Jocuri de cuvinte - aliment
Geografie lingvistică
Prima parte la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cvinte-aliment
Alimentele în viață și în istorie
Moto: „Am mâncat fripturi, din plin./ Am băut şi-un kil de vin./ M-am simţit, ce mai,... teribil,/ Că, în vis, orice-i posibil.” (În noaptea revelionului, de Marius Mălai, din Pledoarie pentru epigramă, 2007)
Alimentele sunt substanțe sau produse care servesc ca hrană oamenilor. Unele sunt consumate ca atare altele necesită o pregătire prealabilă (termică sau amestec cu ingrediente, vezi la https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ciorba), de exemplu, nelipsita ciorbă.
Oameni cultivați și experimentați, știți toți că alimentele se pot categorisi ca alimente de bază, dulciuri, băuturi, mirodenii, substanțe care îmbunătățesc gustul, calitățile optice, sau substanțe care servesc la conservarea lor. Vioricăi îi reușesc de minune varza murată, murăturile, zacusca, sucul de roșii și multe altele. Ardeleancă!
De parcă românii n-ar fi știut calitățile alimentelor, iată că și-a făcut de lucru conducerea UE, aia care ne incită asupra vacilor, că ar avea flatulențe mari, dar ne invită să ne împrietenim cu insectele și cu produsele alimentare pe bază de insecte, dând, sanchi, o definire a calităților minimale necesare unui aliment, de parcă noi am fi trăit în copaci.
Și poc, calitățile sunt stabilite pe plan european în parlamentul UE prin ordin (VO(EG)178/2002), ca: „Alimentele sunt substanțe sau produse care au scopul de îndeplini hrănirea omului (Art.2). În categoria alimentelor sunt considerate și băuturile, guma de mestecat, ca și alte substanțe ca apa care servesc la pregătirea alimentelor. Muream tăntălăi! Câtă gumă lipeau pe sub bănci elevii și studenții trecuți la capitalism! Nu veniseră încă drogurile!
De parcă am fi fraieri și ne-am îngrămădi cu animalele la păscut, „acest ordin nu consideră aliment: a) furajele (destinate hranei animalelor, nespecificând că sunt flatulente sau nu); b) animalele în viață, sau cele care nu sunt sacrificate după metodele uzuale de sacrificare din abator (v-ați prins că nu avem voie să înjunghem porcii?); c) plantele înainte de recoltare; d) medicamentele (dar suntem invitați în puzderia de farmacii pentru a îngurgita „suplimente alimentare”, că nu fu vreme să fie atestate ca medicamente); e) produse cosmetice (vedeți cu ce-și pierd timpul neuroparlamentarii?); f) tabac sau produse din tutun (și ce bani aduc astea chiar și trezoreriei statului); g) narcotice, stupefiante, substanțe psihotrope (auzii că la spitalul Grigore Alexandrescu cel mai tânăr narcoman tratat avea 11 ani); h) reziduuri sau produse contaminate (dar ne trimit gunoaiele cu sprijinul unor „întreprinzători” români! Să vezi când vom intra în Schengen „terestru”. Ați văzut că insectele nu sunt incluse?
Profesorul dr. în medicină Werner Kollath a clasificat alimentele după valoarea lor nutritivă, rezultând tabela Kollath (vezi și la adresa web http://www.vollwertleben.info/html/kollath-tabelle.html). E în limba germană, dar, cum vă știu ambițioși, puteți traduce cu un translator adecvat printr-o aplicație online (Google translate).
Ca totul să fie interesant, să știți că există alimente care nu expiră niciodată. Este important să ții cont de termenul de valabilitate atunci când cumperi și folosești un produs alimentar, dacă nu vrei să AI probleme de sănătate. Există însă câteva alimente care nu expiră niciodată. Dacă sunt depozitate corect, ele pot fi consumate după mult timp și nici nu-și vor pierde proprietățile și valorile nutriționale.
Alimente ce pot fi păstrate mai mult timp în cămara ta
Borcan cu miere
Oțetul de mere, când este ferit de razele directe ale soarelui, își păstreaza proprietățile și poți fi sigur că nu va expira niciodată. Mierea își poate schimba culoarea și se poate zaharisi, dar este bună pentru consum chiar și după sute de ani, atunci când este depozitată intr-un recipient închis ermetic (generalul Cornel Nicolaescu, cu prisacă la Afumați, mi-a adus un borcan cu miere zaharisită, e excelentă).
În catacombele egiptene s-au descoperit depozite de orez, care încă era bun pentru consumul uman! Așadar, e clar că pentru orez nu există dată de expirare. Dar atenție, pastrați-l departe de umezeală! Noi am scris destule despre sare, de la care se trage și cuvântul salariu. Atunci când este ferită de umiditate, sarea este „nemuritoare”. și de ce n-ar fi, dacă e vorba de o „piatră sfărâmată”? (vezi https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-sare-1).
Tipuri de orez
Vom scrie repejor și despre soia! Există sosul de soia. Dacă sticla în care este depozitat nu a fost deschisă niciodată, sosul de soia este valabil la nesfârșit. Dar când recipientul a fost deschis, sosul de soia are o valabilitate destul de scurtă. Pe el!
La fel ca mierea, atunci când este depozitat într-un recipient închis ermetic, zahărul alb, brun și cel pudră nu se strică niciodată. Fasolea boabe, uscată, când este ferită de dăunatori, nu are termen de valabilitate. E adevărat că se va fierbe mai mult timp și există posibilitatea să nu se înmoaie complet, dar valoarea nutrițională nu se schimbă, indiferent dcât stă pe raftul cămării (vezi la www https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-fasole).
Amatori de cafea instant, dacă o depozitați în congelator, poate fi păstrată pentru totdeauna. Dar de ce să o faceți, că UE nu dădu vreo directivă! Dacă nu știați, ca și mine, care copil fiind, am numărat 16 arțari în pădurea familiei, există sirop de arțar. Dacă îl păstrați în congelator, siropul de arțar nu are dată de expirare. Aștept directiva UE și în acest caz.
Nu vă grăbiți. Mai sunt băuturile tari. Am scris despre țuică (v. la https://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/12229059859?profile=original). Nu trebuie să vă grăbiți să dați gata o sticlă de băutură tare, indiferent de vreo directvă UE, pentru că alcoolul nu expiră niciodată. E adevărat că își poate pierde oleacă din aromă, dar tăria rămâne neschimbată.
La final, oarece sfaturi privitoare la alimente ne sunt utile:
►Două pastile cu ulei de peşte luate zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani. Așa susţin cercetătorii din Marea Britanie. Creierele copiilor care au primit zilnic capsule cu acizi graşi Omega-3 şi Omega-6 au dezvoltat mai multă materie cenuşie, ceea ce a dus la creşterea memoriei pe termen scurt şi a capacităţii de toceală. În plus, timp de trei luni ei au redus cantitatea de mâncare de tip fast-food, inventată nu de români, băuturi carbogazoase şi au făcut mai mult sport.
►Un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populaţiilor din sudul Europei arată că există o proporţie inversă între frecvenţa utilizării cepei în alimentaţie şi riscul de apariţie al mai multor forme de cancer bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul şi prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniul din sol, o substanţă protectoare împotriva apariţiei cancerului.
Consumul de ceapă (cel puţin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului la sân. Întrebați mamele românce și vedeți câtă ceapă folosesc la preparearea mâncării.
►Sucul de morcov este un preţios ajutor al celor care suferă de digestie dificilă sau lipsa poftei de mâncare. Știu până și iepurii că morcovul este bogat în substanţe anti-oxidante ca vitamina A, dar şi alte vitamine şi minerale. O cură de zece zile cu suc proaspăt cicatrizează rănile făcute de ulcer şi îmbunătăţeşte vederea, mai ales a celei pe timp de noapte. Așteptăm confirmarea Ursulei de la UE!
►Un consum moderat de bere poate îmbunătăţi funcţiile sistemului cardiovascular. Și mai aflați că există peste 20.000 de feluri de bere! Aveam și noi fabrici de bere, dar au dispărut în neant. Ca o curiozitate, am aflat prin Cehia în secolul trecut, când am vizitat o fabrică de bere complet automată din Velké Popovice, un oraș aflat la 25 km la sud-est de Praga, care producea și produce și acum berea Kozel (țap), că în secolul al 16-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul dejun! Ardelenii au apa vieții la micul dejun (palinca)!
►Contrar celor susținute de unii, vinul roşu e un ingredient esenţial pentru a ne menţine în formă. Se ştie de mult timp că ajută la prevenirea cancerului şi la protejarea arterelor. Unele studii arată însă, fără acordul UE, că există un antioxidant care se găseşte în strugurii roşii din care se face vinul, numit resveratrol. Acesta îmbunătăţeşte anduranţa muşchilor, reduce afecţiunile gingiilor şi apariţia bolii Alzheimer. Pe el, dar rezonabil! Vă ofer doar o ......... (https://webdidacticanova.blogspot.com/2019/08/jocuri-de-cuvinte-sampanie.html).
►Eu și Viorica mâncăm dimineața câte un ou. Cei care îşi încep ziua cu două ouă la micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme decât cei care ţin diete drastice, susţin nutriţioniştii de la Universitatea de medicină din Louisiana (SUA), într-un studiu efectuat pe o mie de femei obeze. Succesul oului este determinat de conţinutul bogat în cele mai bune proteine, ceea ce conferă aceeaşi energie ca şi mâncatul unei fripturi, dar are un număr mult mai mic de calorii. Şi asta, indiferent de modalitatea de preparare.
Ouă...
►Dieta naturistă presupune şi reguli pe care mulţi oameni nu le pot urma. Dacă încercăm să ne apropiem cât mai mult de aceasta, vom observa, în timp, îmbunătăţiri. Iată care sunt regulie mai sus-menţionate. Consumă cel puţin 2 litri de lichide pe zi. Nu bea lichide în timpul mesei. Nu consuma multe feluri de mâncare la o masă şi vezi cum le combini. Vinul de ţară, „trăscăul”, se bea cu moderaţie cu o jumătate de oră înaintea mesei (eu știam că se bea cu paharul!), Fructele trebuie mâncate înaintea celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai bună. UE, ce zici?
Unii se tot plâng că nu fură banane în epoca socialistă. Este bine ca fiecare să consume alimente din ţara în care s-a născut. De exemplu noi, românii, am putea să înlocuim lămâia cu cătina albă. Produsele din cereale trebuie consumate fără să le distrugem principiile nutritive prin modul de preparare. Vitaminele sintetice realizate chimic nu îşi îndeplinesc rolul la fel de bine ca cele naturale, deci trebuie înlocuite. Fără „suplimente alimentare” din farmacii!
►No, zice-se că în ultimul timp, studiu după studiu arată beneficiile ciocolatei, cum că ar conţine antioxidanţi care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite substanţe pot chiar să prevină demenţa (ptiu, drace!). Consumaţi ciocolată cu cel mai mare conţinut de cacao. Cea care are prea mult zahăr face mai mult rău decât bine. Păi de unde să știm, bre?
►Treizeci de grame de fistic zilnic ne feresc de riscul de a ne îmbolnăvi de boli cardiovasculare ca infarct, accident cerebral sau embolii, susţin cercetătorii de la Universitatea de medicină din Pennsylvania (SUA), neconfirmați de vreo directivă UE...
Pe lângă fistic, nucile, migdalele şi alunele de pădure neprăjite reduc atât nivelul colesterolului rău, cât şi al grăsimilor nesănătoase din arterele sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulţi, timp de cinci săptămâni, a micşorat nivelul colesterolului şi trigliceridelor cu până la 30%, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care blochează arterele.
Nuci, că noi nu avem fistic!
Oarece șuncă
►Atenție, ardeleni, se zice că un consum exagerat de şuncă poate afecta plămânii, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Columbia, New York. Şi asta din cauza faptului că şunca, slănina şi alte produse din carne afumată conţin nitriţi utilizaţi pe post de conservanţi. UE nu confirmă! Persoanele care au consumat produse din carne afumată de cel puţin 14 ori pe lună au prezentat de două ori mai multe riscuri de a face bronşită şi emfizem, boli care produc îngustarea căilor respiratorii şi obstrucţionează fluxul de aer.
Se zice cum că persoanele care mănâncă şuncă de mai mult de cinci ori pe săptămână prezintă cu 60% mai multe riscuri de a dezvolta cancer la vezica urinară, faţă de cei care mănâncă mai rar acest produs. Serios? Ursula, Pfeizer ce zice?
►Pentru a şti care sunt alimentele care ajută organismul să-şi refacă forţele, trebuie să cunoaştem câteva dintre acele legume şi fructe care, nepreparate, ne oferă vitaminele de care avem nevoie.
Trebuie ţinut cont de faptul că excesul alimentar duce la obezitate, boli şi îmbătrânire prematură, şi toate acestea pot fi simplu evitate.
Mâncați de-ale noastre!
Așa vă, fraților și cumnaților, șogorilor! Iată ce trebuie să mâncăm pentru a nu mai ajunge în vecinătatea farmaciilor, prea multe acum. Întrebați și un bun bucătar, care acum își zice chef (https://webdidacticanova.blogspot.com/2019/07/jocuri-de-cuvinte-bucatar.html), adică „șef de cratițe și oale”!
Cu vitamina A se laudă morcovul, roşiile, spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mărarul, adică legumele galben-portocalii şi verde închis. Alimentele bogate în vitamina E sunt germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb, floarea-soarelui, măsline.
Vitamina C au citricele, ardeiul gras, hreanul şi măceşul. Una din cele mai mari concentraţii de vitamină C o are pătrunjelul verde. Nu uitați de moare, adică zeamă de barză! Calciu găsim în iaurt, lapte, telemea, nuci, morcovi, varză, gulie, mere. Pentru fier trebuie să se mănânce spanac, gălbenuş de ou, cacao, stafide.
►Regimul alimentar mediteranean, bogat în uleiuri vegetale şi peşte, este la fel de benefic pentru persoanele care suferă de maladii cardiace ca şi regimul alimentar foarte strict, sărac în grăsimi, este concluzia Asociaţiei americane de cardiologie. Dieta mediteraneană constă în consumul de fructe, vegetale, seminţe şi peşte, cantităţi mici de carne roşie şi o cantitate relativ mare de grăsimi provenind din uleiul de măsline şi nuci.
Prezenţa acidului gras Omega 3, în cantitate mare în aceste alimente, limitează crizele cardiace sau accidentele cerebrale. Dieteticienii au recomandat tuturor bolnavilor să consume zilnic o cantitate maximă de 200 de grame de colesterol, iar procentul zilnic de calorii provenind din grăsimi să fie limitat la 30%.
►Zic unii că trebuie să zdrobiţi usturoiul înainte de a-l găti sau mânca, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, utile în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor (astuparea arterelor cu un cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea trombilor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea din Cuyo, Argentina, au comparat efectul anticoagulant al usturoiului.
Se spune că ar exista 14 alimente indispensabile unei diete. Discuțiile despre alimentele cu adevărat benefice și indispensabile unei diete sănătoase sunt tot mai frecvent purtate de specialiști și prezentate publicului larg. Motivul este lesne de înțeles, câtă vreme rata obezității și a afecțiunilor în care hrana de proastă calitate joacă rol central au crescut în mod alarmant și au început să amenințe până și viitorul generațiilor tinere.
Copiii și adulții deopotrivă sunt afectați de era alimentelor nocive, vândute în ambalaje frumos colorate în supermarket, care ascund o listă E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul și prăjiturile de cofetărie sunt intotdeauna alegeri preferențiale în fața legumelor și a fructelor, întrucât sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentații, oare mai știm care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevărat sănătoase?
Antidirectiva UE
Partea a treia la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-aliment-2
Întregul articol este la:
https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/07/jocuri-de-cuvinte-aliment.html
Articolul întreg în format pdf la: Jocuri de cuvinte - aliment.pdf
NC
Comentarii