Jocuri de cuvinte - ciorbă
Geografie lingvistică
partea întâi la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ciorba
partea a doua la:
https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ciorba-2
Ciorba în onomastică
Moto: „Fumul gros inundă casa,/ Curge vinul în pahare,/ Singură acum doar masa/ Se mai ţine pe picioare.” [De revelion (după ciorba de potroace), de Vasile Larco din arhiva personală a lui Gheorghe Culicovschi, 2004]
Aflăm din (dicționarul) Onomastic (1963) că exista un popă numit Ciorba, că la moți există multe nume de familie Ciorbea, că de, de pe acolo avurăm și un prim-ministru și fost avocat al poporului, că în Muntenia existau numele de familie Ciorbencea prin anul 1787. Pe la 1404 ar fi existat un boier numit Ciurbă, scris și Ciorbă.
Puteți căuta ușor acum în Interet sau în rețelele de socializare pentru diferite nume, de exemplu pentru ciorbă, în diferite limbi. Dăm exemple pentru Ciorbă, în română și în limbi slave vecine.
Avem și alde Ciorbă
Printre posesorii acestui nume de familie, este și Alexandru Ciorbă, născut în 1968 cunoscut sub numele de Sandu Ciorbă, cântăreț de etnie romă din Cluj-Napoca, România, care interpretează muzică tradițională romă. În 2013 a devenit în mod surprinzător o celebritate în Polonia (https://www.youtube.com/watch?v=Is4ivWQAYhw).
Trecând la toponime sau nume de locuri, există satul și comuna Borș în Bihor, România, dar na, drăcie, nu are legătură cu ciorba acră moldavă, ci derivă din numele unguresc Bors, acesta din maghiarul bors, „piper”. Mai bine să ne orientăm către vest, că găsim noi oarece.
Bouillon, Belgia
Bouillon este o comună francofonă din Valonia, Belgia. Bouillon este adaptarea în franceză a numelui valon Bouyon desemnând cocoașa stâncoasă pe care a fost construit un castel și înrudit cu numele castelului, de la latinescul bulla („balon, bulă”).
Franța, departamentul Pyrénées-Atlantiques și comuna Bouillon în departament
Bouillon (în bearneză Bolhon sau Boulhoû) este o localitate în departamentul Pyrénées-Atlantiques, în sud-vestul Franței, departament creat în urma Revoluției din 1790, până în 1969 numit Basses-Pyrénées, iar denumirea i-a fost schimbată pentru a elimina expresia basse (de jos - inferior). Este numit acum după Munții Pirinei și Oceanul Atlantic. Numele localității derivă de la occitanul Bolhon.
Revenind la nume, căutând Бульон (în rusă) într-o rețea de socializare veți găsi destule persoane cu acest nume de familie.
Numele de familie Бульон
În final vă trimit ce am primit de la prietenul Imre Nemeth, cu urarea de poftă bună, poza unei supe bune, cu observația lui că gulașul lor se apropie mai mult de ciorba noastră, eu fiind cam de acord. El ne-a servit prin 1990, în timpul cutremurului din România (joi 31 mai 1990), cu un gulaș pe cinste la Budapesta, în curtea lui, făcut la ceaun, la foc de lemn. Și îmi amintesc că a participat și ministra de externe a Finlandei, care locuia cu noi în vila ministerului agriculturii maghiar.
Egy tányér palócleves (o farfurie cu supă)
Neavând noi bani de hotel pentru ultima noapte (joi 31 mai/ vineri 1 iunie 1990), Imre ne-a dus la vila ministerului de pe „dealul budapestan”, el locuind la un kilometru de acolo. Din DTM eram eu și maiorul Băcanu Daniel. „Civilii” Mihăilă și Corcodel au avut bani de hotel... După consistență supa din poză ar fi bună rău! Pare o supă-cremă! Iubitori de ciorbe, supe, zamă, gulaș și ce mai există, să fiți iubiți, că trebuiți, cândva, cuiva, undeva, cumva!
Întregul fișier în format pdf este la:
Jocuri de cuvinte - ciorbă.pdf
CN
CN
Comentarii
Expresiile în postarea nr. 2!
a pune pe toți într-o ciorbă - a trata un grup de oameni la fel, fără a face vreo deosebire între ei
A avea o ciorbă de copii (popular şi familiar) - Familia lor era numeroasă: aveau o ciorbă de copii, fete și băieți.
A pune sau a băga etc. pe toți într-o ciorbă (popular şi familiar) - A considera și a trata la fel mai mulți oameni, fără a ține cont de diferențele dintre ei
Expresia în context:
Nu-i băga pe toți în aceeași ciorbă! Unii sunt cu bun simț și la locul lor.
A se amesteca în ciorba cuiva (popular şi familiar) - A se amesteca (nedorit) în treburile altuia
Expresia în context: