raportate la persoane care au suferit un accident grav.
I 19. Care sunt ajutoarele pe care le poate aduce un limbaj mai bogat?
Răspuns :
Limbajul este un aliat puternic pentru memorare, pentru exersarea memoriei de către om.
Ceea ce se consolidează memoria se poate enunța clar. Cuvintele ne vin mai ușor de spus, de pronunțat. Este vorba de o legătură veche, clasică, între gândire și limbaj.Cuvintele nu sunt goale, nu sunt fără semnificație. Ele exprimă idei. Tot ele vehiculează cunoștințele , emoțiile, opiniile, sentimentele noastre, etc.
La orice vârstă putem să ne îmbogățim vocabularul. Aflați în mijlocul altor persoane, limbajul nostru va apela la sinonime ale unui cuvânt, la cele privite într-un anumit context. Există serii de expresii.
I20 . A te interesa și de altul este un antidot la egocentrism?
Răspuns :
Privitor la drumul personal, să privim în jurul nostru, să ridicăm capul să vedem către ce se îndreaptă lumea.
Să ne păstrăm echilibrul. Ignoranța este de multe ori cauza unor reacții ale noastre de neadaptare, frica de necunoscut, agresivitatea, intoleranța.
A te interesa și de altul este un antidot la egocentrism.Sunt multe oportunități. Acestea stimulează pe deoparte memoria semantică, memoria legată de concepte, asupra unor evenimente culturale.
Bibliografie I1-I20
1 . Haute Autorité de Santée (HAS)."Recommandations professionnelles. Diagnostic et prise en charge de la maladie d’Alzheimer et des maladies apparentées. " Mars 2008
2 . Israël L., Doret J. Hugonot R. " Les troubles de la mémoire chez la personne âgée. "Revue de Gériatrie. 4-9/11 1979: p 472-473 3 ,
3.Israël L . "Memory training programs as a reference to the clinical evaluation of drugs in memory disorders. " Arch Gerontol Geriatr Suppl. 1989
4 .Israël L. "Entrainer sa mémoire : guide à l’intention des moniteurs.ECPA". 1° édition : 1987 ; 2° édition. 2004
6.https://www.vulgaris-medical.com/encyclopedie-medicale/neuromediateur
- Jocelyne de Rotrou, La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche
- Elkhonon Goldberg, " Les prodiges du cerveau ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007
- J A Armour, "Anatomy and Function of Peripheral Autonomic Neurons Involved in Cardiac Regulation", in "Nervous Control of the Heart" , edited John T Sheperd , Mayo Foundation, and Mato Clinic Rochester Minnesota, USA and Stephen F. Vartner , Harvard Medical School Brigham and Women' s Hospital Boston, 1996
10.Mircea Florin Caracaș, "Drumul inimii către lumină", editura CORESI, ediția II-a , paginile 390-413, Capitolul 42 "Memoria celulară, O explicare a vieții umane, vindecării spirituale și materiale", Capitolul 43 "Vindecarea memoriei celulare. Metode, mecanisme. "
I21-I22
Ce este memoria sistemică?Dar memoria celulară?
Răspuns :
Teoria sistemelor vii susţine în mod explicit faptul că toate celulele vii posedă "memorie" şi subsisteme funcţionale "care iau decizii". 1
Recenta integrare a teoriei sistemelor vii în conceptul de energie, numită "teoria dinamică a sistemelor energetice" arată că toate sistemele dinamice stochează informaţie şi energie, în diferite grade!2-4 Mecanismul memoriei sistemice, oferă o explicaţie plauzibilă evoluţiei proprietăţilor sistemice emergente, prin interacţiuni cu feedback recurent. Un exemplu este circulaţia neliniară a informaţiei şi a energiei, care reflectă interacţiunile continue ale componenţilor dintr-o reţea complexă dinamică.
Bucle de feedback recurent există în toate sistemele atomice, moleculare inclusiv celulare. De aceea, ele ar trebui să se găsească în aceste sisteme, ca dovezi ale memoriilor sistemice atomice, moleculare şi celulare.
Mecanismul memoriei sistemice a fost aplicat în cazul unor observaţii controversate, aparent anormale din punct de vedere al medicinii complementare şi alternative, incluzând homeopatia.8
Mecanismul memoriei sistemice are o serie de predicţii…..
Legea iubirii este Legea Atracţiei Universale Cercetarea a testat concluzii deosebit de importante, derivate din teoria sistemelor energetice dinamice aplicate la inimă.
Ipoteza de bază a "neurocardiologiei energiei" o constituie faptul că informaţia şi energia ar putea fi transmise electromagnetic între creier şi inimă, creierul fiind capabil să proceseze prin rezonanţă electromagnetică informaţia primită de la inima donatorului. 5
Sunt plauzibile cu totul alte forme de comunicare energetică care ar trebui luate în considerare. 7
Descoperirea creierului inimii acum 16 ani de J.A. Armour, a fost un fapt decisiv,care a modificat concepţiile neurocardiologiei ,ramură importantă la graniţa între cardiologie şi neurologie.
Armour afirmă faptul că prin neuronii situaţi în cei doi noduli atrioventriculari stâng şi drept, inima dă semnale creierului pe care acesta le execută întocmai, iar creierul se comportă ca o centrală telefonică în multe cazuri – vezi dr. Iasenetki .
Schwartz şi Russek au descoperit logica memoriei sistemice, elaborate de ei la începutul anilor '80, atunci când Schwartz era profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea din Yale 2-4 şi datorită evoluţiei teoriei sistemelor energetice dinamice care a avut loc la mijlocul anilor '90, aplicată de ei asupra inimii.6,8
Memoria sistemică este unul dintre mecanismele posibile ale memoriei celulare. Memoria microtuburilor, conform altor autori, ar putea implica şi ea procesul de memorie sistemică.15
Descoperirea unor vibraţii cuantice în interiorul unor microtubuli din celulele creierului a adus unele argumente în favoarea acestei teorii vechi de 20 de ani.
Descoperirea vibraţiilor cuantice în structuri intra-celulare numite microtubuli, din interiorul neuronilor cerebrali, a sprijinit această teorie, spun autorii studiului, Stuart Hameroff şi Sir Roger Penrose. Ei sugerează că undele cerebrale (care sunt înregistrate prin electrocardiogramă – EEG) derivă din vibraţiile la nivelul microtubulilor, iar tratamente care ar influenţa aceste vibraţii ar putea fi utile într-o serie întreagă de afecţiuni mentale.Această teorie numită de autori "orchestrated objective reduction" (Orch OR), a fost publicată iniţial la mijlocul anilor 1990, de fizicianul şi matematicianul Sir Roger Penrose şi specialistul în anestezie Stuart Hameroff. Ei sugerau că operaţiile vibraţionale cuantice din microtubuli erau „orchestrate” de impulsuri sinaptice sosite în neuroni şi de memoria stocată în microtubuli şi finalizate prin ceea ce Penrose numea "objective reduction"; de aici, numele de "Orch OR." Microtubulii sunt componente majore ale scheletului structural al celulelor.
Teoria a fost criticată deoarece, creierul este considerat ca fiind prea „cald, umed şi zgomotos” pentru ca asemenea procese cuantice fine şi precise să poată avea loc în mod eficient, fapt adevărat.
Lucrările altor specialişti de la Universitatea din Pennsylvania au sugerat, spun autorii , faptul de asemenea că anestezia, care anulează starea de conştienţă în mod selectiv, fără a influenţa activităţile cerebrale non-conştiente, acţionează prin intermediul acestor microtubuli.
Unele aspecte deosebit de elocvente în susținerea rolului memoriei celulare, ce pot fi analizate corelat cu Răspunsul Imun Celular (RIC)9-13 El are rol de apărare prin recunoaşterea şi eliminarea:Celulelor proprii care au fost infectate cu microorganisme intracelulare patogene.
Bibliografie I21-I22
1.MillerJ,G."LivingSystems",NewYork,NY:McGraw-Hill,1978.
2.Schwartz ,G.E.,Russek L.G. "Dynamical energy systems and modern physics: Fostering the science and spirit of complimentary and alternative medicine.Alter Therapies",Health,Med,1997;3(3):46-56.
3. Schwartz G.E.,Russek L.G. "Do all dynamical systems have memory? " "Implications of the systemic memory hypothesis for science and society". in KH Pribram (ed.). Brain and Values: Is a Biological Science of Values
Possible,Hillsdale,NJ:Lawrence,Erlbaum,Associates,1998.
4.Schwartz G.E.R., Russek L.G.S, "The origin of holism and memory in nature: The systemic memoryhypothesis".FrontierPerspectives,1998,7(2):23-30.
5..Kuhn,W,F ş.a. "Psychopathology in heart transplant candidates". J Heart Transplants,1988, 7:223-226
6.. Russek L.G., Schwartz G.E,"Energy cardiology: A dynamical energy systems approach for integrating conventional and alternative medicine". Advances. J Mind-BodyHealth,1996;12(4):4-24.
7..TillerW.A. "Science and Human Transformation: Subtle Energies, Intentionality and Consciousness",WalnutCreek,CA:Pavior,1997.
8. Russek L.R., Schwartz G.E. „Interpersonal heart-brain registration and the perception of parental love:A42-year follow-up of the Harvard Mastery of Stress study“.SubtleEnergies,1994;5(3):195-208.
9. J .A .Armour, Department of Physiology and Byophysics, Dalhousie University Faculty of Medicine, Halifax, Nova Scotia, B3H 4HT, Canada, "Anatomy and Function of Peripheral Autonomic Neurons Involved in Cardiac Regulation", in "Nervous Control of the heart" edited John T Shepherd, Mayo Foundation and Mato Clinic Rochester Minnesota, USA and Stephen F. Vartner Harvard Medical School Brigham and Women's Hospital Boston,1996.
10 http://edituratrei.wordpress.com/2011/09/23/memoria-celulara-cheia-...
11 www.nexusmagazine.ro
12.http://terrarealtime.blogspot.it)
13.www.patologiegenerala.ro/cursuri/imuno-c7.pdf
CAIET DE EXERCIȚII ALE MEMORIEI II –APLICAȚII
Atelierele de creativitate s-au întors la București, la "Muzeul Țăranului Român" Acesta pregătește teme noi pentru grupe de tineri din școli, licee, fundații, apoi lecții de etnologie, desenat, pictat, inventat, calendar creștin, teatru de marionete, fotografiat, vizite și lucru în sălile muzeului.
Am combinat mnemonica dar și ajutorul teologiei, prin ceea ce am prezentat în carte
Pentru rezolvare s-au dat indicații treptat propus apoi a fi dezvoltate de cititori.
Copiați aplicațiile separat și încercați memorarea în timpul acordat , de obicei 3 minute apoi întoarcerea foii și încercarea de reproducere din memorie, conform criteriilor alese liber sau dintre cele sugerate .
Aplicația 1
Se dau 12 tipuri de activităţi sau acțiuni umane, precum:
activitatea intelectuală 1, activitatea de nutriție 2, activitatea fizică 3, activitatea liberă 4, activități artistice, creative 5, actul de odihnă 6, trăiri 7, activitatea în familie 8 – activități psihice 9, acțiune de echilibrare 10, proiecte de viitor sau prospective 11 , adaptare la mediu social 12.
Să se memoreze în 3 minute acestea, prin metodele prezentate anterior la întrebări și răspunsuri , apoi întorcând foaia , să se redea scris din memorie .
Propunerile de rezolvare sugerate sunt prin gruparea de activități apropiate
Aplicația 2.
Să se enunţe șapte tipuri de memorie:
procedurală 1, episodică 2, semantică 3, senzorială 4, lucrativă 5 , celulară 6, sistemică 7 , definind elementele distincte ale acestor tipuri de memorie, selectate fiecare cu importanţa sa . Se vor da lămuriri asupra modului de considerare a reperelor, elementelor cheie pentru fiecare caz aplicativ.
Propuneri de rezolvare :
Se va proceda la consultarea setului de întrebări și răspunsuri dat la capitolul anterior
Aplicația 3
Privitor la atenţia dispersată, se cere să grupați pe categorii mentale, 9 elemente -obiecte sau ființe :cocoş , furculiţă, chei, pălărie, raţă , pantofi, centură, cal , foarfece. Timp de lucru trei minute.
Propuneri de rezolvare:
De urmărit asupra acestei aplicații o anumită cifră ,exemplu aici cifra trei ce poate fi importantă.
E vorba de trei obiecte metalice: furculiţă, foarfece, chei, trei obiecte de îmbrăcăminte: pălărie, pantofi, centură, trei păsări şi animale: cocoş, raţă, cal .
Se poate înmulţi treptat numărul elementelor pentru creşterea atenţiei noastre distributive.
Pot fi puse în plus de exemplu faţă de cele nouă obiecte sau fiinţe iniţiale încă 6, respectiv: lămâie, cheie franceză, căpşuni, caschetă, perie de dinţi, frunză, fiind 15 per total , cu încadrarea altor 2 grupe ca obiecte de folosinţă sau elemente naturale
Aplicația 4
E vorba de a afla un cuvânt situat între alte două cuvinte Un exemplu de înşiruire : accent, accident, arbaletă, auditor , aviator , baie , balansoar, beatitudine , mantou, mapamond , machetă , mobilă , mutație , mirtil , natură ,…etc
Propuneri de rezolvare :
Între accent şi accident se poate găsi comun prefixul acc , comun, şi pe baza acestuia, cercetând memoria poate fi găsit… accesibil. La fel mai departe .
Aplicația 5
Prin atenţie concentrată, să se construiască fraze perfect inteligibile, prin logica verbală, dintr-un număr de 9 fragmente date : 1. după ce am recuperat-o pe Manuela, 2 noi plecăm 3. de pe partea Operetei 4. la Gara de Nord , 5. sâmbătă dimineață 6.către Iași 7. trenul de ora 8 și 15 minute 8. în concediu 9. prindem .
Propuneri de rezolvare :
Repunerea logic a celor 9 fragmente într-o frază inteligibilă
Aplicația 6
Se propune un exerciţiu tip tablă de şah, cu 14 subiecte-obiecte : margaretă, mandarină, primăvară,toamnă, caiet, mobil, floare, cozonac, cheie, aspirator, reţetă , stecker, farmacie, fişier, ochelari.
Tabelul propus cuprinde 6 coloane orizontale notate cu literele A-F şi 6 rânduri orizontale notate cu cifre de la 1 la 6, per total 36 de pătrate, comparativ cu 64 pătrate tabla de şah 8x8
Din acestea, doar 14 sunt ocupate de cuvintele amintite mai sus
Timp de lucru trei minute pentru memorarea acestui tabel, exact cum a fost expus , cu elemente cu tot, inclusiv poziţionarea lor.
Propuneri de rezolvare:
Atenţia se poate îndrepta prima dată asupra diagonalei , exemplu A1-F6.
Aceasta oferă posibilitatea cuprinderii a 5 cuvinte din 6 posibile, doar căsuţa B2 fiind goală. Cele 5 cuvinte amintite sunt :
margaretă, mobil , stecker, retetă , ochelari. Codificarea literelor de început ale cuvintelor plasate pe diagonală este MMSRO Poate fi reţinut mental acest prim cod mnemonic.
A două observare tot foarte rapidă, poate fi referitor la poziţionare, în special pe o anumită direcție, de exemplu , aici este vorba de orizontala aflată la îndemâna câmpului vizual, înaintea veticalei, mai întâi numeric, de sus în jos a cuvintelor .
Pe orizontală 3+1+3+2+2+3 Total 14 cuvinte , este un indiciu suplimentar calculat rapid.
Cuvintele pot fi asociate, observând că sunt număr par respectiv 14 . Pot fi deci divizate în 7 perechi , câte două cuvinte , astfel :
Florile- margareta cu floare, Anotimpurile – primăvara cu toamna, Alimentele- mandarina cu cozonacul , Informatice mobilul cu fişier, Cititul caietul cu ochelarii, Farmacia cu reţeta , de exemplu reţeta de la farmacie , aspiratorul cu steckerul .
Ca o consecință, cuvintele pot fi reduse astfel la jumătate, respectiv 7 grupuri de 2, cu iniţialele noi FAAICFA
Pe aceste 3 considerente de bază care pot fi stabilite rapid mental în cele 3 minute oferite, se poate porni în etapa a doua cu umplerea celor 14 pătrate din cele 36 .
Gradul de ocupare calculat al caroiajelor este 14/36, deci o treime.
Aplicația 7
Următorul tabel dat, are 14 cuvinte: căpşună , avocado , pară, aprinzător, brichetă carte -mobil-scaun, carnet -stilou , barcă- colac , cofetărie –patiserie.
Propuneri de mod de lucru :
Fiind tot 14 cuvinte, se pot construi perechi de 2 sau chiar 3 cuvinte, respectiv :
3 Fructe: căpşună , avocado , pară, apoi 2 Fumat: aprinzător- brichetă , 3 Citit –Vorbit : carte -mobil-scaun , 2 Notat: carnet -stilou , 2 de Navigat: barcă- colac , 2 de Cadouri: cofetărie –patiserie . Codificarea mnemonic FFCVNNC
Grupările de pe caroiaj, respectiv pe orizontală sunt numeric :3+1+3+2+2+3=14
.Pe diagonala de la stânga la dreapta, se pot aşeza astfel primele cuvinte care sunt tot cinci: aprinzător -stilou-mobil-carnet –barcă Ele au aceeaşi pauză, ca la exemplul anterior, la B1, codificat mnemonic ASMCB
Aplicația 8
Se dă următorul exerciţiu de reconstituire a unor cuvinte dintr-o listă care arată astfel:
Se dau 21 de expresii, care admit un verb în faţă, care sună astfel:
…… …1/ odihnă/ ……2 grădina sa/……3. o gaură în perete / ……4 . un discurs/
………….5.un portret / …….6 o operație / …….7 eforturi inutile / ……8 gospodăria/
………9 a calului/ ….. 10 date succesive / …… 11 o analiză/…….12 un traseu lung/…13 un drum prin zăpadă / ….. …..14 o greșeală/ …… 15 un cerc/ ……. 16 un cadou/……17 cursurile/ …….18 valizele/ …….19 reproșurile/ ……20. un tur periculos/……….. 21 ale focului/
Propuneri de mod de lucru :
Problema este de a găși verbul potrivit, evitând verbul a face. Se dă ca exemplu Şcoala de Jurnalism,unde s-a propus celor care vor vorbi să nu folosească pe cât posibil verbele a avea şi a fi .Poate deveni dificil în anumite situaţii, să poziţionezi un anumit verb, fiind vorba de nuanţe, .
Sugestii de rezolvare :
Până la urmă acestea pot fi în ordine, verbele :
1 a prepara, 2 a cultiva , 3 a aborda, 4 a pronunța sau a acuza, 5 a educa, a scrie sau a realiza, 6 a efectua, 7 a furniza, 8 a efectua, 9 a urca, 10 a acumula, 11 a efectua, 12 a angaja, 13 a efectua, 14 a face, 15 a desena, 16 a oferi, 17 a participa, 18 a prepara, 19 a adresa, 20 a profera, 21 a aprinde.
Aplicația 9
Se dă să fie construite 14 cuvinte, începând cu litera l mic şi terminând tot cu aceiași literă l. , din cât mai multe litere .
Propuneri de rezolvare :
Primul efort poate fi să aşezăm treptat vocalele lângă prima consoană şi să ne gândim la diferite domenii .
Pot rezulta următoarele cuvinte:
Legal 5 litere, liberal 6 litere, litoral 7 litere, literal 7 litere, lavabil 7 litere, lateral 7 litere, longitudinal 12 litere, lacrimal 8 litere, lilial-material medical pentru sondajul urinar 6 litere.
Orientativ, cel mai lung cuvânt poate avea astfel 12 litere şi cele mai scurte pot prezenta 5 litere
Se dau 9 din acestea, găsiţi restul.
Aplicația 10. Un exerciţiu propus cititorului se numește " Între două cuvinte ".
Cuvintele date pentru lucru sunt grupate în două coloane astfel :
- a-b …. accent, accident, arbaletă, auditor, aviator, bijuterie, baie, balansoar, beatitudine .
- m-n …. mantou, mapamond, machetă , mobilă, mutație , mirtil, natură, nas .
Sugestii de rezolvare :
Între aceste cuvinte date, păstrând rădăcina sau prefixul , de exemplu acc şi urmărind alfabetic litera următoare a celui de al doilea cuvânt care urmează, exemplu i comparativ cu e poate fi intercalat un alt cuvânt , posibil din dicţionarul lexical. Exemplu pornind de la stânga spre dreapta poate fi accesoriu…..
Aplicația 11
Se dă un caroiaj de 22x10= 210 pătrate , pe care să îl poziţionați pe orizontală, pentru a marca un traseu prin centrul fiecărui pătrat , pornind de la 0,0 punctul de plecare, cu indicări de poziţii cardinale de tipul Sud 5 Est 12 sau codificat S5E12, respectiv Sud 3 Vest 5 sau codificat S3V5. Apoi de exemplu N3E8, N3V9,S6V5, N8E9, S6N4,E9S1, V16S4, E14N7.
Sugestii de rezolvare.
Se pot considera datele acestea cu 10 subtrasee sau poate fi luat aleator un alt traseu continuat la propunerea făcută cu până la alte 10 subtrasee.
Altfel,puteți să ieşiti în final, fără a se intersecta traseele duse prin partea de sus , al treilea
pătrat din dreapta .
Aplicația 12
Se propune un exerciţiu complex de memorie .
Se prezintă un panou cu paisprezece elemente, tip repere de care am discutat anterior, ce pot fi dispuse apoi mental , pe patru coloane verticale.
Trebuie să reţineti, fixând rapid , doar în 3 minute , memorând identic acest tablou, mental, fără a scrie, a nota nimic, şi să indicaţi din memorie pe caiet, cât mai aproape de cele vizionate, poziţia şi numele fiecărui element.
Observații:
Criteriile care pot fi luate rapid sunt aproximativ patru, înafara grupării elementelor pe coloane.
E vorba de culorile date: galben, roşu, verde şi albastru, apoi de formele geometrice de încadrare imaginate , respectiv: sferice, paralelipipedice sau piramidale .
Apoi, este vorba de plasarea fiecărui cuvânt la stânga sau dreapta, sus sau jos, corelat cu o logică de drumuri utile imaginate, cu asocierea de funcţie .
De exemplu Patiserie , Măcelărie , Braserie se refera la nutriţie .
Cele 14 cuvinte date de noi pornind de sus în jos, de la stânga la dreapta pentru a fi memorate sunt :
Coloana I verticală …. Domiciliu –paralelipiped verde, Şcoală- paralelipiped roşu, Patiserie, paralelipiped galben, Băcănie- Alimentara , idem galben.
Coloana a II-a verticală: Măcelărie - sferă roşie, Garaj, idem sferă roşie, Piaţa Centrală- sferă albastră.
A treia coloană verticală conţine: Braseria , paralalelipiped roşu, Coaforul , idem tot paralelipiped roşu, Florăria, idem, tot paralelipiped verde, Spitalul, cu formă de cub mare cu patru cuburi mai mici în jur, pe toate laturile.
Coloana a patra veticală, ultima, conţine doar două cuvinte: Circul şi Parcul .
Aplicația 12
Se dau două exerciţii de proiectare
Este vorba de a imagina, apoi de a poziţiona în oglindă desenul geometric gândit , care poate fi copiat rapid.
Desenul poate cuprinde forme geometrice diverse, începând de la pătrate, romburi, triunghiuri echilaterale sau oarecare, cercuri , segmentate în două, cu un anumit spaţiu haşurat, forme de L, mai mult sau mai puţîn simetrizate în jurul unor pătrate, triunghiuri interioare mai mici, haşurate, cuprinse pe laturile unor triunghiuri mai mari, diagonale de pătrate, mediane de triunghiuri.
Propuneri de rezolvare:
Trasând o axă de simetrie care poate fi găsită de exemplu pe verticală şi, cunoscând regulile simetriei, extinse nu numai la perpendicularităţi, egalităţi de distanţe faţă de axă, dar şi la orientări de zone haşurate, poate fi realizat desenul.
Aplicația 13
Un exerciţiu geometric,de memorat. Se referă la o figură complexă, cuprinzând douăsprezece alte subfiguri. Poate fi vorba la alegerea cititorului de: pătrate , triunghiuri mari sau mici, mai ales dreptunghice, trapeze dreptunghice, mai mari sau mai mici, romburi, triunghiuri oarecare, mai multe paralelisme, pentru care trebuiesc numărate –memorate rapid liniile.
Apoi este vorba de linii exterioare de legătură.
Propuneri de lucru :
Pot fi numărate rândurile de linii paralele, de exemplu 5, unele interioare aceleiaşi figuri ca diagonale sau linii mijlocii, altele extinse şi în altele învecinate.
La reluare, se poate constata prezenţa unor mici sau mari greşeli, exemplu în zona de jos a figurii complexe, imaginate mental. Poate fi vorba de asemenea de lipsa unei mici prelungiri de linii, de o linie mică în plus, întrucât de exemplu nu au fost numărate între liniile paralele şi baza triunghiului. Se poate relua exercițiul până la rezolvarea perfectă
Aplicația 14 cu titlul" Maximum 8"
Un exerciţiu interesant se poate adresa memoriei semantice şi poate impune căutarea de proverbe şi de expresii care cuprind cifre sau nume.
Sugestii de răspuns :
Exemplu :
Ali Baba şi cei 40 de hoţi….
A avansa cu puţin, cu un picior, înaintea altuia…..
Un doi, trei la perete….
Cei trei muşchetari….
Trenul de ora 8 şi 47- film..
O mie şi una de nopţi…..
Cele 12 munci ale lui Asterix ….
A douăsprezecea noapte….
Completați celelalte 6 proverbe cerute
Aplicația 15
Un exercițiu se poate referi la regăsirea prin memorare timp de câteva minute și apoi reproducerea unui număr de expresii. De exemplu :
- A se impacienta …..2. O investiție fabuloasă ….3. A face eforturi eroice ….4. Un geniu precursor ….5. Rezultate glorioase ….6. A privi cu un aer halucinat ….7. A colecta pentru a aduna ….8. Să amâni până la calendele grecești ….9. Nu este o viață, este un maraton….10. O mică notă Zen
Propuneri de rezolvare:
Pentru a reține aceste expresii mai ușor și mai rapid, poate fi recomandat să închipuiți o istorie, legând cele zece expresii . Putem să reținem cuvinte cheie, grupate precum: eroic , greci, maraton…. cu titlul general de eroic și așa mai departe ….
Aplicația 16
Un exercițiu poate fi acela să găsiți sinonime ale unor expresii precum :
1.A pune cuțitul la gât ….2. A căuta pielița la ou ...3. Să nu te mulțumești cu un loc pe strapontină …4 Un munte care adăpostește un șoricel……5. Limba de viperă
Propuneri de rezolvare cu argumentare :
Pot fi găsite alte expresii astfel:
1.Să-i pui revolverul în spate ….2. Să cauți imposibilul …..3. Să vrei să ocupi un loc important … .4.Mult zgomot pentru nimic de Wiliam Shakespeare….5. Mierla persiflantă .
Un exemplu,pentru prima expresie- A pune cuțitul la gât, te poți gândi cum mai poate fi atacat cineva pentru a găși expresia de mai sus.
Pentru expresia a scoate pielița la un ou, se poate gândi la greutatea, imposibilitatea practic de a realiza aceasta și de aici expresia " A căuta imposibilul". Pentru cea de a treia expresie,se poate găși : "Să vrei să ocupi un loc important. "etc
Dați alte cinci exemple de proverbe cu sinonime
Aplicația 17
Un alt exerciţiu poate căuta mai adânc , prin cercetare în memorie .
Se cer antonimele pentru următoarele expresii de mai jos:
1.Prietenie bună ….2. De un mod apropiat …..3. Binefăcător al umanității ....4. A pune presiune …..5. A se angaja într-o controversă, o dispută …..6. Majoritatea tăcută
Propuneri de rezolvare:
Pot fi găsite în câteva minute expresiile:
1.Prietenie rea, rău famată….. 2. Un stimulent rău …. 3. Răufăcător al umanității.....4.A relaxa presiunea ……5. Haide, să mergem …..6. Minoritate agitată
Aplicația 18
Un exercițiu interesant este să găsim trei litere mari lipsă dintr-o expresie, conform cărora, să se formeze un cuvânt real de la capătul stâng până la ultima litera găsită din cele trei, iar cu aceste trei litere și restul până la capătul din dreapta să se formeze concomitent un alt cuvânt
Idei de rezolvare:
TRI - - - ITAT
MER
Imaginați cinci alte astfel de exemple
Aplicația 19
Un exercițiu se poate referi la reconstituirea a minimum 3 proverbe, pornind de la cuvintele următoare:
Cine-rândunică -vrea -ce-își- departe —nu tot - menajează -aur- o primăvară-cine –ce strălucește –nu face -să ajungă- forțele-este
Cuvintele au fost amestecate la întâmplare.
Rezolvare Va rezulta în cele din urmă:
Rândunica nu face o primăvară ….2. Cine vrea să ajungă departe, își menajează forțele …3. Nu tot ce strălucește este de aur ...
Construiți un alt exemplu bazat pe cel dat
Aplicația 20
Un exercițiu interesant se referă la căutarea unor expresii , unor proverbe care să se refere la o parte a corpului omenesc.
Exemplu:
A nu avea ochii mai mari decât stomacul …. A avea urechile înfundate ….. A arunca o privire ….. A avea mâna grea ….Degetele magice …...- A avea mâna lungă ....
Dați alte șapte exemple
Aplicația 21
Se dă un tabel cu 7 coloane orizontale și tot atâtea verticale, cu silabe din numele unor mari scriitori francezi sau europeni, urmând să găsim numele a 17 dintre aceștia .
RA RE LA MON CA DI TAI
TAI ROT DHAL CA MAR PLA CAL
VOL VAL BE TRE ZO TIU NER
NE SSEAU CHAIS CRA HU SAR NO
ZA RE TON DE MO ROU BEAU
LAIS GO SE PAS SPI HO SO
MUS GNE LIE RA STEN TE
Sugestii de rezolvare aplicație
Numele posibile rezultate :
Rousseau, Stendhal, Voltaire, Montagne, Beaumarchais, Sartre, Hugo, Zola, Moliere, Diderot, Camus , Rabelais, dar și Socrate, Spinoza, Horatiu, Seneca, Nerval .
Aplicația 21 Un exercițiu pentru găsirea a zece expresii care să vorbească de zeii din antichitate.
De exemplu :
A fi foarte pretențios, foarte orgolios ca Jupiter …. Să deschizi cutia Pandorei …. Să cazi în brațele lui Morfeu …. Muncile lui Hercule …
Completați alte 6 exemple
Aplicația 22
Încercați să vă amintiți data a zece evenimente importante produse în viața Dumneavoastră.
și mai ales ce concluzii importante ați tras
Sugestii de răspuns:
E bine să ne amintim reacțiile pe care le-am avut, apoi consecințele apărute. Să găsim un maximum de expresii importante pe care să ni le notăm în Carnetul de Bord, care să ne incite la reflexie, obiectivitate, înțelepciune, să ne învețe ceva mai departe în relațiile noastre.
18 exemple :
"Lupta continuă", "Să fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți", " Să nu zici hop până n-ai trecut râul", "Timpul costă bani", "Prudența este mama tuturor intelepciunilor", "Și mâine este o zi", "Paharul să fie mereu plin", "Noaptea este cel mai bun sfetnic", "Să separăm grâul de neghină", "Să lăsăm să treacă furtună și să apară cerul senin", "Să crezi mereu în steaua ta", "Stomacul plin nu are urechi și nu cere de mâncare", "Tăcerea este de aur iar vorba de argint", "Capul plecat, sabia nu-l taie", "Îi este frică și de umbra lui", "Nu-i fă altuia ceea ce nici ție nu îți place", "Trebuie să alegi între băutură și condusul mașinii", "Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț "-Voltaire,
Aplicația 23
Se dau următoarele 20 de cuvinte pentru a fi memorate rapid în 2-3 minute , prin gruparea pe categorii:
Ciocan, Corsaj, Cupru, Fustă, Dinte
Măr, Ureche, Pantalon, Cuțit, Fier
Piersică, Grifă, Piolină , Ananas, Nas,
Nichel, Caisă ,Ochi , Argint, Cravată
Sugestii de grupare:
Gruparea s-a făcut rapid, pe 5 categorii:
- Fructe: măr, piersică, caisă, ananas
- Metale: Nichel, Cupru, Argint
III. Anatomie:ureche, nas, dinte,
IV Îmbrăcăminte: corsaj, fustă, cravată, pantalon,
- Unelte: ciocan, piolină, cuțit, grifă,
Aplicația 24
Exemple :
Se dau următoarele expresii exemple cu verbul a avea Să se înlocuiască acesta cu alt verb:
1 A avea eșecuri ………………….. A cunoaște, a suferi eșecuri
- A avea proiecte ambițioase …… A-ți face, a construi proiecte ambițioase
- A avea o activitate sportivă ……. Să practici sportul
- A avea un bun nume……………. A purta un bun nume
- A avea o manie mare ……………A exprima, a resimți o mare manie
- A avea o meserie bună …………..A exersa o meserie bună
- A avea prieteni seara…………... A invita prieteni seara
- A avea o bună reputație………….A profita de o bună reputație
- A avea un mare curaj…………….A dovedi un mare curaj
- A avea o influență bună………..;A beneficia de o bună influență
11.A avea un bun succes……………A cunoaște un bun succes
- A avea reflecții strălucitoare……A emite, produce reflecții strălucitoare
- A avea un salariu bun………… A primi un salariu bun
- A avea un scop precis…………...A fixa, a viza, a te concentra către un scop precis.
- A avea zece metri lungime……... A măsura 10 metri în lungime
- A avea o mare alegere …………..A dispune de o mare alegere.
- A avea un aer mohorât…………..A expune, prezenta un aer mohorât
Dați alte 17 exemple de acest tip sau acoperiți coloana dreaptă și găsiți soluțiile cerute
Aplicație 25
Citați trei filme în care au jucat :
Jean Gabin, Jean Paul Belmondo, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Louis de Funés, Alain Delon, Sophie Marçeau , Stefan Iordache , Amza Pelea ….
Rezolvare :
"Comisarul Maigret", "Mizerabilii ", "Babette pleacă la război " , "Clanul Sicilienilor",
" Ghepardul ", Jandarmul din Saint Tropez, Omul din Rio, Profesionistul, Creierul , Idiotul, Adevărul, Far West, Oglinda , Nea Mărin miliardar …..
Aplicație 26
Găsiți cincisprezece expresii uzuale cu cuvântul" dinte":
Sugestii de Rezolvare :
Vechiul Testament -"Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"
"A avea dinți lungi"
"Când puii au dinți să muște"
"Stai ca la dentist"
"A avea dinții tari"
"Au cedat dinții"
"Și-a arătat până la urmă dinții"
Completați celelalte opt expresii cerute.
Aplicația 27
Scrieți 15 cuvinte la care există doar în forma de plural
Sugestii Rezolvare :
Finanțe
Obsesii
Tenebre
Condoleanțe
Împrejurimi
Frici
Taxe
Onorarii
Genunchi
Completați alte șase
Aplicația 28
Se dau cifrele 2,3,4,5
Din 2 înmulțiri și o scădere să se obțină 28
Rezolvare :
2x5=10
10-3=7
7x4=28
Imaginați un exercițiu asemănător
Bibliografie
- Jocelyne de Rotrou, "La memoire en pleine forme", juillet 2003, Guide Poche
2.Elkhonon Goldberg, " Les prodiges du cerveau ou comment l'esprit se bonifie avec l'âge" , traduit par Pierre Reignier, Ed. Robert Lafont, 2007
3.http://educationsante-aquitaine.fr/pub/prod_doc/80_biblio_mmoire_64.pdf
Comentarii
CAIET DE EXERCIȚII ALE MEMORIEI IUBIRII- I -ACRONIME
MirceaFlorin Caracas, Memoria iubirii, volumul II,editura EIKON, 2019
Mottouri :
Creștinismul e o luptă continuă pentru a-ți lărgi inima cf 2 Corinteni 6:13, pentru a-l încăpea pe celălalt în inima ta așa cum este el, pentru a ieși în întâmpinarea suferinței celuilalt… Ca să devin frate cu cineva, eu trebuie să mi-l asum. Pr Ciprian Grădinaru Biserica din Namur Belgia 2
"Avem iubire și putem vorbi despre iubire nu pentru că putem căuta sau concepe iubirea ci pentru că Iubirea absolută ne caută, ni se arată și ni se oferă: " În aceasta este dragostea , nu fiindcă noi am iubit pe Dumnezeu ci fiindcă El ne-a iubit pe noi și a trimis pe Fiul Său jertfă de ispășire pentru păcatele noastre " I Ioan 4,10
"Iubirea nu e o calitate intrinsecă, ci e o comuniune, ea nu există decât în mișcarea spre altul ….Omul poate vorbi la propriu și cert despre iubire, numai în măsura în care o experimentează direct și personal, în măsura în care Dumnezeu, prin Întrupare o oferă El însuși…"Fără împărtășirea Izvorului absolut al iubirii orice idee de iubire își pierde temelia și esența, se relativizează și se volatilizează . ""Iubirea poate fi cucerită numai în măsura în care se lasă ea cucerită, în măsura în care ea însăși se oferă "
" Pr.prof. George Remete 1
"Și noi am cunoscut și am crezut iubirea pe care Dumnezeu o are către noi " I Ioan, 4,16
"A îi spune cuiva că-l iubești înseamnă a-i spune :"Tu nu vei muri niciodată! "Gabriel Marcel
Când eram grav bolnav de endocardită, aveam un kilogram de apă în jurul inimii, gândeam că inima mea este o insulă în calea apelor,dar fiind tot a lui Hristos mă voi însănătoși. La aceasta se adăuga nivelul hemoglobinei de maximum 7 datorită Metaplaziei Mieloide cu Mielofibroză, ceea ce făcea ca pompa mea cardiacă să funcționeze în sistem de avarie.
Cum să trezesc o inimă din mijlocul apelor? Îmi aminteam versurile magice ale lui Jacques Brel și Jacques Romain: Une île / Une île au large de l'espoir /Où les hommes n'auraient pas peur /Et douce et calme comme ton miroir /Une île /Claire comme un matin de Pâques. Offrant l'océane langueur…..
Am cerut ajutor de la Iisus Hristos să ies din această stare. Nu îmi era frică, așa cum spune atât de frumos Pr. George Remete "Nu se poate iubi din frică"1. Dumnezeu a făcut în așa fel încât să îmi dau seama că suferința mea apărută din toate direcțiile organelor interne era doar aparentă.
Inima , în timpul rugăciunii inimii "se lărgea", cu puterea dată de Sus .
Se curăța în Duh Sfânt, pentru a se pregăti a deveni ca un "vas" de umplut și astfel a putea merge mai departe cu rugăciunea.
Cum scrie în "Sbornic " 3 la Capătul 124:"Așadar Domnul, venind în unire cu duhul omului nu îl umple îndată în întregime sau se sălășluiește în el. Aceasta nu atârnă de El, ci de noi și anume de patimile care au pătruns ca topite , în toate puterile firii noastre, care încă nu au fost scoase din el și nu au fost înlocuite prin virtuți contrare. "
La fel, la Capătul 128:"Arătarea exercițiilor care mijlocesc întărirea în bine săvârșită de puterile sufletești și trupești. După chipul acesta, viața harică va arde și se va înflăcăra înăuntru în duh. Mulțumită râvnei și osârdiei omului care se predă lui Dumnezeu, darul îl va umbri și îl va pătrunde din ce în ce mai mult sau chiar și-l va însuși prin puterea lui sfințită".
Majoritatea oamenilor , se așteaptă să vorbești într-un limbaj accesibil .
Încerc să dezvolt primul capitol al introducerii exercițiilor , legat de construirea de acronime.
Ce înseamnă "încălzirea inimii "sau "miluire" din: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu , Miluiește-mă pe mine păcătosul!" Rugăciunea inimii.
Sunt cuvinte duhovnicești care ar putea fi înțelese astfel: "Lumina milei lui Hristos" - lumina la care am putea accede oamenii inclusiv prin rugăciunea intensă a inimii. În același timp, rugăciunea aceasta , adresată insistent, spusă mult timp, produce și "încălzirea inimii" , inclusiv fizic, dublată de cea duhovnicească . Sfânta împărtășanie, luată după confesare este "medicament miraculos " ce vine în interiorul nostru , prin Trupul și Sângele lui Iisus Hristos -Mântuitorul nostru .
Raportat la "creierul inimii" descoperit de prof. J.A . Armour și colaboratorii acestuia din 96, acum peste 20 de ani , fotografiat , măsurat, analizat , , apar termeni medicali precum: noduli , atrio- ventriculari, stâng, drept . Privitor la modul nostru de comunicare, sunt cuvinte de asemenea pe care e necesar a le percepe : comuniune de iubire, dar, har de la Dumnezeu .
Sunt toate acestea cuvinte cheie, raportate la inimă, memoria iubirii: iubire, împărtășire, rugăciune, miluire, curățare, încălzire duhovnicească , lărgire, vibrare , noduli , atrio- ventriculari, stâng, drept, comuniune de iubire, dar, har de la Dumnezeu , în total minim 15 cuvinte cheie .
Încercăm un prim exemplu de exercițiu de acronime
Să zicem că trebuie să reţinem 6 cuvinte: Crez 1, Rugăciune 2, Eliberare 3, Duminică 4, Intuiție 5, Nădejde 6 , Tară 7 , Amin 8
Este similar Scrabble-ului: sunt utilizate iniţialele acestor cuvinte pentru a crea un cuvânt “ancoră” sau o propoziţie ancoră (în funcţie şi de lungimea seriei de memorat).
O practică bună este aceea de a separa la început cuvintele care încep cu consoane, de cele care încep cu vocale pentru a vedea pe ce litere ne putem bizui .Ordinea nu este importantă.
Ea nu trebuie neapărat să fie una alfabetică.
Pasul 1 de separare
Cuvinte cu inițiale vocale: Eliberare, Intuiție, Amin
Etaje inițiale consoane : Crez, Rugăciune, Duminică, Nădejde . Țară
Va veni ușor să se construiască cuvinte inteligibile cu cele 7 litere : CREDINȚA, ARDENT CEDRINA T ….
Ideal ancora e bine să fie un cuvânt care să fie cu sens sau să aducă aminte de unul cu sens.
În cazul nostru primele două cuvinte au un sens deosebit de profund.
Cea mai cuprinzătoare definire a credinţei a lăsat-o Sfântul Apostol Pavel-Apostolul Neamurilor, ucenicul lui Gamaliel cel mai mare învăţat al timpului, acum 2000 de ani, devenit Apostolul lui Hristos, pe drumul Damascului: „Credinţa este adeverirea celor nădăjduite şi dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11). Teologia, dezvoltând aceasta spune despre credință că este mai întâi de toate- Darul lui Dumnezeu. Este rodul conlucrării dintre Dumnezeu şi om, dăruită omului prin Harul divin. Dumnezeu nu poate fi cunoscut cu mintea, pentru că „lumea, prin înţelepciune, nu L-a putut cunoaşte pe Dumnezeu” (1 Corinteni 1,21).Credinţa este deci un dar al harului Duhului Sfânt.
Mergem la a doua ancoră ARDENT
Găsim în DEX , cinci sinonime semnificative : înfocat, înflăcărat, aprins, pasionat, arzător . Îmi amintesc, atunci când eram adolescent și mă întâlnisem din fericire cu cărțile marelui scriitor Ștefan Zweig: " Secret arzător", "Orele astrale ale omenirii" , "Suflete zbuciumate" , șamd, cât de puternic puteau să mă impresioneze , chiar titlurile acestui mare romnacier.
Mă gândeam ce putea însemna arzător? Apoi, din ce aflam mai multe, ardeam de dorința să merg mai departe. Eram tot cu sufletul la gură !
A treia ancoră : CEDRINA T- sau CEDRINA TODD are semnificație ştiințifică pentru cei care caută în dicționar. Scrabble era chiar în copilărie, ca și Rebusul, anagrifele, anagramele, sarea și piperul căutărilor noastre de copii . Un ziar care promova mult aceasta era atunci Informația, prin anii 57-60. Scrabble se găsea relativ ieftin la toate librăriile, la fel cu dicționarele de termeni absolut folositoare și celor mici și celor mari.
Îmi amintesc cum urmăream ziarele de după-amiază, luam uneori câte șapte, împreună cu un coleg arhitect cunoscut acum al Parisului. Rezolvam, ne consultam și trimiteam mai departe inclusiv pe numele altor colegi de clasă Toate acestea, cu credința fermă că o să reușească măcar unul din noi la extragerea cu premii finale. Și așa s-a întâmplat! Ne-am bucurat toți 30, 15 fete și 15 băieți , împreună cu dragul nostru învățător Mucenic Cicerone, de câte o savarină după acel concurs cu tragere loto , cu cei 100 lei reveniți premiu unui coleg de al nostru .
Mergem mai departe. Avem 15 termeni cheie raportați la credință respectiv inimă .
Pe aceștia putem să încercăm să îi" legăm", "țesem "apoi "memorăm " în text.
Cuvintele cheie dintr-un text, la rândul lor funcționează ca ancore pentru alte lanțuri asociative, ori pot constitui o listă parţială e exemplu a elementelor creierului inimii . Aflăm unele date chiar de la cartea de anatomie privitor la inimă :
"nodul sino-atrial Keith-Flack e situat în peretele atriului drept, aproape de orificiul de vărsare al venei cave superioare; iar sistemul de conducere atrio-ventricular e alcătuit din nodul atrio-ventricular Aschoff-Tawara, situat în partea postero-inferioară a septului interatrial și fasciculul His, care ia naștere din nodul Aschoff-Tawara. El coboară în peretele interventricular și se împarte în două ramuri (dreapta și stânga), care se termină prin rețeaua anastomotică Purkinje în miocardul ventricular. "
Această metodă de lucru mnemonică , funcţionează bine pentru serii mici de 4-5-6-7 cuvinte iar acronimele se pot crea practic pe loc în minte rapid
Rog cititorii să construiască ei alte ancore din acronime, luând câte 6 termeni din cei 15 .
Bibliografie
http://www.frcneurodon.org/comprendre-le-cerveau/a-la-decouverte-du...
ANATOMIE DU CERVEAU ET DU SYSTÈME NERVEUX
Le cerveau constitue le centre de contrôle du corps humain, il gère tout ce que nous faisons. Que l’on soit en train de penser, de rêver, de faire du sport, ou même de dormir, le cerveau y prend part d’une façon ou d’une autre. C’est un exemple d’ingénierie organisée en différentes parties connectées entre elles de façon très spécifique. Chaque partie du cerveau à des tâches particulières à réaliser, ce qui fait de lui un processeur ultime. Travaillant en tandem avec le reste du système nerveux, le cerveau reçoit et envoie des messages, permettant une communication ininterrompue entre le monde extérieur et le soi.
Cartographie du cerveau
L’encéphale représente la partie majeure du cerveau humain et est associé à des fonctions supérieurescomme le contrôle des comportements volontaires. Penser, percevoir, planifier, et comprendre un langage, toutes ces fonctions sont sous le contrôle des hémisphères cérébraux. Le télencéphale est divisé en deux hémisphères : l’hémisphère droit et l’hémisphère gauche. Ces derniers communiquent entre eux par un faisceau de fibres nerveuses appelé corps calleux.
À la surface de l’encéphale se trouve une couche de tissu cérébral appelé cortex cérébral. Cette structure est plus communément appelée matière grise en raison de sa couleur grise. L’apparence bosselée du cerveau humain est aussi due aux caractéristiques du cortex cérébral. En effet, plus des deux tiers du cortex est replié dans des circonvolutions, ce qui permet d’en accroître la surface et le nombre de cellules nerveuses.
La fonction du cortex cérébral peut être analysée en divisant le cortex de façon plus ou moins arbitraire en zones, un peu comme l’arrangement géographique en pays et continents.
Le lobe frontal est impliqué dans l’initiation et la coordination des mouvements, dans les tâches cognitives supérieures comme la résolution de problèmes, la pensée, la planification, bien d’autres aspects de la personnalité et de la formation des émotions.
Le lobe pariétal intervient dans les processus sensoriels, l’attention et le langage. Une lésion du côté droit du lobe pariétal peut entraîner des troubles de l’orientation spatiale, même dans des lieux familiers. Si le côté gauche est lésé, les capacités à comprendre le langage parlé ou écrit peuvent être altérées.
Le lobe occipital prend part dans l’information visuelle y compris dans la reconnaissance des formes et des couleurs.
Le lobe temporal joue un rôle dans l’encodage des informations auditives et dans l’intégration des informations provenant des autres modalités sensorielles.
Les neurobiologistes pensent également que le lobe temporal intervient dans la mémoire à court terme grâce à l’hippocampe et dans la mémoire des réponses émotionnelles via l’amygdale.
Toutes ces structures forment le cerveau antérieur. Cette structure inclut également des noyaux cérébraux profondément enfouis sous le cortex : les ganglions de la base ; le thalamus et l’hypothalamus. Les noyaux gris centraux aident à la coordination des mouvements et dans les comportements liés à la récompense. Le thalamus joue un rôle de coordinateur des informations sensorielles allant au cortex ; l’hypothalamus, quant à lui, est le centre de contrôle de l’appétit, des comportements de défense et de reproduction, du cycle veille-sommeil.
Le mésencéphale est constitué de deux paires de petits renflements appelés colliculi. Ces groupes de neurones jouent un rôle prépondérant dans les réflexes visuels et auditifs et dans le transfert de ces informations vers le thalamus. Le mésencéphale comprend également des îlots de neurones éparpillés dans le système nerveux central jouant un rôle important dans les mécanismes de récompense et dans l’humeur.
Le rhombencéphale comprend le pons et le bulbe rachidien. Cette structure permet le contrôle du rythme respiratoire, de l’activité cardiaque et du niveau de glucose dans le sang.
Une autre partie du rhombencéphale, nommée cervelet, contient également deux hémisphères. Cette structure intervient dans le contrôle des mouvements et dans des processus cognitifs qui nécessitent une coordination. Il joue un rôle important dans les apprentissages pavloviens.
La moelle épinière est une extension du cerveau dans la colonne vertébrale. Elle reçoit des informations sensorielles de toutes les parties du corps en dessous de la tête.
Elle utilise ces informations pour générer les réflexes, par exemple, en réponse à une douleur, et elle transmet également les informations sensorielles au cerveau notamment dans le cortex cérébral. Par ailleurs, la moelle épinière génère des influx nerveux dans les nerfs qui contrôlent les muscles et les viscères au travers d’activités réflexes ou de commandes volontaires en provenance de l’encéphale.
Système nerveux central et périphérique
Le cerveau antérieur, le mésencéphale et la moelle épinière forment le système nerveux central (SNC). L’encéphale est protégé par la boîte crânienne tandis que la moelle épinière qui mesure environ 43 cm de long est protégée par la colonne vertébrale. Le système nerveux périphérique
Le système nerveux central est constitué de nerfs et de petites concentrations de matière grise appelées ganglions. Ainsi, le système nerveux représente un système biologique formé par un réseau de zones dematière grise interconnectées par des faisceaux de matière blanche.
Le cerveau envoie des messages vers les nerfs périphériques via la moelle épinière à travers le corps afin decontrôler les muscles et les organes internes. Le système nerveux somatique est composé de neurones connectant le SNC avec des parties de l’organisme qui interagissent avec le monde extérieur. Les nerfs somatiques dans la région cervicale sont associés au cou et aux bras tandis que ceux situés dans la région thoracique sont associés au thorax et ceux situés dans les régions lombaires et sacrées interagissent avec les jambes.
Le système nerveux autonome est formé de neurones connectant le SNC avec les organes internes. Il est divisé en deux parties. Le système nerveux sympathique, qui mobilise l’énergie et les ressources du corps lors d’un stress ou d’une excitation tandis que le système nerveux parasympatique permet de conserver l’énergie et les ressources durant un état relaxé ou pendant le sommeil.
_____________
Pour en savoir plus sur les mécanismes fascinants de notre cerveau, découvrez nos autres dossiers.
extraordinar și foarte interesant acest text
CU PREȚUIRE!
Efectuează aceste 4 exerciții ca să ai până la adânci bătrâneți o minte lucidă și o memorie bună
Antrenamentele permanente vă ajută să fiți mereu în formă fizică mai bună și să nu cedați schimbărilor legate de vârstă. Acest fapt se referă la toate organele organismului nostru inclusiv și la creier.
Echipa noastră vă prezintă 4 exerciții simple care pot să ajute la antrenarea unei bune memorii și la alte funcții cognitive până la adânci bătrâneți.
Culori diferite
Aveți în față un șir de cuvinte scrie cu diferite culori. Începând cu primul cuvânt, pronunțați în glas culoarea cu care este scris cuvântul. Ajungeți până la capăt și începeți să citiți de la coadă. Inițial va fi dificil, deoarece pentru text răspunde o parte a creierului, iar pentru culori o altă parte.
Folosul: Este o bună profilaxie a bolii Alzheimer: Ajută la restabilirea legăturii dintre emisfere, antrenează concentrarea și atenția.
Tabelul Schulte
Concentrați-vă asupra cifrei 19 din centrul pătratului. Scopul dvs. este să găsiți cifra 11 și apoi celelalte cifre în creștere, fixând cifra găsită cu privirea. Drept urmare pentru efectuarea acestui exercițiu, tabelul poate fi desenat de sine stătător în ordine haotică sau să-l găsiți pe internet.
Folosul: Crește viteza de primire și prelucrare a informației, precum și dezvoltă privirea periferică.
Semne cu degetele
Puneți degetele mâinii drepte astfel încât să arătați semnul „pace”, iar cu degetele mâinii stângi arătați „ok”. Apoi schimbați pe rând poziția degetelor astfel încât mâna stângă să arate pace, iar dreapta ok. Acum efectuați acest exercițiu în același timp cu mâna dreaptă și cu mâna stângă.
Folosul: Antrenează atenția și abilitatea de a muta de la o sarcină la alta.
Scrierea sincronizată
Pregătiți 2 foi de hârtie și în fiecare mână câte un instrument de scris. Începeți să scrieți forme geometrice în același timp cu ambele mâini. De asemenea, puteți scrie litere sau cuvinte cu același număr de caractere.
Folosul: Scrierea sincronizată învață creierul să facă față mai multor sarcini simultan, activează funcționarea ambelor emisfere.
Alte sfaturi
Neurobiologul Lawrence Katz a elaborat un sistem de exerciții pentru creier pentru a menține funcțiile sale până la adânci bătrâneți.
FELIX AFTENE „MEMORIA SPAȚIULUI” @ INSTITUTUL FRANCEZ, IAŞI
Posted by Cosmin Nasui
La 21 de ani de la prima sa expoziţie la Centrul Cultural Francez, Felix Aftene vă invită în perioada 3 mai – 3 iunie în spaţiul expoziţional al Institutului Francez din Iaşi într-o construcţie vizuală care aşază faţă în faţă două spaţii temporale. Două culoare ale propriului timp interior, materializate în două serii de fotografii, cele din 1996 şi cele de acum, însoţie de un proiect video, pe muzica lui Christophe Zurfluh. Inspirat din dansul contemporan, filmul exploatează ideea de memorie a spaţiului în atelierul artistului. Spaţiul se identifică la nivel simbolic cu traseul figurativ al amprentelor personale, conturat progresiv prin mişcările corpului-instrument artistic. În prelungirea periplului spaţial şi temporal, frame-uri desprinse din film, şase lucrări de pictură completează acest performance bazat pe hibridizarea mai multor forme de artă. Unitatea de referinţă rămâne, ca şi în alte situaţii, autoportretul, confruntarea cu diverse ipostaze ale sinelui. Creaţiile lui Felix Aftene generează astfel o mitologie personală, care împrumută elemente şi forme ale spaţiului de creaţie.
Conceptul expoziţional, fundamentat pe paralele temporale, se încadrează în contextul aniversar în care Institutul Francez sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de existenţă la Iaşi, perioadă în care colaborarea franco-română a făcut posibile proiecte de durată, fundamentale din punct de vedere cultural pentru comunitatea ieşeană.