Reputatul critic de film Viorica Bucur, celebră pentru ''Gala desenului animat'', a fost înmormântată pe 24 august la Mânăstirea Cernica.
Viorica Bucur a fost profesor universitar doctor la Universitatea Teatrală şi Cinematografică şi una din figurile emblematice ale Televiziunii Romane.
,,Din punctul meu de vedere era perfecţiunea unui caracter. Ne pare rău, nu i-ar fi plăcut să ne întristăm foarte tare şi ar fi zis că hai să mai vedem un film. O cunoşteam de foarte mulţi ani. Am văzut multe pelicule împreună, ne-am bucurat de ele. Este foarte greu să găseşti un interlocutor atât de rafinat.", a spus cu tristeţe Irina Margareta Nistor - critic de film.S-a luptat singură cu boala, prietenii o descriu ca fiind un om discret, un om care şi-a dus singură pe umeri povara unei boli nercruţătoare (cancer la pancreas), cu care fusese diagnosticată în urmă cu două luni.
,,Era un om deosebit şi cu o bogată cultură generala. A fost un om deosebit, cult, discret, aşa cum a şi murit.
N-a ştiut nimeni, nu a vrut să spună la nimeni prin ce trece. Până acum nu ştiam cum e să pierzi un prieten, suntem cu toţii mai săraci. Ne-a bucurat sufleteşte cu acele desene animate.'', a spus cu lacrimi în ochi Vicky, o prietenă foarte bună.
Începând cu 1974, criticul s-a remarcat şi ca pedagog, fiind profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică; câţiva studenţi i-au fost alături.
,,Am iubit-o foarte mult şi incă o mai iubim. Este o mare pierdere pentru studenţii UNATC. Am învăţat multe de la doamna profesoară şi nu ne vine să credem că nu mai este printre noi.'', a spus Simona, studentă la UNATC.
Laurenţiu Damian, profesor universitar a descris-o ca fiind ,,un profesor extraordinar de dedicat şi de competent''.
Viorica Bucur a fost supranumită de generaţii întregi ''Mama desenului animat'' sau ''Mama lui Donald''.
Cunoscutul critic de film Viorica Bucur a încetat din viaţă la 22 august 2011, luni dupa-amiaza, la vârsta de 65 de ani.În perioada 1969 - 1972, Viorica Bucur a realizat o serie de emisiuni în lumea filmului, care cuprindea totodată şi elemente de istorie a cinematografiei şi recenzii de film.
Între anii 1970 - 1974, Viorica Bucur a realizat ''Istoria filmului mut'' şi ''Istoria filmului sonor''.
Emisiunea care i-a adus cea mai mare popularitate a fost longeviva ''Gala desenului animat'', difuzată între anii 1974 - 1992 la TVR.
De asemenea a fost şi membră FIPRESC (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi a Uniunii Cineaştilor din România, iar în 2007 a primit premiu pentru activitatea publicistică ''Ion Cantacuzino''.
În cunoştiinţa cinefililor, dar şi a publicului larg, numele filmologului Viorica Bucur rămâne asociat cu ''Gala desenului animat'', o mică oază de frumuseţe în anii cenuşii ai epocii comuniste. Viorica Bucur va rămâne, însă, în memorie şi ca profesor al UNATC, precum şi prin numeroasele cronici de film semnate în presa de dupa Revoluţie. Tot Viorica Bucur a realizat şi genericul emisiunii ''TELEENCICLOPEDIA'', în 1968.
surse : www.adevarul.ro , www.jurnalul.ro , www.hotnews.ro
Trebuie să fii membru al Cronopedia pentru a adăuga comentarii!
27. (poezie, cybersonet)
~ ciclul Calendar ~
romanţă de…
Bătrâna Bufnița din turla bisericii
Se spune într-o legendă demult uitată că toate păsările veneau să ceară sfatul bufniţei. Aceasta era cea mai bătrână dintre toate şi îşi făcuse un renume din înţelepciunea sa. Bufniţa locuia într-o clopotniţă veche de biserică şi nu ieşea decât…
Citeste mai mult…Codruţa-Elena Nagy Se septembrizează clipa (debut)
Codruţa-Elena Nagy Se septembrizează clipa (debut) Codruţa-Elena Nagy Se septembrizează clipa (debut) Read more publications on Calaméo Codruţa-Elena Nagy Se septembrizează clipa ~ Iau pulsul zilei şi constat că încă sunt vie ~…
Citeste mai mult…POEZIA SUFLETULUI
Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…
Citeste mai mult…POEZIA SUFLETULUI
Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…
Citeste mai mult…
Comentarii
Merci frumos !