Ieri,15 octombrie2011, în incinta Muzeului Etnografic din Pietrosita a avut loc Festivalul ,,Toamnă Literară Pietroșițeană purtând de această dată și numele marelui scriitor Mircea Horia Simionescu trecut în Neființă .
,,Regalul de Literă, Suflet și Lacrimă'' a fost moderat de Ion Iancu Vale poet,publicist ,fondator al revistei Climate Literare și George Coandă scriitor, ziarist, istoric al culturii și civilizației, geopolitician,Dublu licențiat în istorie și în geografie, , „Doctor cum laudae” în geografie/geopolitică la Universitatea din București, expert ABI (SUA) în jurnalism și literatură. Fondator al Universității „Valahia” din Tîrgoviște și al specializării „Stiintele comunicarii”, inițiator al unor festivaluri naționale și internaționale culturale și al unor ziare și reviste, creator al științei umaniste „Geocivilizatia” și al primului dicționar al acestei științe, dar și a noi genuri poetice, respectiv: cosmo-poezia, poemul comentariu și liriruna, autor a numeroase volume de literatură beletristică și științifică, membru al unor academii, societăți și asociații profesionale, științifice și de creație, internaționale și naționale.
Din partea Revistei Singur a fost Stefan Doru Dancus organizatorul Taberei Revistei Singur” care a lansat volumele de poezie Aurel Udeanu ;Femeia din creierul fiecaruia”; Dan Salapa -Glissando, live”;Adriana Lisandru -Despre ea, niciodată; Ștefan Doru Dăncus Tiganii, aurul și diamantele” și Flori in clepsidra, însoțit de acești poeți.
Au fost reprezentanți ai Siteuri literare; Bocancului Literar, Fabrica de Literatură ,Tărâmul Poezei. Printre poeții prezenți au fost și George Ionită, Delia Staniloiu, Romita Malina Constantin , Ion Enescu-Pietrosita,
Istoricul și poetul Alexandru Manafu -Târgoviște, Istoric Gabriela Nitulescu, pictori Ion Roiban, Valentin Iordănescu etc.
În cadrul întâlnirii s-a omagiat marele scriitor Mircea Horia Simionescu un precursor al postmodernismului literar românesc. A debutat editorial, in anul 1969, cu romanul Dicționar onomastic, primul volum din ciclul Ingeniosului bine temperat.
Din același ciclu mai fac parte romanele:
Bibliografia generalÄ (1971);
Jumătate plus unu (Alt dicționar onomastic) (1976);
Breviarul (Historia calamitatum) (1980);
Toxicologia sau Dincolo de bine și dincoace de rau (1983).
Alte opere publicate
DupÄ 1900, pe la amiazÄ (1974), 20 de proze;
Răpirea lui Ganymede, jurnal eseu de cÄlatorie (1975);
Nesfărsitele primejdii, român (1978);
Invătaturi pentru delfin, român (1979);
Ulise și umbră, note de calÄtorie (1982);
Banchetul, 13 povestiri (1982);
Trei oglinzi, conține transcrierea primului caiet de jurnal, din 1946 (1987);
Paltonul de vară, român (1996);
Fărdelgea vaselor comunicante (1997
Au fost lansate două ,,Condeie noi'' Constantin Popescu și Neli Bucur.
Un emoționat moment a fost semnat de Doctor în Istorie și poet Alexandru Manafu Târgoviște care a împletit genial spiritul patriotic, istoria și literatura într-un discurs magistral.
La finalul întrevederii s-au imanat diplome de excelență urmată apoi de o agapă colegială.
A fost o manifestare reusită, o atmosfera caldă, contrastând cu cea de afară, o initiativă lăudabilă și demnă de urmat de toată Mișcarea Literară a Patriei noastre.
Comentarii
eu trebuie sa iti multumesc Delia....
Mulţumim frumos Mălina, eu încă sunt sub imperiul momentului...
Domnule Munteanu atat de bine ati intregit materialul meu! Multumesc!