(postarea precedentă)

 

 

          Astronomie

 

          Moto: „Noi suntem o cale prin care cosmosul se cunoaşte pe sine.” (Carl Sagan)

 

            Și de la astru trecem ușor la astronomie, cu vreo 14 definiții în dicționarele românești, care e o știință ce se ocupă cu studiul aștrilor, al sistemelor de aștri, al galaxiilor și al Universului (la noi din fr. astronomie, lat. astronomia, sursa: DEX '09, 2009). Originea astronomiei se pierde în timp, Pitagora observând cel dintâi rotirea pământului în jurul soarelui (140 î.Hr.). Ptolemeu, din școala din Alexandria, nesubordonată Abramburicăi, admitea, contrar lui Pitagora, că pământul e centrul universuluĭ (precum PSD în jurul Alexandriei) și că toate astrele se învârtesc în jurul lui. Astronomul polonez Copernic, din țara fostă vecină care acum are personalitate în UE, demonstra în secolul al XV-lea că Pământul e o planetă ce se rotește în jurul soarelui (sursa: Scriban, 1939).

          Și astronomia e o știință bazată pe legi fizice și matematice, cunoscute de toți profesorii de fizică orientați spre cifra șase, prin care putem calcula exact momentul unei eclipse, poziția la un anumit moment a imaginii unui astru pe bolta cerească, momentele răsăritului și apusului unui astru (nu medic țâțolog italian fals) etc.

          Și pe lângă astronomie, mai există: astrometrie (ansamblul de metode de determinare a poziției aștrilor), astronomie geodezică (studiază pozițiile aștrilor pe bolta cerească și orientarea Pământului într-un sistem de coordonate astronomice, determinarea coordonatelor geografice ale locului), astrobiologie, astrofizică, astrofotometrie, astrogeologie, astrognozie (studiază denumirea și pozițiile reciproce le aștrilor și constelațiilor), astrometeorologie, astronautică, astrografie (descrierea aștrilor) etc.

          Pe lângă științele sau ramurile de mai sus, cei ce se ocupă cu vânturi, uragane sau valuri sufletești au trecut la pseudoștiințe sau științe false, ca astrolatrie (adorație a aștrilor), astrologie (pseudoștiință care își propune să prezică destinul omului după poziția și după mersul corpurilor cerești). Și pentru astrologia asta există în dicționarele românești vreo 13 definiții!

          Și uite-așa astrologia are o istorie a păcălelilor în diferite zone ale planetei, dar cu „vrăjitori” școliți, provenind din astron – astru și logos – studiu (sursa: DN, 1986). Până și Șeineanu... scrie că „această superstițiune absurdă nu dispăru din știință pe deplin de cât în sec. al XVII-lea; dar ea subzistă încă în popor, pentru care astrologul, filozoful și vraciul sunt una și aeeeaș ființă, puțin deosebită de vrăjitor, care are o putere nemărginită asupra forțelor naturei (v. piază, stea, zodie);” sursa: Șăineanu, ed. VI, 1929).

 

          Istoria fraieririi celor cu mintea slabă

 

          Moto: „Credinţa în supranatural reflectă un eşec al imaginaţiei.” (Abbey Edward)

 

            Astrologia (din greacă: άστρον astron - stea, și λόγος logos - știință, teorie, studiu) înglobează un ansamblu de cunoștințe, tradiții și credințe, structurate, din punct de vedere geografic, în sisteme care acordă importanță și semnificație falselor „raporturi” ce se nasc din pozițiile relative ale corpurilor cerești și din alte detalii legate de acestea (semne zodiacale, case).

Se presupune că aceste raporturi astrale ar cuprinde semnificații „utile” pentru interpretarea personalității omului. Așa că astrologul, fără studii de specialitate, adică „fals” de care nu se plânge (încă) nimeni, speculează și interpretează descoperirile obiective ale astronomilor, după cum vrea el!

            Și astrologia asta, din greacă αστρολογία - astrología, s-a „insinuat” ușor peste tot: în albaneză și azerbaidjeană astrologji; în bosniacă, croată, slovenă,  astrologija; în rusă și bulgară астрология – astrologiya, în sârbă și macedoneană астрологија - astrologija, în ucraineană астрологія – astrolohiya; în catalană, spaniolă, portugheză astrologia; în franceză, cehă, română, neerlandeză astrologie; în germană Astrologie; în corsicană astruzzione; în daneză și norvegiană astrologi, în engleză, frizonă, irlandeză astrology, în estonă astroloogia, în italiană, poloneză, finlandeză astrologia; în slovacă astrológia; în letonă și lituaniană astroloģija; în turcă astroloji; în ebraică אסטרולוגיה, iar în  idiș אַסטראָלאָגיע – astrologye.

            Cuvinte diferite sunt în: persană طالع بینی; arabă علم التنجيم - eulim altanjim; galeză sêr-ddewiniaeth; bengali জ্যোতিষ - Jyōtiṣa, hindi ज्योतिष – jyotish și punjabi ਜੋਤਸ਼ – Jōtaśa; islandeză stjörnuspeki; bască hogei; maghiară csillagjóslás (din csillag +‎ jóslás – „stea + divinizare”); în armeană Աստղագուշակություն - Astghagushakut’yun.

            Ba astrologii moderni definesc astrologia ca pe un „limbaj simbolic”, un fel de artă sau o formă de divinizare. În ciuda diferențelor de opinii, majoritatea astrologilor este de acord că poziționările corpurilor cerești folosesc la interpretarea evenimentelor trecute și prezente precum și la prezicerea viitorului. Dar noi accentuăm pe caracterul de pseudoștiință, așa că degeaba consultați pe web horoscopurile diferitelor zone geografice sau le urmăriți pe posturile de televiziune la ore de vârf!

 1003819925?profile=RESIZE_710x

 Cuvântul astrologie în diferite limbi

 

          Așadar, astrologia apare cam în al II-lea mileniu î.Hr. și fraierește oamenii de aproape patru milenii. Multe culturi au acordat o importanță evenimentelor astronomice, iar unii, cum ar fi indienii, chinezii și maya, au dezvoltat sisteme „elaborate” la greu pentru prezicerea evenimentelor terestre din observații cerești.

          Astrologia europeană, acum „astrologia UE”, în care intrarăm și noi după 1989, este una dintre cele mai vechi aflate încă în uz. Își are rădăcinile în Mesopotamia, de unde s-a răspândit în Grecia antică, Roma, lumea arabă și Europa de Vest și în cele din urmă în Europa Centrală, apoi pe la noi. Astrologia europeană contemporană este asociată adesea cu sisteme de horoscoape, care pretind a explica aspecte ale personalității unui ins și prezice evenimente semnificative în viața lui, bazate pe pozițiile unor obiecte cerești.

          Așa că pas de te mai descurcă în acest hățiș bine structurat de șnapani ai sufletului uman, cu ghicirea personalității fraier(it)ului sponsor pe prostie și a viitorului său, având „capacitatea” de a prevesti toate fenomenele și evoluțiile viitoare care influențează omenirea în ansamblul ei și pe oameni ca indivizi. Multe culturi au identificat cerul și Cosmosul cu spațiul rezervat zeităților.

          Și uite-așa pătrunse chestia asta chiar în cercurile academice, de multe ori în strânsă relație cu astronomia, alchimia, meteorologia și medicina. Nu mă mir, că până și regina Maria, regii României, Ceaușescu și soția sa Elena s-au „introbăgat” pe acolo, prin academie, că dădea bine la CV! A fost prezentă astrologia în cercurile politice, inclusiv la noi, și este menționată în lume în diverse lucrări literare, de la Dante Alighieri și Geoffrey Chaucer la William Shakespeare, Lope de Vega și Calderón de la Barca. Despre cum e privită astrologia în Academia aia a Științelor (in)Securității Naționale nu știm nimic și falsul „jurist” militar Oprea, fără vreun proces judecat,  nu (prea) ne șoptește.

          Cu toate că s-a demonstrat că nu are nicio valabilitate științifică sau putere explicativă și oamenii sunt în continuare păcăliți inclusiv de unii conaționali veniți de peste Prut (care probabil nu au nicio legătură cu GRU), că și-a pierdut poziția sa „academică” și „teoretică”, unii se mai lasă fraieriți. Probabil unii zic precum domnișoarele de pension – „știu că horoscopul mă minte, dar mă minte frumos, expresiv., literar, uneori în rime”!

          Așa că scepticul din mine nu crede în disciplinele astea metafizice și pseudoștiințifice, mă îndoiesc și de cele fondate pe teoria rețelelor energetice, precum feng shui, acupunctură, yoga ș.a. Așa că fugiți cu horoscopul, zodiacul, zodia și fraierul, ascendentul etc.

 

          Horo(r)scop

 

          Moto 1: „Lumea e o ghicitoare, al cărei cuvânt îl află numai aceia care nu-l caută, fiindcă n-au vreme pentru ghicitori.” (Nicolae Iorga din Cugetări)

          Moto 2: „Nu trăi în trecut, nu visa la viitor, ci concentrează-ți toate eforturile în prezent.” (Buddha)

 

          Acum facem un stop, fără precis scop, chiar la horo(r)scop, un fals pentru mângâiat timpanele și retinele, la noi provenit din franceză – „horoscope”, adică prezicere astrologică a destinului fraier(it)ului după poziția stelelor la nașterea dumnealui (sursa: MDA2, 2010), ghicirea viitorului, a prezentului, că perfectul compus, imperfectul și mai mult ca perefectul sunt deja cunoscute.

          Șogorii astrologi fac deducții și interpretări asupra trăsăturilor de caracter, asupra evoluției evenimentului sau persoanei, asupra viitorului etc. I se mai zice și zodiac, legat de zodie. Și, vrem nu vrem, facem cunoștință cu zodiile: ♦ Berbec (21 martie-19 aprilie), planeta – Marte, personalitatea – îndrăzneț (cu cei slabi), impulsiv, încrezător în forțele proprii, independent (poate atâta timp cât nu e însurat, că pe urmă...., elementul – foc; ♦ Taur (20 aprilie-20 mai), planeta – Venus, personalitatea – răbdător, hotărât, încăpățânat, devotat, elementul – Pământ; ♦ Gemenii (21 mai-21 iunie): planeta – Mercur, personalitatea – ambițios, vioi, inteligent, temperamental, elementul – Aer; ♦ Rac (22 iunie-22 iulie), planeta – Luna (dar asta nu-i planetă), personalitatea – capricios, sensibil, impresionabil, milos, Elementul – Apă; ♦ Leu (23 iulie-22 august), planeta – Soare (păi asta-i planetă?), personalitatea – nobil, generos, entuziast, temperamental, Elementul – Foc; ♦ Fecioara (23 august-22 septembrie), planeta – Mercur, personalitatea – intelectual, metodic, placid, fără tact, elementul – Pământ; ♦ Balanța (23 septembrie-23 octombrie, hop și eu), planeta – Venus, personalitatea – onest, milos, persuasiv, ordonat, sociabil (și pe facebook, a treia oară suspendat), elementul – Aer; ♦ Scorpion (24 octombrie-21 noiembrie), planeta Marte, personalitatea – loial, filosof, voluntar, dominator, elementul – Apă; ♦ Săgetător (22 noiembrie-21 decembrie): planeta – Jupiter, personalitatea – practic, onest, imaginativ, elementul – Foc; ♦ Capricorn (22 decembrie-19 ianuarie, Viorica, am știut eu ce să aleg, dar ea zice că s-a cam lăsat aleasă), planeta – Saturn, personalitatea – ambițios (verificat), încăpățânat (m-am convins), loial, tenace (corect), elementul – Pământ (uneori crede că e la pământ, dar renaște ca pasărea Phoenix din propria cenușă); ♦ Vărsător (20 ianuarie-18 februarie), planeta – Uranus, personalitatea – generos, idealist, original, altruist, elementul – Aer; ♦ Pești (19 februarie-20 martie, scrisei de ei AICI), planeta – Neptun, personalitatea – milos, sensibil, timid, metodic, Elementul – Apă (sursa: DE, 1993-2009).

 1003920583?profile=RESIZE_710x

Semnele zodiacale

 

          Ca să vedeți cum stăm, aflați că în anul 2013, un român din trei considera că interpretarea viselor îl poate ajuta în viața de zi cu zi și că horoscopul este o modalitate eficientă de a anticipa evenimentele (Câți români cred în horoscop și în semnificația viselor. SONDAJ, 1 noiembrie 2014, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 2 noiembrie 2016).

          Să vedem cum zic alții horoscopului ăsta. În albaneză, bosniacă, cehă, croată, poloneză, slovacă, slovenă, daneză, norvegiană și suedeză e cuvânt comun, horoskop. Același cuvânt este în macedoneană și sârbă хороскоп – horoskop, apoi în bulgară хороскоп - khoroskop, în germană Horoskop și în catalană horòscop și chiar în maghiară - horoszkóp. Și horoscop vine din latinul medieval horoscopus, acesta din vechiul grec ὡροσκόπος (hōroskópos), care vine din ὥρα (hṓra, „orice timp limitat”) + σκοπός (skopós, „urmăritor”).

 1003934746?profile=RESIZE_710x

Cuvântul horoscop în diferite limbi – unitate deplină

 

           Rădăcina cuvântului se păstrează: în portugheză și spaniolă horóscopo, în bască horoskopoa; în estonă și neerlandeză horoskoop; în finlandeză horoskooppi; în engleză, franceză, frizonă, galeză, irlandeză horoscope; în letonă horoskops, iar în lituaniană horoskopas. În greaca actuală e ωροσκόπιο - oroskópio, în italiană oroscopo, în rusă și ucraineană гороскоп – goroskop.

           Și rămân aparte: în latina veche Genituram (acuzativ feminin singular al lui genitūrus, participiu viitor activ al lui gignō, succesiv din proto-italicul *gignō, din proto-indo-europeanul *ǵíǵnh₁-, de la *ǵenh₁-; cognat cu vechiul grec γίγνομαι - gígnomai, „a lua ființă, a se naște, a lua locul”); în corsicană arabu; în islandeză stjörnuspá; în turcă burç și în azerbaidjeană Bürclər (din turcescul otoman برج‎ - burc, „zodiac, constelație, turn”, din arabicul بُرْج‎ - burj, din siriacul clasic ܒܘܪܓܐ‎ - burgāʾ, „turn, columbariu”, din vechiul grec πύργος - púrgos sau latinul burgus, acesta din proto-indo-europeanul *bʰerǵʰ- - înalt”; comparați cu englezul borough – „târg”); în persană زایچه (din زای‎ - „zây-” + ـچه‎ - „-če”); în arabă خريطة البروج - kharitat alburuj; în armeană Աստղագուշակ – Astghagushak; în ebraică הורוסקופ, iar în idiș כאָראַסקאָופּ – khoraskoup; în bengali জাতক - Jātaka, în hindi कुंडली - kundalee, iar în punjabi ਕੁੰਡਲੀ - Kuḍalī.

 

          Viitorul, prezentul, mai-mult-ca-perfectul

 

          Moto: „Până când nu faci pace cu propria persoană, nu vei fi mulțumit cu ce ai.” (Joanna Field)

 

          Cu gândul la ale vieții, mai ales dacă nu ați făcut pace cu propria persoană, precis deschideți dimineața, cei care se scoală, că vesperienii......, un site cu horoscopul și citiți sau ascultați tromboanele stabilite de negustorii de iluzii. Dacă o duceți prost cu banii, precis vă așteptați să vedeți ceva de noroc sau baftă chioară. Iar dacă aparțineți sexului frumos, „un pisc de munte scorburos, pe care-l urci de sus în jos, când faci pe alpinistul caraghios”, precis vreți să vedeți oarece despre dragoste, vise sau sentimente, un oarecare Făt-Frumos sau măcar Zmeu, dar mai întâi citiți cele scrise de mine despre femeile de diferite vârste (chiar AICI), ca să știți ce vă așteaptă, în funcție de temperament și de epitete!

          Că nu am fost zgârcit când am scris de consoarte că sunt răsfăţate (cu dreptate), victimizate, inocente (X procente), pregătite (de orice), orgolioase (până la Dumnezeu), sensibile (şi înapoi), cicălitoare (zi şi noapte), spirituale, bârfitoare (mai tot timpul), discrete (numai când au interesul), graţioase, ochioase, slabe (cu dietă), rubensiene (fără dietă), sexy (le stă bine), maliţioase (zi şi noapte), sufletiste (ziua), gânditoare (noaptea), profunde (de sărbători), veninoase (arareori). 

 1003986247?profile=RESIZE_710x

Fii atent, mai ales dacă horoscopul îți spune că „în spatele unui bărbat de succes e mereu o femeie puternică”

 

          Nu m-am lăsat, constatând apoi, după cărțile și zisele multor inși, că altele, nu ale noastre, sunt:  neveste (cu feste, de poveste), afurisite (dar dorite), cu defecte (brusc sau în trepte), cheltuitoare (pe orice), econome (nu se ştie pe ce), frumoase (când nu sunt odioase sau nu îți dau la oase), roşesc (când sunt îmbrăţişate), te pălmuiesc (tot când sunt îmbrăţişate), rele (când îţi râd în nas), ascultătoare (oare?), numai ochi şi urechi (când vorbeşti cu altă femeie), drăgăstoase, fermecătoare (dacă le cazi în braţe şi nu le cazi în gheare), (viori) Stradivarius sau Amati, contrabas, țambal, trompetă, nu uită niciodată aniversările, au nevoie de un martor la căsătorie (ca la orice duel), îţi dăruiesc inima (dar te obligă să iei şi restul, uneori cu soacră cu tot), plus iubitoare de horoscop... O dezbraci o dată și apoi o îmbraci toată viața!

          Și o să mă gândesc să împart toate epitetele la cele 12 zodii și să le distribui aleator, adică la întâmplare, apoi să „inventez” un horoscop valah pe care să îl ofer, pentru a câștiga un ban cinstit, că din meditații, ca profesor, n-am putut să îmi iau vreo șase case, nici măcar ca Ioha, dar nici ca Năstase! Și îmi aduc aminte că atunci când m-am însurat nu aveam măcar o bicicletă.... Cum naiba m-a acceptat Viorica nu știu...

          Că meditații dădui eu  studenților, colegilor mai mici sau doctoranzilor mei, chiar și la miezul nopții, unora le dau și acum, dacă sunt „activ” (nu acoperit) pe web, iar cărțile le-am scris întâi online și le-am pus pe câte un site sau le-am trimis ca anexe la mesaje, ceea ce nu cred că a făcut profesorul ăla de fizică sau ăla pe nume Oprea, zis specialist în (ne)siguranța (aproape sau cât pe ce) națională! Sau o fi făcut așa Elena aia din Costa Rica, nu din Troia, care a fost doctorand la universitatea militară și chiar lector la o universitate particulară. Pe cine o fi avut în comisia de promovare ca lector? Descoperitorului îi dau o mare recompensă!

 1004099604?profile=RESIZE_710x

Reevaluări...

 

          Cred că n-a fost a mea vina dacă n-am posedat Belina sau n-am fost invitat precum Grindeanu sau vreun sereist să pescuiesc pe acolo! Că romantic fui mereu, chiar dacă până în 1989 am fost interesat mai mult de cartea beletristică și de specialitate și nu prea aveam de lucru cu horoscopul. Și mă mir și eu cum dracu` am reușit fără să știu temperamentele după zodii și fără apelarea la vrăjitori sau vrăjitoare, că astea de acum, derivate din mama Omida, se laudă că au dat sfaturi chiar conducătorilor de partid sau de stat, comuniști sau necomuniști, cu sau fără ciumă roșie (de pe la ruși), portocalie (de pe la unchiul Sam), mov sau caki.

          Mai zic unele horoscoape că o să ai noroc la școli și apoi la angajarea într-un serviciu, care acum e „job”. Ei și? Dacă nu ești beizadea n-o să fii niciodată angajat ca funcționar UE pe lângă vreun europarlamentar, fie el fiul lui Năstase, serverul sau consilierul unuia Ivan (sau invers), Ivan de la PSD, dar antiPSD, alde Ivan zice că e anti Dragnea, sau ca alte beizadele în rândul funcționarilor UE, din grupul celor din detașamentul care asigură președinția consiliului ăla zis european pentru șase luni.

          Asta deoarece, după niscaiva șoapte din M.A.E., Reprezentanţa României pe lângă UE numără două tipuri de diplomaţi: specialiști și fantome (zodiacale). Specialiştii ţin în spate şefia Consiliului UE, totul cu bani românești, astfel încât să nu ne facem dracului de râs, iar fantomele cu pile, beizadele de politicieni, care ajunseră la Bruxelles cu ordin de la centru, conform prezicerilor horoscopului de partid, fără vreun test transparent de selecţie, ci doar cu „recomandări” de la ministere, fără CV-uri publicate pe site-ul ambasadei, fără poze, fără conturi de facebook date în vileag (deocamdată). Nu se știe data la care au fost trimişi la post, nici când le expiră mandatul. Singura dovadă care atestă existenţa lor diplomatică este numele lor pe lista online de „experţi” angajaţi la Reprezentanţa României de pe lângă UE. Nu-i căutați cu un metacăutător tip Eba sau (e)Vanghelie, că îi găsiți la adresa dată de mine (https://ue.mae.ro/node/150)!

          Vreți exemple? Serviți! I____ă, cel cu „relaţii comericale externe" pe la Bruxelles de vreo cinci ani, fratele I______i,  Ramona Niţă (cel puțin e doctor), de pe la secţia „transport, telecomunicaţii, energie", fiica fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Niţă,  Mihnea, fiul fostului director adjunct al SIE, Vasilică Sarcă, trecut în rezervă prin 2017 sau 2018 de preşedinte (pe la secţia „afaceri economice şi financiare”), Diana Cliveti, fiica Minodorei Cliveti, fost parlamentar PSD de Bacău între 2000 şi 2008, repartizată la „politica externă de securitate şi apărare".

          Beizadea am scris? Uau! Vine din turcescul  beyzade. Beizadeaua e prezentă și în societatea de azi (învechit, astăzi mai mult ironic). Pe vremuri era un fiu de domn, principe (Au chemat împărăție pe ficiorul lui Antonie-Vodă, pe Alexandru beizade, la Poartă. PSEUDO-COSTIN, 27vAvea doi feciori, beizadele, pre Antiohie și pe Dimitrașco. NECULCE. Au fost rămas la mare scăpăciune atît domnii mazili cît și bezedelele. PSEUDO-E. KOGĂLNICEANU. O beizadea mică. PSEUDO-E. KOGĂLNICEANU; cf. PSEUDO-COSTIN, 32r; PSEUDO- AMIRAS (gl.); GHEORGACHI; H 17792, 97rBÎnțelegînd Ștefan beizdadea că va să i se mărite logodnica, au dat jalbă la împăratul și au făcut ferman la Duca-Vodă să-i dea pre fie-sa lui, dacă s-au logodit. R. POPESCU.                 Variante: beizade (PSEUDO-COSTIN, 27v, 32r; PSEUDO-AMIRAS, gl.; NECULCE; PSEUDO-E. KOGĂLNICEANU), beizdadea (R. POPESCU), bezădea (PSEUDO-E. KOGĂLNICEANU), bezedea (PSEUDO-E. KOGĂLNICEANU); Răsturnat într-un jilț, beizadeaua Mitică Ghica pufăia dintr-o țigară. PAS, L. I 37. Gospodina se închină în fața beizadelei, sărutîndu-i mîna întinsă. SADOVEANU, Z. C. 43. Ia priviți, tată, pe cuconașul Nu este așa că seamănă cu o beizadea? FILIMON, C. 111. – Pronunțat: bei-za-. – Variantă: beizadé (KOGĂLNICEANU, S. 210) s. f. (sursa: DLRLC, 1955-1957). Să traducem cuvântul în alte limbi nu merită.

          Același lucru se întâmplă cu unii lipitori de afișe, care se transformă peste noapte dintr-un umil funcționar teleormănean la un ghișeu în consilier ministerial, cu o clasă de salarizare mai mare ca a ditamai șefului statului major al apărării, general cu patru stele, fie el chiar cu legislatura prelungită, dar agreat de unul care n-a învățat în armata făcută la transmisiuni, armă prin excelență tehnică, decât să însăileze pas cu pas acul și ața la atârnarea nasturilor. Ce-o fi fost scris în horoscop la asemenea evenimente numai Lidia Fecioru știe.

Ce alte evenimente din România or fi fost prezise de horoscop? Vă spun eu: nu prea! Vreți exemple: Iată-le!

          Cu un președinte ce fu pe la ape, Iliescu, plus un prim-ministru profesor de hidrologie pe la politehnică, lucrările s-au sistat, amenajările deja finalizate fură distruse, materialele șparlite de „români de omenie”, iar fostul președinte, autor al unor evenimente incerte la și după „îngrămădeala din decembrie”, nici acum nu e de acord cu reluarea lucrărilor la acest canal. Că ne strica să mergem cu vaporul de la București la Budapesta sau la Viena sau măcar până la Cetate, la Dinescu! sau să avem terenurile irigate! Și TVR are ora regelui” și orele de blamare a lui Ceaușescu....

          În 1989 canalul București-Dunăre era realizat în proporție de 75-80 %. Și un Nea Petrică Roman, atunci prim-ministru (sună cam sinistru), a declarat că „industria românească e un morman de fiare vechi”. Și unei anumite etnii, a lui Bercea Mondialu, prietenul familiei prezidențiale, atât i-a trebuit. A trecut la valorificarea acestui morman, alimentat și de unii reprezentanți ai unor firme străine care au cumpărat pe nimic uzinele, fabricile și terenul de sub dumnealor mai pe nimic, unii, norvegienii, revânzând doar o clădire și un teren cu de patru ori mai mult decât cumpăraseră de la statul declarat falit (vezi UMGB și Universitatea Spiru Haret). Ba întâi Petrică ne-a dat repede și banii înapoi ce îi aveam în acțiuni la diferite întreprinderi.... Și ne-au dat ei ulterior alte acțiuni, dar care acum nu mai înseamnă nimic!

          Cu sau fără preziceri zodiacale veni rândul unui președinte de dreapta, CDR, geolog, și s-au dus dracului resursele României, falimentându-se explorările și exploatările miniere, dând hărțile geologice secrete unor firme străine, cu complicitatea serviciilor de informații intern și extern. Cine naiba a mai pomenit ca un director adjunct al SRI să fie decorat de un mare stat democratic, zice-se?

          Nici prim-ministrul Adrian Năstase nu s-a lăsat mai prejos, dând mai pe nimic exploatările și resursele petrolifere ale țării unei minuscule firme austriece apărute peste noapte, insignifiantă la început chiar în Austria. Și bătaia de joc a continuat cu privatizările alandala, despre care noi am scris (vezi AICI – socoteli funciare, AICI – al cui este Ardealul, AICI – situația din Transilvania, AICI – procesul optanților, AICI – dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen, AICI despre rege, iar AICI - realizările președinților etc.).

Așa că fără sau cu horoscop, soarta ne-o facem noi, dar o contribuție majoră o au și politicienii de pe aici, marile puteri cu serviciile lor secrete, globalizatorii cu sedii de firme (în) cutii poștale de pe insule din largul oceanelor, fundațiile sorosiste sau de aiurea, care nu declară sursa banilor,  cei de pe la UE, cei de prin Rusia, moștenirtorii Uniunii Sovietice, cei de prin USA – Uniunea Sovietică Ailaltă și mulți alții. De justiția română și de porcăriile ei scriem în viitor, precum și de Banca Națională care cam acționează împotriva națiunii, că poate mai avem destul timp!

          Unde suntem la începutul lui 2019 față de 1989? Realitatea statistică este cruntă. Institutul Național de Statistică (INS) ne certifică faptul că nu mai  stăpânim nici 10% din România! Aflăm că în economia naţională a României funcţionează 44.575 „grupuri de  întreprinderi” (înainte de 1989 aveam centrale industriale).  Grupul de întreprinderi defineşte două sau mai multe întreprinderi în care una dintre întreprinderile participante la grup deţine controlul asupra celorlalte, prin control înţelegându-se deţinerea a mai mult de 50% din voturi, de regulă, dată de deţinerea a mai mult de 50% din capital (teren, clădiri, utilaje, bani etc.).

          Din cele 44.575 grupuri de întreprinderi, 5.308, sau 12% din total, sunt rezidente sau controlate din interior, în timp ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din exterior.

Dar raporturile numerice de mai sus nu se suprapun 100% peste cele valorice referitoare la ponderea capitalului deţinut de străini în totalul capitalului utilizat în economia românească, în acest moment. Oricum, ordinea de mărime se păstreză.

          Tot INS ne spune verde-n față că, în ultimii 25 de ani, în România, au fost făcute investiţii în valoare de 500 de miliarde de euro, din care 5 miliarde din capital străin. Așadar, străinii au investit 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării. Cinstită  afacere! Ptiu, drace! Nici pe vremea turcilor, nici pe vremea fanarioților, nici sub ocupație rusească nu era așa! Doar în Transilvania și Banat stăpâneau străinii atâta...

Așadar, INS confirmă estimările că cea mai mare parte a capitalului românesc, peste 80%, a fost acaparată de corporaţiile transnaţionale, prin escrocheriile financiare numite „privatizări”, „reptrocedări”,  „restituiri” etc., de care noi am tot scris...

          Problema este că, deţinând capitalul, străinii ne-au cumpărat şi statul, mai ales partea aia de „stat paralel”, pe care îl folosesc  ca să-şi apere capitalul şi să ne ţină în jug. Deţinând capitalul, străinii îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia pe care o producem, prin munca noastră, şi o transferă în afara ţării, lăsându-ne salarii şi pensii (pardon, „pensioare”) de mizerie, din care nu mai putem economisi nimic, nu mai putem investi, nu putem cumpăra o casă, nu zic chiar la Cornu sau Pipera, nu ne mai putem redresa, nu mai putem scăpa din jug. Horoscopul, Lidia Fecioru și numerologii să trăiască!

Și românii au devenit campioni și la alegări. E drept că prin alte părți se aleargă din motive diferite, din frica de animale fantastice, de frica de alcool sau spre alcool etc. Dar la noi se aleargă doar dus (one way ticket) spre Italia, Spania, Marea Britanie, S.U.A.! Milioane de români, din forța activă lăsată fără lucru de către cei ce au distrus economia națională, lucrează acum pentru prosperitatea altor țări...

 1004539352?profile=RESIZE_710x

Alergări în diferite țări, cu sau fără horoscop

 

          Dădurăm noi niște numere, dar despre numerologie scriem altădată, ca să înțelegem de ce, după B1TV (24.01.2019, ăia doi comentatori veseli), în 2017 parlamentarul român avea retribuția de 6.000 de lei, iar în 2019 are 19.000 de lei...

          Așa că..., profesori sau din cecelalte categorii, fiți cu ochii pe zodii! Că la vot ori ați fost păcăliți, ori ați boicotat participarea! Că vorba lui Mușatescu, muscelean de-al meu, „bagi în urnă ce vrei și iese cine trebuie (Titanic vals)!” În articolul următor vom vedea și zodiile politicienilor! Să fiți iubiți!

 

(continuare)

 

Constantin NIŢU

„Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniți." Jean Paul Richter

 

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

http://lenusa.ning.com/profiles/blog/list?user=2xbgg4a2kinp8

http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 11 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
Acum 11 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
""
Acum 11 ore
Crucea Sfintei Nina prin Cronopedia
Sursă: Crucea Sfintei Nina – Cartea Sfinţilor – Cronopedia Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei…
Acum 11 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 11 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prima formă organizată de alpinism, pe teritoriul actualei Romanii este Siebenburgischer…
Acum 16 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce…
Acum 16 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->