newsun-600x350.jpg
Terra va suferi, in anul 2013, efectele unor explozii solare de-a dreptul devastatoare, anunta oficialii NASA. Sistemele electrice vor fi distruse, satelitii artificiali vor inceta sa functioneze, zborurile vor fi intrerupte, iar Terra se va scufunda in intuneric dupa ce generatoarele de curent electric se vor supraincalzi. Toate acestea se vor intampla in maxim 3 ani, atunci cand Soarele va ajunge la maximul puterii sale, este mesajul ingrijorator al acelorasi specialisti.
Oamenii de stiinta sustin ca distrugerile vor afecta toata aparatura electronica, de la dispozitiviele bancare si cele din spitale, pana la computerele personale si Ipod-uri. Pierderile financiare s-ar ridica astfel, in urma valurilor fara precedent de energie magnetica, la mai multe miliarde dolari, fara insa a putea aproxima o valoare exacta a pagubelor. "Stim ca va veni, dar nu putem estima cat de rau va fi", afirma Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizica din cadrul NASA.
"Primele vor cadea sistemele de comunicatie, satelitii si sistemele de ghidare a avioanelor. Cat de curand, vor urma dispozitivele electrice din banci, spitale si chiar si cele din propriile noastre case. Vor fi probleme uriase pentru omenire. Largi parti ale globului vor ramane complet in intuneric, din cauza caderii sistemelor generatoare de energie, iar refacerea acestora va necesita mult timp", a adaugat acesta.
Cel mai optimist scenariu este acela in care Terra va suferi doar cateva ore din cauza furtunilor magnetice si nu zile sau luni intregi, asa cum prevede Dr. Fisher. Cert este, avertizeaza cercetatorii NASA, ca masurile trebuie luate din timp pentru a preveni un dezastru de asemenea proportii.
Dupa o perioada prelungita de “odihna”, activitatea pe Soare a inceput din nou sa se intensifice, anunta astronomii.
“Petele din Soare” – portiuni ale suprafetei Soarelui unde are loc o intensa activitate magnetica, sub forma asa-numitelor furtuni solare – vor aparea din nou, in numar tot mai mare, dupa ce, in decembrie 2008, activitatea Soarelui atinsese un minim.
In schimb, luna aceasta, sonda STEREO trimisa de NASA a descoperit portiuni mari cu activitate magnetica puternica pe suprafata Soarelui. Analizand imaginile, o comisie de oameni de stiinta americani a constatat si anuntat o intensificare a activitatii solare, prognozand ca noul ciclu de furtuni solare va atinge un maxim in luna mai a anului 2013.
sun.jpg

Cercetatori din mai multe tari, reuniti in Washington D.C. cu ocazia unei conferinte internationale, avertizeaza cu aceasta ocazie intensificarea alarmanta a activitatii solare, fenomen care poate duce la efecte incalculabile la adresa vietii pe Terra.
Scopul discutiilor din cadrul Space Weather Enterprise Forum s-a axat pe iminenta furtunilor solare masive care vor izbucni in aceasta vara si vor duce, in prima instanta, la afectarea sistemelor de comunicatii precum cele de navigatie aeriana si maritima, GPS dar si a liniilor electrice de mare tensiune, care sunt sensibile la radiatiile emise de furtunile solare.Activitatea solara urmeaza un ciclu de 11 ani la sfarsitul carora astrul inregistreaza o exacerbare. O furtuna solara de mari proportii poate cauza pagube economico-financiare de douazeci de ori mai mari decat cele provocate de uraganul Katrina, avertizeaza un raport din anul 2008 emis de National Academy of Science."De fapt, anul acesta, Soarele se trezeste dintr-un somn adanc, si in urmatorii ani, vrem, nu vrem, vom fi martorii unor cresteri ale activitatii solare mult peste cele din prezent. In acelasi timp, societatea umana a devenit intr-atat de tehnologizata incat activitatea noastra zilnica va fi afectata de ce se intampla pe Soare. Cred ca suntem deja in fata unei noi ere in care ce se intampla in spatiul cosmic ne afecteza vietile intr-un mod similar meteorologiei terestre", afirma Richard Fisher seful NASA'S Heliophysics Division
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
-->