Luna care a început azi este luna noiembrie, tot aşa numită şi în portugheză, spaniolă şi slovacă. La noi se mai numeşte brumar. Este interesant că denumirile în alte limbi sunt november (engleză, germană, olandeză, maghiară, daneză, islandeză), novembre (franceză, italiană), ноября (noiabria, rusă), ноември (noemvri, bulgară), новембар (novembar, sârbă), Νοέμβριος (noembrios, greacă; Vechii greci numeau luna noiembrie Maimakterion), toate provenite din denumirea latină November, dar existând şi excepţiile mai reticente studeni (croată), marraskuu (finlandeză), samhain (irlandeză). Numele lunii noiembrie (latină: November) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman.
Interesante sunt denumirile listopadu (cehă) şi listopada (poloneză), care demonstrează că cele două limbi sunt slavone. Denumirea semnifică „a frunzelor cădere”, căderea masivă având loc în aceste ţări chiar în această lună. Expresia în limba rusă este листы падают (listâ padaiut, cad frunzele), cu echivalentele padat listí (cehă) sau spadek liści (poloneză).
Noiembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi martie în fiecare an şi ca februarie cu excepţia anilor bisecţi.
- Pe 1 Noiembrie credincioșii celebrează „Luminația” sau ”Ziua Morților”, așa cum este cunoscută în popor, considerată a fi sărbătoarea tuturor celor trecuţi la cele veşnice. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. De asemenea, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină, datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți. Obiceiul este deosebit de semnificativ, mai ales în Transilvania. Odihnă veşnică celor plecaţi dintre noi! Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (calendarul romano-catolic şi anglican)
- Dintre evenimentele din 1 noiembrie, în diferiţi ani, amintim câteva:
- 1599: Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul (1599-1600).Transilvania intră sub stăpânirea domnului muntean.
- 1604: La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia Othello a lui William Shakespeare.
- 1834: A fost înfiinţată prima şcoală de fete de la noi din ţară. Fondatorul acestei instituţii a fost Gheorghe Asachi.
- 1835: A apărut, la Bucureşti, prima revistă românească de teatru, Gazeta Teatrului Naţional, condusă de Ion Heliade Rădulescu.
- 1993: A luat fiinţă Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht.
Comentarii