Răspunsuri

  • 22 mai ora 19.30 - 3 raspunsuri

    • CORECT! Este vorba despre Biserica Sf Vineri - PLOIEȘTI

      8956232287?profile=RESIZE_710x

      8956233499?profile=RESIZE_710x

      Biserica „Sfânta Vineri” cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, de pe strada Neagoe Basarab nr. 12 (fostă Regală / Alexandru Radovici / I.C. Frimu), colț cu strada Buzăului (fostă Liliacul / Anton Pann), municipiul Ploiești, a fost ridicată la începutul anilor 1870, în stil gotic, după planurile arhitectului Toma N. Socolescu. În anul 1877 biserica a suferit o modificare, turlele find refăcute în stilul neoclasic apusean / rusesc (în formă de ceapă). Biserica actuală înlocuieşte alte două biserici construite de-a lungul vremii, de la care nu au rămas urme. Conform tradiţiei, primul lăcaş ar fi fost construit în anul 1802, fiind o biserică mică, din zid până la ferestre iar în sus din lemn.A doua biserică a fost ctitorită în anul 1828, ctitori fiind negustorii braşoveni din Ploieşti, motiv pentru care era numită şi "Biserica Braşovenilor". Dar nici această construcţie nu a rezistat mult deteriorându-se din cauza materialelor şi a soluţiilor constructive, astfel ca în anul 1874, s-au impus măsuri urgente de reparaţii, dar pe baza documentelor existente, întreg procesul a condus la soluţia radicală de a construi o nouă biserică. Până în 1874, biserica s-a numit "Sfânta Cuvioasa Paraschiva", dar prin traducerea cuvântului "paraschevi" din limba greacă, a fost consacrată denumirea de "Sfânta Vineri". Construcţia monumentalei biserici a durat cinci ani, între 1875-1880 . Odată cu noua biserică a fost ridicată şi clopotniţa, care se păstrează până astăzi. Ceea ce este foarte interesant și important din punct de vedere spiritual este că aceasta a fost singura biserică din Ploiești având un program de slujbe permanent, fiind deschisă 12 ore pe zi. Biserica este concepută pe lățime, lucru care se vede mai ales la fațada vastă, lucrată pe mai multe planuri, unul dintre acestea, poligonal, apărând ca un pseudofronton și având în mijloc o mare rozetă. Această fațadă, bogata ornamentație exterioară, corpurile paralelipipedice care servesc drept postament turnurilor aduc o contribuție barocă stilului neoclasic al lucrării, în timp ce turlele aparțin stilului tradițional românesc (nu fără influențe rusești la cupolele bulbucate). În anul 1880, biserica a fost pictată de renumitul pictor Gheorghe Tattarescu, care a realizat aici una dintre cele mai bune lucrări ale sale.

       

  • Smile.gif

  • Biserica Sfânta Vineri din Ploieşti, una dintre cele mai valoroase din ţară.

    Biserica “Sfânta Vineri” din Ploiești, se află pe strada Neagoe Basarab. Este unul dintre lăcașurile ortodoxe de închinare de tradiție din acest oraș. La fiecare sărbătoare importantă şi numai, lăcaşul de cult devine arhiplin. Puţin ţtiu însă că este una dintre cele mai valoroase biserici din ţară şi că povestea ai a început în urmă cu 217 ani.

    Potrivit Iubesc Prahova, actuala biserică Sfânta Vineri înlocuieşte alte două biserici existente în cursul vremii, de la care nu au rămas urme.

    Imagini vechi din Ploiesti-Diverse

    Primul lăcaş a fost construit în 1802, era o biserică mică, din zid până la ferestre iar în sus din lemn.

    30.09-1024x660.jpg

    A doua biserică a fost ridicată în 1828, ctitori fiind negustorii braşoveni din Ploieşti, motiv pentru care era numită şi “Biserica Braşovenilor”. Dar nici această construcţie nu a rezistat mult deteriorandu-se din cauza materialelor şi a soluţiilor constructive, astfel ca în anul 1874, s-au impus măsuri urgente de reparaţii, dar pe baza documentelor existente, întreg procesul a condus la soluţia radicală de a construi o nouă biserică, mai notează Iubesc Prahova.

    dacc25d57538810b4dc2d63b50796ccb-7915606-1000_1000

    Până în 1874, biserica s-a numit “Sfânta Cuvioasa Paraschiva”, dar prin traducerea cuvântului “paraschevi” din limba greacă, a fost consacrată denumirea de “Sfânta Vineri”.

    Construcţia monumentalei biserici a durat cinci ani, între 1875-1880. A fost ridicată în stilul gotic, iar la 1877 a suferit o modificare, turlele fiind făcute în stilul rusesc, în formă de ceapă.

    La Ploieşti începe, astăzi, pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Nectarie – Ziarul Prahova

    Este concepută pe lățime, lucru care se vede mai ales la fațada vastă, lucrată pe mai multe planuri, unul dintre acestea, poligonal, apărând ca un pseudofronton și având în mijloc o mare rozetă.

    Această fațadă, bogată ornamentație exterioară, corpurile paralelipipedice care servesc drept postament turnurilor aduc o contribuție barocă stilului neoclasic al lucrării, în timp ce turlele aparțin stilului tradițional românesc, potrivit sursei citate.

    Biserica Sfânta Vineri din Ploieşti, una dintre cele mai valoroase din ţară. Povestea ei a început în urmă cu 217 ani

    Pictura murală în ulei, aplicată în 1880, adevărată operă de artă, a marelui artist plastic Gheorghe Tătărescu plasează biserica Sfânta Vineri printre cele mai valoroase din ţara. Marele pictor a realizat aici una dintre cele mai bune lucrări ale sale.

    biserica-sf-vineri-11 - republikaNEWS

  • Biserica "Sfânta Vineri" cu hramul Sfânta Parascheva, Ploieşti, Prahova

  • Biserica “Sfânta Vineri” din orașul Ploiești, așezată pe strada Neagoe Basarab, nr.12, este unul dintre lăcașurile ortodoxe de închinare de tradiție din acest oraș

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->