Buster Keaton este un mare artist , la același nivel cu Charlie Chaplin, unul din realizatorii cei mai talentați ai cinema-ului american. Monstru sacru al burlescului, el amuză, emoționează și buleversează în același timp spectatorul inclusiv in prezent.
Filmul a fost realizat în anul1928, acum aproape o sută de ani, doi ani după capodopera "Mecano sau Generalul". Are titlul sugestiv "Cameramanul", fiind ultimul lung metraj al marelui autor.
Tema acestuia este următoarea: La New York, debutul lui Luke Shannon ca reporter al unei Companii de actualități în cinema este dezastruos. Încurajat de Saly- secretara Companiei el reușește să convingă până la urmă, filmând o scenă emoționantă din cartierul chinez.
Filmul vizionat acum, s-a crezut mult timp pierdut, până în anul 1968. A ieșit din nou pe piață, într-o versiune miraculoasă, fiind restaurat în 2005.
Muzica a fost compusă în 2010, iar autorul nu e altul decât Timothée Brock, șef de orchestră, compozitor american recunoscut internațional. Tot el ste în același timp, cel care a compus peste treizeci de piese muzicale destinate cinematografului mut.
Orchestra Națională Île de France dirijată de Leo Margue a interpretat live pentru noi-spectatorii din zona Corbeille Essonne, piese din universul muzicii lui Buster Keaton. Aproape nu a existat gest al acestuia să nu aibă o rezonanță plăcută muzicală.
Buster Keaton fost un realizator genial. Îmi amintesc cu bucurie emoția cu care am urmărit în copilărie filmul" Generalul".
Dar, se cuvine să spun câteva cuvinte si de orchestra amintită. Misiunea acesteia este una nobilă, aceea de a promova pe teritoriul Franței, și în special în Île de France, un repertoriu deosebit.
Este formată din 95 de muzicieni permanenți, rezidenți ai Filarmonicii din Paris. În fiecare sezon, dă o sută de concerte pe întreg teritoriul, oferind și francilienilor un repertoriu bogat, care acoperă patru secole de muzică.Are un management artistic ambițios, deschis publicului, cu colaborări regulate cu numeroși artiști, veniți din direcții diverse.
Promovează și susține creația contemporană , prin compozitori precum: Anna Clyne, Dai Fujikura, Guillaume Connesson. E vorba de opere simfonice, spectacole lirice , povestiri muzicale, care îmbogățesc repertoriul. Orchestra este invitată des la Festivaluri prestigioase din Franța sau din străinătate. Creată în anul 1974 este finanțată de Consiliul Regional Francez și de către Ministerul Culturii.
Dirijorul Leo Margue a intrat în contact cu această orchestră, venind de la Orchestra de Armonie a Regiunii Centrale,dirijată de Philippe Fero. Interpret saxofonist, pianist, studiile muzicale le-a efectuat la Conservatoarele din- Orleans, Lyon și Chalon sur Saone. A studiat aici orchestrația cu cunoscutul dirijor Philippe Cambreling.
A adăugat ca pregătire Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris în anul 2013unde avut ca profesori între alții pe: Alain Altinoglu, Tito Ceccherini, Suzanna Maikki, Enrique Mazzola, Jonathan Darlington.
S-a interesat îndeaproape de pedagogie și de transmiterea mai departe a meseriei de dirijor. Pentru aceasta a urmat cursurile Conservatorului Național Superior de Muzică.
A fost invitat de Orchestra Victor Hugo, fiind asistent al dirijorului german Kiril Stankov. De asemenea de Academia Orchestrei de Tineret din localitatea Besançon. A dirijat în același timp Orchestrele de tineret în cadrul Programului El Sistema din capitala Venezuelei -Caracas.
A efectuat o călătorie organizată de Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. A dirijat alte orchestre renumite precum: Orchestra din Paris, Orchestra Filarmonică Radio France, Orchestra Națională din Lyon, Orchestra Națională din Lille, Orchestra Picardiei, Brussels Philarmonic, Janancek Philarmonic, Orchestra Laureaților CNSMDP, Orchestra din Mulhouse, Orchestra Simfonică a Operei din Toulon. A fost invitat între alte festivaluri, la Kyoto Music Festival.
În 2015 și-a creat propria sa orchestră. Împreună cu compozitorul și aranjorul Timothee Quost au abordat un Proiect de Creație sonoră spațializată, în locuri special alese pentru acustica acestora.
Un prim concert a avut loc la Archipel de Paris, altul la Teatrul de Verdeață din Montceau-Ragny,apoi la Festivalul de Orgă din Besançon.
Este preocupat de promovarea creației unor tineri compozitori actuali precum : Juan Arroyo, Benjamin Attahir, Leo Collin.
A dirijat în luna iunie a anului 2016, la Festivalul Tinerelor Talente, concertul omagial pentru Henry Dutilleux. Au fost interpretate creații ale lui Camille Pepin, Jules Matton, Nicolas Worms, Benoît Menut, Fabien Touchard.
Dirijorul Leo Margue, a fost atras de densitatea întâlnirilor artistice și a colaborat din anul 2015 la un Proiect care a reunit 25 de muzicieni și dansatori ai Teatrului parizian Châtelet , împreună cu coregraful Jean Cristophe Paré .
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
Printre fulgii de zăpadă
Peste zăpada iernii Soarele a răsărit,Iar peste Pământ o altă iarnă a venit,Când văd o rază de Soare sunt fericită,Dar fulgii de zăpadă iarnă nu o ascultă. Craciunița pe geam este plină de viață, De fiecare ninsoare vântul iar se agață, Zăpada pe…
Citeste mai mult…Ceaiul fierbinte
Adun câțiva fulgi de zăpadă din curte, Liniștea zilei de iarnă bucurii îmi aduce, Am făcut un ceai foarte aromat și dulce,Vântul înghețat începe tare să și cânte. Iarna întotdeauna beau un ceai fierbinte,Am multe ierni geroase mereu în…
Citeste mai mult…Iarnă de basm
Luna Ianuarie este plină iar de magie, Când ninge îmi plăce foarte mult mie,Lemnele în ard frumos molcom în sobă, Stau cu o prietenă lângă foc de vorbă. Săniuța, clopoței pentru ea pregătim, Lângă foc în casă acum ceva citim, Iarna a gonit Soarele…
Citeste mai mult…Pâslarii iernii
Iarna se odihnește bine pe stradă acum,Sunt fulgi de zăpadă adunați și pe drum,M-am trezit într-o foarte rece dimineață,Fulgii jucăuși călătoresc acum în ceață. Mă așteaptă iarna în curte să vin afară,Fulgii de zăpadă atinși de vânt zboară, Ieri și…
Citeste mai mult…
Comentarii