Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Biblioteca centrală universitară Lucian Blaga - CLUJ NAPOCA.
Biblioteca Universitară din municipiul Cluj Napoca, denumire oficială actuală Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci universiatre din România și are sediul central pe Strada Cliniclor, la nr.2. Biblioteca conține colecții valoroase, cuprinzând incunabule medievale și numeroase rarități bibliofile. Biblioteca dispune de 55 de săli de lectură și o capacitate de 2100 locuri pentru cititori în sediul central și în filiale. Biblioteca a luat ființă în anul 1872, odată cu Universitatea “Francisc Iosif”prin înglobarea bibliotecii Muzeului Ardelelean, fondată în anul 1859. Inițial biblioteca a funcționat în clădirea centrală a Universității, iar în anul 1906 a fost începută construcția actualului palat al bibliotecii după planul realizat de arhitecții Kalman Giergl și Floris Korb. Edificiul a fost finalizat în anul 1908, colecțiile au fost mutate aici în anii 1908 – 1909, iar extinderea noului sediu a continuat până în anul 1934. O nouă inaugurare oficială, sub autoritățile române, a avut loc în anul 1920, în prezența autorităților și a familiei regale, fiindu-i atribuit numele "Biblioteca Universității Regele Ferdinand I”. În anul 1961 s-a construit un nou depozit cu o capacitate de peste 2 milioane de volume. Între anii 1960-1962 se înființează atelierele de legătorie, multiplicare, microfilmare și foto, precum și cel de igiena și patologie a cărții. In anul 1992 se marchează demararea procesului de automatizare a tuturor activităților de bibliotecă. Un pas important în această direcție l-a constituit realizarea în anul 1992 a Laboratorului de Informatică. Începând cu anul 1995, în urma achiziționării primului sistem integrat de bibliotecă, VUBIS, s-a început construirea catalogului online, înregistrându-se publicațiile noi intrate în colecțiile bibliotecii. În timp, fondurile bibliotecii s-au îmbogățit cu donații primite de la diverse organizații și personalități (Academia Română, Arhivele Statului, Casa Școalelor, Muzeul Limbii Române, cărturarul Gheorghe Sion ș.a.), ajungând în anul 2000 la peste 3 milioane de volume, dintre care 500000 de periodice. Biblioteca și Universitatea clujeană au asistat la crearea, împreună cu consulatele altor țări, a unei rețele de biblioteci și centre culturale clujene, printre care se află:
- Centrul de Studii Americane
- Centrul Cultural German și Biblioteca de Filosofie Germană
- Centrul Cultural Britanic
- Centrul Cultural Italian și Biblioteca Italiană
- Biblioteca Spaniolă
- Biblioteca Studiilor Europene
- Biblioteca Scandinavă
- Biblioteca de Studii Iudaice
- Centrul Cultural Sindan
- Biblioteca Austriacă
- Centrul Cultural Francez
În prezent în biblioteca există 3885718 de cărți și periodice tipărite, 7811 manuscrisele, 21773541 resurse electronice, 2788 documente audio, 6841 documente video și 3090 documente multimedia. De-a lungul timpului au fost publicate numeroase cataloage tipărite ale diverselor colecții existente în Biblioteca Centrală Universitară din Cluj.
Răspunsuri
ora 11.13 - 1 raspuns
Se pare că am gresit eu, drept pentru care imi cer scuze!
Din dorința de a va incuia un pic, m-am repezit la un un monument cam insignifiant.
M-a derutat înscrisul de pe cartea poștală de mai sus. În județul Covasna chiar există un sat Câlnic (Kalnok) dar informații sigure că această capelă ar exista aici, nu am, asa că anulez întrebarea, deși mă simt obligat să-l felicit pe domnul Ioanițiu pentru că a raspuns corect. Având în vedere că vrem să ne cunoaștem țara noastră și nu a altora nu îi acord niciun punct ci doar profundul meu respect, care face mai mult decât toate punctele.
IATĂ CE AȘ FI VRUT EU SĂ SCRIU DESPRE ACEASTĂ CAPELĂ (UNGUREASCĂ):
Câlnic, în limba maghiară – Kálnok, este un sat în comuna Valea Crișului din județul Covasna, atestat documentar din anul 1332 și situat pe valea pârâului Câlnic, la o distanță de 12 km nord de orașul Sfântu Gheorghe. Capela Maria este un edificiu religios reconstruit în anul 1874 în memoria Fecioarei Maria, folosind caracteristicile stilului arhitecturii românești timpurii medievale. Vechea capelă, situată pe lunca râului, a fost inundată de mai multe ori dar nu și distrusă, ceea ce a reușit un incendiu în anul 1873. Pe timpul incendiului tavanul s-a prăbușit, aproape totul a ars, numai statuia Fecioarei Maria a scăpat cu mici deteriorări și puțin afumată. În zilele noastre noua capelă este un loc de pelerinaj foarte vizitat. În fiecare an, zeci de mii de pelerini caută vindecare aici. Un element caracteristic românesc este ușa principală căptușită, care este încadrată de doi stâlpi pe care există câte o statuie. Cei doi stâlpi susțin un balcon deasupra ușii de acces. Prin fațadă trece un decor caracteristic din tencuială neoromanică. Fațada turnului cu etaj este străpunsă de două ferestrele arcuite tipice romantismului. Interiorul evocă și stilul istoricist. Stelele strălucesc pe cerul albastru al bolții sanctuarului. În mijloc este un frumos altar de sine stătător. Ornamentul sanctuarului capelei este chiar statuia Mariei scăpată din apă și foc. Statuia a fost revopsită după foc și a primit coroana fiului său, coroana Mariei, ulciorul de argint și mantia de brocart garnisită cu aur. În interiorul capelei, textul latin semicircular al sanctuarului constă în: “Fecioara Maria, roagă-te pentru János Zalka, fondatorul acestei capele - 1874.” Potrivit unei legende: în anul 1529, armatele creștine care se retrăgeau de la turci s-au odihnit aici și, datorită puterii miraculoase a sursei, rănile soldaților au fost vindecate. Apoi s-a întâmplat un alt miracol: un pescar Kálnok a găsit în apa izvorului o statuie a Mariei sculptată din lemn de tei. Pescarul a ridicat o mică structură pentru a proteja izvorul și statuia. Aceasta a fost extinsă de fiul său într-o capelă, în timp ce un pustnic trăia lângă el. În locul micii capele, János Viczay, proprietarul satului, a ridicat una mai mare în semn de recunoștință în anul 1643. Se zice că odată a ajuns departe în mlaștină, în timp ce vâna, și a scăpat ca prin minune.
Eu mă bucur că nu m-am nselat întrutotul
Am crezut că e cineva mai norocos ca mine, dar se pare că toţi sunt în dilemă.
Pentru că cu toate eforturile mele rezultatele căutărilor îmi arată Capela Maicii Domnului din Sarlós din Máriakálnok (județul Győr-Moson-Sopron, Ungaria).
Poate e posibil ca pe undeva prn Covasna să fie vreo capelă asemănătoare dar eu nu am găsit-to---
Admir curajul dvs.