Bunesti Suceava - Intalnirea de suflet

BUNEŞTI SUCEAVA ÎNTÂLNIREA DE SUFLET

                                        16 septembrie 2011

 

 În primăvara acestui an am fost contactat de bibliotecarul Ioan ŞTEFAN cel care păstoreşte biblioteca din Buneşti, fiind întrebat dacă doresc să particip la o şezătoare literară pe care primăria şi biblioteca din Buneşti intenţionează să o organizeze. Cu toata starea mea de sănătate precară am acceptat invitaţia. Dumnealui nu mi-a precizat de la început că de fapt poetul Mihai LEONTE este invitatul de onoare al acestei reuniuni. Ziua stabilita a fost 16 septembrie 2011. Un drum lung mă aştepta de la Moldova Nouă până la Suceava. Primirea cu care am fost aşteptat şi primit la Buneşti a fost una mai mult decât mulţumitoare. Aşteptat la gară de un autoturism, plimbat apoi pe unde am dorit. Am fost primit în dimineaţa zilei de 15 septembrie 2011 de domnul Gheorghiţă BERARU, primarul comunei Buneşti Suceava.

 

  Am fost transportat la casa părintească din Petia de unde am fost preluat de acelaşi autoturism în dimineaţa de 16 septembrie 2011 şi transportat la locul evenimentului Biblioteca din Buneştii Suceveii, locul unde avea să se desfăşoare Şezătoarea Flori de pe Şomuz. Şomuzul fiind râul care scaldă şi o parte din comuna natală.

Am fost întâmpinat de organizatorul acestei şezători, sufletistul bibliotecar Ioan ŞTEFAN şi de fanfara din Buneşti. La locul întâlnirii venise şi preşedinta Asociaţiei culturale Universul Prieteniei din Iaşi distinsa Rodica RODEAN. În sala plină cu prieteni NET-işti dar şi alte personalităţi locale şi ale culturii sucevene am fost primit cu aplauze. Fiecare dintre cei prezenţi au căutat să dea mâna cu mine şi chiar să se fotografieze. Desigur că primele au venit la mine verişoarele mele de la Rădăşeni Elena ANDRIEŞ – poeta de la Rădăşeni şi naşa mea de botez Aneta TUDOSE. Preotul paroh al satului Petia precucernicul Constantin TUDOSĂ împreună cu profesor doctor Florin GRIGORESCU preotul paroh din satul Unceşti. A urmat întâlnirea emoţionantă cu Violeta Sabina LAZĂR din Paşcani şi Ovidiu DONISĂ din Suceava, tineri poeţi debutanţi incluşi în volumul antologic AMINTIRILE VIEŢII 2011.

Am reuşit să strâng mâna pentru prima dat şi distinsei profesoare de limba română Mihaela MURARIU pe care am cunoscut-o de prin anii 1990 când trimiteam volume bibliotecii din Petia unde dumneaei era şi bibliotecară. A urmat Felicia Niculina LĂMĂŞANU fiica a satului Petia care a debutat fiind inclusă în volumul antologic DRUMURILE VIEŢII 2007 pe care o cunoşteam acum real. Despre distinsul inginer Nicolae STANCU administratorul site-ului ESENŢE ce pot să vă spun? L-am recunoscut imediat după figura sa impunătoare şi o apreciată mustaţă. Ne-am bucurat împreună de întâlnire.

Primarul comunei Buneşti Suceava, domnul Gheorghe BERARU nu a întârziat prea mult şi evenimentul avea să înceapă la ora 10 cum era stabilit. Prezentarea evenimentului a fost  succintă, fiindcă se voia ca invitaţii să ia cuvântul.

Fără o ordine prestabilită s-a dat cuvântul preoţilor Constantin TUDOSE şi Florin GRIGORESCU, care prin acurateţea alocuţiunilor au fost răsplătiţi cu aplauze. Trebuia totuşi respectată vârsta şi Elena ANDRIEŞ – poeta de la Rădăşeni la venerabila vârstă de 82 (născută pe 28 septembrie 1929) ani a recitat fără greşeală din creaţiile domniei sale. S-a dat cuvântul tinerilor debutanţi Violeta Sabina LAZĂR şi Ovidiu DONISĂ care vizibil emoţionaţi au fost primiţi de cei prezenţi cu multe aplauze.

Alţi oaspeţi de seamă au fost reprezentanţii Bibliotecii I. G. SBIERA din Suceava Lăcrămioara COCUZ şi Bogdan MURGOCI, învăţătorul Ioan PĂIUŞ din Petia, profesorul Nicolae CERNESCU din Buneşti.

  După ce invitaţii şi-au epuizat alocuţiunile am fost invitat să iau cuvântul eu Mihai LEONTE. Am fost aplaudat şi la începutul cuvântului meu, dar şi la final. Am încercat să spun câte ceva despre mine şi creaţiile mele fiind vizibil emoţionat în faţa unei asistenţe deosebite. Am vrut să punctez munca intensă pentru apariţiile tipărite ale volumelor antologice pe care le-am iniţiat din 2006 şi până în 2011. Când totul părea să intre pe un făgaş normal am avut mai mult de lucru, fiindcă mi se solicitau autografe pe care nu le puteam refuza. Cu ceva timp înainte de acest eveniment, am trimis la Buneşti mai multe colete cu volumele mele pentru îmbogăţirea patrimoniului bibliotecii, acest locaş de cultură, dar şi o parte pe care aveam să le ofer gratuit solicitanţilor.

Într-o sală învecinată s-a desfăşurat un adevărat festival de poezie şi muzică, fiindcă elevi ai şcolii di Buneşti au recitat poezii din creaţia mea dar s-a citit şi poezii ale autorilor din volumul antologic AMINTIRILE VIEŢII 2011. Pauzele fiind acoperite în totalitate de muzica Fanfarei din Buneşti şi de cântecele interpreţilor suceveni Cornelia ŞTEFAN şi Liviu CHELARU.

 

Link-uri

Universul prieteniei Iasi

 

http://www.universulprieteniei.org/t184-buneti-flori-de-pe-omuz

 

Violeta Sabina LAZAR

 

http://www.facebook.com/notes/lazar-violeta-sabina/flori-de-pe-%C8%99omuz-%C8%99ez%C4%83toare-literar%C4%83-bune%C8%99ti/264997416854833

 

Video

 

http://www.dailymotion.com/video/xl4yte_flori-de-pe-yomuz-poetul-mihai-leonte_creation

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Foarte frumos,emotionant,felicitari organizatorilor si tuturor celor prezenti la aceasta intalnire de suflet.

     

Acest răspuns a fost șters.
-->