Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat clădirea Liceului Corneliu Medrea din Zlatna - ALBA

Școala de arte și meserii din orașul Zlatna, județul Alba, denumire ulterioară Școala profesională, denumire actuală Liceul Corneliu Medrea”, este cea mai semeață clădire din oraș și este situată pe Strada Tudor Vladimirescu, la nr. 14. Clădirea școlii s-a ridicat în anii 1894 – 1895 și a pregătit meseriași în domenii speciale de activitate. Şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna avea durata de 4 ani, cu învăţământ teoretic şi instruire practică şi pregătea tineri pentru două specialităţi: maiştri cioplitori în piatră şi şlefuitori (tocitori) în piatră. Importanţa şi valoarea acestei şcoli a fost dată de către pregătirea profesorilor şi a maiştrilor instructori, precum şi a materiilor prevăzute în programul şcolar: aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, de­sen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară. Unitatea de învățământ nu a trecut printr-o reparație capitală niciodată de la înființarea sa. A cunoscut însă distrugeri masive pe vremea regimului comunist, când elementele sculpturale originale au fost rase de pe fațada clădirii. Unii dintre localnicii mai în vârstă își mai amintesc de leii frumoși, sculptați din piatră, care străjuiau intrarea în clădirea școlii de arte și meserii. Faima Şcolii de Arte şi Meserii din Zlatna (actualul liceu) l-a determinat pe talentatul tânăr Cornel Medrea, viitor sculptor de renume, ca din anul 1905 să frecventeze această instituție. Recent s-a terminat o amplă renovare a clădirii liceului care a costat circa 14 milioane de lei, ceea ce a dus la schimbarea totală a feței construcției. Iluminatul arhitectural a fost pornit, în cadru festiv, cu prilejul zilei naționale, când aici s-au reunit din toate cele patru colțuri ale lumii românii, la Congresul Spiritualității Românești. Pe lângă faptul că Liceul ”Corneliu Medrea” din Zlatna a devenit acum, și la propriu și la figurat, o poartă de lumină spre Apuseni, acesta se remarcă și prin faptul că este singurul liceu, și primul deocamdată, din Alba prevăzut cu ascensor exterior.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.20 - un răspuns

  • Pe Esplanada Elisabeta (Râpa Galebenă) (Iaşi) privirile sunt atrase de o clădiere care aduce ca arhitectură cu aer de Brașov, nicidecum de Iași. Este vorba despre Clubul C.F.R. (sau Căminul C.F.R. cum era cunoscut). Acesta a fost construit, ca și locuințele care-l încadrează, de direcția C.F.R., pentru funcționarii săi, fiind folosit ca palat cultural.

     clubul-CFR-1930

    Istoria Clublui C.F.R. începe în perioada interbelică, în anul 1922, când Regionala C.F.R a cerut terenul grădinii părăsite de la picioarele Esplanadei Elisabeta pentru a construi un cartier modern pentru angajații C.F.R.

     is%2Bcaminul%2BCFR.jpg?profile=RESIZE_710x

    Iată cum a descris Ion Mitican începuturile complexului: „… pe șesul Bahluiului s-a înfiripat un cartier ceferist*, care la inaugurarea din 21 septembrie 1922 se prezenta cu 10 pavilioane gata. În aceeași zi, primarul presa Direcției Regionale C.F.R. Iași o bucată din parcul de la Râpa Galbenă, pentru ridicarea unui palat de cultură ceferist, cu încăperi pentru școlarizarea a 200 de elevi, sală de conferințe, laboratoare, dormitoare, baie, dispensar medical, cât și camere de odihnă pentru personalul de drum. Alături se prevedeau câteva blocuri de locuințe. Cu această ocazie se punea și piatra fundamentală a temeliilor cu pegament”.

     

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

    E scris pe tricolor unire", o manifestare de suflet la Clubul CFR Iaşi - Agenția de Presă Așii Români

    File:Clubul CFR Iasi 01.JPG - Wikimedia Commons

    Cenaclul „George Topîrceanu” revine la Clubul CFR Iaşi - Agorapress

    La trei ani de la demararea lucrărilor, cu mari cheltuieli pentru stabilizarea pământului și întărirea zidurilor, la 20 decembrie 1925 se inaugura Căminul Cultural C.F.R., actualul Club C.F.R. din capătul de jos al Râpei Galbene.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->