BALET LA KOSOVO - comunicat de presă

BALET LA KOSOVO - comunicat de presă

  Premieră în lumea literară din România: lansarea romanului de dramă și război „Balet la Kosovo” de Adrian Scriminț.

  Potrivit criticilor, această lucrare este momentan unică prin felul ei de a fi, și anume că nici sârbii și nici kosovarii nu au abordat încă în literatură problema delicată a acestui război etnic de la Kosovo. Destul de rară și abordarea baletului în literatură, a destinului unui balerin, a detaliilor ce se ascund în spatele cortinei, pentru că publicul vede doar partea strălucitoare a acestei meserii iar balerinii scot la suprafață mereu doar luciul acesteia. Încă un factor rar în literatura autohtonă este faptul că nu s-a mai scris demult un roman de război.

  Patru ingrediente l-au inspirat pe balerinul Operei Brașov să scrie această carte. Prima inspirație se află în imensitatea atrocităților scrie în presa ambelor părți, atât cea kosovară cât și cea sârbă. A doua o reprezintă poveștile oamenilor pe care i-a întâlnit autorul în cale, oameni care și-au trăit propriile drame sau le-au auzit de la mulți alții – având în vedere că Adrian Scriminț a lucrat ca balerin pentru o perioadă de 12 ani în diverse țări ale fostei Iugoslavii, țări precum Serbia, Bosnia și Croația. Fiica scriitorului s-a născut în Sarajevo, de exemplu. A treia inspirație o reprezintă chiar trăirile scriitorului, surprins fiind pe teritoriul Serbiei pe toată perioada bombardamentelor NATO. După spusele autorului, acesta a fost singurul străin din 22 care a tolerat să rămână în război și să ducă aport actului artistic pe scena Teatrului Național Sârb din Novi Sad, deportat fiind în patrie imediat după încetarea războiului de către poliția militară Sârbă. Ultimul ingredient ar fi cel mai important în conceperea unui astfel de roman, și anume propria fantezie a oricărui scriitor, căci mulți dintre ei intră în capcana invocării faptelor trăite, fără să aibă dibăcia și subtilitatea așezării proprice a cuvintelor pe foaie, vital fiind luciul narațiunii.

  Ce cuprinde în mare acest roman? După cum este expusă o succintă descriere a acestuia pe prima clapă a cărții, totul pornește de la doi frați, aflați în aceeași companie de balet, ambii recrutați în armata sârbă. Unul dintre ei, fiind mai norocos, cu un an înaintea începerii bombardamentelor aviației NATO asupra Serbiei avea doar să doarmă în cazarma militară iar în timpul zilei avea să facă balet clasic în teatrul în care lucra, celălalt a fost însă mai ghinionist, deși influenta directoare a baletului îl încredințase că urma să facă același lucru ca și frate-său mai mare, noaptea să doarmă în cazarmă iar ziua să lucreze la teatru. Datorită excesului de zel cu care a completat chestionarele în cadrul procedurii de recrutare, protagonistul romanului s-a trezit comasat direct la Kosovo și Metohia, de preferință în spatele liniei inamice. În cadrul acestui roman sunt comasate două stări diferite dar similare ale protagonistului: ororile și aberația războiului cât și dezamăgirile întâlnite în drumul unui artist. La fel ca și în cutia Pandorei, dintre toate agoniile pământului și aici speranța iese la suprafață ultima. Acest roman demonstrează din nefericire că formele stupide, periculoase ale naționalismului tocmai renasc din nou în Europa.

  Adrian Scriminț este laureat al Concursului Naţional de balet Oleg Danovsky 1998. Finalist al Concursului Naţional de Literatură „Rețeaua literară” - 2012, 2019, 2020. Calobarator al revistelor de literatură „Rețeaua Literară”, „LiterNautica”, Agora Artelor, Cronopedia etc. Balerin solist la Teatrul Naţional Sârb Novi Sad, Teatrul Naţional Sarajevo Bosnia şi Herţegovina, Teatrul Naţional Pecs din Ungaria, Nordharzer Stadtebung Theater Halberstadt din Germania, Teatrul Naţional Split Croaţia etc. În prezent balerin, solist al Operei Braşov. Poliglot. Scriitor. Jurnalist, moderator emisiuni la RadioProDiaspora, Știrile Transilvaniei, revista central europeană Ballet Magazine. Alături de soția sa în 2017 a fost desemnat la Gala Uniunii Patronatelor cuplu de balerini ai anului.

  Prozatorul are în pregătire următoarele romane: „Răpănoșii”, „Cartierul proletarilor”, „Nuvele și povestiri de secol 21”.

  Lansarea romanului „Balet la Kosovo” va avea loc în foaierul Operei Brașov în data de 21.06.24 ora 18.30. La eveniment vor ține cuvântul scriitorul de însemnătate central europeană Leonard Oprea, profesorul Dr. universitar, poetul Tiberiu Foriș; conferențiarul universitar, doctor în filologie - Virgil Borcan; managerul editurii Creator - Petru Irinel Merlușcă. Prefața cărții este întocmită de președintele Uniunii Scriitorilor Români filiala Brașov – Adrian Lesenciuc și postfața de poetul Tiberiu Foriș. Coloristica lansării va fi dată de artiști precum „Cvartetul Impressione”, balerinii Operei Brașov - Daria Nicoară și Teodor Pătrașcu, va cânta și tânăra artistă Otilia Scriminț – elevă a Liceului de Muzică Tudor Ciortea din Brașov secția canto clasic, și a Școlii de Artă Tiberiu Brediceanu din Brașov secția muzică ușoară. Regia artistică aparține balerinei de la Opera Brașov - Alexandra Scriminț. Ca parteneri media îi vom întâlni pe cei de la trustul Știrile Transilvaniei, pe cei de la Radio România Brașov și RadioProDiaspora. Evenimentul va fi prezentat de omul de radio Bianca Bucă.

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Felicitări și baftă la lansare.

Acest răspuns a fost șters.
-->