Servicii bazate pe localizare

          Prezentare a cărții

„Servicii bazate pe localizare”,

scrisă de gl. bg. (r.) prof. univ, dr. ing. Nițu Constantin (Universitatea din București) și Șef lucrări dr. ing. Slave Camelia (USAMV, București)

2019

Editura Total Publishing, București

2742254819?profile=RESIZE_710x

Coperta cărții

2330207794?profile=RESIZE_710x

 

         Punct topografic cu bornă și semnal - piramidă la sol

            Poziția sau locul unui punct într-un spațiu sunt foarte importante. Într-un punct se află un obiect al lumii reale sau un individ, are loc un fenomen. Spațiul terestru este spațiul tridimensional în care sunt definite elementele planetei Pământ.

            Poziția unui punct din spațiul terestru poate fi exprimată în diferite moduri. A localiza punctul P în spațiu înseamnă a determina coordonatele latitudine, longitudine și cotă ale acestuia sau coordonatele relative într-un alt sistem. Avem în vedere mai ales determinarea dinamică a poziției, necesară în timp real oamenilor sau sistemelor autonome pentru orientare și deplasare.

2330233241?profile=RESIZE_710x

          Toate aceste determinări în timp real, ale poziției sau ale locului, aparțin serviciilor bazate pe localizare/ poziționare (cunoscute în literatura tehnico-științifică internațională ca Location Based Services – LBS). Nu vom folosi cuvântul „locație”, o traducere neinspirată a cuvântului „location”. Justificarea lingvistică o găsiți AICI pe ocolite sau AICI direct.

            Serviciile actuale bazate pe localizare se aplică în cazuri diverse, de la sisteme de control la arme inteligente. Acestea sunt folosite în mod activ de trilioane de ori pe zi cu numeroase aplicații în diverse domenii, ca de exemplu: • localizarea detaliilor geografice; • gestionarea unei flote de transport; • dirijarea roboților în spațiul de lucru; • realizarea bazelor de date ale sistemelor informatice spațiale (geografice); • aterizarea automată a navelor aeriene cu sau fără pilot; • repartiția și transportul obiectelor într-un spațiu; • detectarea obiectelor străine pătrunse într-un spațiu protejat; • rezolvarea unor probleme vitale ale asigurării securității unui domeniu spațial etc. 

2330403331?profile=RESIZE_710x

Studente într-un punct topografic

            Mai concret și pe înțelesul tuturor, în serviciile bazate pe poziționare sau localizare pot fi utilizate aplicații ca: • recomandarea evenimentelor sociale dintr-o zonă geografică (județ, municipiu, oraș, zonă turistică); • solicitarea celei mai apropiate facilități sau a celui mai apropiat serviciu (o stație de alimentare cu combustibil, o stație de încărcare acumulatori pentru un autovehicul electric, un hotel, un bancomat - ATM, un magazin de vânzare etc.); • navigare cu un vehicul între două puncte indicate prin coordonate sau prin adrese poștale, inclusiv cu avertizarea privind blocajele de trafic; • asistență medicală la domiciliu; • intervenție în punctele unde au loc evenimente deosebite (cutremure, incendii, inundații, accidente) etc.

2330279561?profile=RESIZE_710x

         

Traseu de deplasare afișat pe ecran

            Pentru serviciile de mai sus acțiunea se poate declanșa prin trimiterea poziției unui apelant mobil în timpul unui apel de urgență utilizând funcția Advanced Mobile Location (poziționare mobilă avansată -  amintiți-vă bâlbele transmise  și la televiziune în cazul căderii avionului pilotat de Iovan); avertizare în zeci de secunde a serviciilor de oprire a unor fluxuri la declanșarea unui cutremur de pământ;  • localizarea persoanelor pe o hartă afișată pe dispozitivul mobil; • publicitate mobilă bazată pe poziție; • recuperarea de autovehicule sau containere dispărute dotate cu receptoare (cipuri) GPS; • folosirea de jocuri pentru calculatoare sau rețele de calculatoare bazate pe poziția spațială etc.

2330304965?profile=RESIZE_710x

Traseu de deplasare între București și Lierde (Belgia)       

  

            Având în vedere cele de mai sus, în lucrare sunt definite serviciile bazate pe localizare și aplicații ale acestora, se descrie noțiunea de poziție geografică, se definesc categoriile de poziții, sistemele de coordonate, sistemele geodezice de referință și  proiecțiile cartografice.

2330457998?profile=RESIZE_710x

Studenta Marina cu receptorul manual GPS

            Se definesc baza de date spațiale și sistemul informatic geografic, tipurile de date. Prelucrarea datelor spațiale necesită tratarea geometriei computaționale și a algoritmilor acesteia. Sunt descrise sistemele de poziționare în timp real, parametrii sistemelor de localizare, clasificarea sistemelor, metodelor și algoritmilor de poziționare, precizia determinării poziției, tipurile de sisteme de localizare.

2330348388?profile=RESIZE_710x

        Sistem de navigație pe un autoturim românesc Duster al unui fost cercetător la Navteq (Nițu Călin Daniel, Belgia)  

          Sunt prezentate rețelele celulare, cu accent pe localizare, gestionarea mobilității, procedura de actualizare a poziției, tipurile de zone de acoperire etc. Descrierea sistemelor de poziționare globală existente, folosind sateliți, a segmentelor unei rețele, a stabilirii poziției spațiale, a semnalelor GPS, a principiilor determinării poziției, a surselor de erori pentru semnalul GPS, a receptoarelor GPS etc. furnizează o bază de înțelegere a poziționării moderne.

2330365638?profile=RESIZE_710x

Imagine satelitară (ghidat de sistemul de navigație spre Mărăcineni, Buzău: la colegul Octavian Almăjan)            

            Sunt descrise aplicațiile serviciilor bazate pe localizare sau poziționare, domeniile de utilizare, navigarea cu ajutorul GPS și dispozitivele de navigare, gestionarea unei flote de transport, conducerea automată a unui vehicul și sistemele de urmărire pentru alte elemente (mobile) ș. a. Lucrarea este destinată viitorilor și actualilor specialiști din diferite domenii de activitate, fiind utilă mai ales cercetărilor interdisciplinare.

          Așa că nu vă interesează doar pe dumneavoastră unde sunteți sau unde ați fost la un moment (de timp) dat, dar poate și pe alții, cercetători, istorici, geografi, sociologi, polițiști, criminaliști, detectivi, pompieri, servicii de salvare, navigatori, specialiști în servicii de inteligence, îndrumători, profesori, editori și câți ori mai fi!             Urmele trecerii printr-un punct sunt numeroase! Iar orașul inteligent, perifericul inteligent, strada inteligentă, deplasarea automată și alte noțiuni au intrat deja în uz.... Rețeaua G5 vă așteaptă!

          Noi am scris despre servicii bazate pe localizare, iar acum vă dăm un exemplu. La deschiderea link-ului de mai jos apare un glob ca cel din Google Earth, de fapt o hartă digitală. Pe această hartă sunt marcate stațiile sau posturile de radio-emisie. Fiecare punct verde de pe acestă hartă este o stație sau un post  de radio. Cu ajutorul locatorului „mouse” puteți să deplasați harta pe ecran, să măriți imaginea, apoi sa alegeți oricare punct  verde și imediat veți asculta postul  respectiv în direct și de bună calitate. Audiție plăcută!

          Un click AICI, vă rugăm!

2489626495?profile=RESIZE_710x

 Fereastra aplicației „RADIO”

Constantin NIŢU, Camelia Slave

http://webdidacticanova.blogspot.ro/

http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

http://lenusa.ning.com/profiles/blog/list?user=2xbgg4a2kinp8

nitu.constantin@yahoo.com

constantin.nitu@g.unibuc.ro

 

           

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

-->