Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Turnul de apă din municipiul Carei - SATU MARE.

  

Turnul de apă este un vechi monument de arhitectură, cu statut de monument istoric din municipiul Carei, județul Satu Mare. La sfârșitul veacului al XIX-lea Turnul de apă din Carei, aflat în centrul municipiului, avea rolul de a aproviziona Castelul Károlyi cu apă și curent electric. Turnul a fost construit de contele Károlyi István în anul 1888 și are o înalțime de 33 de metri, la sfarsitul secolului al XIX-lea fiind una dintre cele mai înalte clădiri din oraș. Pe zidul turnului se află un suport de lampă din fier forjat, iar în varful construcției poate fi admirat simbolul familiei Károlyi - pasarea Karul, ambele opere de artă fiind executate de meșterii careieni, coordonati probabil de Ősz János. Potrivit scrierilor (extrem de puține) rămase peste vreme, prin anumite dispozitive hidraulice apa ajungea în castel și în grădina acestuia printr-un sistem de 26 de țevi din metal. Totodată, cu ajutorul sistemului gândit de inginerii vremii, turnul asigura și necesarul de curent electric pentru locuitorii castelului.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.22 - 2 raspunsuri

  • 4F2B6333-1070-4AAB-AB0E-6DCB11336A92.jpg?profile=RESIZE_710x

    Uzina de Apă din Suceava (Veche)

  • Uzina de Apă din Suceava (în germană Wasserwerk der Stadt Suceava) este un ansamblu de clădiri cu valoare de patrimoniu industrial în care a funcționat fosta uzina de apă a orașului Suceava, dată în folosință la data de 12 august 1912. Ea se află pe Strada Apeductului nr. 4, în zona Suhat.

    Acest edificiu a fost inclus, sub denumirea de „Fosta Uzină de Apă”, pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-m-B-21030.

    În prezent, aici funcționează Centrul de Arhitectură, Cultură urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava.

    20180804_121855.jpg?w=766&h=575&profile=RESIZE_710x

    Uzina Veche de Apă din Suceava s-a numit pe germană Wasserwerk der Stadt Suceava. A fost finalizată pe când Bucovina era parte a Imperiului Austro-Ungar, în anul de grație 1912. Firma Thiem și Fiii din Leipzig, Germania, a fost contractată să realizeze alimentarea cu apă a și canalizarea orașului. Tot firma creată de Adolf Thiem a făcut și canalizarea din Praga, iar în orașul german care a dat numele străzii Lipscani, o stradă îi poartă numele. El este considerat fondatorul hidrologiei moderne și al ingineriei apelor subterane. Ei bine, fiul său a semnat proiectul de la Suceava și executanții unei părți, inclusiv a rezevoarelor de apă, au fost cei de la o altă firmă austriacă, Georg Rumpel, aceiași care au realizat o mare parte din alimentarea cu apă de la Sibiu.

    20180804_124317.jpg?w=766&h=575&profile=RESIZE_710x

    2002-462x307.jpg

    2012

    Uzina de Apă înainte de conversie

    Uzina de Apă înainte de conversie

    Expoziții cu fotografii istorice la ”Uzina de Apă” Suceava

    Fotografii istorice inedite, expuse la ”Uzina de Apă” Suceava

    imagine_principala_articol_2_jpg_1461753324.jpg?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->