https://radualinbalaj.wordpress.com/2024/07/01/summer-2024-lumea-nu-e-cum-crezi-un-copilas-in-leganel-si-amarnic-se-amuza-aezii/

Zile ale unui final de Iunie 2024 destul de înfierbântate și un început de Iulie 2024 la fel de canicular și de intens. Doar nopțile devin mai răcoroase și pe cerul nocturn pot fi admirate stele și constelații vechi de când a fost sorocul universului… Fructele momentului au fost caisele care au putut fi culese, iar zmeura a fost aromată. Prunele și corcodușele au fost și ele un fel de vedete ale clipei. Primele legume au început să se maturizeze ( roșii, castraveți ), iar mama a recoltat deja ceapa și usturoiul. O responsabilitate enormă revine tuturor pentru o lume mai verde, pentru o planetă mai sigură în contextul actual al schimbărilor climatice, al vegetației și uneori a pădurilor întregi mistuite de incendii ( am prefera să credem, incendii provocate de cauze naturale)…

Prima jumătate a anului s-a scurs și oarece fiori se resimt în privința acestui an mega-electoral la nivel mondial. Temerile cele mai întemeiate sunt în ceea ce privește amplificarea curentelor naționaliste sau de extremă stânga, iar la prezidențiale SUA propune aceeași confruntare ( Biden-Trump ) care, în ciuda criticilor, ar trebui să ne convingă că „dacă nu ai bătrâni, să-i cumperi” … În România, pionii localelor și europarlamentarelor s-au așezat, dar nu fără unele surprize. Mă întreb ce minune oare ar putea stinge patimi demonice și lupte frățești pentru binele general și pentru triumful umanității. Deocamdată însă, pacea și viața civilizată sunt agresate, chiar suspendate în unele situații de confruntări militare și de involuții economico-sociale nedorite și incredibile… Alianța militară nord-atlantică este protectoarea noastră, protectoarea de … orașe, cea care e cu un ochi și în spațiul extraterestru și cea căreia ar trebui să-i adresăm un imn precum ”Imnul către Ares” din imnurile homerice: ” Ares cu coif aurit, copleșind luptătoarele care,/ Ager la scut, în aramă-mbrăcat, protector de-orașe,/ Bărbat cu lance-narmat, meterezul olimpic, părinte/ Al Biruinței ce curmă războaiele, stâlp al Dreptății [… ] Varsă din slavă lumina ta dulce spre viețile noastre ” …

Zilele mai însorite ale primei luni de sezon estival m-au găsit majoritar pe la domiciliu unde am citit cât s-a putut, am mai navigat pe internet, stând și pe blogurile proprii, și mi-am mai consolidat câteva dintre proiectele începute. Din nou, greutățile încep să pună presiune pe economiile mele și activitățile prin grădină și prin curte reușesc să mă destindă câte un pic. Mi-am propus să-mi reimpun un program de activitate fizică mai ridicat pentru a mă readuce în zona unei forme fizice și mentale mai bune. Alergarea am simțit de fiecare dată că mă stabilizează într-un mod aproape miraculos, aș spune, din toate punctele de vedere. Și, pentru a glumi, bineînțeles: să alergi ( mai tare sau mai încet ) poți chiar și desculț… De asemenea, înotul este și el deosebit de util și de productiv pentru organismul uman.

 

Povestea vieții fiecăruia dintre noi se scrie zi de zi și putem observa cât de complex e totul, cum lucruri mecanice și imediate conviețuiesc și interferează subtil cu metafizicul și cu lucrurile abstracte. Ciudat este faptul că ”viermele”, fie el și unul selecționat și bine hrănit, supraviețuiește și își continuă aventura fără niciun merit. Toate acestea în contextul în care unii oameni își permit să viseze și se sacrifică, iar o teorie modernă sugerează că totul este aparent și că întregul univers ar putea fi o imensă hologramă… Merită să reflectăm, fără a exagera, chiar și numai în trecere, la aceste lucruri abstracte și la ceea ce ni se pare acum a fi chestiuni ireale și paradoxuri ale existenței și ale cosmicului. Poți fi sigur, vorba profesorului meu de fizică din liceu, devenită un motto al dumnealui, că ”lumea nu e cum crezi” … !

Deși avusesem pe un wish-list participarea la concertele în aer liber din orașul de pe Crișul Repede sau la festivalul internațional de teatru scurt, cu prezența Angelei Gheorghiu sau a Laurei Bretan, am ratat complet din cauza orelor înaintate de desfășurare și a dorinței de a reduce cheltuielile la maximum… Am reușit însă să fiu prezent la un eveniment care l-a omagiat pe liderul revoluționar pașoptist Avram Iancu, în aula magna a universității orădene. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a conferențiat pe subiectul ” Avram Iancu – vizionarul ”, conchizând că spre finalul vieții marele lider al moților a înclinat spre forța dreptului în revers cu dreptul forței în care a crezut în tinerețe. Două secole scurse de la nașterea ”Crăișorului Munților” ne pot convinge că putem privi spre tragicele evenimente ale secolului XIX într-un mod echilibrat și fără a privi prin lentila xenofobiei sau a urii erupte din motive etnice. În mijlocul neputințelor noastre, seculare, milenare, vorba anticilor, ”amarnic se mai amuză aezii”, care vor fi fiind și ei în vacanțe și concedii acum, nu?!

Mă bucur că pot urmări desfășurarea în zece runde a Grand Chess Tour din București cu participarea unor șahiști de top mondial. A avut loc și grand prix-ul clujean. Sper să joc și eu ceva în acest an, în calitate de jucător de anvergură medie… Fie ca armonia pieselor de șah pe tablă să fie inspirată de armonia și silențiozitatea corpurilor cerești din univers. Dacă o ordine cosmică guvernează, și vorba lui Marcus Aurelius, nesigur, dar sincer cu sine, dacă nu este totul o luptă ”oarbă”, entropică de atomi, fie ca aceasta să se reflecteze în tot ceea ce facem fiecare dintre noi…. Dar chiar și împăratul filosof e mai optimist în unele afirmări, admițând un sens pozitiv al transformărilor și al evoluțiilor/involuțiilor: ” Astăzi aguridă, strugure-n chiorchină și-n sfârșit stafidă – numai prefacere, însă nu în neant, ci simple alterări” ( Către sine însuși, XI, 35 ).

Aș dori să închei cu un triolet personal:

 

un copilaș în legănel

visează holde, flori de câmp…

râde, suspină cătinel

un copilaș în legănel…

mama îi spune-ncetinel:

”nani, nani, puiule scump” !

un copilaș în legănel

visează holde, flori de câmp…

Vă doresc o lună Iulie 2024 plină de bucuri, prosperitate și clipe de neuitat … !

 

 
 
Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Nicoleta Mija a postat o discuție
Pe foi multe îngălbenite și de vreme,Liniștea nopții acum bine se așterne  Ciupesc o coardă…
Acum 41 minute
Nicoleta Mija a postat o discuție
Vântul iernii iar se agăță și de ramuri,Stau câteva suflete liniștite la geamuri ,Dimineața mișcă…
1 oră în urmă
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (4)
Acum 2 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (3)
Acum 2 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (2)
Acum 2 ore
Nitu Constantin a apreciat postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - veveriță (1)
Acum 2 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - veverițăGeografie lingvistică        Orașul veverițelor        Moto: „Lampagiu…
Acum 2 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - veverițăGeografie lingvistică            Veverița în (c)arte        Moto:…
Acum 2 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - veverițăGeografie lingvistică          Veverița în viață și în lume      …
Acum 2 ore
Nitu Constantin a postat o postare pe blog
 Jocuri de cuvinte - veverițăGeografie lingvistică         Veveriță        Moto: „Lui nu-i place…
Acum 2 ore
Ioan Muntean – o dimineață la vânătoare (cybersonet LXXIV) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – o dimineață la vânătoare (cybersonet LXXIV) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 3 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
21. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
o dimineață…
Acum 3 ore
Mai Mult…
-->