Jocuri de cuvinte - orez
Geografie lingvistică
Orez
Moto: „Ingredientul «minune», recent descoperit, care se găsește în compoziția cimentului din Marele Zid Chinezesc era făina de orez.”
Fiind eu în China, în Beijing, Dalian, Xian, Șanhai și cel mai mult timp la Observatorul Astronomic Militar din Ceng-Chew, pentru măsurarea distanței Pământ – Lună, cu specialiști ruși, americani și chinezi, nu ni s-a dat decât de șapte ori orez la masă. Carnea și legumele au fost baza mâncării.
Orezul este o plantă alimentară din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite și cu spice mici, cultivată în terenuri umede pentru fructele ei cu semințe foarte hrănitoare, bogate în amidon (Oryza sativa).
Orez este și numele semințelor acestei plante, dar chiar și mâncarea preparată din ele. DEX '09 (2009) precizează etimologia: „E: bg. oriz - ориз”. De fapt am moștenit cuvântul orez din cuvintele grecești orýzi - ορύζι, rýzi – ρύζι, acestea moștenite din grecescul bizantin orúzion – ὀρύζιον, la rându-i din óruzon - ὄρυζον, „orez”, + -ion - -ιον, sufix diminutival. Probabil l-am moștenit parțial și prin intermediul limbii bulgare.
Mihai Vinereanu, (româno-)american, scrie despre orez: «orez (ar. uriz) – plantă din familia gramineelor cultivată pe terenuri umede (Oryza sativa). Ngr. ορύζι „orez” (Tiktin; Vasmer, Gram., I06; Ciorănescu, 5922); cf. v.sl. orizŭ, alb. oriz, bg., scr. Oriz. Der: orezărie.» [Mihai Vinereanu, Etymological Dictionary of the Romanian Language, Dicționar etimologic al limbii române, Journal of Romanian Linguistics and Culture, nr. 25/2020].
În diferite limbi orezului i se spune:
► aleysi în sranan;
► aló în palenquero, alóós în navajo;
► arici - அரிசி în tamilă;
► aros în papiamento, arròs în catalană, arroz (din arabicul andaluz ar-rawz - الرَّوْز, din arabicul ʔaruzz - أَرُزّ, „orez”) în asturiană, bască, galiciană, ladino, portugheză și spaniolă, ’arz, ’áruzz - أرز, ruzz - رز în arabă;
► bat - බත් în singaleză;
► beras în indoneziană și în malai;
► berenj - برنج în persană;
► bhāt - भात în marathi, bhat - ভাত în bengaleză;
► bigás în tagalogă;
► birinc în kurdă, birinj - биринҷ în tadjică, brinj - բրինձ în armeană, brinji - ბრინჯი în gruzină, bürünç în turcmenă;
► 'bras - འབྲས་ în tibetană;
► bu în acehi;
► byeo - 벼 (plantă), ssal - 쌀 (semințe) în coreană;
► cā'uḷa - ଚାଉଳ în orija;
► cāmala - चामल în nepaleză;
► ćāval - चावल în hindusă, cāval - چاول în urdu, ćāval - ਚਾਵਲ, ćaul - ਚੌਲ în pandsabi (înrudite cu persanul čelow - چلو, „orez gătit”, moștenit dintr-o limbă indiană);
čelow - چلو, „orez gătit” (și cartofi)
► ceeb în volof ;
► cōṟu - சோறு în tamilă;
► dào - 稻 (plantă), dàmǐ - 大米 (semințe) în chineză;
► dhan - ধান în assameză, dhan – ধান în bengaleză;
► diri în creolă haitiană;
► diugiu - дюгю în kumică, döge - дөге în tătară, dögö - дөгө în bașchiră, duga – дуга în cecenă și în ingușetă, düyü în azeră (din proto-turcicul *tüg-, „a bate”);
► gạo, cơm în vietnameză;
► gnaari în songhaï koriaboro senni;
► guruch în uzbecă;
► hāl - හාල් în singaleză;
► hrísgrjón (plantă și semințe), hrís (plantă) în islandeză;
► hta.mang: - ထမ în birmaneză;
► ine - 稲 (いね) în japoneză;
► irris în bască;
► kâao - ข้าว în thai, khao - ເຂົ້າ în laoțiană;
► küriş - күріш în cazahă, kürüç - күрүч (orez decorticat) în kârgâză;
► layisi în zulu;
► lúa (orez dedecorticat) în vietnameză;
► malo (semințe), kini (plantă) în bambara, malo în volof;
Cuvântul orez în diferite limbi
► mchele, mpunga în swahili;
► mov în hmong blanc;
► nasi în indoneziană;
► nell - നെല്ല് în malaialam;
► ntsohole, matsidza, tsohole în shimaoré;
► orez în română, órez - אורז în ebraică, oriz - ориз în bulgară și în macedoneană. oriz în albaneză, óryza - όρυζα în greacă, oryza în latină, uriz în aromână, vorezo în țigănească;
► padi în indoneziană și în malai;
► palay în tagalogă, pale în kapampangan;
► pari în javai;
► pirinač - пиринач în sârbo-croată, pirinç (din turcicul otoman birinç - برنج, din persanul berenj - برنج, „orez”)) în turcă, găgăuză și tătară crimeană, pirinc în zazaki, princ - принч în karatchaï-balkară;
► polo - برنج în persană;
Unpolished rice - grains of Oryza sativa (orez nedecorticat - boabe de Oryza sativa)
► raese în soto, raihi în maori, Räis în luxemburgheză, rayz - רײַז în idiș, Reis (din medievalul germanic rīs, împrumutat din latinul târziu rīsum sau rīsus, din latinescul orīza etc.) în germană, reis în velșă, reise, reesh în manx, rhis în velșă, rice (din medievalul englez rys, din vechiul francez ris, acesta din vechile italiene riso, risi, moștenite din grecescul bizantin óruza - ὄρυζα, împrumutat dintr-o limbă iraniană de est, rudă cu medievalul persan Persian blnj, *brinǰ) în engleză, riis în estonă, riisa în sami de nord, riisi în finlandeză, rijst în neerlandeză, ris - рис în rusă, ris în daneză, feroeză, interlingua, irlandeză, norvegiană, occitană și suedeză, risat în volapük, rīsi, rīss în letonă, riso în italiană, risu în corsicană, rixo în valenciană, riz în franceză și în bretonă (din vechiul francez ris, din italianul riso, din latinul oryza, din grecescul antic óruza - ὄρυζα, din vechea persană; după Alain Daniélou, cuvântul din greaca antică ar proveni direct din cuvântul în tamilă ce a trecut prin Orientul Mijlociu), riž în slovenă, riža - рижа în sârbo-croată, riža în bosniacă și în croată, rizo în esperanto și în ido, rizs (az olasz riso szóból, „din italianul riso după Imre Nemeth) în maghiară, ross în malteză, roz - روز în arabă marocană, rruz în kabylă, rus în galică scoțiană, rúza - ρύζι în greacă, rys - рыс în bielorusă, rys - рис, ryž - риж în ucraineană, rys în afrikaans, corni și frizonă, ryža în slovacă, rýže în cehă, rýzi - ρύζι în greacă, ryžis în lituaniană, ryż în poloneză;
► sholi în uzbecă, șaly - шалы (plantă și orez nedecorticat) în kârgâză;
► srəw - ស្រូវ în kmeră;
► tāṇaḍula - ताणडुल în sanscrită;
► tutarga - тутарга (ᠲᠤᠲᠤᠷᠭᠠ), tsagaan budaa - цагаан будаа (ᠴᠠᠭᠠᠨ ᠪᠤᠳᠠᠭᠠ) în mongolă;
► vaḍlu - వడ్లు, biyyaṃ - బియ్యం în telugu;
► vari - వరి în telugu, vary în malgașă;
► waabanoomin, manoomin în odsibva;
► xahóikasí în pirahã;
► yáfakh în tsolyani;
► zaday (plantă), zadaya (orez decorticat), zadayolk (semințe) în kotava.
Orezul în viață
Moto: „Dorinţa ei nu o parez,/ Sunt bucuros şi-o spun oricui,/ Că-n faţa mea mânca orez/ Şi-n spate... trei pulpe de pui!” (Ura... nevastă-mea ţine regim?!, de Petre G. Nicolae, din Când pleca odată, la război, un om..., 2010)
Iată o cereală cultivată în zone umede și mlăștinoase din țările „calde”. Ulterior a avut loc o „împingere geografică a orezului către Indonezia, precum și către Tibet și Japonia”. La orezul acvatic, acest „orez nobil” la care ne gândim cel mai des și care ocupă doar suprafețe relativ mici, este indicat să adăugați orezul și cultura uscată, sau „orez sărac”, însămânțat pe uscat. În arătură se găsește în special în Malaezia, Indonezia, Madagascar, precum și în anumite regiuni din India și Vietnam. (François Gros, L'Ingénieur du vivant, 1990, pagina 37).
Se zice că orezul este cea mai cultivată cereală din lume, fiind alimentul de bază pentru mai mult de jumătate din omenire. Pe lângă utilizarea sa directă în alimentația umană, boabele de orez sunt folosite pentru a produce alcool, amidon și derivate, ulei, produse farmaceutice, alimente dietetice etc.
Oryza sativa
Subprodusele obținute din orez (pesmet, făină, turte), cojile și paiele sunt utilizate în hrana animalelor. Cojile de orez sunt folosite ca combustibil, iar cenușa ca îngrășământ. Paiele sunt folosite și ca gunoi, ca materie primă pentru fabricarea celulozei sau pentru fabricarea hârtiei.
Prin înlocuirea făinii de grâu cu făină făcută din trei părți făină de orez cu conținut scăzut de amiloză și o parte făină de orez glutinoasă se produc chifle bune pentru persoanele sensibile la gluten.
Reținem că orezul are două forme sălbatice, Oryza rufipogon (plantă anuală, orezul sălbatic clasic) și Oryza nivara (plantă perenă). Ambele se pot încrucișa împreună, dar și cu orezul cultivat, de aceea unii cercetători sunt de părere să fie tratate ca aceeași specie.
Orezul sălbatic este întâlnit numai în regiunile tropicale și subtropicale umede din Asia, Burma, Thailanda, Laos și sudul Chinei (Valea Yangtse), de asemenea în Coreea de Sud, orezul cu spicul lung sau scurt. Cultivarea orezului se poate aminti din perioada neolitică, se presupune că în Valea „Celui mai lung fluviu din Asia", Yangtse ( 6.300 km), a fost cultivat și Oryza japonica.
Un spic de orez (稲, ine), înfățișat pe moneda japoneze de 5 yeni (五円), simbolizează nemurirea, abundența și puritatea primordială
Producția mondială de orez are aspecte interesante. Din punct de vedere istoric, Egiptul este unul dintre cei mai mari producători și operatori de orez, dar acesta întâmpină dificultăți încă din 2008, când a interzis, exportul producției sale de orez.Mali este un producător major de două tipuri de orez, tradițional inundat (glaberrima) și irigat (Office du Niger).
În Europa, orezul se cultivă în câmpia Po (Italia), în Camargue (Franța), în Spania, în Rusia, în Grecia, în Portugalia, în Ucraina sau în Bulgaria. Italia, cu 1,5 Mt (2009), este principalul producător european și al 28-lea la nivel mondial. Cultivarea este concentrată în principal în regiunile Piemont și Lombardia, în triunghiul Vercelli, Novara, Pavia. Franța a produs 138.035 de tone în 2009, în principal în Camargue. Să vedem o clasificare a producției de orez în anul 2014.
Principalele țări producătoare în 2014
Orezul în cuvinte compuse și expresii
Moto: „Bău sakeul de orez,/ Ca orişicare japonez/ Şi a făcut, de bună seamă,/ Hara-kiri-n epigramă.” (Lui Ion Diviza la volumul „Kamikadze", de Zeno Dulca, din Cuget, deci exist, dar nu mai rezist, 2005)
Din cuvântul orez au derivat cuvinte compuse și expresii ca bol de orez, orez nedecorticat, orez decorticat, orez spart, făină de orez, smântână de orez, zeamă de orez, tort de orez, bob de orez (expresie în tehnica porțelanului), tăiței de orez. pâine de orez, hârtie din orez, pui cu orez, orez cu bob lung, orez african, orez gras, orez cu lapte (îmi făcea bunica în copilărie), orez basmati, orez alb, orez brun, orez cantonez (am vizitat o orezărie în China), orez inca (sinonim Quinoa), orez auriu, orez roșu din Camargue, orez sălbatic și aș mai putea continua cu încă de două ori pe atâtea.
Deși am mâncat de puține ori orez în China, am degustat de multe ori rachiu din orez (Lā qiū dé ào léi sī - 拉丘德奥雷斯 în chineză) și vin din orez (Wēn dé ào léi sī – 溫德奧雷斯 în chineză), iar la vizita pe un vapor în portul Dalian, fostul Port Arthur, am degustat o bere din orez (Bèi léi dīng ào léi sī - 貝雷丁奧雷斯 în chineză).
Din familia de cuvinte face parte și felul de mâncare risotto (https://www.youtube.com/watch?v=u28GZUaE53w), aici propunându-vă o rețetă Maria Popescu. Risotto e moștenit din cuvântul italian risotto, din riso, „orez”, un fel de mâncare italiană sărată preparat cu orez și alte ingrediente, ca pui, fructe de mare, ciuperci, parmezan, legume etc.
Englezii au expresiile: ant-rice (de fapt o iarbă din specia Aristida oligantha, cultivată de fermierii din Texas pentru semințele ca orezul, expresie importată în ediția din 1913 a dicționarului Webster); arborio-rice, Arborio-rice, (arbore de orez); oily-rice (în Singapore, un fel de orez uleios, aromat, preparat cu grăsime, bulion, ghimbir, usturoi și frunze de pandan, vezi cum se prepară la https://www.youtube.com/watch?v=gFCjVgHWnA4); omu-rice (formă a lui omurice, un fel de mâncare japoneză constând dintr-o omletă de ouă cu orez cu ketchup în centru, moștenit în engleză din omuraisu - オムライス în japoneză, japonezii luându-l combinând cuvântul francez omelette, „omletă”, cu englezescul rice, „orez”, vezi la adresa https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?&mid=B9282B66BC8AAD9234FAB9282B66BC8AAD9234FA&ajaxhist=0).
Nici nemții nu se lasă mai prejos. Ei au Eierreis (orez cu ou, vezi Videoclipuri Bing Erbsenreis); Gemüsereis (orez cu legume, vezi AICI); Jasminreis (orez cu iasomie); Kochbeutelreis (orez fiert în pungă, la https://www.youtube.com/watch?v=u-vFO_PwgSg); Langkornreis (orez cu bob lung), Milchreis (budincă de orez sau orez cu lapte); Nassreis (orez umed); Naturreis (orez brun), Rundkornreis (orez cu bob scurt), Schnellkoch-Kochbeutelreis (orez pentru fierbere rapidă); Basmatireis (orez basmati), Rangunreis/Rangun-Reis (Orez Rangoon/Orez Rangoon); Thaireis (orez thailandez), Wildreis (orez sălbatic) etc.
Francezii au destule combinații cu orezul numit de ei riz: alcool de riz (rachiu de orez), bol de riz en fer (castron metalic de orez), brisure de riz (orez spart), crème de riz (cremă de orez), eau de riz (zeamă de orez), galette de riz (biscuit de orez), gâteau de riz (prăjitură de orez), grain de riz (bob de orez, în tehnica porțelanului), nouille de riz (tăiței de orez), orizé (în bob de orez, tehnica confecțiilor), paille de riz (pai de orez), pain de riz (pâine de orez), papier de riz (hârtie din orez), pâte de riz (pastă de orez), poudre de riz (făină de orez), poule au riz (orez cu pui), riz à grain long (orez cu bob lung), riz africain (orez african)), riz à la cantonaise (orez cantonez), riz à l'amande (> risalamande, orez cu migdale), riz à l'impératrice (https://www.youtube.com/watch?v=rajqCHPWuu4), riz au lait (orez cu lapte), riz basmati (orez basmati), riz blanc (orez alb).
Și mai au, cine vrea, să traducă și să caute: riz brun, riz bomba, riz cantonais, riz cargo, riz carnaroli, riz complet, riz couché, riz de Caroline, riz de Casamance, riz des Incas : (syn. : quinoa), riz doré, riz en paille, riz glacé, riz gluant, riz glutineux, riz gras, riz huesca, riz impératrice, riz indica, riz japonica, riz minute, riz nacré, riz perlé, riz paddy, riz-pain-sel, riz pilaf, riz pilau, riz pilaw, riz précuit.
V-ați plictisitt? Stați că mai au: riz rond, riz rouge de Camargue, riz sauvage, riz semi-complet, riz thaï, riz vialone nano, riz wolof, rizaire, rizerie, rizette, rizeuse, rizibizi, rizicole, rizière, riziculteur, rizicultrice, riziculture, riziforme, rizine, rizipisciculture, rizon, rizot, vermicelle de riz, vin de riz etc. Uf!
- Nici rușii, cu al lor ris – рис, „orez”, moștenit din vulgarul latin оrуzа etc., nu duc lipsă de expresii sau cuvinte compuse cu orezul. Enumerăm doar câteva: бурый рис (orez brun), канадский рис (orez canadian), коричневый рис (orez brun), красный рис (orez rosu), чёрный рис (orez negru), рисовое вино (vin de orez), рисовая мука (făină de orez), рисовый бренди (rachiu de orez), рисовый плов (pilaf de orez) etc.
- Amatori de vodcă, bu puteau să nu creeze рисовая водка, „vodcă sau votcă din orez”. Nedând informații despre votca asta, prietenul Igor din Irkutsk îmi trimite: виноградное бренди, подготовка бочки, промежуточное видео, „țuică de struguri, preparat în butoi, video intermediar”, la preasfânta adresă în internet https://www.youtube.com/watch?v=QkqvUEauRmE.
Orezul în (c)arte
Moto: „Sictirit, abandonez/ Epigrama, berea, micu',/ Beau sake, mănânc orez/ Şi voi scrie doar haiku.” (Karma, de Valentin David)
Foclorul a păstrat mărturii asupra verdelui foii de orez (Verde foaie de orez,/ Marița cu ochii verzi), iar literații au scris și ei pomenind orezul, precum Sadoveanu (exploata zeci de moșii și visa culturi rare de orez și trestie de zahăr) sau Camil Petrescu (Nu se mai sătura privindu-l pe Nicu... cum mănâncă lacom, ca acum zece ani, farfuria plină cu orez cu lapte aromat cu coajă de lămâie).
Francezii au cuvântul riz, moștenit din vechiul francez ris, furat din italienescul riso, moștenit din latinescul oryza, moștenit din grecescul antic óruza - ὄρυζα,, acesta din vechea persană etc. Hector Malot, în romanul În familie, scria în 1893: „Când orezul a fost gătit la perfecțiune, abia crăpat și nu redus la ciupercă, deoarece bucătarii parizieni îl servesc adesea, ea l-a aranjat pe un castron într-o piramidă lată și l-a dus în trăsură.” (Quand le riz fut cuit à point, à peine crevé et non réduit en bouillie, comme le servent bien souvent les cuisinières parisiennes, elle le dressa sur une écuelle en une pyramide à large base, et le porta dans la voiture. [Hector Malot, En famille, 1893]).
Stucy Johnson se referea 1988 la un studiu privind orezul în hrana omului: „Prin înlocuirea făinii de grâu cu o făină care conține trei părți făină de orez cu conținut scăzut de amiloză și o parte făină de orez glutinos. au fost produse chifle satisfăcătoare pentru cei sensibili la gluten.” (En remplaçant la farine de blé par une farine composée de trois parts de farine de riz à faible teneur en amylose pour une part de farine de riz gluant. on a produit des petits pains satisfaisants pour les personnes sensibles au gluten. [Stucy Johnson, 1988, Bienvenido O. Juliano, Le riz dans la nutrition humaine, 1994, page 127]).
Riz pilaf (pilaf de orez)
Nemții au cuvântul Reis, „orez”,moștenit din medievalul germanic rīs, împrumutat în secolul al XIV-lea din medievalul latin risum, prin latinescul orīza etc.
- În romanul Tranzit, Anna Seghers scria: „Heinz m-a invitat la cină, la orez și fioliwurst”. (Heinz lud mich zum Abendessen ein, zu Reis und Fioliwurst. [Anna Seghers: Transit. Roman. Süddeutsche Zeitung, München 2007, ISBN 978-3-86615-524-4, Seite 136. Zuerst 1951]).
- Nava Ebrahimi scria în romanul Şaisprezece cuvinte: „Îmi doresc o linguriță caldă de orez în stomac, să-l pun în plus în timp ce mama mea și Ramin vorbesc politică.” (Ich wünsche mir eine warme Kugel Reis im Bauch, löffle besonders viel in mich hinein, während sich meine Mutter und Ramin über Politik unterhalten. [Nava Ebrahimi: Sechzehn Wörter. Roman. btb, München 2019, ISBN 978-3-442-71754-5, Seite 199]).
- Плантация риса (plantație de orez)
- Rușii au cuvântul ris – рис, „orez”, moștenit din medievalul germanic ris, din vulgarul latin оrуzа etc. În secolul al XIX-lea Molokhovets oferea Un cadou pentru tinerele gospodine sau un mijloc de reducere a cheltuielilor casnice/ O listă de reguli eterogene pentru gătit: „Dacă orezul este fiert pentru supă, este nevoie de zeamă de orez, atunci orezul spălat este scufundat în apă rece și fiert până devine moale.” (Если рис варится для супа-пюре, так что нужен рисовый отвар, то перемытый рис опускается в холодную воду и варится, пока не разварится. [Е. И. Молоховец, «Подарок молодым хозяйкам, или средство к уменьшению расходов в домашнем хозяйстве / Перечень разнородных правил при приготовлении кушаний», 1875-1900 гг., НКРЯ]).
- În final, trebuie să știți că în 100 grame orez există componentele: carbohidrați (74,10 g), amidon (72,70 g), zaharuri (0,60 g), fibre alimentare (2,21 g), proteine (7,78 g), grăsime (2,20 g, din care saturate 0,61 g, omega-3 0,03 g, omega-6 0,78 g, omega-9 0,55 g), apă (13,10 g), cenușă totală (1,20 g).
- Nu mai umblați pe la farmacii după suplimente alimentare, deoarece în 100 grame orez există minerale și oligoelemente: bor (0,275 mg), calciu (16 mg), crom (0,0026 mg), cupru (0,3 mg), fier (3,2 mg), iod (0,0022 mg), magneziu (110 mg), mangan (2,1 mg), nichel (0,037 mg), fosfor (282 mg), potasiu (260 mg), seleniu (0,010 mg), sodiu (10 mg), zinc (1,6 mg). Poftă bună la pilaf, orez cu lapte și ce mai doriți!
- Fișierul în format pdf (descărcați, distribuiți):
- Jocuri de cuvinte - orez.pdf
- Iubitori sau nu de orez, să fiți iubiți!
Constantin NIŢU1) „Amintirile noastre sunt singurul paradis din care nu putem fi izgoniți." Jean Paul Richte;2) „Dacă-ți ștergi amintirile, e lege: praful se alege!...” Ananie Gagniuchttp://webdidacticanova.blogspot.ro/ http://webdidacticanova.blogspot.ro/ https://cronopedia.ning.com/members/NituConstantin nitu.constantin@yahoo.com
Comentarii
Ca pesteb jumătate din omenire... Îmbrățișări și pupici...