https://radualinbalaj.wordpress.com/2022/11/01/pilastrii-creatiei-premiul-nobel-2022-despre-schengen-si-socrate-lebada-dormind-pe-lac/

Un final de Octombrie 2022 greu de definit, când mai însorit, când mai înnorat și puțin umed, specific toamnelor lungi care îndeamnă la visare sau care prilejuiesc melancolii deopotrivă, și un debut de Noiembrie 2022 în același ton cu zilele lunii plecate. Deși n-aș fi crezut, toamna a fost destul de generoasă și de călduroasă, iar frunzele copacilor și pomilor fructiferi abia acum se scutură și sunt arămii. Mica vegetație încă mai rezistă prin regiunile de șes și datorită ploilor căzute prin grădini, salata și mărarul pot fi văzute firave, dar totuși încolțite și vii, răsărite în urma scuturării necontrolate a semințelor la început de toamnă… Tot gospodarul se străduiește să strângă toate roadele la timp și să pregătească terenul pentru primăvara viitoare. Micul grădinar din mine acționează și el în acest sens, dar încă grădina nu este pregătită pentru viitorul an. Îmi amintesc o constatare splendidă (aforistică) a lui Albert Camus: ”Toamna e a doua primăvară. În acest anotimp fiecare frunză devine o floare”…

november.jpg?w=300

După prima decadă a lunii, ziua orașului Oradea ( 12 octombrie ) a fost sărbătorită în condiții de normalitate. Într-una dintre zilele următoare am putut surprinde atmosfera de sărbătoare din zona centrală a orașului… Spre sfârșitul lunii octombrie 2022, de chiar ziua sărbătorii Sf. Dumitru, am spus cu mare emoție un căduros și sincer ”La Mulți Aaani … !” mamei, care a împlinit vârsta de 75 de ani, adică trei cvartale de secol… Mă bucur să o văd în continuare optimistă și relativ sănătoasă și dacă la toate cele bune din viața ei am putut contribui și eu cu un pic, mă declar mulțumit…

Premiul Nobel este unul deosebit de renumit și de râvnit în întreaga lume. Evident, există și contestatari ai acestuia sau persoane care susțin că acest premiu nu mai este ceea ce a fost odată, că unele nominalizări sau premii obținute sunt discutabile. Cu toate rumorile, decernarea Premiului Nobel stârnește în fiecare an emoții deosebite, iar în acest an el deja a fost oferit pentru literatură, pentru pace, fizică, medicină și chimie. Nobelul pentru Literatură a fost oferit în anul 2022 autoarei franceze Annie Ernaux. Opera literară a scriitoarei franceze este în esență una autobiografică, iar textul scrierilor sale devoalează rafinament și acuratețe. Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat în contextul războiului din Ucraina… Activistul belarus pentru drepturile omului Ales Bialiațki, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile, un trio memorabil, au obținut Nobelul pentru Pace 2022. Premiul Nobel rămâne un reper al valorilor universale dedicate progresului (științelor), excelenței, creativității, libertății de exprimare și a drepturilor omului. Comediantul Steven Wright spunea cu umor:” Aș face crimă ca să obțin Premiul Nobel pentru Pace”. Așadar, ai grijă la ceea ce-ți dorești… În esență, cu foarte puține excepții, o pleiadă de oameni de știință și de cultură au fost distinși, în ultimul secol, cu fabulosul premiu, în drumul lor spre astre și în aspirația lor către universalitate… Noi, însă, românii, rămânem cu un gust amar; Nobelul nostru e mitul contelui Dracula și se pare că doar el mai atrage de Halloween personalități și magnați ai vremii… Așadar, Happy Halloween … !

premiu-nobel.jpg?w=300

Mă tot încăpățânez să visez la călătorii galactice și NASA m-a împins încă o dată înspre o stare de visare cosmică incredibilă… Renumitul James Webb a surprins ceea ce oamenii de știință s-au grăbit să numească pilonii ( stâlpii ) Creației. Eu am dorit să fiu mai poetic și mai profund și am numit imaginea fabuloasă: Pilaștrii Creației ! Imaginea splendidă a unei realități aflată la peste 6.500 de ani lumină distanță de noi se aseamănă cu un Pardos stilizat aflat de pază, un protector al cosmosului și al galaxiei noastre. Putem constata astfel cât de măreață este Creația Ta, Doamne, cât de mici suntem noi și câte lucruri interesante, foarte multe, mai avem de învățat până când vom fi capabili să călătorim prin spațiu, noi, specia noastră, numită ( pe drept oare?!) homo sapiens sapiens… Sau poate chiar un heruvim sau un serafim invizibil păzesc intrarea și ieșirea în și din lumea noastră… De fapt, nici nu mai contează, e vorba doar de imaginația noastră care, zic eu, tot de sorginte divină este… Cu adevărat important este însă a visa, a-ți imagina lucruri care par imposibile și la fel de important este ca aventura omenirii în domeniul cosmic să continue. Per aspera, ad astra, nu? Pe cărările Universului, presărate cu stele și luceferi, rătăcește eul fiecărui visător la libertate, la marea evadare, la călătorii fabuloase…

pilastrii-creatiei.jpg?w=1024

Zilele s-au scurs pe nesimțite și ne găsim, ușurel, pe final de an… Greutățile cotidiene, financiare și economice, sunt resimțite însă și reclamate de către fiecare cetățean. Speranțele că războiul din proximitatea noastră va îngheța măcar odată cu venirea ”frigului” sunt zădărnicite și lumea tremură la toate consecințele internaționale existente sau care se profilează la această criză continuă și globală din ultimii ani. Buzunarele tot mai subțiri și mai solicitate ale tuturor sunt dovada cea mai evidentă a perioadei foarte dificile pe care o traversăm… Sperăm din nou că România va intra în spațiul Schengen și unii români chiar am merita acest cadou din partea oficilităților europene, dar există și fobii privind o eventuală criză politică în țară sau privind un nou puseu al corupției pe plaiurile mioritice. Puținii lideri obiectivi, bineintenționați și echidistanți sunt prea repede ostracizați de ”cetatea” lor precum Socrate în orașul său AtenaXenofon spunea în ”Amintirile despre Socrate””Toată viața lui, Socrate le-a dăruit tot cea ce avea mai de preț acelora care voiau să profite, căci i-a făcut mai buni pe cei care poposeau în preajma lui”. Tot el se întreba:”Cum s-a putut, după toate acestea, ca Socrate să fie acuzat?” Socrate a fost acuzat că strică tineretul, dar Xenofon mărturisește că Socrate ”vorbea așa cum gândea”, deci învăța pe oricine cu convingerea că realizează un lucru bun și nu avea din asta vreun interes.

Aș dori să închei cu un haiku personal:

zorior de ziuă:

lebăda dormind pe lac

stuf trezit de vânt…

lebada-lac.jpg?w=615

Vă doresc o luna Noiembrie 2022 superbă, lipsită de griji și prosperă !

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Ioan Muntean – budoarul răsăritului (cybersonet XLVI) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – budoarul răsăritului (cybersonet XLVI) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 3 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
SURSA =…
Acum 3 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Această carte poștală prezintă două monumente arhitectonice de referință din municipiul Tecuci,…
Acum 3 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Piesa de mai sus este o insigna realizată în anul 1892 cu ocazia înființării Federației Corurilor…
Acum 3 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu BLACKJACK - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 6 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – COMUNA HĂLĂUCEȘTI, JUDEȚUL IAȘI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 6 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
24. (poezie, cybersonet)

budoarul răsăritului…
Acum 7 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
SURSA =…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
De-a lungul timpului Banatul, deşi un teritoriu relativ mic şi destul de unitar, a suferit…
Acum 21 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Dobra, în limba maghiară - Dobra, în limba germană – Judendorf, este o comună din județul Hunedoara…
Acum 21 ore
Ioan Muntean – budoar în zori (cybersonet XLV) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – budoar în zori (cybersonet XLV) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
ieri
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
23. (poezie, cybersonet)

budoar în zori (cybersonet XLV)…
ieri
Mai Mult…
-->