ce este o gaura neagra?

Este un obiect prezis de o teorie înainte ca observaţiile să confirme existenţa lui. Gaura neagră este o zonă a spaţiului cu densitate infinită, care nu poate fi observată direct, din cauză că lumina nu poate scăpa de atracţia imensă de la suprafaţa obiectului(de aici şi denumirea lor). Găurile negre de talie stelară au putut fi însă identificate prin efectele secundare pe care le produc în jurul lor. O astfel de gaură neagră ia naştere la sfârşitul vieţii unei stele masive, când aceasta devine o supernovă: materia densă din centrul stelei colapsează din cauza gravitaţiei, atingând densităţi enorme.

Din anul 2004 o galaxie neobişnuită(0402+379) este în atenţia astronomilor. Aceasta se află la 77 milioane de ani lumină, în Constelaţia Perseu. Zona centrală a galaxiei pare a fi alcătuită din două obiecte foarte compacte. O echipă americană care a observat galaxia în diferite lungimi de undă a dezlegat misterul: cele două obiecte sunt găuri negre a căror masă cumulată este de 150 milioane de mase solare.

Impactul este iminent

Fenomenul “ciocnirilor” a două galaxii nu este o noutate. În realitate, coliziunea galaxiilor este de fapt o întrepătrundere lentă, care nu implică ciocniri între stele. Teoria actuală arată că, în general, în centrul galaxiilor se află o gaură neagră masivă. Acestea provin din acumularea de materie în zonele centrale, unde, din cauza densităţilor mari, materia nu s-a putut organiza în stele. În cazul a două galaxii aflate în interacţie există posibilitatea de fuzionare a celor două găuri negre. Deosebit pentru galaxia 0402+379 este faptul că acestea sunt foarte apropiate, fiind separate de doar 23,8 ani lumină, o distanţa infimă la scară cosmică(de exemplu, galaxia noastră are un diametru de 100.000 de ani lumină). Se pare deci că cele două găuri negre se află într-o situaţie de ciocnire iminentă, care se va produce peste câteva miliarde de ani.

Undele gravitaţionale

În cazul găurilor negre gigantice din centrul galaxiilor fuziunea acestora va produce un cataclism cosmic. O parte din stelele celor două galaxii vor fi înghiţite de cele două găuri negre, iar altă parte va fi expulzată în spaţiul intergalactic. Teoria prevede că această coliziune va produce unde gravitaţionale pe care astronomii speră să le detecteze. Undele gravitaţionale se deplasează cu viteza luminii şi produc o modificare a spaţiului şi a timpului în zonele pe care le traversează.

Se estimează că dacă două obiecte de pe Pământ ar fi la un metru distanţă unul de celălalt, trecerea undelor gravitaţionale ar modifica această distanţă cu miliardimi de metru! Tehnic, aceste variaţii minuscule pot fi măsurate numai prin metode interferometrice. În prezent există trei proiecte în curs de dezvoltare: Ligo, Virgo şi Lisa(două de pe Pământ şi unul din spaţiu), care au ca scop măsurarea deformărilor spaţio-temporale. Prin eventuala identificare a undelor gravitaţionale, teoria relativităţii generale a lui Einstein va căpăta o nouă confirmare.

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
Ioan Muntean – amor la mijlocul zorilor (cybersonet LVI) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – amor la mijlocul zorilor (cybersonet LVI) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 8 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
04. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor la…
Acum 10 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - ziurel de ziuă (cybersonet LIV) în Cronopediada grup
Acum 13 ore
Ioan Muntean a postat un videoclip
Acum 23 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; născut la data de 20 martie 1820 la Huşi şi decedat la…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Biserica de lemn din Străoane de Sus este un monument istoric aflat pe teritoriul satului…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - ziurel de ziuă (cybersonet LV) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean – ziurel de ziuă (cybersonet LV) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – ziurel de ziuă (cybersonet LV) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
03. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
ziurel de…
ieri
Pop Dorina a apreciat postarea de pe blogul Balaj Radu-Alin ExaSky, Training context.ro, Votul – celula democrației, Fotografie și reflecții … !
ieri
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - dorul din zori (cybersonet LIII) în Cronopediada grup
ieri
Mai Mult…
-->