Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica Cuvioasa Parascheva din municipiul Râmnicu Sărat - BUZĂU

Catedrala “Cuvioasa Parascheva” din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău, este un semeț lăcaș de cult ortodox al orașului, situat pe Strada Patriei, la nr. 6. Edificiul a fost construit între anii 1898 - 1907, pe locul unde domnitorul Ștefan cel Mare a ridicat o biserică, cunoscută sub numele Biserica domnească sau Piatra, în anul 1474, în cinstea victoriei asupra lui Radu cel Frumos. În urma unei expertize solicitate de autoritățile locale și efectuate de arhitectul râmnicean Nicolae Gabrielescu, s-a considerat că aceasta nu mai prezenta „nici un element de interes arhitectonic şi istoric“ și în anul 1896 a fost demolată. Cam în acea vreme istoricul Nicolae Iorga aprecia, ca şi în cazul altor monumente bisericeşti dărâmate la sfârşitul secolului al XIX-lea, că acest act este unul de „vandalism“. Însă era prea târziu pentru a mai putea fi salvat ceva din amprenta sfântă ştefaniană din Ţara Românească. Vechea ctitorie ștefaniană fusese demolată, pentru a face loc altei biserici, evident de proporţii mai mari, dar într-un stil complet străin de cea anterioară. Atât biserica veche cât și cea nouă au purtat și poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Noul lăcaş a fost ridicat după planurile lui Nicolae Gabrielescu şi sub îndrumarea lui Constantin G. Vernescu, în formă de cruce, cu o turlă pe naos şi două pe pronaos, cu elemente de neoclasic, ocniţe în partea superioară şi un pridvor circular închis adosat. În anul 1909, Parohia "Cuvioasa Parascheva" din Râmnicu Sărat avea 471 de familii, respectiv 1700 de suflete şi era întreţinută de comuna urbană. În prezent, biserica este înconjurată, chiar agresată, de blocurile de locuinţe ridicate în a doua jumătate a perioadei comuniste. Pisania actualei catedrale consemnează: “Această sfântă și dumnezeiască biserică a cărei hram este Sfânta Parascheva fost-au făcută de Ștefan Vodă cel Bun din Moldova. Și trecând mulți ani s-au stricat. În zilele lui Io Constantin Basarab Brâncoveanu Voievod s-au îndemnat vecinătatea și au ajutat cine cu ce s-au îndurat și au refăcut-o de la ferestre în sus... Vel agă Dumitrasco căpitan Bagdat cu cheltuiala sa s-au îndemnat de au învelit și au făcut și stâlpii ușilor și au si pardosit, pentru a tuturor vecinică pomenire septembrie leat 7312 (1704)”.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ORA 13.40 - 4 RASPUNSURI

  • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj

  • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj

    Scurt istoric


    1872
    O dată cu înfiinţarea Universității din Cluj (1872) este creată și Biblioteca Universitară. Biblioteca  Muzeului Ardelean pune la dispoziția Universității, printr-un contract semnat la 29 august 1872, toate colecţiile sale de cărți, documente şi manuscrise. Ulterior, va intra în posesia bibliotecii şi colecţia de publicații a Arhivei guberniale, fondul bibliotecii Institutului Medico-Chirurgical, precum şi biblioteca istoricului Joseph Benigni. La început, biblioteca a funcţionat în diverse spații, mutându-se în noua clădire a Universităţii abia în toamna anului 1895. Primul director al bibliotecii a fost istoricul şi bibliograful Szabó Károly. 

    1906 - 1907
    Proiectul de ridicare a noii clădiri a Bibliotecii Universitare demarează în data de 14 iunie 1906, atunci când se întrunește Comisia de construcții a Bibliotecii. Directorul bibliotecii, istoricul literar Erdélyi Pál se va ocupa de finalizarea proiectului.

    1909
    Noua clădire de pe Strada Clinicilor nr. 2 va fi inaugurată oficial în data de 18 mai 1909, deși câteva părți din proiectul de execuție au fost abandonate din cauza dificultăților de finanțare, fiind realizate abia între anii 1931-1934. 

    1919
    O dată cu Decretul Regal care decide transformarea Universității maghiare din Cluj în Universitate românească are loc și reorganizarea Bibliotecii Universitare.

    1920
    În acest context director al Bibliotecii Universitare devine filologul Eugen Barbul. 

    1 februarie 1920
    Regele Ferdinand I al României și Regina Maria, împreună cu importanți membri ai guvernului român vizitează biblioteca.

    1922 - 1923
    Cărturarul moldovean Gheorghe Sion donează Bibliotecii Universitare o impresionantă colecție de 4500 cărţi, 2000 de stampe, câteva sute de fotografii, 200 de hărţi, monede şi mărci poştale. 

    1923 - 1925
    Începe organizarea catalogului complet pe materii, după clasificarea zecimală universală (CZU).

    1927
    Instituţia primește numele de Biblioteca Universităţii "Ferdinand I". 

    1929
    Biblioteca contribuie cu materiale proprii la organizarea expoziţiei "Astra" la Alba-Iulia, cu ocazia sărbătoririi unui deceniu de la Unirea Transilvaniei cu România.

    1929
    Biblioteca Universităţii "Ferdinand I" participă la Expoziţia Internaţională de la Barcelona.

    1929 - 1934
    Directorul Eugen Barbul se implică în construirea a patru noi săli de lectură, ajutând la finalizarea proiectului arhitectonic inițial.

    1935
    Filologul şi etnograful Ioan Muşlea, personalitate marcantă a vieţii academice clujene, devine noul director al Bibliotecii.

    1940 - 1944
    O parte însemnată a colecţiilor Bibliotecii, împreună cu Universitatea, se mută provizoriu şi funcţionează la Sibiu.

    1952 - 1959
    Poetul Lucian Blaga, exclus din Universitate de către regimul comunist, îşi va găsi refugiul în Bibliotecă, în mica încăpere alăturată sălii de conferințe, supranumită de poet ”sub nebănuitele trepte”. Aici, până în vara lui 1954, va traduce din Faust-ul lui Goethe. În iulie 1954 părăsește ”bârlogul” lui Faust pentru fosta Sală a Arhivelor, situată la etajul al II-lea. În 15 aprilie 1959 poetul va cere ”desfacerea contractului de muncă” din motive obiective. Din 1 iulie 1954 și până la plecarea definitivă din bibliotecă, Lucian Blaga, în calitate de angajat al Filialei Bibliotecii Academiei, a ocupat funcția de director-adjunct științific.

    1960 - 1961
    Se construiește un depozit nou şi sunt înfiinţate sau modernizate o serie de servicii ale bibliotecii (atelierele de legătorie, multiplicare, microfilmare şi foto, precum şi cel de igiena şi patologia cărţii). 

    1992
    Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca preia numele marelui poet şi filosof Lucian Blaga. Totodată, la începutul anilor 90 demarează un amplu şi complex proces de automatizare şi informatizare a tuturor activităţilor de bibliotecă. 

    1996
    Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga", în colaborare cu Universitatea "Babeş-Bolyai", contribuie la dezvoltarea programelor de formare iniţială şi specializare în domeniul biblioteconomiei, ştiinţei informării şi documentării.

    1999-2016 
    Biblioteca Digitală cunoaște an de an o dezvoltare remarcabilă. Conţine valoroase documente de patrimoniu, precum şi un fond bogat de publicaţii periodice, grupate în colecţia Transsilvanica, ce permite accesul de la distanţă al acestora.
    Din anul 2014, BCU este prezentă în WorldCat.


  • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj

  • Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->