Raportat la  cromoterapie,  corelat cu meloterapia am analizat doar anumite aspecte practice experimentate de mine,  în cartea Vindecare prin muzică,  volumul II / 4/ , dar si Vindecare prin muzică volumul I /3 /, inclusiv cu caracter documentar.

 

            După mulți specialiști, culorile au  efect asupra trăirilor noastre și optimismului.Cromaterapia sau cromoterapia cum mai este numită,  repune în drepturi terapia prin culori, capacitățile acestora de a scoate la suprafață reacțiile noastre emoționale, psihologice, fiziologice și fizice dar mai ales trăirile.

            Corpul uman reacționează la impulsurile diferitelor unde luminoase, în funcție de lungimea de undă a acestora, precum și nivelul de vibrație.

            Fiecare culoare corespunde unei valori anumite și are un efect specific.

În Antichitate, cromoterapia era cunoscută de către greci  dar și de egipteni care construiseră temple de culori și lumini diferite.Ei erau convinși că aceasta poate vindeca diferite boli în mod eficient.

             Și chinezii și indienii aveau inclusă terpia prin culoare în medicina acestora. Era o  practică, pe care  o utilizau în medicina ayurvedică . Dictonul principal era : Îngrijiți bolnavul și nu boala !

            Începând cu cea de a doua jumătate a secolului XIX, Europa și SUA  au fost interesate de utilizarea acestei metode în diverse scopuri terapeutice.

            În 1933, savantul indian Dinshah Ghadali a publicat o lucrare documentată cu titlul "Enciclopedie spectro- cromatică."Abhyanga Snan este prima zi a Diwali, si include o baie specială cu ierburi cu ubtan sau Utne, o pudră  bazată pe o compoziție de plante, pentru acest eveniment. 

            Tot în anii 1933, în SUA Dr. Harry Riley Spitler a pus la punct o tehnică,  numită Terapîe sintonică , al cărui scop era determinarea  unor schimbări benefice  la pacienți din punct de vedere fizic și fiziologic.

            Metoda consta dintr-o simplă schimbare de culoare a luminii utilizate  concentrat asupra pacienților care o priveau. Și astăzi, în aceste țări enunțate mai sus, cromaterapia constituie o metodă aprofundată îndeaproape.Metodele de lucru sunt foarte diverse.

            În Europa, tehnica este bine cunoscută, ocupând un loc special în lista practicilor medicale. În anii 1980, neuropsihiatrul și  utilizator al  acupuncturii Cristian Agrapart a descoperit acțiunea cromoterapiei   asupra corpului uman și a pus bazele unei terapii moderne în Europa.

            Numită mai ales cromoterapie sau colorterapie, cromaterapia utilizează culorile, acțiunea lor  cromatică, energiile pe care corpul uman, mai precis pielea le accesează pentru vindecare, în diverse patologii.

            Fiecare culoare posedă o lungime de undă precisă, proprie.  Ea este capabilă să mobilizeze într-un mod specific energii caracteristice omului,  dar și regnurilor animal și vegetal. E vorba de ceea ce  se petrece  la rece,  cald, umiditate, deshidatare,vânt.

            O anumită boală poate fi tratată prin tehnici ale frigului. Artroza și respectiv degerăturile sunt boli determinate de frig. În mod contrar, o arsură ne dezvăluie o boală cauzată de căldură.

            Pentru oprirea evoluției unor astfel de boli, cromoterapeutul aduce prin culori răceala , utilizând culori adecvate . Balneoterapia, prin masajul  cu jeturi de apă ,in  băile cromoterapeutice dotate cu leduri dispuse în formă semisferică,  difuzează o lumină dulce, care decontractează , elimină spasmele, destresează,  etc.

          Este posibilă alegerea culorii optime, funcție de starea de spirit umană, la o intensitate dorită.

          Arsurile, bronzările excesive, deshidratările puternice datorate expunerii  excesive la mediu sunt un prim domeniu den aplicare a cromoterapiilor.

           În al doilea rând, traumatismele diverse de tip: entorse, heamtoame, dar și  inflamări, pișcături ale insectelor, bufeurile de căldură .

           Un al treilea domeniu îl constituie: hemoragiile, epsitaxurile  sau  sângerările nazale, hiper salivația, producerea excesivă de lacrimi.

             Alte aplicații sunt legate de probleme cutanate , precum –eczeme, psoriazisul, uritcaria, uscarea excesivă a pielii.

            Patologiile digestive sunt alt domeniu de aplicare a cromoterapiei. E vorba de ulcere, cistite, diaree, pierdea poftei de mâncare, tulburări diverse vezicale.

           Alte domenii de aplicare le constituie bolile ORL, cefaleele, tulburările diverse oculare, dar și boli sufletești precum:  anxietatea, angoasa- agitația nervoasă, frica, agresivitatea, tulburări diverse.

           Cromoterapia constituie o terapie prețioasă, ea permițând să fie personalizată relația de ajutor medical la toate nivelurile. E vorba de planurile: fizic- corpul uman, fiziologic, organele interne, dar  și emoțional, resentimente, stările spirituale legate de trăiri.  Calitatea culorilor transmite pacientului energia de care are nevoie pentru a reveni în formă,  a se vindeca.

          Unii oameni văd viața în roz, alții o văd doar în negru, sau sunt verzi de invidie, roșii de furie, alții albi de frică.

           Culorile fac parte integrantă din viața umană, funcționând precum un barometru și evoluând important  de-a lungul timpului.

         E vorba de vârsta de tânăr adult,  când poți iubi de exemplu albastrul iar la senectute, roșul.  Culoarea descrie ceea ce ne înconjură. E vorba de obiecte de care ne înconjurăm, de interiorul apartamentului, de îmbrăcăminte, natură, ce mâncăm.

         Cromoterapeuții utilizează un  test de culori pentru realizarea unui bilanț precis țintit la nivel fizic, psihic, emoțional uman etc.

          Creierul uman, în proporție de minimum zece la sută reacționează specific la lumină,  la cromatică, prin intermediul văzului mai ales.Dacă ne uităm la o nuanță  de culoare un anumit timp, creierul nostru realizează aceasta în interiorul acestuia,  suprapunându-i o nuanță suplimentară.

           Acest proces ne sugerează diverse piste energetice  asupra corpului nostru./1/Anumiți cercetători fac următoarele asociații legate de culori, cu organele umane. Exemplu :roșul ecarlat- sângeriu- picioare, gleznele, gambele, coapse, articulații , roșul în general- cu vitalitatea, verdele- turquoise cu mișcarea mâinilor , antebrațelor, verdele culoarea merelor –cu deschiderea către lume, diafragmă, roșul magenta spre cyclamen – cu iubirea, albastrul ultramarin  este legat de intuiție, albastrul închis de contemplare, purupurul – violet de spiritualitatea umană.

         Cursurile europene de crometerapeutică au o durată medie de doi ani și conferă o specializare. Elveția sau Belgia recunosc aceste diplome.

         Balneoterapia, de care am vorbit detaliat în cartea Dublu Jural Creștin European / 2/ este între  domeniile de recuperare , care din vechime au fost apreciate foarte mult.

           Au fost utilizate,metodele  curative balneare  ulterior alături de cromoterapie pentru rezolvarea unor probleme specifice legate de mobilitate, modul de comportare a pielii, de digestie.

           Acasă la fiecare, cromoterapia poate apela la obiecte de diferite culori, la un anumit moment dat. Poate fi vorba  de albastru pentru destindere, galben , pentru degajarea de  energie, verde, legat de compasiune, iubire, violet pentru concentrare. O baie  trimite o lumină colorată care difuzează o energie dulce , filtrată corespunzător.

             Cromoterapia fotonică este un mod de vibrare a luminii,  legat de modul de proiectare a razelor luminoase, asupra aparatului ocular, în cazul traumatismelor craniene, tratamentul unor boli specifice pielii precum heresuri, zona zooster , cicatrici de arsuri sau post-operatorii.

           Cromoterapia atomică este o metodă  de vibrare materială, pentru cazul unor atomi de metale de Fe, Cu, Zn, Au, etc./ 1/ Este vorba de vibrația echivalentă razelor colorate proiectate de acestea pe pielea umană,  sau pe cale orală Cromoterapeutul are o lampă specifică.

          Filtrul special este postat în fața fasciculului luminos, alăturat unui cronometru.Ședința cromoterapeutică se desfășoară într-o atmosferă specială, în întuneric deplin, pentru a elimina interferențele luminoase exterioare.

         După anamneză, analiza anterioară a cromoterapeutului cu pacientul, doctorul alege parametrii necesari , în funcție și de zona tratată.Durata ședinței este între 5 și 45 de minute , după care persoana trebuie să mai rămână încă  douăzeci de minute cu ochii închiși pentru a se reintegra undelor luminoase exterioare.

         Rezultatele prezentate de diverși cercetători sunt spectaculoase.  În decursul ultimilor treizeci de ani cromopunctura a dat posibilitatea aplicării unor metode eficiente./1/

        În sistemul chinezesc de acupunctură omul este considerat ca un intreg,- holistic. Se integrează tot ceea ce este fizic, fiziologic, mental, emoțional, dar  și spiritual.

       Cromopunctura a obținut rezultate bune la copii, raportat la: concentrare, somn, alergii, neliniște, agitație, nervozitate, frică/1/  La adulți,  pentru dureri, migrene, reumatisme, tulburări de somn, frică,  probleme ORL, cistite, herpesuri. Ședința durează între o jumătate de oră și o oră, timp în care pacientul, în ambianța de meloterapie, primește stimulii respectivi.

       Fototerapia este corelată cu utilizarea razelor UV sau UVB . Este legată mai ales de probleme ale pielii de tip: psoriazis, limfoame, dermatite, vitiligo, prurite.

Luminoterapia

      Constă în recepționarea pentru un timp determinat a unei doze de lumină artificială de culoare albă, apropiată de cea solară, pentru a lupta contra morozității, depresiei, deprimării, gândurilor negative.

Fotomodelajul

       Este o tehnică bazată pe leduri care retransmit o lumină rece, care permite rehridratarea și tonifierea pielii  în profunzime, repararea, în cazul de acnei, combaterea calviției.

CEREC- Centrul European de Cercetare asupra Energeticii și a Culorii – dr Cristian Agrapart Elveția

IICS Institutul Național de Cromobiologie Senzitivă,  fondat de dr Dominique Bourdin

 

Bibliografie

  1. xxx Cromoterapia , "Mic ghid", 2020,
  2. Mircea Florin Caracaș , "Dublu Jurnal Creștin European", Balneologie, Editura ePublisher, 2017,
  3. Mircea Florin Caracaș , Constantin Bogdan, "Vindecare prin muzică", vol . I, Editura EIKON, 2019,
  4. Mircea Florin Caracaș , Constantin Bogdan, Eugen Caracaș , "Vindecare prin muzică", vol . II, editura ePublishers, aprilie 2020.
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Multumesc Domnule Mihai Stefan Arsene pentru aplecarea asupra textului publicat care deschide o noua parte a uneia din cartile la care lucrez 

Acest răspuns a fost șters.
-->