Jocuri de toponime - Donetsk și Lugansk

          Jocuri de toponime - Donetsk și Lugansk

          Geografie lingvistică (în plin război, care nu mai e un joc)

          (postarea precedentă)

          Donetsk

          Moto: „Mă-ntreb şi azi, deşi nu-mi place,/ De paradoxul vremii noi:/ Când lumea luptă pentru pace,/ Nu-i pacea lumii în război?” (De ziua mondială a păcii, de Stelică Romaniuc)

          Cum intuiam, războiul a fost declașat de Rusia (vezi „Jocuri de cuvinte - invazie posibilă”, la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-posibil). Trecem la toponime. Toponimul Донецк – Doneck, legat de adjectivul донечки – donecki, adică „de pe Don” este legat de fluviul Don. Дон – Don este hidronim, moștenit din vechiul slavic de est Донъ - Donŭ. Este cognat cu ucraineanul Дін - Din, grecescul antic Tánaïs - Τάναϊς, osetianul дон – don, adică „râu”.

          În osetă don este moștenit din precedentul *дан - *dan, „râu, apă; suc”, cu schimbarea vocalei a în o, atestat ca toponim, derivat din protoscitianul *dānu, din protoiranianul *dānu. Comparați-l cu avestanul dānu, „râu”, derivat din protoindoiranianul *dáHnu, cu sanscritul दानु - dānu, „picătură, rouă”, din protoindoeuropeanul *déh₂nu.

          Donetsk (în ucraineană Донецьк – Donećk, în rusă Донецк) este un oraș cunoscut cu numele succesive Aleksandrovka, Yuzivka (sau Hughesovka), Stalin și Stalino. Este un centru industrial din estul Ucrainei, pe râul Kalmius, din regiunea disputată Donetsk.

Recunoscut internațional ca fiind în Ucraina, de facto este în administrarea Republicii Populare Donetsk (Donetsk People's Republic, Донецкая Народная Республика), capitală a acestui nou stat acceptat rapid de Putin.

          Populația orașului era estimată în 2021 la 905.364 locuitori în orașul centru, în mnetropolă (cu împrejurimile) fiind două milioane. După recensământul din 2001, Donetsk era al cincilea oraș ca mărime din Ucraina.

          Despre autoproclamata republică, în rusă Донецкая Народная Республика, am vâzut că are și un site de prezentare pe wikipedia, la adresa web indicată (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0).

          Citiți în original dacă cunoașteți limba rusă sau traduceți conținutul în limba română cu traducătorul Google. Nu facem aprecieri politice, lăsându-i fiecăruia propria opinie.

10160200100?profile=RESIZE_710x

Poziția pe hartă a proclamatei republici Donetsk

          Lugansk

          Moto: „Am tot vorbit de pace şi război,/ Ne-am tot jucat cu focul şi cu harul,/ Am păcălit măsura şi cântarul,/ Dar mai cumplit ne-am păcălit pe noi.” (Rezumat politic, de Sergiu Cojocaru, din Antologia epigramei româneşti, 2007)

          Lugansk (în rusă Луганск, în ucraineană Лугансь) este un oraș din estul Ucrainei. În perioadele 1935—1958 și 1970—1990 avea numele Voroșilovgrad – Ворошиловгра́д, în cinstea mareșalului Vorișilov. Este situat pe râul Luganka – Луга́нкa. Este centru administrativ al regiunii ucrainene Lugansk. Din anul 2014 a devenit capitala autoproclamatei Republica Populară Lugansk (Луганская Народная Республика).

          Orașul avea 417.990 locuitori în anul 2015, fiind al zecelea oraș ca mărime din Ucraina ca număr de locuitori și suprafață. Aici s-a construit o uzină în anii 1795—1796, după apariția unui decret al țarinei Ecaterina a II-a, „La înființarea unei afaceri de turnătorie în districtul Donețk, lângă râul Lugan” («Об устроении литейного дела в Донецком уезде при реке Лугани»). Satul a luat numele Lugansk – Луганск, de la hidronimul (nume de râu) Lugan` - Лугань, derivat din cuvântul lug – луг, „luncă”.

          Lug este moștenit din protoslavicul *lǫgъ, „depresiune, teren jos, luncă, vale”, din protobaltoslavicul *lanˀgas, din protoindoeuropeanul *lengʷʰ-. Lug este cognat vechile cuvinte prusace Langa, numele unui pârâu, Langodis, numele unei mlaștini. Satul Lugansk a devenit oraș în anul 1882.

          Cum noi nu vă influențăm opiniile, vi le formați singuri consultând în limba rusă site-ul oficial al proclamatei republici (Луганская Народная Республика, https://glava-lnr.info/) sau pagina din wikipedia, „știa lucrând repede, cu adresa web indicată (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0).

10160297473?profile=RESIZE_710x

Poziția pe hartă a noii republici Lugansk

          Motive invocate

          Moto: „Nu stiu cu ce arme se va lupta în cel de-al treilea război mondial, dar cu siguranță în cel de-al patrulea se va lupta cu bâte și cu pietre.” (Albert Einstein)

          Iată că Putin își mărește imperiul „puțin” câte „puțin”. Nu se joacă, dar își bagă capul în laț! Vom vedea cât rezistă! O fi trecut perioada de 200 - 240 de ani a unui imperiu? El motivează crearea celor două republici după ce a anexat Crimeea în 2014 (vezi „Jocuri de cuvinte – invazia Crimeii”, la web http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-crimeea).

          Totul a început în 2014 cu zonele estice ale Dombasului (vezi „Jocuri de cuvinte – Ucraina” și „Jocuri de cuvinte – invazie posibilă”, la adresele web http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ucraina, recte http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-posibil).

          Rușii acuză că până în prezent, infrastructura Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk (drumuri, alimentare cu apă, alimentare cu căldură, clădiri rezidenţiale şi facilităţi industriale) a fost distrusă de armata Ucrainei, suferind mai ales populația civilă din cauza acțiunilor Kievului.

          Potrivit fondului de pensii al Ucrainei, în 2014, numai în RPD locuiau 1,1 milioane de pensionari și ei nu și-au primit plățile de pensie în ultimii opt ani. În toți acești ani, Rusia a oferit sprijin acestor oameni (că armament le infiltrase), dar această situație nu putea dura la nesfârșit și trebuia să fie recunoscut faptul că populația era supusă unui adevărat genocid de către Kiev.

10160299459?profile=RESIZE_710x

Acorduri (după Putin, „puțin” uitate)

          Tocmai din acest motiv, președintele rus Vladimir Putin, prin omologul său francez Emmanuel Macron, a încercat să facă presiuni asupra Ucrainei în speranța de a implementa acordurile de la Minsk semnate încă din 2015 (punctele 12 și 13 federalizarea Ucrainei).

          De observat că în acest caz, suveranitatea și independența Ucrainei nu erau amenințate de nimic, era vorba doar de îndeplinirea banală a obligațiilor asumate anterior. Știm cum se poartă Ucraina cu cei de alte naționalități. Cu toate acestea, Kievul nu numai că ar fi refuzat să respecte acordurile, ci ar fi folosit arme grele, interzise, împotriva civililor celor două republici, situație acceptată de Washington și tacit de UE! Acum le folosesc rușii...

          În aceste condiții, Rusia a luat o decizie dificilă, dar după Putin singura corectă, de a începe evacuarea populației din Republicile Populare Donețk și Lugansk, în special bătrâni, femei și copii, aproape 700 de mii de civili.

10160300281?profile=RESIZE_710x

Ruși declarați în Ucraina în anul 2001 (în procente pe zone)

          Zic rușii că prin inițierea ofensivei armatei ucrainene pe teritoriul republicilor populare nou create, Donețk și Lugansk, Ucraina devine un agresor și invalidează acordurile oficiale de la Minsk, iar asta la rândul său, dezleagă mâinile Rusiei și ale lui Vladimir Putin. Lumea crede altfel...

          Așadar, după primul atac ucrainean, liderul rus susține că a adoptat în mod corect un proiect de lege de recunoaștere a celor două republici, cu conștiința curată. Și după aceea, orice asistență militară de la Moscova pentru republicile din Donbass va fi nu numai oportună, ci și justificată din punct de vedere juridic.

          Drept urmare, pe Ucraina o așteaptă o repetare a scenariului războiului de cinci zile care a avut loc în august 2008, când în prima zi Georgia a atacat Osetia de Sud și în următoarele 4 zile, rușii au fugărit armata georgiană până la Tbilisi. Oare? Ucraina nu e Georgia! E mai bine ajutată cu armamente de interesații americani și europeni. Germania trimite acum 1000 de lansatoare de rachete antitanc și 700 de rachete antiaeriene.

10160300688?profile=RESIZE_710x

Evoluția teritoriului Ucrainei

          Vecinii noștri de la nord și de la est nu ne-au fost niciodată prieteni, nici în războiul din Transnistria, nici cu canalul Bâstroe, nici cu Insula șerpilor, recent reanexată, dar cu o știre falsă recucerită recent de ruși, nici cu platforma continentală. De tratamentul acordat românilor din ținuturile istorice luate prin fraudă nici nu mai vorbim. Moldova istorică a lui ștefan cel Mare avea graniță la nord cu Polonia și cu Rusia. Ucraina nu exista, nu are legitimitate istorică. Așa cred unii...

          Alții susțin că nu are nici legitimitate juridică, pentru că în 2014 Secretarul ONU Ban Ki-Moon a întocmit un raport în care soma Ucraina să se grăbească să își termine procedurile de stabilire a frontierelor pentru a fi recunoscute în mod oficial, în special acordurile bilaterale cu vecinii.

          Ungaria nu a semnat nici la ora actuală acest acord și unii zic că „Ucraina" nu este un stat declarat și recunoscut oficial în cadrul ONU. Se susține că ideea de popor ucrainean a fost a lui Lenin, care a impus-o după 1917, creând un stat artificial pentru care a luat teritorii cu forța de la polonezi, slovaci, unguri și români‼ Zelenski zice că românii au cotropit teritorii ucrainene (vezi la adresa https://www.cotidianul.ro/declaratie-zelenski-2020-bucovina-de-nord-a-fost-ocupata-de-romani/)!

          Să nu uităm că mitropolitul Petru Movilă a fost numit mitropolit primat al Kievului, ținutului Galiției și al INTREGII RUSII! Kievul nu a fost un oraș-stat, ci a fost mulți ani capitala Rusiei Kievene, până să se mute în Sankt Petersburg ( fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o „fereastră către Europa") și apoi în 1918 la Moscova.

          Pare-se că în republicile separatiste au fost dintotdeauna și sunt numai ruși, nu „ucraineni rusofili", așa cum în Basarabia, regiunea Odesa și în regiunea Cernăuți sunt români, unii declarați moldoveni, nu ucraineni românofili.

          Dacă nu se dorește recunoașterea lor și se forțează păstrarea în interiorul granițelor unui stat, după Putin fantomă mafiot, pe principiul reciprocității, atunci zic unii că trebuie să renunțe și NATO și UE la recunoașterea statutului de stat independent a regiunii Kosovo, pe care au smuls-o cu forța din Iugoslavia, care are însă legitimitate istorică, chiar antică, locul de naștere a creștinismului în Balcani, „Câmpia Mierlei" unde Mircea cel Bătrân își aducea armata in sprijinul sârbilor. Kosovo a fost dintotdeauna teritoriu sârbesc al creștinilor ortodocși.

          Oare am uitat așa repede ce stat a lansat prima și singura bombă atomică în istorie? Pe timp de pace, pentru că Armistițiul fusese semnat? 200 de ani de istorie și 180 de ani de război? Hm! Mai vedem! Acum cine va îndrăzni?

          Se apropie funia de par? Numai pe teritoriul altor state? Vietnam, Cuba, Coreea, Panama, Nicaragua, Somalia, Afganistan, Iran, Irak, Iugoslavia, Kuweit, Siria și zeci de alte țări sunt cele care au fost distruse în numele „democrației". Chiar nimeni nu mai știe istorie și ia de bune tot ce scriu jurnaliștii la ordin politic?

10160303682?profile=RESIZE_710x

Declarație

          Nu ne putem abține fără a da aici o simplă declarație a parlamentului României, publicată în Monitorul Oficial la data de 29 noiembrie 1991. Analizați-o!

          Noi am tot scris despre noile imperii (vezi „Jocuri de cuvinte – taliban”, http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-taliban), despre ruși (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-rus, adică „Jocuri de cuvinte – rus”, „Jocuri de cuvinte – Kazahstan”, la adresa http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-kazahstan), despre invazie (vezi „Jocuri de cuvinte – invazie”, la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-1). Și vom scrie și despre alte evenimente.

          Ca să vedeți o opinie responsabilă, citiți ce a spus Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA din 1973 până în 1977, unul din cei mai experimentați și respectați diplomați la nivel mondial, care a căutat o soluție pentru conflictul din Ucraina.

          Într-un editorial din Washington Post a spus care sunt soluțiile pe care le vede pentru încetarea conflictului, atât din perspectiva Rusiei, cât și din cea occidentală, arătând unde greșește occidentul și cât de încăpățânat este Putin (https://evz.ro/opinie-henry-kissinger-cum-se-incheie-criza-din-ucraina-unde-greseste-occidentul-si-cat-de-incapatanat-este-putin.html).

          După ce citiți veți înțelege câtă dreptate are! Că Putin a dat ordin de pregătire a armamentului nuclear. Recitiți ultimul moto al acestui capitol... Și ce ziceți dacă conducerea din România ar fi făcut anunțul că spitalele militare vor acorda asistență medicală militarilor răniți în războiul din Ucraina, fie ei ucrainieni, fie ruși? Că soldatul Ivan nu e vinovat. Sau bagă cineva bățul prin gard?

          Știți câte știri false circulă în web de ambele părți, inclusiv cu filme vechi cu avioane ce se prezintă actuale, cu fete fals îmbrăcate ca soldați, fotografii vechi, explozia unui depozit din Beirut din 2020 prezentat ca acum în Ucraina ș.a. Și chiar secvențe dintr-un film științifico-fantastic sunt prezentate ca reale. Război psihologic!

          Unii cred că poporul ucrainean poate fi ajutat cu armamente și muniții, care vor duce la escaladarea conflictului. Ucrainenii au nevoie în primul rând de medicamente, hrană, apă, de materiale de strictă necesitate, de primirea și tratare refugiaților. Pe focul aprins nu arunci benzină. Conflictul nu se aplanează cu arme, muniții și cocteiluri Molotov.

          După ce a spus că România a cucerit teritorii de la Ucraina, după ce a militat pentru excluderea limbilor minorităților din învățământ, tragedianul Zelenski își joacă rolul vieții. Cu curaj sau cu inconștiență, diplomația lipsindu-i. Lângă un colos vecin a preferat colosul jandarm mondial.

          Cetățeni inocenți sunt jertfiți pentru orgoliile umflate ale putiniștilor și bideniștilor, care au fost pe rând în vizită prin Afganistan, dar s-au retras fără succese remarcabile (revezi „Jocuri de cuvinte – taliban”, la adresa web http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-taliban).

10160305865?profile=RESIZE_710x

Oare unde e Ucraina istorică, domnule Z?

          (continuare)

          NC, iubitor de Esenin și Mark Twain

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
Ioan Muntean – budoarul zorilor (cybersonet XLVII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – budoarul zorilor (cybersonet XLVII) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
Acum 5 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
25. (poezie, cybersonet)

budoarul zorilor (cybersonet…
Acum 6 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - budoarul zorilor (cybersonet XLVII) în Cronopediada grup
Acum 6 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
25. (poezie, cybersonet)

budoarul zorilor (cybersonet…
Acum 7 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu EPIGREBUS (18) - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 9 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI - MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – ȘCOALA NORMALĂ DE BĂIEȚI ȘI BANCA POPORULUI DIN MUNICIPIUL TECUCI, JUDEȚUL GALAȚI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 10 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – FEDERAȚIA CORURILOR GERMANE DIN ROMÂNIA în Hobby-Club Cronopedia
Acum 10 ore
Ioan Muntean – budoarul răsăritului (cybersonet XLVI) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – budoarul răsăritului (cybersonet XLVI) – Cronopediada grup – Cronopedia…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
SURSA =…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Această carte poștală prezintă două monumente arhitectonice de referință din municipiul Tecuci,…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Piesa de mai sus este o insigna realizată în anul 1892 cu ocazia înființării Federației Corurilor…
ieri
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu BLACKJACK - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Mai Mult…
-->