Sunt unele lucruri ce nu pot fi comentate dar viaţa şi cariera lui Steve Jobs, le găseşti perfect pe bursa de la New York. Valoarea mărului muşcat a crescut şi a scăzut reflectând perfect munca acestui om şi a companiei pe care a fondat-o, a părăsit-o, a recâştigat-o iar apoi a reinventat-o.
În 1984 când Steve a prezentat primul Macintosh, în fapt primul computer personal capabil să intre într-o geantă, o acţiune Apple costa 3 dolari. În 1985 Jobs a fost concediat căci era un partener dificil iar cei de la Apple nici nu prea înţelegeau felul lui dificil şi vizonar. În 1987, o acţiune Apple coborâse la jumătate. În boomul PC-urilor de la începutul anilor 90, acţiunea companiei care evolua fără Steve a urcat până la un maxim de 11 dolari. Lupta cu Microsoft părea definitiv pierdută. În 1996 când Steve Jobs a revenit la Apple preţul unei acţiuni era de doar 6 dolari. După trei ani cu el la conducere preţul unei acţiuni era de 33 de dolari.
Deşi iPod-ul lansat în finalul anului 2001 şi mai ales iTunes-ul a revoluţionat industria muzicii grav afectate de piraterie atunci, produsul nu era suficient pentru lumea în care se mişca. În 2004 preţul unei acţiuni Apple scăzuse înapoi la 7 dolari.
Jobs lucra deja la un telefon deştept care să încorporeze şi un iPod şi un Touch-screen, şi un browser prietenos pentru internet. Niciunul dintre ele nu reprezentau invenţii noi, dar la un loc formau o inovaţie consistentă.
La lansarea din 2007 a iPhon-ului preţul unei acţiuni Apple ajunsese la 100 de dolari, dar a urcat rapid la 200 de dolari. Criza financiară de după 2008 au dus preţul înapoi la 100 de dolari dar compania a continuat să lanseze produse din ce în ce mai bune, ajungând cu o zi înainte de moartea lui Steve la a patra generaţie îmbunătăţită de iPhone.
În ziua morţii sale, o acţiune Apple costă 400 de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă din lume – valoarea Apple este cam de două ori mai mare decât PIB-ul României.
Jobs nu a trăit degeaba şi deşi s-a retras din luna august, tot mapamondul are sentimentul că el s-a pensionat cu adevărat abia în ziua morţii. Şi în culmea gloriei. O glorie care nu, nu ţine de bani sau averi, nu ţine nici de preţul unei acţiuni Apple ci de confirmarea fantastică a muncii sale de o viaţă.
Comentarii
Produsele de la Apple mi s-au parut intotdeauna o obraznicie prin pretul lor piperat. Dar trebuie sa recunosc ca sunt intr-adevar "de calitate"! Si nu sunt nicidecum un fan al lui Steve (dimpotriva), totusi, am tot respectul pentru acest om si munca depusa de el. Ma intreb: oare cate idei ale lui Steve au fost respinse de catre "marul muscat"? sau: oare ce ne-ar fi fost dat sa mai vedem daca el ar mai fi trait inca vreo douazeci de ani?
Da ,un adevarat geniu .
Si eu mi-as dori putin din intelepciunea sa, poate si D-stra?!.... Sa ne rugam la Cel ce imparte daruri, poate se va
indura! Doamne ajuta!
Pacat, ca oamenii de geniu mor tineri!