Jocuri toponimice - Azov

          Jocuri toponimice – Azov

          Geografie lingvistică

 

          (postarea precedentă)

 

          Azov

 

          Moto: „Чему́ быть, того́ не минова́ть - Nu puteți evita ceea ce este menit să se întâmple.” (proverb rusesc)

 

          Azov este numele unei mări și al unui oraș. Scriam eu și despre acest hidronim (nume de apă) și oiconim (nume de localitate), dar mă grăbesc, că deveni și numele unui batalion de prin Ucraina. Dacă Șăineanu scria în 1929 de Marea de Azov că este doar un golf la nordul Mării Negre, dar și un oraș rusesc în fundul acestui golf, cu 25.000 locuitori, celelalte dicționare scriu că Marea Azov este un sector al Mării Negre, legat de aceasta prin strâmtoarea Kerci.

          Ne mai informează că marea are o suprafață de 39 mii km2 și o adâncime medie de 7 m, adâncimea maximă fiind 15 m. Nu se scrie nimic despre nume. Marea Azov (în rusă Азо́вское мо́ре - „Azovskoe more”, în engleză Sea of Azov), vine de la cuvântul rusesc Azov (în rusă Азо́в - „Azóv”), nume de oraș, ce se presupune a fi moștenit din cuvântul Azaq, „zonă joasă, șes” în limba kipchak (kιpçak).

          Numele Azov se referă la zona din jurul actualului oraș Azov. Și ca să nu rămânem în aer, limba kipchak (scrisă și kιpçak sau qypchaq) este o limbă turcică dispărută și strămoșul comun al ramurii kipchak (kιpçak) a limbilor turcice. Cele mai vechi inscripții în această limbă sunt cele derivate din inscripțiile budiste scrise în limbile sanscrită, pali și prakrită.

Uf! Cumanii vorbeau limba kipchak, cărora li se mai zice și kâpciaci. Cumanii, după ce au cucerit zona în 1067, au redenumit-o azak, „șes”, de unde a derivat numele modern al zonei.

 

          Marea Azov

 

          Moto: „ Toate apele au culoarea inecului.” (Emil Cioran)

 

          De prin 2014, cu luarea Crimeei de către Rusia, despre care noi am scris (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-crimeea (în „Jocuri de cuvinte – invazia Crimeei”) știți că Marea Azov reprezintă o întindere de apă situată între Peninsula Crimeea și teritoriile rus și ucrainean, în nordul Mării Negre cu care comunică prin strâmtoarea Kerci.

          Suprafața este împărțită în două, una aparținând Ucrainei și cealaltă aparținând Rusiei. Principalele râuri ce se varsă în Marea Azov sunt Kuban și Don. V-ați obișnuit de când cu războiul ăsta, că pe țărmul mării sunt orașele stațiuni ucrainene Mariupol, distrus grav de armata rusă, Kerci și Berdiansk. Orașele stațiuni rusești la Marea Azov sunt Taganrog și Rostov-pe-Don.

 

10235145267?profile=RESIZE_710x

Marea Azov în atlasul lumii

 

          Când am scris despre Odesa m-am referit și la alte evenimente, ca de exemplu împărțirea flotei ruse și că, de fapt marea Azov a devenit mare a flotei ruse (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-toponimice-odesa (în „Jocuri toponimice – Odesa”). Subliniem că Taganrog, Mariupol și Eisk sunt principalele porturi, dar acum transportul marin e „la pământ”!

          Este important să amintim că în Marea Azov se varsă fluviul Don (în rusă Дон), unul din marile fluvii ale Rusiei. Izvorăște lângă Tula, la sud-est de Moscova, și după ce străbate 1.950 km, se varsă în Golful Taganrog al Mării Azov. În antichitate, fluviul era considerat granița dintre Europa și Asia. Regiunea Donului a fost căminul cazacilor de pe Don, care s-au așezat în valea fertilă a râului în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

 

10235150882?profile=RESIZE_710x

Marea Azov (maplandia.com)

 

          Cred că mulți ați citit romanul lui Mihail Alexandrovici Șolohov, cazac născut în stanița Veșenskaia, Donul liniștit (în rusă Тихий Дон - Tihii Don), tradus la noi ca „Pe Donul liniștit", reprezentativ în literatura secolului al XX-lea. Romanul era în patru volume. Cum tehnica digitală a progresat, puteți asculta în vreo 14 ore volumul I, partea 1 ca un audiobook cu o voce feminină în limba română (https://www.youtube.com/watch?v=5mlH4OwwV9U).

 

10235153868?profile=RESIZE_710x

Donul se varsă în Marea Azov

 

10235154865?profile=RESIZE_710x

Canalul Volga-Don la Volgograd

 

          Cum există canalul Volga–Don denumit Lenin (în rusă Волго-Донской канал имени В. И. Ленина - Volga-Donskoy kanal imeni V. I. Lenina), inaugurat în 1952, se asigură cea mai scurtă cale navigailă între Marea Caspică și oceanele lumii, prin mările Azov, Neagră și Mediterană. Numai pace să fie! Canalul are lungimea de 101 km, din care 45 km prin râuri și rezervoare, cu un interesant sistem de ecluze (partea din Volgograd a canalului am vizitat-o în 1964 și 1965, când am lansat rachete operativ-tactive SCUD la Baikonur).

 

 

          Orașul Azov

 

          Moto: „Sunt ochii mării frumoşi, dar mergem după apă la izvor.” (Grigore Vieru)

 

          Azov (în limba rusă Азов) este un oraș din regiunea Rostov, Rusia, situat pe râul Don la numai trei kilometri de Marea Azov, al cărei nume este derivat din cel al orașului. Avea o populație de 82.090 locuitori (conform recensământului din 2002).

          Despre istoricul localității nu scriem, că istoria zonei e cuprinsă la adresa http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ucraina (în „Jocuri de cuvinte – Ucraina”). Românii au fost și ei pe acolo. Amintim doar că aici exista fortăreața Azov.

 

10235155485?profile=RESIZE_710x

Poziția orașului Azov de pe Don față de mare (47°06′00″N, 39°25′00″E)

 

          Într-una dintre bătăliile care a rămas în legendara istorie căzăcească, cazacii de pe Don au cucerit în vara anului 1637 fortăreața apărată de 4.000 de turci cu 200 de tunuri și au stăpânit-o timp de 5 ani. În iunie 1641, cazacii au rezistat unui asediu al armatei otomane. În 1642 turcii se retrag.

          După retragerea turcilor, țarul a convocat o adunare populară, Zemski Sobor, care a decis să predea fortăreața-castel pentru a evita un război total cu Imperiul Otoman. Înainte de a pleca din castel, cazacii au distrus toate fortificațiile.

          Peste câteva decenii, în timpul așa numitei campanii Azov (1696), Petru cel Mare a reușit să recucerească cetatea. Însă după dezastruasa campanie de pe Prut (vezi „Jocuri de cuvinte – rus”, la adresa web http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-rus), Azovul a fost din nou trecut în mâinile turcilor în 1711.

          În timpul marelui război ruso-turc din 1768-1774, Azovul a fost definitiv cucerit de armatele rusești de sub comanda contelui Rumianțev, cedarea orașului de către tuci devenind oficială odată cu semnarea păcii de la Kuciuk-Kainargi (1774). Timp de șapte ani, Azovul a fost capitala unei gubernii separate, dar odată cu creșterea orașului vecin Rostov-pe-Don, și-a pierdut treptat importanța.

 

 

 

 

          Batalionul Azov

 

         Moto: „... ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina..” (din comunicatul lui Putin la invazia în Ucraina)

 

          Am scris despre Ucraina (vezi „Jocuri de cuvinte – Ucraina”, la adresa http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-ucraina), despre planul invaziei (vezi http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-invazie-posibil, în „Jocuri de cuvinte - invazie posibilă”) și despre multe altele.

          Acum scriu despre un batalion mai aparte, care este numit Azov. Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov”, cunoscut și sub denumirea de Batalionul Azov sau Regimentul Azov (în ucraineană Полк Азов), este un regiment al Gărzii Naționale Ucrainene situat în Mariupol, în regiunea de coastă a Mării Azov.

 

10235159069?profile=RESIZE_710x

Simboluri....

 

        A fost înființat la data de 5 mai 2014 în Mariupol, Ucraina, fondator fiind Andriy Biletsky. A fost încorporat în Garda Națională pe 12 noiembrie 2014. Toți membrii regimentului erau soldați pe bază de contract. Și sunt sigur că ăstia nu se uită pe telefon la slujbe ca să le poată fura unii pistoalele mitralieră.

          A luptat în Dombass cu recesioniștii ruși și a pierdut 46 de soldați. A devenit cunoscut după ce membrii săi au fost acuzați de tortură și crime de război, precum și pentru simpatiile față de ideologia neonazistă și utilizarea simbolurilor neonaziste. Logo-ul batalionului conține simbolul Wolfsangel (înger lup), unul dintre simbolurile utilizate de către Partidul Nazist. SUA au vrut să-i declare organizație teroristă. Acum tac...

          Garda Națională, din care face parte batalionul, este componentă de rezervă a Forțelor Armate ale Ucrainei, aflată sub jurisdicția Ministerului de Interne. Inființată în 1991, în anul declarării independenței Ucrainei, a funcționat până în 2000. A participat în 1992 la conflictul de tristă amintire pentru Republica Moldova, din Transnistria. Că ucrainenii au un mare amestec pe acolo...

          Garda Națională a fost reînființată după aderarea Crimeei prin referendum la Rusia, artizanul reînființării fiind omul politic și oligarhul Arsen Avakov (în ucraineană Арсен Борисович Аваков), fost ministru de interne și în 2013 devenit al 118-lea bogătaș al țării, cu 100 miloane dolari (US$).

          Datorită acestor viziuni de extremă dreapta, a apărut unul din motivele folosite de propaganda Kremlinului pentru invazia din Ucraina. Luptătorii Azov au avut și aspirații politice, dar partidul format de ei nu a reușit să obțină la ultimele alegeri decât 2% din voturi și niciun fotoliu de parlamentar.

          La data de 22 februarie 2022, Comitetul de Investigație rus pentru crimele din Dombas, i-a trecut în capul listei de acuzați (printre alții) pe Arsen Avakov şi pe potentul om de afaceri (politician) Igor Kolomoiski, principal acționar la PrivatBank, membru în board-ul Ukrnafta, cea mai importantă companie de petrol și gaze naturale din această țară şi patron al Centrului European Media (el e cel care, În ianuarie 2010, cumpărase posturile de televiziune din Ucraina, Studio 1+1 și Kino de la Central European Media Enterprises, CME, cu sediul în... Bermude, pentru suma de 300 milioane dolari. Pro TV aparține de CME!

          Kolomski e cel ce a realizat serialul în care domnul Zelenski juca rolul profesorului ce a ajuns preşedinte... Este vorba de rolul său din serialul de televiziune Sługa ludu (în ucraineană Слуга народу), Slujitorul poporului (https://www.youtube.com/watch?v=JinkCAN6Bx0). A fost un caz de viață care imita arta, scria Jennifer Keishin Armstrong. Dar tot Zelenski a jucat rolul lui Moș Crăciun, făcând bășcălie de românii din Cernăuți. De altfel media ucraineană afirmă că tocmai Igor Kolomoiski l-a făcut preşedinte pe domnul Zelenski în viața reală, precum în serial.

          Că pe acolo e ca pe la noi cu corupția asta! Poate ați citit sau ați auzit de tipa asupra căreia vameşii unguri au găsit sumele de 28 de milioane de dolari şi 1,3 milioane de euro cash, bani grămadă, taică (https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/wife-ukrainian-mp-caught-refugee-26524756). Ea este Nastya sau Anastasya Kotvitskova, fotomodel (https://www.instagram.com/anastasiya_kvitko/) soția fostului deputat ucrainean Igor Kotvitsky.

          Soțul Igor al madamei este considerat „mâna dreaptă" a unuia dintre cei mai influenți oameni politici din Ucraina, Arsen Avakov, cel ce a reînființat Garda Națională. Avakov, un emanat al Maidanului (vezi la http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-maidan, în „Jocuri de cuvinte – maidan”), declarat adept al valorilor occidentale, a deținut funcția de ministru de interne timp de 7 ani, din 2014 până în 2021 şi s-a declarat un duşman al corupției...

 

10235160856?profile=RESIZE_710x

Marius Tucă Show

 

          Puteți viziona un videoclip (https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis), „Azov Regiment On Ukraine Russia Frontline l Putin’s Denazification Goal Aimed At White Supremacists?” (Regimentul Azov în prima linie a frontului Ucraina-Rusia l Obiectivul de denazificare al lui Putin, care vizează supermenii albi?).

          Și cum trebuie să ascultăm toate părerile, vă propun să vizualizați și acest videoclip (https://www.youtube.com/watch?v=ZRV1DvYP5pA), dintr-o emisiune Marius Tucă Show, ediție specială „Războiul din Ucraina”, invitat fiind profesorul Valentin Stan.

          Era să uit. La americani există un Adam Bennett Schiff, avocat, autor și politician care servește ca reprezentant al SUA din 2001. Membru al Partidului Democrat, el a reprezentat cel de-al 28-lea district al congresului din California din 2013. Și gura păcătosului adevăr grăiește!

 

10235162092?profile=RESIZE_710x

Gura păcătosului adevăr grăiește!

 

          A declarat omul că războiul se va purta de fapt nu între Ucraina și Rusia, ci între SUA și Rusia, dar departe de frontierele americane, pe teritoriul Ucrainei.... Acum m-am cam prins...

          Să fie pace! Oare când vom putea vizita stațiunile de pe țărmul Mării Azov?

 

          (continuare)

 

          NC

 

 

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 8 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Școala normală de învățători din municipiul Zalău este precursoarea actualului Liceul pedagogic…
Acum 8 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Grupul Școlar Industrial Metalurgic din municipiul Reșița, denumire actuală – Colegiul Tehnic, este…
Acum 8 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
În data de 1 decembrie 2024, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic mondial o…
Acum 10 ore
Ioan Muntean – romanţă de dimineaţă (cybersonet XLIX) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – romanţă de dimineaţă (cybersonet XLIX) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 11 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
27. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
romanţă de…
Acum 13 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - budoarul zorilor (cybersonet XLVIII) în Cronopediada grup
Acum 15 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu THINK TANK (79) - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 15 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – STRADA UNIRII DIN MUNICIPIUL TÂRGU JIU în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – GUGULANII ȘI MUNICIPIUL CARANSEBEȘ DIN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN Produsul de mai sus este o medalie realizată de firma privată orădeană Alex Sztankovits pentru a fi conferit în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Adrian Scriminț a răspuns la discuția Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI din Hobby-Club Cronopedia
Superb. Lecturată cu plăcere. Întâmplător, dar nimic nu este întâmplător în viață, am trecut pentru…
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Mai Mult…
-->