Suflet si spirit

Prin suflet se inteleg senzatiile noastre de placere si de durere , de bucurie si de tristete , de foame sau de sete , precum si sentimentele noastre de iubire sau de ura. Toate acestea se datoreaza corpului nostru eteric care este sensibilizat prin organele de simt: vaz , auz , miros , gust , tact si care sunt transmise in interiorul corpului prin fibrele nervoase somatice sau viscerale la centrii nervosi unde corpul eteric este mult concentrat.

In ceea ce priveste notiunea de spirit , aceasta este o forma de energie necunoscuta inca , dar care pare sa fie formata din particule infraatomice , bine structurate , fara sarcina electrica sau magnetica , fara masa , care circula cu viteze de 10 la puterea a 10 a mai mari decat viteza luminii , care pot strabate orice obstacol fara greutate si care nu sunt supuse legilor gravitatii.

Spiritul este responsabil de gandirea , memoria , imaginatia si vointa noastra , el este nemuritor ramanand in spatiu dupa moartea noastra fizica si supus reincarnarii pentru purificarea lui. In spirit sunt inmagazinate toate informatiile noastre din actuala viata si din vietile anterioare , iar sediul lui s-ar afla in subconstientul nostru , in substanta reticulara in special.

Sufletul nu este nemuritor , el persista un timp dupa moarte atata timp cat mai persista legatura dintre corpul astral si corpul eteric. In aceasta perioada spiritul prin persistenta acestor legaturi cu sufletul simte nevoia de a se bucura de aceleasi satisfactii sufletesti pe care le-a avut in viata pamanteasca. Din aceasta cauza persista in intelepciunea populara obiceiurile parastasurilor si pomenilor ce se fac la inmormantare si dupa aceea. Se stie ca in general aceasta legatura dintre suflet si spirit , sau altfel spus sintre corpul eteric si corpul astral este de circa 7 ani , exact perioada de timp in care au loc aceste parastasuri si perioada in care nu este voie sa se deshumeze cadavrul.

Ne punem intrebarea : cum poate sufletul care a parasit corpul fizic sa mai cunoasca aceste senzatii de indata ce el nu mai este sub influenta organelor de simt care sa le dea senzatiile percepute in lumea fizica?
In lumea astrala sufletul-spirit este hranit prin ganduri , prin imaginile transmise prin ganduri , cu alte cuvinte gandurile celor din lumea fizica sunt cele care ajung la suflet , nu alimentele care se impart la parastasuri si pomeni.

Spiritul este o forma de energie de provenienta divina imbracat in mai multe invelisuri fluidice: planetar , solar , universic si cosmic , care alcatuiesc perispiritul.
Invelisul solar al perispiritului este acela care include vointa , memoria si inteligenta.
In ceea ce priveste memoria , forma sa cea mai elementara este aceea a unei memorii de simpla recunoastere in prezenta obiectului perceput , dar fara evocare in absenta sa , iar cea mai evoluata forma de memorie , este memoria de evocare.

Memoria instinctului , la noul nascut de supt , este transmisa prin reincarnarea spiritului , tot subordonat memoriei spirituale are loc si functia de anticipare. Spre exemplu: se cunoaste ca daca are loc o lupta intre un sarpe boa si un tigru , tigrul pentru a-l face inofensiv pe sarpe , ca sa nu-l muste , il prinde cu dintii de gat , stiind ca cu capul acesta poate sa-l muste sau sa-l omoare prin veninul pe care il varsa la locul muscaturii. In acelasi timp , tigrul se fereste de miscarile corpului si cozii sarpelui , acesta putand sa-l omoare la randul lui pe tigru, nu numai prin muscatura ci si prin asfixiere.
De unde stie tigrul care nu s-a luptat niciodata cu un sarpe , ca acesta ar putea sa-l omoare ?Un alt exemplu de memorie de evocare si de anticipare: se stie faptul ca dupa ce un leu a imbatranit este alungat din teritoriul pe care il detinea impreuna cu leoaicele si puii lor , prin lupta cu un alt leu tanar care vine din alt teritoriu si de cele mai multe ori este omorat. Leul tanar invingator imediat ce a patruns pe teritoriul leului alungat sau omorat prima lui actiune este aceea de a omora prin muscatura a coloanei cervicale , a tuturor puilor de leu de sex masculin pe care ii gaseste in colonie , aceasta pentru a nu le da posibilitatea lor , ca atunci cand vor fi mari sa-l poata ataca nefiind descendentii lui. Acest instinct , leul nu l-a invatat din actuala lui viata , ci il are inscris din alte existente anterioare cand probabil la randul lui a fost omorat de pui de leu ramasi de la alt leu.

In ceea ce priveste creierul se cunoaste ca el joaca rolul de organ reglator pentru ansamblul organismului. Creierul este redus in raport cu spiritul ,la rolul modest de cui in care s-a atarnat un palton . Dar chiar si acest cui este problematic deoarece dintr-o asemenea perspectiva la originea vietii este paltonul ca atare ceea ce face cuiul inutil , deci spiritul creeaza creierul pentru perfectionarea evolutiei lui fiind subordonat interesului acestuia.Se cunosc cazurile cand unii bolnavi prezinta o inteligenta si o memorie perfecta desi dupa moartea lor , la necropsie se gaseste creierul distrus. Inteligenta nu este nici in raport cu greutatea creierului , Napoleon , Gambeta si Anatole France , aveau creierul cantarind 1500 gr., 1250 gr. si respectiv 1017 gr., deci o greutate sub normala si totusi au fost niste genii. In creierul lui Einstein a existat un exces de celule gliale , celule de sustinere care nu au nici-un rol in functiile creierului.Concluzionam cu Freud care admite existenta unei vieti psihice constiente posibil localizata in scoarta cerebrala care s-ar putea numi suflet si a unei activitati psihice subconstiente , cu localizare subcorticala.Spiritul este de provenienta divina fiind cel care ne da memoria , gandirea si inteligenta noastra . In el se inmagazineaza toate acestea si dupa moartea fizica el nu dispare si isi continua viata de spirit liber in lumea astrala pana cand revine la o noua reincarnare , dar luand cu el tot ceea ce a inregistrat din memoria altor vieti . Din sfera sufletului , face parte si trairea sexuala . Orice experienta sexuala produce o noua traire sufleteasca , dar placerea sexuala facand parte din sfera sufleteasca , este trecatoare ca si sufletul. Nu acelasi lucru se poate spune si despre iubire , iubirea face parte din spirit , fie ca ne referim la iubirea partenerului , a fratilor sau a parintilor , aceasta implica gandirea noastra si reprezentarea in imagini a acestora si acestea fac parte din atributele spiritului.

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
Ioan Muntean – budoarul zorilor (cybersonet XLIV) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – budoarul zorilor (cybersonet XLIV) – Cronopediada grup – Cronopedia Maraton…
1 oră în urmă
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
22. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
budoarul…
Acum 3 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – FORMAȚII CORALE BĂNĂȚENE (AICI - ASOCIAȚIA DE CÂNTĂRI DIN REȘIȚA) în Hobby-Club Cronopedia
Acum 7 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) în Cronopediada grup
Acum 7 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 18 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Hălăucești, în limba maghiară – Halasfalva, este o comună din județul Iași care include și satul…
Acum 18 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Într-una din lucrările sale, folcloristul şi compozitorul Tiberiu Brediceanu spunea că „în Banat…
Acum 18 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) în Cronopediada grup
""
Acum 19 ore
Ioan Muntean – amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) – Cronopediada grup –…
ieri
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - amor matinal cu iz de tragedie (cybersonet XLIII) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, noiembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor…
ieri
Mai Mult…
-->