RECENZIE- Dublă lansare de carte

,Focul iubirii din urmă’ şi ,,Note de toamnă’
Cele două volume de versuri ale d-nei Ileana Maria Tănase, aduc spre citire poezii cu teme variate. Poetă sinceră, cu dragoste de viaţă şi tot ceea ce înseamnă frumos, cu pricepere în a stăpâni artă detaliilor, cuprinde în versurile sale drag, dor, întrebări, nostalgie, culori, dragoste, tristeţe, dorinţe. Volumul,, Focul iubirii din urmă’’ ‚începe cu poezia „Monument de cuvinte”, pagina 3 că un omagiu adus poeziei şi chiar este un adevărat monument de cuvinte, aici exprimând tristeţe iar poezia îndeamnă la meditaţie. Dar chiar dacă este scurtă câteodată viaţa are farmecul său, când particularitatea esenţială a ei dragostea, este prezentă chiar şi câteva minute în care unitatea de măsură este visul, dragostea măsurată de vis, sentiment înălţător, sigur dacă o trăieşti eşti îndreptăţit să crezi că te va purta în paradis( poezia Fluturele pagină 6).
Renaşterea în primăvară vine cu ghiocei, amintindu-ne că trecerea timpului aduce prospeţime în prezent dor şi drag amintiri despre trăiri şi întâmplări, fără de care viaţa ar fi desigur nesemnificativă. Eterna temă femeia (poezia Femeia frumoasă pagină 11) este un omagiu adus femeii ,gingăşiei, frumuseţii, minutatiei dătătoare de viaţă, şi puse în cântec de compozitori, în poezii de poeţi, ilustrată de pictori în cele mai fanteziste ipostaze
     O altă temă, sărbătorile existenţei noastre de suflet ori religioase, transpune frumuseţea gândurilor, visele împlinite ori nu, acestea făcând din Maria Ileana Tănase un poet împlinit, care-şi îmbracă poeziile în straie de sărbătoare cu epitete edificatoare. De apreciat cântul dragostei supreme, care ne face să gândim: ori poezia nu ar fi existat fără dragoste, ori dragostea fără poezie. Moliere spunea „Dragostea este cea mai puternică forţă din univers’’,da....este de netăgăduit având atâtea exemple.Poetei noastre nu i-au lipsit trăirile speciale ,cântecul, sentimentul, cadre de peisaje, tablouri de viaţă, toate făcându-le teme de scris .În volumul,, Note de toamnă’’gândindu-ne la vârstă ce caracterizează toamna vieţii, poezia,, Acest septembrie’’ pagină 10 ,găsim evidenţiată prietenă noastră tăcerea, în legământ cu fiecare dintre noi, cea care ne aduce pace în suflet la ceas de rugăciune, dar mai ales puterea de a spune în gând cuvinte pe care nu le putem grai .Sunt mărturii ale dorinţei noastre de a şti, ori de a controla un capitol cât de mic din viaţă.
Linişte, nelinişte, zori care se destramă în vise la porţi de cuvinte, pe băncile gândului la ceas de poveste ori al dorului călător. (poezia Banca din gând, pagină 26)
Dorim împliniri, schimbări de destin, dorim răspunsuri, suntem într-o continuă căutare de răspunsuri, dar ne oprimi uneori crezând că găsim cuvinte ori situaţii cheie de dezlegare. În poeziile din cele două volume lirismul se datorează temei alese, acestea curgând ca o apă liniştitoare iar măreţia sufletească este impresionantă prin dorinţă .Frumuseţea versurilor, arată că au fost stropite de poetă cu parfum de pricepere şi sentiment nobil. Întâlnim şi aforisme care denotă înţelepciune, dorinţă  şi cunoaştere a esenţei Vieţii, această mărită doamnă care ne dirijează existenţa.
Doina Bârcă 
Poetă, secretar literar Fundatia istorică  STOIKA
Consilier editorial ,, Independenţa Română ''
21 Iunie 2016, Clubul AGIR - Bucureşti
1979344457?profile=RESIZE_1024x1024
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
-->