Cunoaşterea sacră vs . legendara discordie primordială (note răzleţe)

Să ne amintim de omul natural , apelînd la Fichte , pentru a-l înţelege mai bine , dar româneşte prin gîndul filtrat de un filozof român , spre exemplu” hegelianul „ Noica : [i]„ actul de cunoaştere e asimilator la propriu , ca nutriţia , prefăcînd altceva în acelaşi”, conştiinţă de sine (aşa cum o definea Hegel ), se afirmă cum ar spune Noica în orb adică într-o minte oarbă încă [ii], dincolo afară din Natură într-o dimensiune străină : „ Transcendentul trece prin eu în transcendental ”[iii] omul primitiv se preface în şaman … Natura , nu este niciodată exclusiv naturală: ea va fi întotdeauna încărcată cu valoare religioasă. Lucru explicabil , deoarece Cosmosul este o creaţie divină : ieşită din mîna zeilor , Lumea va fi impregnată de sacralitate.”[1] . „ Cînd o latură a sacrului se manifestă (hierofanie) ceva se ocultează , în acelaşi timp devine criptic . Aceasta e adevărata dialectică a sacrului : prin simplu fapt că se arată , sacrul se ascunde [iv]”. Gîndirea umană devenită transcendentală va fi marcată în profunzime de sacralitate, pentru că ”Între toate aceste creaturi , speţa umană ocupă într-un fel mijlocul , deasupra tuturor animalelor şi sub spiritele celeste" Nu-i este dat decît omului , dintre toate animalele , să se înalţe spiritual ; dar în schimb dacă nu reuşeşte devine dintre toate demn de dispreţ ”[v] de-a lungul civilizaţiilor fie ea a fierului , a bronzului a tot ce înseamnă civilizaţie de la Primului Val , la al Doilea VAL şi pînă azi cînd vieţuiesc pe Terra peste 7,2 miliarde de oameni [vi], fiecare cu propriul său program său genetic , pînă azi spuneam , la Al Treila Val [vii] de civilizaţie , pînă la eclatanta vale a Siliciului [viii], legănul computerelor.

***

Acum cincizeci de ani [2] , deci , a fost descoperit ADN-ul , un gram de ADN contează cît o mie de miliarde de calculatoare , în nebunia lui omul este preocupat acum să folosească ADN-ul ca structură folosită pentru a asambla un computer cu ADN ca material de construcţie în locul siliciului . Imprimantele cu jet ale acestui neobişnuit computer vor scuipa o biocerneală compusă din celule dispuse într-o matriţă gelatinoasă care va tipării : ţesuturi , organe şi chiar organisme cu vase de sînge deja imprimate. Companii celebre în domeniu (Cannon etc ) şi-au manifestat vădit interesul…. şi tot aşa înainte spre homo cyberneticus funcţional .Nu sunt departe vremurile , spun optimiştii , cînd ne vom putea trage o faţă nouă din ţesuturi tipărite de „ Deus ex machina[ix] pentru a înlocui obrazul pe care l-am „boţit ” prin îmbătrînire.


***


"Timpul, spunea Einstein ca şi Minulescu in versul său , nu este deloc ce pare a fi .El nu se scurge într-o singura direcţie , iar trecut si viitor sînt simultane" .


"Distincţia intre trecut , prezent si viitor este doar o iluzie, oricît ar fi de persistentă."[3]"Newton, nu susţinea doar ca viitorul exista deja ,dar credea că el poate fi cunoscut dinainte si căuta el însuşi codul ascuns in Biblie care l-ar
fi dezvăluit." [x], dar lui Newton îi lipsea calculatorul or după cum s-a văzut fără această sculă Biblia nu putea fi decodată ....In prezent ,unii savanti , inclusiv cel mai important fizician al lumii de azi Stephen Hawking ,sînt încredinţaţi că, într-o zi,oamenii vor putea sa călătorească in timp"călatoria în timp",scrie Hawking,"ar putea deveni o posibilitate în viitor"[xi].


:"Timpul prezent și timpul trecut /Sînt amîndoua ,poate, prezente în viitor ,/Iar timpul viitor se afla în timpul ce-a trecut ". [4] Totul e prea complicat s-o luăm băbeşte dar cu Biblia-n mînă ,cu prima zi ,cu a doua zi …

***

Facerea Lumii ne informează că s-a făcut luminăzi


A văzut deci Dumnezeu , că lumina e bună şi atunci a despărţi-o de întuneric, lumina a numit-o Zi şi întunericul Noapte , a Doua Zi , după opinia un gînditor din vechime [xii], au început problemele , la faza cînd Dumnezeu a despărţit apele inferioare de cele superioare s-a născocit , dualitatea [xiii] astfel încît Creatorul a omis să spună că era bine aşa cum făcuse în situaţii similare …vorba lui Hagi să fie bine ca să nu fie rău....


Cert este că a Doua Zi unicitatea se delimitează şi apare dualitatea care devine autonomă , putem spune că în acest moment apare calculul binar dar și originea sămînţei răului din mărul discordiei , și acestă situaţie apărută în primordialitate , nu numai că derutează dar şi depăşeşte puterea noastră de înţelegere , însă , involuntar , ne zgîndăre o întrebare ajutătoare : este vorba de binele perevertit, un fel de rău necesar care conţine în el binele învingator? …

Eroare spune Mircea Eliade „Întocmai ca eroarea căreia
Goethe îi acordă virtuţi stimulatoare :
Dacă nu greşeşti , nu vei dobîndi înţelegerea
(Wen du nicht irrst ,komst du nicht zu verstand ,spune Mefisto lui Homunculus –vers 7847-)”[1]

În „Tinereţe fără bătrîneţe ” Mircea Eliade spunea că „privite dintr-o perspectivă ,

binele şi răul îşi pierd sensul şi în absolut fiinţa coincide cu nefiinţa”

«Creatorul lumii este perfect şi, în mod necesar ,creaţia este imperfectă »

este de părere Plotin [i]...

În lumina acestei idei să analizăm sub aspect moral , al doilea

termen , cel inferior , creaţia, în speţă creaţia conştientă de ea

înseşi , omul , căruia Creatorul i-a dat posibilitatea de a alege ,

între răul - nedorit,de divinitate dar permis de ea - şi binele

primordial , în acest context răul devine cel de al doilea termen de comparaţie ,

deci el este un adevar necesar , traseul spinos al cunoaşterii ne duce pînă la

marea schismă a bisericii romane care a frînt biserica creştină , în biserica romană de răsărit ,cea ortodoxă (dreaptă şi naţională) şi biserica romană de la apus cea catolică ,( Apostolică şi globală , Papa find urmaşul lui Sf.Petru )iată una din faţetele multiple pe care le poate lua dualismul propice naşterii conflictului de orice fel între civilizaţii între religiile lor...

În contextul misterios al predestinării se naşte firesc întrebarea :
în această fază procesul facerii a fost scăpat de sub control ?

Note subsol

[1] din «Mitul Reîntregirii » pag 330 rînd 19 din volumul «Drumul spre Centru » anthologie alcătuită de Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu din opera lui
Mircea
Eliade , Ed.Univers , Bucureşti,1991.


[i] Plotin (204-270.d.Hr.) flosof mistic grec reprezentantul principal al

neoplatonismului


[1]cap. III.pag.106 „ Sacralitatea naturii şi religia cosmică ”din cartea lui Mircea Eliade


„ Sacrul şi profanul ” traducere din limba franceză de Rodica Chira , Ed. Humanitas , 1992 .


[2] sursă : „ Evenimentul Zilei ”


[3] Albert Einstein , 1955


[4] poetul T.S.Eliot



[i]„ Jurnal de idei ” Constantin Noica , [49], pag 42 , text stabilit de :

Thomas Klleininger , Gabriel Liiceanu , Andrei Pleşu , Sorin Vieru ,

Humanitas , 1991, Bucureşti ,


[ii] Jurnal de idei ” Constantin Noica , [52 ], pag 43 , text stabilit de :

Thomas Klleininger , Gabriel Liiceanu , Andrei Pleşu , Sorin Vieru ,

Humanitas , 1991, Bucureşti ,


[iii] Op. cit ..( V ,[265] pag 372 , C.Noica


[iv] Mircea Eliade « Fragments d’un journal »


[v]pasaj din Istorii de Raul Glaber cules de la pag 57, din citatul expus în cartea istoricului francez Georges Duby ,"Anul1000"traducere Maria Ivănescu,Ed Polirom,Iaşi,1996


[vi] 1982 ,cel mai mare recensămînt mondial de pînă atunci , se înregistrează o populaţie de 4,6 miliarde de locuitori : China rapărtează 1008 miliarde iar în 2013 „

Prima pagină D:News

E oficial: astăzi trăiesc 7,2 miliarde de oameni. Iată când vom fi 8 miliarde şi ce se va întâmpla cu România!

06.14.2013 | ● Vizualizări: 12817
14 Comentarii
ONU estimează că populaţia Europei urmează să scadă cu 14% până în anul 2100     (Foto: Shutterstock.com) + zoom E oficial: astăzi trăiesc 7,2 miliarde de oameni. Iată când vom fi 8 miliarde şi ce se va întâmpla cu România!
Galerie foto (4)

Organizaţia Naţiunilor Unite a dat publicităţii cele mai noi predicţii referitoare la populaţia planetei. ONU estimează că astăzi trăiesc 7,2 miliarde de persoane, urmând ca populaţia globală să crească la 8,1 miliarde până în anul 2025, cea mai mare parte a creşterii urmând să aibă loc în ţările în curs de dezvoltare, mai ales în Africa. Specialiştii ONU estimează că în 2050 pe Terra vor trăi 9,6 miliarde de oameni. În 2100 se estimează că vor trăi pe Terra aproape 11 miliarde de oameni, cu 800 de milioane mai mult decât în estimările date publicităţii în 2011.

Populaţia Indiei urmează să o depăşească ca număr pe cea a Chinei în jurul anului 2028, atunci când ambele ţări vor avea aproximativ 1,45 miliarde de locuitori. Dacă experţii estimează că populaţia Indiei va creşte până la pragul de aproximativ 1,6 miliarde de locuitori, urmând ca apoi să scadă lent până la nivelul de 1,5 miliarde de locuitori în 2100, China va începe să scadă după 2030, ajungând la 1,1 miliarde de locuitori în 2100.

Experţii ONU afirmă că populaţia Nigeriei o va depăşi pe cea a Statelor Unite ale Americii până la jumătatea acestui secol, atunci când se estimează că în SUA vor trăi 400,8 milioane de persoane, faţă de 440,3 milioane de persoane în Nigeria.

„Până la finalul acestui secol Nigeria ar putea să concureze cu China pentru locul secund în clasamentul celor mai mari ţări ca număr de locuitori”, se arată în raportul ONU, unde se estimează că Nigeria ar putea avea 913,8 milioane de locuitori în 2100.


[sursă „Evenimentul Zilei – Infocronomania ]


[vii] – titlu cărţii viitorilogului american Alvin Toffler , apăută în 1983 la Ed . Politică , Bucureşti , , traducere Leontina Moga ŞI Gabriela Mantu , apărută la NewYork ,la

Ed. Random Hause , 1970 .


[viii] (în orig. engl.) VALEY SILLICON , cu referire directă la „chip”-rile de siliciu ale calculatorului
, denumire generică pentru locul
unde sînt concentrate societăţile care fabrică acest component de computere din
California (stat a cărui activitate economică depinde în mare măsură de
multitudinea socetăţile producătoare de computere din zonă).Parafrază la opera
filosofi-poematică


[ix] (lat) în traducere : „ Deux ex machina ” în rezolvarea unei situaţii peste puţinele omeneşti în teatrul antic , se rezolva în timpul spectacolului
de către scripeţi şi maşinişti care coborau din ceruri o zeitate ,
expresia a prins această formă de la
Platon care a făcut referire la situaţie în dialogurile sale
(Kratylos ) cu remarca “ Un zeu dintr-o maşinărie”

 Astăzi în secolul 21 situația a găsit o rezolvare pe atît de simplă dar pe atăt de fantastică prin utilizarea computerului :: ”Prestigioasa revistă New Scientist a început să vorbească încă din 2011 despre noua revoluție industrială pentru a se referi la imprimantele 3D, iar mai mulți cercetători au anunțat posibilitatea de a imprima organe care să poată fi transplantate omului într-un viitor apropiat, relatează site-ul one.abc.es.
imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2016-06%2F062117111803916760.jpg&size=6

Este greu de spus cu exactitate când se va realiza acest prim transplant și ce organ va fi ales, chiar dacă s-au desfășurat deja cu succes experimente pe animale (rinichi și tiroidă). Cercetătoarea Nieves Cubo de la Universitatea Carlos III din Madrid, specialistă în bioinginerie, aprecia că unul dintre sectoarele în care bioimprimarea poate fi foarte utilă pe termen scurt este cel al pielii și oaselor. Pielea este cel mai mare organ (are aproximativ doi metri pătrați și cântărește până la cinci kilograme) și are rol protector și de menținere a structurii organismului. Posibilitatea de a reface aceste țesuturi dă o speranță de vindecare pacienților cu arsuri grave, în cazul cărora propriile celule nu mai pot regenera pielea afectată.

Cercetătoarea spaniolă, una dintre primele din Spania în domeniul bioimprimării, se arată optimistă în legătură cu posibilitățile acestei noi tehnologii, în pofida dificultății de a găsi materiale stabile pentru fixarea celulelor. Nu există, de exemplu, un material universal care să servească pentru orice tip de țesut. Totuși, "imprimarea 3D ne permite să ne trimitem obiecte. Pot să fac o piesă, să o pun pe Internet și să merg la culcare. În ziua următoare, când mă scol, văd că cineva din altă parte a lumii a modificat-o, a îmbunătățit-o și a pus-o pe Internet", spune Nieves Cubo. Aceste procese, impulsionate de cercetători tineri care încorporează în mod natural colaborarea pe Internet, sunt speranța pentru ca multe lucrări să avanseze mai repede.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Codruț Bălu, editor online: Irina Giurgiu)


[x] (pag.27) "CODUL BIBLIC" MICHAEL DROSNIN


[xi] (27,idem)


[xii] pe numele său , Dornes carturar în sutană din vechime a cărui idee teologică

se află în notele de subsol ale carţii lui C.G. Jung citată anterior.


[xiii] = binaris, idem

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - # Gastronomia Klingoniană în Cronopediada grup
Acum 5 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - # Gastronomia Klingoniană în Cronopediada grup
""
Acum 14 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
08. (eseu)…
Acum 14 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - # Gastronomia Klingoniană în Cronopediada grup
Acum 14 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - # Gastronomia Klingoniană în Cronopediada grup
""
Acum 14 ore
Ioan Muntean – # Gastronomia Klingoniană prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – # Gastronomia Klingoniană – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton Panorama…
Acum 14 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
08. (eseu)…
Acum 14 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – COMUNA CONȚEȘTI, JUDEȚUL DÂMBOVIȚA în Hobby-Club Cronopedia
Acum 15 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Ioan Muntean Ziua Internaţională a măgarului
Acum 15 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Liniştea nopţii în Cronopediada grup
Acum 15 ore
discuția a lui Ioan Muntean a fost prezentată
Ziua internațională a MĂGARULUI!
Paradoxal, succesul său provine în parte din natura sa…
Acum 15 ore
Ioan Muntean a apreciat discuția lui Ioan Muntean Ziua Internaţională a măgarului
Acum 15 ore
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->