Jocuri de cuvinte - carne
Geografie lingvistică
Carnea în viață și în lume
Moto: „Ea iubeşte-un măcelar/ Că-i frumos şi e şucar./ O serveşte pe din dos/ Şi-i dă carne fără os.” (Unei gospodine, de Gheorghe Dragu, din Printre epigramiştii olteni,, 2008)
Am definit anatomic carnea, am scris echivalentele în diferite limbi. Așadar, din punct de vedere al consumatorului, carnea este partea comestibilă din corpul unor mamifere, păsări, pești, crustacee și moluște.
Cum știți toți, carnea este constituită în general din musculatura scheletului animalelor cu porțiuni de țesut conjunctiv și adipos (gras). În cadrul acestui termen nu sunt incluse organele, părțile cornoase (copite, coarne, pene etc.), țesuturile cartilaginoase și osoase. Dar organele, zgârciurile și oasele sunt bune în oarece ciorbă (vezi https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ciorba-2).
După normele de igienă sanitar-veterinare carnea trebuie să fie controlată înainte de consum de o persoană calificată. După timpul de intrare în consum carnea poate să fie carne proaspătă sau carne conservată. Conservarea poate fi realizată prin temperatură ridicată (fierbere sau prăjire), sau prin sărare, uscare și afumare.
Carnea este diferită și după proveniența sa, după specia de animal din care se obține după sacrificare. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă are avantajul de a fi digerată mult mai ușor, aduce organismului acizi grași nesaturați, ajută la reducerea lipidelor reducând riscul bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni.
Carne roșie (vită) și carne albă (piept de pui)
Pe viitor, se estimează că va fi imposibil ca agricultura modernă să livreze necesarul de alimente pentru 10 miliarde de persoane (acum suntem vreo 8), câți vom fi în câteva decenii. Soluția ar fi ca oamenii să treacă la un regim alimentar vegetarian, să trecem la „carnea artificială” sau după UE să „valorificăm insectele”.
Și așa sunt acuzate vacile că „flatulează” și poluează atmosfera și se treziră olandezii cu un partid al agricultorilor care a și câștigat alegerile. Logica conducătorilor UE lasă de dorit. Citiți cele scrise în imaginea de mai jos și vă lămuriți.
Logica UE
Oamenii au vânat și au crescut animale pentru carne din timpuri străvechi. Revoluția neolitică a permis domesticirea animalelor, adică găini, oi, capre, porci, cai și vite, începând cu circa 11.000 de ani în urmă. De atunci, creșterea selectivă a permis „țăranilor”, mai modern „fermierilor”, să producă carne cu calitățile dorite de producători și consumatori. De istorie să se ocupe istoricii și zoologii.
Carnea este compusă în principal din apă, proteine și grăsimi. Că unii mai „injectează” apă chioară în carne, e o altă problemă. Plătim apa cu prețul cărnii și așa mărit mereu. Inflație! Calitatea cărnii este afectată de mulți factori, inclusiv genetica și starea nutrițională a animalului implicat.
Dacă unii consumă și carnea crudă, treaba lor. Noi o consumăm gătită, adică prăjită, fiartă, tocată și pusă în chiftele, pârjoale, în niscaiva sarmale, despre care am scris (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/08/jocuri-de-cuvinte-sarma.html), în cârnați, caltaboși, salam etc. (https://webdidacticanova.blogspot.com/2018/07/jocuri-de-cuvinte-porcul.html) etc.
Cârnați făcuți de Viorica, cea care a întrecut „echipa” din decembrie 1989 din Arad, formată din prietenii noștri, doi nemți și un român (Marcel, profesor), conduși de Karl
Că de, au apărut crescătorul de animale, abatorul, măcelarul, tranșatorul, comerciantul, bucătarul (vezi la https://webdidacticanova.blogspot.com/2019/07/jocuri-de-cuvinte-bucatar.html) și consumatorul carnivor. Carnea se și conservă prin afumare sau sărare, învățând eu asta de la tata, la tăiatul porcului. Primul de Crăciun, al doilea prin martie, că în martie și aprilie se tăiau și mielul sau iedul (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/04/jocuri-de-cuvinte-pastele.html).
Așadar, vă invităm, de exemplu, la masa de prânz. Vă oferim un aperitiv, format din cârnați, tobă, caltaboș (https://webdidacticanova.blogspot.com/2018/07/jocuri-de-cuvinte-porcul.html), slăninuță, o ciorbă de pui de casă (https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/09/jocuri-de-cuvinte-gaina.html), să nu ziceți că nu vă place mult un fois gras de la cel ce a copilărit pe „ulița gâștei” (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/04/jocuri-de-cuvinte-gasca.html), pentru cine prea dorește, sarmale (vedzi https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-sarma-1), o friptură ușoară de porumel sălbatic (la https://webdidacticanova.blogspot.com/2024/02/jocuri-de-cuvinte-porumbel.html) sau rață pe varză, iar ca desert un tort.
Să nu ziceți că nu urmează un merlot de Jidvei sau de Murfatlar
În lume se produc și se consumă milioane de tone de carne, cu sau fără voia conducerii UE. De exemplu, în anul 2012, consumul mediu de carne era de 43 kilograme pe an de persoană, față de 34 kilograme în 1992. Producția crescut mereu, conform figurii de mai jos.
Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, consumul total de carne albă a crescut din secolul al XX-lea până în secolul XXI-lea. Carnea de pasăre a crescut cu 76,6% kg pe cap de locuitor, iar carnea de porc cu 19,7%.
Carnea de bovine a scăzut de la 10,4 kg în 1990 la 9,6 kg pe cap de locuitor în 2009. Analiza FAO a constatat că în 2021 au fost produse, 357 de milioane de tone de carne, cu 53% mai mult decât în 2000, carnea de pui reprezentând mai mult de jumătate din creștere. Puteți studia consumul de carne din țara noastră (https://symposium.iceadr.ro/wp-content/uploads/2023/03/article-2022-section1-id15-RO.pdf) în ultimii zece ani. Puteți opta și pentru altă pagină web (vezi https://www.roaliment.ro/actualitate/consumul-de-carne-in-romania-la-cel-mai-mare-nivel-din-ultimii-30-de-ani/).
Producția de carne a lumii, pe ani și pe tipuri
Alegeți!
Noi fiind numai consumatori carnivori, lăsăm țăranii, câți mai sunt și recunosc, zootehniștii, fermierii, producătorii, măcelarii, procesatorii, comercianții, vânzătorii, bucătarii și amatorii să se ocupe de carne, ca atare. Revenim la lingvistică.
Continuare la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-carne-3
Eseul în format pdf este la: Jocuri de cuvinte - carne.pdf
CN
Comentarii