Am tot auzit de cuvantul STRING, in tot felul de ipostaze.
Am vizionat pe Discovery o emisiune despre marele fizician Stephen Hawking si incercarea sa de-o viata de a descoperi o teorie care sa uneasca teoria relativitatii cu mecanica cuantica. In mod ironic, s-ar parea ca o teorie unificatoare cat de cat valabila au descoperit-o alti doi fizicieni, numind-o "teoria corzilor" .
In teoria stringurilor particulele elementare sunt alcatuite din stringuri (corzi sau sfori) aflate sub excitatie. Stringurile trebuie sa fie întinse sub tensiune, pentru a deveni excitate, dar aceste stringuri nu sunt prinse de un suport, ele plutesc in spaţiu-timp.
"Teoria stringurilor" devine teoria tuturor lucrurilor existente in univers, ea trebuia sa explice nasterea universului, adica momentul la care s-a produs Big Bangul .Universul se supune unor legi cunoscute, legi care pot fi transcrise in limbajul matematicii,Big Bangul mai este cunoscut şi sub numele de singularitate cosmica adica locul unde ecuatiile isi pierd sensul.Nici "teoria stringurilor" „corzilor” nu a avut o soarta mai buna:
in mod normal credem ca traim intr-o lume tridimensionala. Ne putem mişca in trei direcţii: la dreapta sau la stanga, sus sau jos, inainte sau inapoi, dar fizicienilor le place sa adauge alte dimensiuni. Einstein a propus ca timpul sa fie a patra dimensiune. Apoi altcineva a propus a cincea şi apoi a sasea. Si numarul a continuat sa creasca. Dimensiunile aditionale sunt spatii in univers pe care nu le putem percepe direct. Majoritatea sunt microscopice,teoria supergravitaţiei insa enumera 11 dimensiuni:universul pornind de la cadrul oferit de teoria stringurilor: doar coarde care vibreaza.
"Probabil ca în fiecare moment au loc Big Banguri. Universul nostru coexista cu alte membrane, alte universuri care sunt de asemenea în expansiune. S-ar putea ca universul nostru sa nu fie decat un balon plutind într-un ocean de alte baloane."
Comentarii
Poate nu ar fi rau sa va uitati si la serialul "Fringe" unde se incearca a se raspunde la problema, cred eu, cu destul succes si pentru cei mai putin familiarizati cu aceste terorii. Momentan il urmaresc si eu si...stiti vorba aia "iti pune creerii pe moate"!! Poate ca toata problema de fond e legata frecventa vibratiilor pe care le percepem noi! cine stie!
poate ca dezvoltarea fiecarei mici samante e asa lenta in raport cu timpul nostru ca nu am avea cum sa observam nici toate generatiile puse cap la cap
poate ca un bing bang nu produce nici o vibratie ci e un alt fel de fenomen.