Jocuri de cuvinte - mitralieră

          Jocuri de cuvinte - mitralieră

          Geografie lingvistică

          (postarea precedentă)

          Mitralieră

          Moto: „Ca militar de carieră,/ Trăiesc în mediul cel mai bun,/ Că soacra-i tanc şi socru-i tun,/ Iar fata lor... mitralieră!” (De ziua artileriei, de Petru Ioan Gârda)

          Am tras o singură dată, în anul 1961, în anul al II-lea de școală militară, cu pușca mitralieră, nu cu mitraliera, la concursul pe școală între arme. Mitraliera este acea armă automată, ușor transportabilă, cu care se poate trage, într-un timp scurt, un mare număr de gloanțe ca cele de pușcă.

          MDA2 (2010) precizează etimologia: „E: it. mitragliera”. Adică am împrumutat cuvântul din cuvântul italian mitragliera, care se folosește acum doar pentru mitraliera grea!

          În diferite limbi mitralierei i se spune:

ametralladora în spanială (din ametrallar, „a trage cu mitraliera, a mitralia”, +‎ -dora);

aŭtamat - аўтамат în bielorusă, avt’omat’i - ავტომატი în gruzină, avtomat - автомат în ucraineană și în rusă, avtomatska puška - автоматска пушка în macedoneană;

bombomu în swahili;

géppuska în maghiară (din gép, „mașină”, +‎ puska, „pușcă”, puska venit în limba maghiară printr-o limbă slavă, vezi sârbocroatul puška, rusescul puška - пушка, din care am luat și noi, românii, pușcă);

gigwanchong - 기관총 (機關銃) în coreană;

gndacʿir - գնդացիր în armeană;

guľomet în slovacă (din guľo, „gloanțe”, + met, „a arunca”; vezi pulemjót);

gunn jeshaght în manx;

hríðskotabyssa în islandeză;

jīqiāng - 機槍, 机枪, 機關槍, jīguānqiāng - 机关枪 în chineză;

kampləəŋ yʊən - កាំភ្លើងយន្ត în kmeră;

karabin maszynowy în poloneză;

kartečnitsa - картечница în macedoneană (arhaic) și în bulgară;

8994398274?profile=RESIZE_710x

Cuvântul mitralieră în diferite limbi

kikanjū - 機関銃 (きかんじゅう) în japoneză;

konekivääri în finlandeză (din kone, „mașină”, +‎ kivääri, „pușcă”; calc al germanului Maschinengewehr);

kulemet - кулемет în ucraineană, kuljamjót - кулямёт în bielorusă, kulkosvaidis în lituaniană, kulomet (koule, „împușcat”, +‎ -o- +‎ metat, „a arunca”) în cehă (vezi pulemjót);

kulspruta în suedeză;

kuulipilduja în estonă (din kuuli, „ceva greu”, + pilduja);

ložmetējs în letonă (din lode, „glonț”, + metējs, „aruncător, trăgător”);

8994399275?profile=RESIZE_710x

Puști mitraliere

machine gun, submachine-gun în engleză, machinegeweer în neerlandeză, masheen gan - मशीन गन în hindi, mashingan - マシンガン în japoneză, meaisínghunna în irlandeză, Mēśina gāna - মেশিন গান în bengali, Maschinengewehr, MG în germană (din Maschine, „mașină”, + -n- + Gewehr, „pistol”), Maschinnegewier în luxemburgheză, masjiengeweer în afrikaans, maskingevær în daneză și în norvegiană, maskingevär în suedeză;

makineli tüfek în turcă;

mashin bix -מאשין ביקס în idiș;

maŝinpafilo în esperanto;

metraileta în bască, metralhadora în portugheză, metralladora în catalană, mindrailherez în bretonă, mitragliatrice în italiană, mitragliera în italiană (arhaism), mitrailleur în neerlandeză, mitrailleuse în franceză și în engleză, mitralieră în română, mitralieza n poloneză, mitralioso în ido, mitraliur în indoneziană, mitralja în malteză, mitraljez - митраљез în sârbă și în sârbocrooată, mitraljez în bosniacă, croată și slovenă, mitraloz în albaneză;

mosalsal - مسلسل în persană;

polyvólo - πολυβόλο în greacă;

pū mīhini în maori;

pulemjót - пулемёт în rusă, cazahă și mongolă (din púlja – пу́ля, „gloanțe, + -e- - -е- + -mjót - -мёт, combinând forma de metát` - мета́ть, „a arunca”), pulemyot în azeră, ṗulimioṭi - პულიმიოტი în gruzină (din rusă);

rašāš - رَشَاش în arabă‎;

senapan mesin în indoneziană;

strojnica - стројница în sârbocroată;

súng máy în vietnameză;

tommy gun în engleză (pistolul-mitralieră inventat de ofițerul american John T. Thompson în anul 1918);

ulipaltog în tagalogă;

vélbyssa în islandeză (din vél, „mașină”, + byssa, „pistol”);

מכונת ירייה în ebraică;

இயந்திரத் துப்பாக்கி în tamilă.

          Mitraliera în viață și în (c)arte

          Moto: „Iubita mea cu ochi căprui/ Frumoasă e cum alta nu-i./ Cu o guriţă de Veneră,/ De zici că e… mitralieră.” (El despre ea, de Teodor Portărescu, din Pledoarie pentru epigramă, 2007)

          Mitraliera asta, armă automată, pe afet sau trepied, care execută foc continuu sau în rafale un număr mare de gloanțe, destinată pentru lovirea obiectivelor terestre, marine și aeriene, a fost inventată în anii ’80 ai secolului al XIX-lea.

          Încă din secolul al XIV-lea, mulți inventatori au încercat să creeze o armă de apărare care să tragă proiectile ușoare cu viteză mare. Leonardo da Vinci a desenat una, dar nu pare să fi avut nicio realizare concretă, probabil din lipsa mijloacelor tehnice.

          În 1718, James Puckle a depus un brevet pentru o armă de apărare cu un calibru de aproximativ trei centimetri, lung de aproape un metru, care folosea „butoaie” preîncărcate cu unsprezece locașe și trăgea șaizeci și trei de focuri în șapte minute, de trei ori mai repede decât pârdalnica muschetă a unui infanterist foarte bun.

          În anul 1831 francezul Hamel a proiectat o „mașinărie” capabilă să tragă cu 500 de lovituri pe minut. Tot în 1831, alt francez din departamentul Vosges a inventat un tun cu pârghie capabil să tragă 100 de lovituri pe minut. În anii 1830, elvețianul Steuble a proiectat o mitralieră și a încercat să o vândă guvernelor din Anglia, Rusia și Franța.

Mitraliera folosea o pâlnie și era formată din mai multe butoaie (butoi - parte cilindrică la revolvere sau pistoale de tip mai vechi, prevăzută cu un mecanism de rotație în care se introduc cartușele).

          În 1862, Richard Jordan Gatling a depus un nou brevet al unei arme bazate pe principiul de cinci până la zece butoaie rotative, care a făcut posibilă paralelizarea operațiunilor necesare pentru tragere și mărirea duratei de tragere.

8994405095?profile=RESIZE_710x

Mitraliera Gatling

          Arma Gatling nu este autonomă, deoarece servantul său trebuia să întoarcă o manivelă pentru a furniza energia cu care arma depozitează cartușele, le percutează și extrage tuburile goale.

          Mitraliera belgiană Montigny a fost modificată de armata franceză, care a folosit-o ca piesă de artilerie. Va fi cunoscută în Franța sub numele de „tun cu gloanțe” sau de „mitralieră De Reffye” după numele generalului Verchère de Reffye, ofițer responsabil de fabricarea acestuia în atelierele din Tarbes și Meudon.

          În Regatul Unit, în 1870, autoritățile britanice, impresionate de performanța armei Gatling, trece la producția armei în două versiuni, una în calibru 0.45 inch sau 11,43 milimetri pentru armată, cealaltă în 0.65 inch sau 16,51 mm pentru marină (Royal Navy).

8994407096?profile=RESIZE_710x

Mitralieră Maxim germană din Primul Război Mondial

          Americanul Hiram Maxim, care locuia în Anglia, va crea apoi prima mitralieră cu adevărat automată. Folosește energia de recul după fiecare lovitură trasă pentru a scoate tubul cartuș și a introduce în locaș un nou cartuș. Arma trage atâta timp cât trăgaciul nu este eliberat de către servant, dacă nu are loc niciun incident și cât există cartușe. După o demonstrație din 1885, armata britanică a cumpărat mai multe exemplare în 1889.

          Istoria ne-a oferit destule etape de dezvoltare a mitralierelor grele montate pe elicoptere, avioane, tancuri sau nava, până la exemplarele moderne de astăzi, pentru detalii cosultând  pagina web https://en.wikipedia.org/wiki/Machine_gun.

          Românii au botezat-o în primul război mondial „cățea”. Camil Petrescu descria mitralera reală din primul război mondial („În preajma noastră, de cu seară potrivite,/ Mitraliere străjuiesc ca scorpii ațipite./..” sau „Pînza mitralierei a trecut pe deasupra și oamenii au zvîcnit mai departe.”), pe când Ion Pas o descrie metaforic (Cîntau lăutarii căutînd să acopere mitraliera cleștelui pe grătar.).

          Amintim că mitralierele pot fi pe vehicule blindate sau pe aeronave, folosite și împotriva aeronavelor, fiind ușoare (calibru obișnuit, până la 14,5 mm, pentru nimicirea aeronavelor ce zburau la distanțe de 500 m) și grele (împotriva aeronavelor aflate la distanțe de până la 1500 m).

          Mitralierele pot fi jumelate, cuplate cu o gură de foc de artilerie (tun) aflată la bord, sau cu o altă mitralieră, dar de calibru diferit, acționarea acestora făcându-se simultan, de la același mecanism.

          Există și mitraliera fotoelectronică sau fotomitraliera dispozitiv pentru antrenarea piloților în executarea corectă a tragerilor în luptele aeriene, fărăconsum de muniție. Mitraliera fotoelectrică este compusă dintr-un aparat de fotografiat instalat cu obiectivul în axul avionului de vânătoare sau vânătoare-bombardament, fiind în legătură cu butonul de declanșare a rachetelor sau de deschidere a focului tunurilor sau a mitralierelor de bord, care înregistrează pe film sau pe memorie externă momentul deschiderii focului de către pilot.

          După prelucrarea filmului sau după exploatarea imaginii digitale se poate stabili cu ajutorul unor aparate corectitudinea tragerii (distanța de deschidere a focului și unghiul sub care s-a deschis focul). Istorie...

          Acum avioanele moderne nu mai au nevoie de bâtrâna mitralieră, deoarece rachetele moderne direcționate automat pot fi folosite împotriva țintelor aeriene și terestre. Românului i-au rămas doar vorbe de duh precum „baba și mitraliera” sau „baba și elicopterul”, expresii folosite în legătură cu două lucruri care nu au nimic în comun! De „gura ca mitralira” nu scriu nimic!

          Prezentăm doar câteva filmulețe, ca să vedeți istoria și cum sunt folosite mitralierele de diferite tipuri de trupe. Un scurt film documentar asupra istoriei dezvoltării mitralierelor puteți viziona pe web (Documentary - History Of Machine Gun, la https://www.youtube.com/watch?v=EaNIKRdCsTI). Dau și rușii replica prin Mitraliere legendare (Легендарные пулеметы, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Yxr1xjpzhiI).

          Deoarece am prezentat mitralera americanului Maxim, rușii prezintă documentarul Пулемет Максима: от Чапаева до Второй мировой (https://www.youtube.com/watch?v=4Ivex3GCcyM), adică „Mitraliera Maxim: de la Ceapaev la al doilea război mondial”. Și ca să vedeți ce a însemnat acest al doilea război mondial, despre care noi am scris (vezi „Călătorii geodezice, Germania, istoria Germaniei”), iată o demonstrație din acest război, German MG42 Machine Gun, la https://www.youtube.com/watch?v=uhOrY88MGbM), despre mitraliera germană MG42.

          Ca să vedeți pe unde suntem acum, iată ceva înfricoșător: Scary! U.S. Army M240 & M249 Machine Gun in Action, la adresa web https://www.youtube.com/watch?v=WH3ji-tPd7A), despre mitralierele M240 și M249. Americanii nu sunt egoiști, ci îi antrenează și pe alții, chiar foști inamici din războaiele mondiale (American Soldiers Train German Soldiers On U.S. MG, https://www.youtube.com/watch?v=B-VJERTwTJc).

          Rușii dau replici bune cu mitralierele Kalașnikov PKP, PKM Și Skorpion pentru trupele СПЕЦНАЗ (ПКП ПЕЧЕНЕГ , ПКМ + СКОРПИОН, https://www.youtube.com/watch?v=4Ue8YOASlmU). Puteți citi despre mitraliera PKM Kalșnikov (Пулемёт Калашникова ПКМ), cel al cărui automat este răspândit în toată lumea.


8994442452?profile=RESIZE_710x

Mitraliera Kalașnikov, PKM

          Trupele spețnaz (спецназ) sunt trupele de poliție sau miliție rusești cu misiuni speciale, destinate pentru luarea unor măsuri de excepție cu o tactică și mijloace deosebite. Spre deosebire de miliția obișnuită, trupele speciale sunt dotate cu armament de ultimă performanță, fiind pregătite să lupte cu marii criminali.

          PKP a fost unica mitralieră din dotarea Armatei Roșii începând din 1961. Automatul și mitraliera Kalașnikov au intrat în dotarea multor armate și forțe revoluționare, fiind folosite în războaiele și conflictele celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea și la începutul secolului al XXI-lea.

          Noi am defilat cu automatul Kalașnikov la 23 august 1961 în București, an în care am fost dotați cu acest automat și în care am executat primele trageri. La concursul dintre arme din școală din iulie 1961, artilerist fiind, după ce am tras la Cincu cu tunul, am luat locul 1 la trageri cu automatul în poligonul Poplaca, învingând pe infanteriștii de anul al III-lea Vălimăreanu (muscelean de-al meu) și Polivanov (viitor general, comandant de armnată și vecin în bloc), care au ieșit pe locul al doilea. Dar ei au luat locul I la carabină SKS și la tragerea cu pușca mitralieră, iar pe echipe infanteriștii  s-au supărat ne-au desființat!

          După aprecierea specialiștilor din armata SUA din centrul de cercetare a armamentelor străine, care au verificat automatul și mitraliera în poligon, aceștia au concluzionat că erau atunci unele din cele mai bune din lume ca simplitate și siguranță.

          Ca oameni pașnici, mai bine lăsăm mitraliera și ne limităm la muzica lui Machine Gun Kelly feat, cu Kellin Quinn - love race (https://www.youtube.com/watch?v=Ak_zGEhRlzE) sau cu Halsey - forget me too (https://www.youtube.com/watch?v=0tn6nWYNK3Q), adică Halsey, uită-mă și pe mine!

          Iubitori de mitraliere sau de muzică, să fiți iubiți! Și fiți atenți la imaginea de mai jos, că războiul psihologic cu imagini e mai teribil decât războaiele cunoscute!

8994449076?profile=RESIZE_710x

Simple comparații

          (continuare)

          Constantin NIȚU

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4163. tema: respect
 
Tema: IPOCRIZIE
Acum 12 minute
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4163. tema: respect
Rime: muncește / soare
 
BOUL
 
Nu e bou cine muncește
Şi cel ce nu-l prețuiește
La intrinseca - i…
Acum 12 minute
ELENA AGIU-NEACSU a postat o discuție
   UNUI JURIST CU RELAŢII E avocat cu prestanţă,Persoană impunătoare,Căci de ajungi în…
Acum 14 minute
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Lacul Snagov este un liman fluviatil, cel mai important de pe cursul inferior al Ialomiței, cu o…
1 oră în urmă
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Batalionului 495 infanterie Protecţia Forţei „Vulturii Negri” / Paraşutişti „Căpitan Ştefan…
1 oră în urmă
Victor Bivolu a postat o discuție
OBIECTIV PERSONALDeși el nu prea munceșteUn scop precis urmărește;Pe litoral - băi de soare -Și un…
Acum 5 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, iulie
Ioan Muntean - Panorama literară, iulie 2024
03. (cyberpoem)…
Acum 7 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - eros matinal în Cronopediada grup
Acum 7 ore
Ioan Muntean – eros matinal prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – eros matinal – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton Panorama Literară 2024,…
Acum 8 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, iulie
Ioan Muntean - Panorama literară, iulie 2024
03. (cyberpoem)…
Acum 8 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4161. tema: preelectorală
 
Rime: muncește / soare
 
Acum 9 ore
ELENA AGIU-NEACSU a răspuns la discuția ELENA AGIU-NEACSU 4161. tema: preelectorală
Tema: GROAPA
 
POLITICIENII DE AZI
 
Sunt toți un pământ și -o apă
Politrucii de doi lei,
Pozând în…
Acum 9 ore
Mai Mult…
-->