Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Muzeul orașului, denumire actualizată Muzeul „Vasile Pârvan” din municipiul Bârlad, județul VASLUI.

Muzeul orașului, denumire actualizată Muzeul „Vasile Pârvan” din municipiul Bârlad, județul Vaslui, este muzeul orașului, având statut de monument istoric și fiind amplasat pe Strada Vasile Pârvan nr. 1. Muzeul a fost înființat în data de 10 aprilie 1914, dar a primit numele Vasile Pârvan abia în anul 1957. A debutat cu secția de arheologie-istorie-numismatică și pinacotecă. În anul 1956 ia ființă secția de științele naturii, iar în 1965 secția denumită Oameni de seamă ai Bârladului. Muzeul a fost creat la inițiativa prof. Stroe Belloescu și a altor câțiva intelectuali bârlădeni. Pe parcursul existenței muzeului, colecțiile sale s-au îmbogățit grație donațiilor provenite din partea unor mari personalități. În 1993 s-a deschis Muzeul Colecțiilor, în cadrul căruia sunt expuse șase colecții donate pe parcursul celor 84 de ani de preot stavrofor Gheorghe Ursăcescu, prof. Ion Chiricuță, dr. Marcel Vainfeld, col. ing. Ion Negoescu, actrița Clody Bertola și prof. George Ivașcu. Muzeul deține mai multe sedii, cel principal fiind Palatul central, monument de secol al XIX-lea, fost sediu al Prefecturii județului Tutova. În muzeu sunt conservate și expuse piese de arheologie (depozit de bronzuri, artă statuară neolitică, bijuterii din secolele III - IV), numismatică (tezaure romane și medievale), istorie (documente, carte, arme și accesorii din secolele VII - VIII, piese privind personalități bârlădene), artă (pictură, sculptură, mobilier și tapiserii, ceramică, porțelan, sticlă, bijuterii din secolele XVII - XVIII). Deține bunuri culturale clasate în patrimoniului cultural național (cca. 1600 în 2012). Din 2006 s-a deschis un Observator astronomic, în 2009 un planetariu și din 2011 un cinematograf.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 12.55 - 2 raspunsuri

  • Castelul de la Sâncrai

    obiective-castelsancrai-head2-768x236.jpg

    Castelul de la Sâncrai

    Povestea castelului de la Sâncrai începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy. Construit după un model renascentist, perfect simetric față de axa de acces, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice.
    Tot atunci, castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare, frontoane baroce puternic decorate.
    Data celei de-a doua etape de extindere este incertă; atunci s-a ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, dând o cu totul altă siluetă vechiului castel.
    În 1947, destinația clădirii a fost schimbată în azil de copii cu dizabilități, iar clădirea a suferit mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să deformeze aspectul inițial, dar mai ales să ducă la degradări majore, datorate lipsei de profesionalism în intervenții.
    Imagini vechi
    vedere-istorica-1.jpg
    vedere-istorica-2.jpg
    vedere-istorica-3.jpg
    sancrai-old-3.jpg

    Restaurarea castelului
    Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către Consiliul Județean Alba, experții în patrimoniu ai instituției acordând o atenție aparte elementelor de autentic care au supraviețuit „vijeliilor istorice”. Au fost puse în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de‑a lungul anului și s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională.
    sancrai-lorincz-02-768x547.jpg?profile=RESIZE_710x
    Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal. Aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau.
    sancrai-lorincz-01-768x525.jpg?profile=RESIZE_710x
    De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței.
    castel-sancrai-nemes-01-768x508.jpg?profile=RESIZE_710x

    Aerul de vechime pe care îl inspiră castelul este neobişnuit de plăcut. Faptul că domeniul se află la doar câţiva pași de apa Mureşului îi conferă o ambianţă mistică.
    castelsancrai-lzh1-768x513.jpg?profile=RESIZE_710x
    De remarcat e şi grădina castelului. Acesta include un spaţiu de agrement alcătuit dintr-un canal circular, străbătut de un podeţ de piatră. De altfel, acesta e spațiul unde au loc, evenimente culturale outdoor, cu capacitate de cel puțin 4.000 de persoane.
    FOTO | Exemplu de bune practici: O nouă viață pentru Castelul Bánffy din Sâncrai - Transilvania Reporter
    FOTO | Exemplu de bune practici: O nouă viață pentru Castelul Bánffy din Sâncrai - Transilvania Reporter
    1908 - Sâncrai, castelul Banffy (jud.Alba)
    sancrai Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com
    SoNoRo Conac revine în Alba pentru cea de-a IV-a ediție | RFI Mobile
  • Centrul Cultural Castel Sâncrai - Castelul Bánffy din Sâncrai, Aiud, jud. Alba (1903)

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->