Daca ramanem in continuare ancorati in realitatea celor vazute si nevazute si daca aducem jocul de sah inapoi, in plan uman, putem observa ca, dintre toate elementele care compun jocul, noi oamenii ne asemanam cu piesele de sah.
Deindata ce-si pot pune in valoare calitatile si abilitatile, piesele incep sa se miste inteligent si pe traiectorii clare. Desi este evident faptul ca noi oamenii, biete piese imprastiate pe tabla de sah a existentei umane, nu suntem si nu actionam cu totii la fel, caci destinul hotaraste ca forta, cunoasterea, inteligenta si abilitatile sa ne fie date in mod diferit, scopul ramane pentru toti doar unul singur: lupta comuna pentru supravietuire si mai ales pentru cunoastere. Si insist in mod deosebit asupra cunoasterii, caci odata cu aplicarea "
mat"-ului la rege, cea mai de pret prada de razboi pe care o putem smulge destinului, dincolo de orice satisfactie pe care o confera laurii victoriei, o reprezinta pana la urma cunoasterea puterii si gloriei regelui inamic. La fel ca in viata, fiecare piesa de pe tabla de sah isi are rolul si importanta ei bine determinate in marele joc. Si tot la fel ca in viata, desi jocul de sah are reguli stricte si bine definite, nici una dintre regulile modului de actiune si interactiune a pieselor nu este rigida, toate presupunand cate o exceptie, o abatere de la regula, o tocmeala, pentru ca nu-i asa,
unde-i lege e tocmeala? Caci desi regulile generale par sa fie aceleasi pentru toate felurile de piese, ei bine nu, nu este deloc asa, deoarece fiecare fel de piesa in momentul actiunii ei pe tabla de sah, dispune de cate o prerogativa speciala, care ii confera un statut special in fata celorlalte piese. Hai sa le vedem impreuna!
UNDE-I LEGE E TOCMEALA
Toate piesele, indiferent de culoarea lor se misca inteligent si se pot pozitiona pe tabla de sah pe alb sau pe negru, cu exceptia uneia singure, a nebunului, care se poate deplasa numai pe o singura culoare. Intr-o lume a compromisului, el reprezinta exceptia verticalitatii celui care actioneaza principial, numai in lumina sau numai in intuneric si poate ca de aceea si a fost numit nebun. Doar el, Nebunul, care deseori este asimilat Inteleptului, este acela care intareste regula compromisului. Si iata pana la urma ca, chiar si printr-o singura exceptie, morala totusi functioneaza in Univers, caci nebunul, este singurul care nu se abate de la principiul sau moral. Dintre toate celelalte piese, doar regina mai poate utiliza acest comportament al nebunului insa o face doar la nevoie, in anumite momente. In plus, regina poate opta intre un comportament de lumina sau unul de intuneric, depinzand de scop si de culoarea de deplasare ceea ce face sa nu poata depasi lumea compromisurilor.
Toate piesele se misca in linie dreapta, numai calul se roteste in salturi curbe.
Toate piesele reprezinta fiinte cu exceptia turnului.
Toate piesele care reprezinta fiinte sunt de genul masculin numai regina reprezinta principiul feminin.
Toate piesele sunt pereche, doar cuplul regal este unul singur. Desi si cuplul reprezinta o dualitate, ramane diferentiat oe sexe.
Toate piesele pot fi castigate in lupta si scoase de pe tabla, cu exceptia regelui. El ramane intangibil si inamovibil, pentru ca el este, nu-i asa, de esenta divina!?
Dintre toate piesele de pe tabla, cea mai daruita cu inteligenta, har, putere si abilitati este, sau mai degraba pare sa fie, una singura, regina. Ea poate face orice fel de manevra, a oricareia dintre piese, mai putin pe cea a calului. Din punctul acesta de vedere niciuna dintre piese nu poate fi socotita piesa totala, abilitatile speciale ale fiecareia dintre ele, obligandu-le sa conlucreze.
Toate piesele se pot misca in toate directiile, pot avansa si se pot intoarce la baza, mai putin pionul care avanseaza doar pe directia inainte.
Toate piesele sunt monocrome mai puti nebunul care este bicromatic.
Nicio piesa nu poate fi transformata in alta piesa, mai putin pionul. Pionul odata ajuns la celalalt capat al tablei se poate transforma in orice piesa, mai putin in rege. Si iata ca, desi alchimia este la ea acasa si pare sa functioneze prin metamorfoza pionului, are totusi o limita. Numarul Unu este plamadit din alta esenta.
Observatii :
La inceputul fiecarei partide nebunii stau de-a dreapta si de-a stanga cuplului regal si le apara campurile. Ei sunt ingerii lor pazitori.si primii care sunt gata sa se sacrifice pentru ei.
Inca putin si gata! :)
PIONUL
Bietul pion! In spaniola el este un amarat de taran, un paesano, un peon. El este carnea de tun, piesa cea mai sacrificata, el se misca incet, precaut si cu pasi mici, el are cel mai ingust orizont pe tabla, caci vede perimetral doar inainte. Pe cat de reduse ii sunt posibilitatile si miscarile si desi pare cea mai nesemnificativa si mai oropsita piesa de pe tabla de sah, paradoxal este piesa inzestrata cu potentialul cel mai mare. Pionul este singura piesa de sah capabila sa transforme in extremis o infrangere intr-o victorie si singura care are parte de iluminare. Prin alchimizare, prin posibilitatea transformarii sale in orice alta piesa, pionul isi modifica esenta iar puterile si capacitatile sale se multiplica si devin egale cu ale piesei in care se substituie. Faptul ca de cele mai multe ori prin transformare, el devine avatarul reginei, il face sa fie cea mai spectaculoasa piesa a jocului. Aplauze la scena deschisa pentru el, nea Ion, bietul Peon, ca si el e OM!
JUCATORII
Jucatorii domnilor, se joaca de-a Dumnezeu.
Si ce credeti ca face Dumnezeu in timpul acesta? Va spun eu: Dumnezeu joaca.... table. Si cu cine credeti ca joaca El table si pe ce miza? Ei?
MORALA JOCULUI
Planul divin nu include si religia.
Dumnezeu si Universul exclud democratia.
Regele este alesul Domnului.
Regalitatea este o conditie naturala.
Conducatorii, iar nu popoarele fac istoria.
Intre taran si regina nu e nici o diferenta.
Numai un nebun poate iubi o regina.
Moralitatea este apanajul nebunilor.
Smintitul nu se dezminte niciodata.
De copita calului si de principialitatea nebunului sa te feresti!
Daca ai ajuns cu cititul pana aici inseamna ca ai nervii tari.
Felicitari!
Comentarii
Orice amator de sah este interesat de istoria sahului.
Detin o colectie de circa 5o (cincizeci) carti despre sah.