jocul de sah

SAH.jpg
Motto: "Chaque soldat a dans son sac le baton de Marechale " - ( Napoleon Bonaparte)
SAHUL - UN JOC AL COMPROMISULUI ?
compromis.jpg
Alergatul prin viata dupa Adevar cu sclipiri de Fata Morgana, desi pare haotic si brownian, seamana foarte bine cu ravna catre victorie in jocul de sah. Dincolo de interpretarea imediata a sahului ca joc al excelentei in arta strategiei, el imi pare un concept mult mai complex, un arhetip, o replica si in acelasi timp o simulare a luptei entitatilor din lumile vazute si nevazute, al campurilor suprapuse, un mic joc de-a Dumnezeu si Universul. Sahul este un joc ezoteric, un joc al dialecticii, al deciziilor taioase, al sacrificiilor, al pierderilor colaterale, al atacului si al asteptarilor, al conspiratiei si al fair play-ului, al compromisurilor permanente si al legii, al apararii si al eschivei, un joc in care sentimentele nu isi gasesc locul, dar in aceeasi masura sahul este marele joc al sperantei si al iluminarii. Nu avem decat sa scoatem toate nuantele de gri ale compromisurilor mici, sa lasam la vedere numai esentele deciziilor noastre majore din viata, in pete de alb si negru, si, deodata tabla de sah a existentei este gata. In joc raman valabile ca necesare si firesti doar marile compromisuri. Creatorul jocului a vazut viata si devenirea ca pe o lupta dintre lumina si tenebre, fara sovaieli, fara morala, doar cu decizii ferme si reguli clare. In acest joc magnific, categorii antagonice ca binele si raul, frumosul si uratul, albul si negrul, viata si moartea se presupun, se lupta, se intrepatrund, isi schimba locurile intre ele, dar in ultima instanta se dovedesc a avea valoare egala, unele fata de celelalte. Pentru ele nu exista cale separata, ci doar o singura cale: impreuna.
PLANUL DIVIN
plan+divin.jpg
Jocul de sah inchipuit ca un plan divin se desfasoara dupa principii si legi universale. Exista undeva, pierduta intr-un trecut nedeterminat Sursa, Marele Creator Necunoscut al Marelui Joc de Sah, cel care generat Regulile si Spatiul configurat pe mai multe Dimensiuni de actiune respectiv campurile pe care se desfasoara jocul, cel care a imaginat cei doi mari Jucatori - de Lumina si de Intuneric, Piesele si Ierarhia lor, care a suflat suflare de viata peste marele joc, animand piesele prin intermediul mintii Jucatorilor, facandu-i astfel loc Destinului sa se manifeste. El, Creatorul, Marele Maestrul Ezoterist, este cel care a eliminat hazardul din Marele Joc, caci Soarta partidei este hotarata intotdeauna de abilitatile si inspiratia divina a Jucatorilor, care pe timpul jocului stau conectati, de data aceasta la Sursa reala... Si la fel ca in realitate, desi aparent jocul se desfasoara in plan fizic, prin miscarea concreta a unor piese materiale intr-un spatiu material delimitat de tabla de sah, in realitate insa, jocul se petrece intr-un plan diferit, mai inalt, subtil si nevazut, respectiv in planul mental reprezentat de mintile jucatorilor.
D-ALE DOMNULUI
dumnezeu-35.jpg
La baza jocului de sah sta principiul unitatii si luptei contrariilor, caci tabla de sah este gandita dialectic, ea continand in egala masura, atat zone luminoase, cat si zone intunecate, proportional si armonios ingemanate, iar piesele, echivalentul lucratorilor cu lumina si intunericul, desi sunt inzestrate cu forte si abilitati diferite, sunt potential egale in sanse.
Morala nu reprezinta un atribut al sahului. Trist, nu? Ca regula generala morala nu a intrat in calculul Creatorului, ea este prezenta in joc doar ca exceptie. Ceea ce este spectaculos de relevant in privinta absentei moralei din filozofia jocului, este faptul ca indiferent de culoarea lor, piesele actioneaza atat pe spatiile albe, cat si pe cele negre. Putem da mai multe interpretari acestui fapt, dar una dintre ele mi se pare mai ochioasa. Astfel, daca asimilam piesele albe cu lucratorii cu lumina, vom ramane stupefiati sa constatam ca ei actioneaza cand de pe pozitia omului de lumina, atunci cand se pozitioneaza pe spatiile albe, cand de pe cea a omului de intuneric, cand sunt situati pe spatiile negre. Tot la fel se intampla si cu piesele negre. Si-atunci concluzia este ca indiferent de orientarea morala a unei entitati, catre lumina sau catre intuneric, daca ea actioneaza conform scopului pe care si-l propune, aceasta actiune produce si efecte contrare orientarii sale, si in consecinta lumina si intunericul in planul existentei au aceeasi valoare. Fiind interschimbabile si producand efecte asemanatoare, morala se goleste de sens. Desi este posibil ca in plan universal morala sa nu functioneze, in plan uman, noi ne straduim ca morala sa produca efecte benefice exclusiv noua, oamenilor, uitand ca ceea ce este bine si moral pentru noi, poate fi catastrofal pentru alte fiinte din preajma noastra... Ia seama ca Lumina care este in tine sa nu fie Intuneric ! (Luca 11,35).
Dahlke05-yin-yang-mandala-doppelt.JPG
Concluzia lipsei de morala in Univers nu este insa una definitiva. Citind mai departe, veti vedea ca prin actiunile nebunului, se confirma faptul ca totusi Universul, desi pare amoral, contine in sine sensuri ale unor actiuni exclusiv morale sau exclusiv imorale.
Vin la rand in discutie diversele campuri de joc in care evolueaza fiecare fel de piesa, campuri paralele sau care se intrepatrund si se intersecteaza si care, prin extrapolare, pot fi intelese ca fiind dimensiuni specifice ale Universului. Replica acestor campuri din planul fizic se afla in planul mental al jucatorilor iar daca le observam in acest plan, ele pot fi intelese ca dimensiuni superioare.
Nu te opri din citit, hai ca mai ai putin!
Destinul este prezent si el in aceasta batalie a lumilor, caci iata ca piesele (lucratorii), desi in aparenta actioneaza fizic pe tabla de sah, in realitate ele nu au nici autonomie si nici initiativa, si in consecinta nici Liber arbitru. Miscarile predefinite ale pieselor sunt limitate si supuse vointei si inteligentei jucatorilor reali, care le manipuleaza, conform unor planuri si scopuri numai de ei stiute. Liberul arbitru se manifesta totusi, si acest lucru il face prin deciziile jucatorilor reali, insa aria lui de manifestare este limitata si ingradita de regulile jocului. Exista asadar Libertate, dar ea ramane la stadiul de necesitate inteleasa.
Entropia si antientropia respecta legea necesitatii mentinerii echilibrului iar lucrul acesta devine tot mai evident pe parcursul desfasurarii jocului, ca efecte ale atacului si apararii. Orice entropie cauzata de un atac este rapid echilibrata de un raspuns antientropic al apararii. La fel ca in viata, echilibrul este fragil in permanenta si tot mai greu de mentinut pe masura ce numarul de piese de pe tabla scade.
Principiul Yin si Yang este cel mai bine reprezentat de cuplul regal, el rigid si solemn si ea mobila si flexibila.
INGERI SI DEMONI
inger+si+demon.jpg
Daca ramanem in continuare ancorati in realitatea celor vazute si nevazute si daca aducem jocul de sah inapoi, in plan uman, putem observa ca, dintre toate elementele care compun jocul, noi oamenii ne asemanam cu piesele de sah.
Deindata ce-si pot pune in valoare calitatile si abilitatile, piesele incep sa se miste inteligent si pe traiectorii clare. Desi este evident faptul ca noi oamenii, biete piese imprastiate pe tabla de sah a existentei umane, nu suntem si nu actionam cu totii la fel, caci destinul hotaraste ca forta, cunoasterea, inteligenta si abilitatile sa ne fie date in mod diferit, scopul ramane pentru toti doar unul singur: lupta comuna pentru supravietuire si mai ales pentru cunoastere. Si insist in mod deosebit asupra cunoasterii, caci odata cu aplicarea "mat"-ului la rege, cea mai de pret prada de razboi pe care o putem smulge destinului, dincolo de orice satisfactie pe care o confera laurii victoriei, o reprezinta pana la urma cunoasterea puterii si gloriei regelui inamic. La fel ca in viata, fiecare piesa de pe tabla de sah isi are rolul si importanta ei bine determinate in marele joc. Si tot la fel ca in viata, desi jocul de sah are reguli stricte si bine definite, nici una dintre regulile modului de actiune si interactiune a pieselor nu este rigida, toate presupunand cate o exceptie, o abatere de la regula, o tocmeala, pentru ca nu-i asa, unde-i lege e tocmeala? Caci desi regulile generale par sa fie aceleasi pentru toate felurile de piese, ei bine nu, nu este deloc asa, deoarece fiecare fel de piesa in momentul actiunii ei pe tabla de sah, dispune de cate o prerogativa speciala, care ii confera un statut special in fata celorlalte piese. Hai sa le vedem impreuna!
UNDE-I LEGE E TOCMEALA
lege.jpg
Toate piesele, indiferent de culoarea lor se misca inteligent si se pot pozitiona pe tabla de sah pe alb sau pe negru, cu exceptia uneia singure, a nebunului, care se poate deplasa numai pe o singura culoare. Intr-o lume a compromisului, el reprezinta exceptia verticalitatii celui care actioneaza principial, numai in lumina sau numai in intuneric si poate ca de aceea si a fost numit nebun. Doar el, Nebunul, care deseori este asimilat Inteleptului, este acela care intareste regula compromisului. Si iata pana la urma ca, chiar si printr-o singura exceptie, morala totusi functioneaza in Univers, caci nebunul, este singurul care nu se abate de la principiul sau moral. Dintre toate celelalte piese, doar regina mai poate utiliza acest comportament al nebunului insa o face doar la nevoie, in anumite momente. In plus, regina poate opta intre un comportament de lumina sau unul de intuneric, depinzand de scop si de culoarea de deplasare ceea ce face sa nu poata depasi lumea compromisurilor.
Toate piesele se misca in linie dreapta, numai calul se roteste in salturi curbe.
Toate piesele reprezinta fiinte cu exceptia turnului.
Toate piesele care reprezinta fiinte sunt de genul masculin numai regina reprezinta principiul feminin.
Toate piesele sunt pereche, doar cuplul regal este unul singur. Desi si cuplul reprezinta o dualitate, ramane diferentiat oe sexe.
Toate piesele pot fi castigate in lupta si scoase de pe tabla, cu exceptia regelui. El ramane intangibil si inamovibil, pentru ca el este, nu-i asa, de esenta divina!?
Dintre toate piesele de pe tabla, cea mai daruita cu inteligenta, har, putere si abilitati este, sau mai degraba pare sa fie, una singura, regina. Ea poate face orice fel de manevra, a oricareia dintre piese, mai putin pe cea a calului. Din punctul acesta de vedere niciuna dintre piese nu poate fi socotita piesa totala, abilitatile speciale ale fiecareia dintre ele, obligandu-le sa conlucreze.
Toate piesele se pot misca in toate directiile, pot avansa si se pot intoarce la baza, mai putin pionul care avanseaza doar pe directia inainte.
Toate piesele sunt monocrome mai puti nebunul care este bicromatic.
Nicio piesa nu poate fi transformata in alta piesa, mai putin pionul. Pionul odata ajuns la celalalt capat al tablei se poate transforma in orice piesa, mai putin in rege. Si iata ca, desi alchimia este la ea acasa si pare sa functioneze prin metamorfoza pionului, are totusi o limita. Numarul Unu este plamadit din alta esenta.
Observatii :
La inceputul fiecarei partide nebunii stau de-a dreapta si de-a stanga cuplului regal si le apara campurile. Ei sunt ingerii lor pazitori.si primii care sunt gata sa se sacrifice pentru ei.
Inca putin si gata! :)
PIONUL
PION.jpgBietul pion! In spaniola el este un amarat de taran, un paesano, un peon. El este carnea de tun, piesa cea mai sacrificata, el se misca incet, precaut si cu pasi mici, el are cel mai ingust orizont pe tabla, caci vede perimetral doar inainte. Pe cat de reduse ii sunt posibilitatile si miscarile si desi pare cea mai nesemnificativa si mai oropsita piesa de pe tabla de sah, paradoxal este piesa inzestrata cu potentialul cel mai mare. Pionul este singura piesa de sah capabila sa transforme in extremis o infrangere intr-o victorie si singura care are parte de iluminare. Prin alchimizare, prin posibilitatea transformarii sale in orice alta piesa, pionul isi modifica esenta iar puterile si capacitatile sale se multiplica si devin egale cu ale piesei in care se substituie. Faptul ca de cele mai multe ori prin transformare, el devine avatarul reginei, il face sa fie cea mai spectaculoasa piesa a jocului. Aplauze la scena deschisa pentru el, nea Ion, bietul Peon, ca si el e OM!
JUCATORII
sah.jpg
Jucatorii domnilor, se joaca de-a Dumnezeu.
Si ce credeti ca face Dumnezeu in timpul acesta? Va spun eu: Dumnezeu joaca.... table. Si cu cine credeti ca joaca El table si pe ce miza? Ei?
MORALA JOCULUI
Planul divin nu include si religia.
Dumnezeu si Universul exclud democratia.
Regele este alesul Domnului.
Regalitatea este o conditie naturala.
Conducatorii, iar nu popoarele fac istoria.
Intre taran si regina nu e nici o diferenta.
Numai un nebun poate iubi o regina.
Moralitatea este apanajul nebunilor.
Smintitul nu se dezminte niciodata.
De copita calului si de principialitatea nebunului sa te feresti!
Daca ai ajuns cu cititul pana aici inseamna ca ai nervii tari.
Felicitari!
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Cum adica nervii tari?
    Orice amator de sah este interesat de istoria sahului.
    Detin o colectie de circa 5o (cincizeci) carti despre sah.
Acest răspuns a fost șters.
-->