Jocuri de cuvinte - bou (4)

 Jocuri de cuvinte - bou

Geografie lingvistică

 

 

       Boul în onomastică

 

       Moto: „Însemn purtat de-o-ntreagă lume/ Ce dificil îl denumeşti,/ Că una e cum te numeşti/ Şi alta e să ai un nume.” (Numele. definiţie de A.C. Dragodan, din Dicţionar de epigrame, 1981)

 

       Din familia de cuvinte legată de cuvântul bou în diferite limbi au apărut și toponime sau nume de locuri, de detalii geografice, dar și nume de oameni. În România există satul Boureni, din comuna Balș, județul Iași.

 

bou%2019%20satul%20boureni.jpg

Satul Boureni

 

       În Ucraina, în regiunea Transcarpatia există raionul Mijhirskîi - Міжгірський район, cu centrul administrativ în orașul Boureni. Bineînțeles, denumirea a fost schimbată în ucraineană, devenind Mijhirea - Міжгір`я (recunoscut ca Boureni în română și Ökörmező în maghiară, din Ökör, „bou”, + mező, „câmp”). În afara localității principale, mai cuprinde și satele Strîhalnea și Zaperedillea.

 

bou%2020%20boureni%20ucraina.jpg

Boureni, Ucraina

 

       Conform recensământului din 2001, majoritatea populației orașului Boureni era vorbitoare de ucraineană (97,59%), existând în minoritate și vorbitori de romani (1,24%) și rusă (1,04%). Românii și ungurii au dispărut!

       În lume mai există râul Boeuf (Boeuf Riverîn Arkansas, orașul Boeruf (Boeuf Township)în Missouri (Missouri, Franklin County) și alt oraș Boeuf (Boeuf Township), în districtul Gasconade (Gasconade County, Missouri).

       Cuvântul bou în diferite limbi a devenit și prenume sau nume de familie. Cum la noi bour se numea taurul sălbatic, care trăia odinioară și pe aici, socotit strămoșul direct al vitelor mari cornute, Boureanu a devenit nume de familie. La mine în sat, la 700 m de casa noastră, pe o uliță ce ducea spre pădure, își construise o casă Radu Boureanu (1906-1997, București, România), actor de scenă, dramaturg, eseist, scriitor și traducător român, activ atât în România interbelică, cât și în România postbelică. La construcția casei a participat și tata, ca zidar și dulgher.

       Boureanu este un nume de familie cunoscut, neamintind aici de șturlubaticul deputat pedelist Cristian Boureanu, dar mai găsiți numele de familie Boureanu sau Bourceanu la mulți indivizi.

 

bou%2021%20cateva%20nume.jpg

Câteva nume de familie legate de bour

 

       Tot bour e denumit și boul sur (Bos primigenius). Bour este moștenit din latinescul būbalus, acesta din grecescul antic boubalos - βούβαλος, „antilopă, bou sălbatic”. Este posibil să fi trecut printr-o formă intermediară latină vulgară sau să fi fost influențat de bubulus, conform formei bobulum.

 

bou%2022%20bour%20in%202%20timbre.jpg

Bour între două timbre „cap de bour”

 

bou%2023%20capul%20de%20bour.jpg

Capul de bour de diferite steme ale Moldovei

 

       Tot bour i se zicea și fierului înroșit cu care se însemnau vitele, pietrelor de hotar, răufăcătorilor (că doar nu exista brățara electronică sau cipul) etc. Așa că a fost ușor să devină prenume și nume de familie. Cum păstorul de boi se numea boar, a apărut și numele de familie Boaru, întâlnit și în rețelele de socializare.

 

bou%2024%20si%20alde%20boaru.jpg

Și alde Boaru sunt în rețele

 

       În engleză există ox, „bou”, bullock, „taur”, și steer, „bou mânat”, dar în Insulele Britanice sunt și bó în irlandeză, ohen pl., în corni, damh în galică scoțiană și în irlandeză, mairteoil în irlandeză, mart în galică scoțiană, ych în velșă etc.

       Toți știți de Oxford, nume de municipiu derivat din medievalele engleze Oxenford, Oxneford, din vechiul englez Oxnaford (literal oxen's ford”, vadul boilor), echivalent cu ox, bou”, +‎ ford, „vad”. Vezi vechiul norvegian Öxnafurða.

       A apărut și prenumele de bărbat Bullock, devenit chiar și nume de familie. A devenit și toponim, așa numindu-se: două comunități neîncorporate în Burlington County și în Ocean County, în New Jersey; un oraș fantomă în Harding County, South Dakota, SUA; o comunitate a orașului Lanark Highlands, în Lanark County, Ontario, Canada; Bullock County în Alabama, SUA; Bullock Creek (Bullock Creek, Noua Zeelanvalea unui râu din districtul Buller; Bullock Creekun sit de fosile din Australia, Bullock Creek (South Carolina)un râu ăn York County, SUA; Bullock Creek, South Carolinao comunitate neîncorporată în York County, SUA).

 

bou%2025%20primele%203%20%C8%9B%C4%83ri.jpg

Primele trei țări cu numele de familie Bullock

 

       La adresa https://www.familysearch.org/en/surname?surname=bullock este un raport al unei baze de date geografice la interogarea privind existența numelui de familie Bullock, cu informații privind etimologia, aria de răspândire etc.

 

bou%2026%20bullock.jpg

Bullock vă salută!

 

       Nici francezii nu se lasă mai prejos. Faceți cunoștință cu numele de familie Bœuf pentru Alexis Bœuf (născut în 1986, atlet francez), Dominique Boeuf (născută în 1968, jocheu francez), Georges Bœuf (1937–2020, compozitor, muzician și saxofonist francez.

 

bou%2027%20boeuf.jpg

Boeuf vă salută!

 

       Bove (acuzativul italianului bos, „bou”) este prenume în multe țări. Conform recensământului din 2010 al Statelor Unite, Bove este al 8.562-lea cel mai frecvent nume de familie din Statele Unite, aparținând la 3.847 de persoane, mai frecvent în rândul persoanelor albe (92,33%).

       Bue (bue, „bou”,n italiană, asturiană etc.) este și prenume și nume de familie. Conform recensământului din 2010 al Statelor Unite ale Americii, Bue este al 30.165-lea cel mai frecvent nume de familie din Statele Unite, aparținând la 777 de persoane, mai frecvent în rândul persoanelor albe (83,91%).

       Există Ochse în germană, Ochs în șvabă, Osse în germană de jos (niederdeutsch). Ochse a devenit nume de familie (vezi https://www.familysearch.org/en/surname?surname=ochse). La adresa dată e un raport al unei baze de date geografice demografice despre acest nume de familie.

 

bou%2028%20%C8%9B%C4%83rile%20ochse.jpg

Țările cu cele mai multe nume de familie Ochse

 

bou%2029%20ochse.jpg

Ochse vă salută!

 

       În rusă există vol – вол, ca și în bielorusă, bulgară, macedoneană și sârbă. La ruși a apărut numele de familie (фамилии) precum Volobuev – ВолобуевCernovol – Черновол(bou negru) sau chiar Vol – Вол (Bou).

 

bou%2030%20vol.jpg

Vol – Вол (Bou) vă salută!

 

       Iubitori sau nu de boi de orice fel, să fiți iubiți, că trebuiți cuiva, cumva, undeva, cândva! Și nu pot să nu vă fac o dedicație muzicală aparte. La adresa https://www.youtube.com/watch?v=TnUhrFHHrpE ascultați „Patru boi cu lanțu-n coarne”, interpret Igor Rusu.

 

bou%2031%20schimbarea%20de%20sex.jpg

Schimbarea de sex

 Partea întâi la: 

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-bou-1

 Fișierul în format pdf la: Jocuri de cuvinte - bou.pdf

NC

 

 

 

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
o dimineață…
Acum 32 minute
Nicoleta Mija a postat o discuție
Privesc iar fulgii de zăpadă la ferestră, Este multă zăpadă  pe strada noastră , Iarna o poveste…
Acum 9 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Amintirile grăbite acum îar pleacă,Și cu ele timpul vrea să se întreacă  Peste puțin timp vremea se…
Acum 13 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Amintirile grăbite acum îar pleacă,Și cu ele timpul vrea să se întreacă  Peste puțin timp vremea se…
Acum 13 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Sunt un fulg care iarna mai călătorește, Precum o lumânare lacrima o topește, Nu mă opresc și din…
Acum 14 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Să avem Soare și credință în suflet Și-n viață să nu mai avem un regret,  Doamne ajută poporul să…
Acum 16 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Ninge frumos, pe geam flori de gheață Dansează focul într-o rece dimineață, Privesc liniștită al…
Acum 17 ore
Nicoleta Mija a postat o discuție
Se aude iar prin zăpadă un colind acum,Este mai multă zăpadă căzută pe drum,Frumoase sunt și…
Acum 20 ore
Ioan Muntean – zâmbetul zorilor (cybersonet LXXIII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – zâmbetul zorilor (cybersonet LXXIII) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
Acum 20 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
20. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
zâmbetul…
ieri
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu ÎNCONDEIERI - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – TURISMUL ȘI CERCETĂȘIA ROMÂNEASCĂ, STEMA MUNICIPIULUI BRAȘOV în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Mai Mult…
-->