O perioadă de patru luni, acum doi ani și jumătate am locuit împreună cu soția la Draveil. Am profitat din plin de această perioada pentru a vizită  zilnic în toate plimbările Insula,  parcul , lacul , portul cireșelor, incluzând un centru important de echitație./ 2/ 

             Familia prietenă și vecină ne-a lansat de mai multe ori invitații la antrenamentele fetei , în vârstă de cincisprezece ani, campioană la această vârstă a Franței. Am descris cu bucurie toate aceste deplasări, în atmosfera sublimă a Draveiului/3/. Memoria iubirii include și aceste locuri minunate.

            Echiterapeutul deschide o cale posibilă de întâlnire într : timp, condiții, moduri de comportament, reacții posibile  pozitive sau negative, reajustând după caz relația pacient- cal. /1/

           Calitățile umane  de ascultare atentă, bunăvoință, empatie, duc la o relație minunată. Comunicarea cu calul are loc în  bunătate, încredere, dirijându-l și intepretând atent reacțiile sale. La sfârșitul ședinței de echitație, calul rămâne  mereu în boxa sa, cu șaua scoasă /1/  I se dă  să mănânce și să bea.

           Ședințele regulate de echitație aduc cu ele un control  atent al poziției umane  în sa, a  tonusului general, instalarea unei comunicări corp lângă corp a două existențe, ca și cum ar fi vorba de relația mamă- copil, trezirea senzațiilor arhaice determinate de ritmul cardiac, relaxarea psihică și mentală a bolnavului, restabilirea încrederii reciproce,  abandonarea oricărei frustrări, frici.               

           Societatea Franceză de Echiterapie asigură  formarea, cercetarea, rețeaua profesională specifică, îngrijiri terapeutice.Toți echiterapeuții formați prin cursuri speciale, au cunoștințe temeinice în domeniul medico-social.

            Federația Națională de Terapii prin Echitație FNTPE și-a  propus  o regrupare a asociațiilor și persoanelor care practică echiterapia, formarea, susținerea inițiativelor acestora, organizarea și participarea la manifestațîi în țară și străînătate.

            În versiunea originală, cei care fac echitație ca profesioniști,  nu vorbesc propriuzis verbal cu caii, doar se gândesc la aceștia, cu scopul de comunicare.

            Atunci când comunicarea se stabilește sublim, animalul devine un partener  total ,desăvârșit, emoționant, voluntar, supus.

            Metode precum cele  de:  observare, înțelegere, răbdare, delicatețe, utilizează inclusiv diverse jocuri pentru a crește încrederea și apropierea omului  de cal.

            Lis Hartel, care a trăit între anii 1921 și 2009  debuta foarte tânăr în echitație. A fost atins de o boală cumplită-poliomelita la doar 23 de ani.

            Determinarea și forța sa psihică  i-au permis să câștige  de două ori  Jocurile Olimpice la echitație- medalia de argint.  Retragerea sa din sport a consacrat-o deplasărilor pentru găsirea de fonduri de cercetare asupra patologiei amintite de care  suferea teribil,  și pentru promovarea echitației terapeutice.

           Fondatia eponimă din Olanda recrutează și însoțește bolnavii pe care vor să îi învețe, să se recupereze  prin echitație.

          În Argentina, care a fost  țară de pionerat în echiterapie s-a permis accesul mai multe decenii  la echiterapie inclusiv prin  cunoscuta Maria de Los Angeles Kalbermatter.Având un picior amputat de la gamba,  de la vârstă de 27 de ani , ea a  decis să se reeduce cu ajutorul  echitației ca  om normal. A  imaginat o metodă originală pe  care a aplicat-o cu eficacitate copiilor suferind de diferite boli.

         Școala  de echitație recrutează pacienți din toate domeniile. Majoritatea acestora aveau handicapuri mari,  cel mai recent fiind atrase persoane cu: crize cardiace, depresive, sau suferind de stres.

         Paciențîi  aflați în contact cu calul și-au descoperit  puterea proprie de a învinge boala. Există nu mai puțin de 250 de centre în Franța,  cu rezultate excelente în domeniul echitației, pentru pacienți cu tulburări grave motoare și neurologice, cu rezultate excelente obținute pentru autiști./ 1/ 

         Unele dintre aceste centre  conectate la proiectul guvernamental  francez au beneficiat de programe gratuite pentru bolnavi.

Cowboii și indienii  se antrenează din copilărie. Ambii au caii proprii. Primii care au utilizat echitația pentru paza animaleor au fost  Quarter Horse.

         Rodeo este un sport național. Denumirea îi vine de la cuvântul spaniol "rodear". În anul 1870,  Părintele Chassaigne sugera  faptul că echitația trebujie să fie folosită inclusiv în tratamentul bolilor neurologice, în hemoplegii dar și paraplegii.

         Douăzeci de ani mai târziu Dr Perron publica un studiu în care punea în evidență avantajele echitației asupra organismului uman, nu numai asupra respirației, dar și circulației sanguine și funcțiilor motrice.

         La sfârșitul secolului XX  au apărut  numeroase  publicații științifice care  au demonstrat efectele  pozitive ale relației ce poate fi create între pacient și cal, ca mijloc de reeducare.

          Etologul Jean Claude Barrey, om de știință și cavaler, a pus la punct principalele mecanisme biologice și interne în cazul echitației. Specialiștii în echitație au remarcat faptul că  terapeutul  nu învață  doar , ci   și alege cu discernământ  pacienți cu diferite boli  tratabile astfel.

        TAC  sau Terapia cu Ajutorul  Cailor propune un mod de apropiere holistic, care să ia în considerație întregul uman: cap, trunchi, membre în cazul adulților sau copiilor, din cei care suferă de o patologie fizică sau mentală.

        Terapia prin echitație poate să amelioreze dezordini fizice, angoase,  limbajul greoi, înapoiat, lipsa de încredere în sine, dificultăți de comunicare, tulburări corporale, probleme de comportament.

        Calul recepționează ca partener ideal  diferite mijloace de comunicare specifice. E vorba de limbaj vocal, sau cel corporal, expresii diferite  faciale, alt gen de recepții pe bază de miros.

        Observând acestea, echiterapeutul și apoi pacientul pot să prevadă  diferite intenții ale partenerului, șamd.

         Intrarea în comunicare cu animalul cere o percepție și o înțelegere optimă a semnalelor emise, o bună intepretare a acestora.

         Inofensiv, maleabil, adaptabil, comunicativ, calul de echitație permite pacientului  să restabilească o serie de echilibre pierdute  conștient sau inconștient, cum  spun psihologii.

         El întruchipează un partener remarcabil,  o prezenț ă  vie care favorizează apariția unor trăiri deosebite.

         În toată lumea au fost cercetate 400 de rase de cai. Între cele mai cunoascute se pot remarca o serie de rase excepționale /1/ . În grota  franceză de la Lascaux Mantiniac  sunt reprezentări ecvestre, formidabil de sugestive,   provenind tocmai din Paleoliticul superior .

         În Teba, la Medinet Abou sunt reprezentate basoreliefuri sublime  în galeria palatului .Unghiul de observare al unui cal este imens, de 340 de grade, aproape maxim posibil geometric , de trei ori superior omului.   Dinții săi strâng în permanență. Caii trăiesc în jur de 30 de ani, recordul de longevitate avându-l un cal care a trăit nu mai puțin de 62 de ani.

Bibliografie

  1.   xxx ,  "L 'équitherapie", AEDIS editions, Vichy,
  2. Mircea Florin Caracaș , Vindecare prin scris". Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinței pentru o renaștere, Capitolul XXIX, "Insula portului cireșelor, un liman de vis la Draveil", volumul II, Editura EIKON, 2017 ,
  3. Mircea Florin Caracaș , "Memoria iubirii", volumul I, Capitolul XVII, Simfonia cireșelor,  Editura EIKON, 2017.
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Multumesc pentru aprecierea lucrarii Doamna Ciobotariu Maria si Domnule Mihai Stefan Arsene 

Acest răspuns a fost șters.
Ioan Muntean a postat o postare pe blog
Sursă: Racolțisme (3) | racoltapetru6

Racolţisme (3)
 


* Să nu regreți trecutul, ci să fii…
Acum 8 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4163. tema: respect
 
Tema: IPOCRIZIE
Acum 48 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4163. tema: respect
Rime: muncește / soare
 
BOUL
 
Nu e bou cine muncește
Şi cel ce nu-l prețuiește
La intrinseca - i…
Acum 49 minute
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
   UNUI JURIST CU RELAŢII E avocat cu prestanţă,Persoană impunătoare,Căci de ajungi în…
Acum 51 minute
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Lacul Snagov este un liman fluviatil, cel mai important de pe cursul inferior al Ialomiței, cu o…
Acum 2 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Batalionului 495 infanterie Protecţia Forţei „Vulturii Negri” / Paraşutişti „Căpitan Ştefan…
Acum 2 ore
Victor Bivolu a postat o discuție
OBIECTIV PERSONALDeși el nu prea munceșteUn scop precis urmărește;Pe litoral - băi de soare -Și un…
Acum 6 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, iulie
Ioan Muntean - Panorama literară, iulie 2024
03. (cyberpoem)…
Acum 8 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - eros matinal în Cronopediada grup
Acum 8 ore
Ioan Muntean – eros matinal prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – eros matinal – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton Panorama Literară 2024,…
Acum 8 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, iulie
Ioan Muntean - Panorama literară, iulie 2024
03. (cyberpoem)…
Acum 8 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4161. tema: preelectorală
 
Rime: muncește / soare
 
Acum 9 ore
Mai Mult…
-->