Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Peștera Urșilor - Munții Apuseni, județul BIHOR, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa.
Peștera Urșilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 metri. Ea fost descoperită în data de 17 septembrie 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. În puțul deschis a coborât pentru prima dată minerul Traian Curta din localitatea Chișcău, parcurgând galeria de acces până la Sala Mare. Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a dispărut în urmă cu 15000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei. Cu o lungime de peste 1500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice. Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli: Galeria "Urșilor" (sau Galeria Oaselor), Galeria "Emil Racoviță", Galeria "Lumânărilor", Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor și Sala Oaselor. Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 iulie 1980 peștera a fost deschisă vizitatorilor. Anual peștera este vizitată de peste 200000 de turiști. La peșteră se poate ajunge pe soseaua Oradea - Vascau, cu mijloacele de transport in comun sau cu masina personala. La Sudrigiu se face la stânga catre Chișcău.
Răspunsuri
23 OCT - ORA 11.11 - 2 RASPUNSURI
Hotel Splendid - Brăila
Povestea Hotelului Splendid pornește odată cu Marele Hotel Hugo al lui Hugo Filip, antreprenor și proprietar de hoteluri în București (Hotel de France, de pe Calea Victoriei din București) și Brăila, ce ocupă colțul de sud-est al Pieței Sf. Arhanghel (azi Piață Traian). Avea două niveluri cu decorația concentrată la etaj în jurul ferestrelor cu ancadramente simple și balcon din fier forjat în centrul fațadei sudice. Un fragment din fostului Hotel Hugo se poate observă în colțul din stânga-jos al ilustratei prezentate cu un post în urmă și unde putem observă un persoaj cu joben la balconul din stradă Călărași:
În anul 1899 hotelul a fost transformat după planul arhitectului Dufour, prin suprainaltarea lui cu un nivel, refunctionalizarea spațiului și remodelarea fațadelor. La subsol a fost amenajată o sala de popice, la parter, două spații mari au fost repartizate pentru restaurant, cafenea și sala de biliard cu acces spre sala de jocuri, iar la cele două etaje câte 15 camere de închiriat.
Edificiul se distinge prin parterul sobru ce formează, în ciuda deschiderilor mari, un soclu masiv pentru etajul nobil din care crește înălțimea următorului cât. Efectul perspectivei ascendente este susținut de suprapunerea ferestrelor și îngustarea treptată a acestora dar și de cele două turnulețe ce încununează colțurile libere ale clădirii.
După această transformare, noul antreprenor, Hugo Singer, deschide în anul 1900 Splendid Hotel “cu un aranjament după cel mai nou și mai modern sistem“. În anul 1907 firma Carrivelli și Bucur a preluat hotelul, a introdus iluminatul electric, l-a reparat și remobilat, făcând publică intenția de a-l redeschide cu denumirea Marele Hotel Principele Ferdinand și Cafee Savoia, însă denumirea de Hotel Splendid s-a păstrat până astăzi chiar dacă acum clădirea renovată este ocupată de sediul unei bănci.
Sursă: “Brăila, Memoria Orașului” – Maria Stoica
Marele Hotel Hugo al lui Hugo Filip, antreprenor și proprietar de hoteluri în București (Hotel de France, de pe CaleaVictoriei din București) și Brăila, ocupa colțul de sud-est al Pieței Sf. Arhangheli . Clădirea avea în anul 1885 două niveluri cu decorația concentrată la etaj în jurul ferestrelor cu încadramente simple și balcon din fier forjat în central fațadei sudice. În anul 1899 hotelul a fost transformat după planul arhitectului Dufour, prin supraînalțarea lui cu un nivel, reamenajarea spațiilor și remodelarea fațadelor. La subsol a fost amenajată o sală de popice, la parter, două spații mari au fost repartizate pentru restaurant, cafenea și sală de biliard cu acces spre sala de jocuri, iar la cele două etaje câte 15 camere de închiriat.
După această transformare, noul antreprenor, Hugo Singer, deschide în anul 1900 Splendid Hotel.
În anul 1907 hotelul este preluat de firma Carrivelli & Bucur, a urmat reparația, introducerea uiluminatului electric, cu intenția de a i se schimba numele în Marele Hotel Principele Ferdinand și Cafee Savoia.
Lângă actualul sediu al B.R.D. din Piaţa Traian, nr. 13 se află imobilul unde a funcţionat Banca Sindicatului Agricol , înfiinţată, prin actul 1330 autentificat la Tribunalul Brăila în anul 1912.
În perioada 1948-1980 clădirea a avut destinația pentru: Sediu al Comitetului provizoriu al orașului (1949-1950), Sfatul Popular al orașului (1951-1968), Consiliul Popular municipal Brăila (1968-1980). Într-o perioadă clădirea era ocupată de birourile orașului la etajul I și ale raionului la etajul II.
În anul 1968, Consiliul Popular Municipal se mută în clădirea din centru în locul Direcţiei regionale a societăţii „Albina”. Imobilul construit prin 1882, a fost Marele Hotel Hugo – propietar Huho Filip, după 1900 Hotel „Splendid” – propietar Hugo Singer, Hotel „Principele Ferdinand” – antrepenor firma „Carivelli et Bucur”. Devine apoi Banca Belgiei, din 1982 hotelul şi restaurantul „Danubiu”( vreme când băututile se ţineau în hruba din subsol ce ducea spre cofetăria Select, blocată în dreptul toaletei de la suprafaţă). Restaurantul era destul de frecventat, prețurile erau normale. În prezent sediul central al băncii BRD, de ceva timp renovat, cu o frumoasă înfățișare.
pentru întrebarea anterioară: numai cine nu caută nu greşeşte...
După cum se vede, am fost inspirat ieri că nu am răspuns. Fotografia propusă în întrebare este un pic confuză şi te poate duce la cele 2 variante de răspuns: cea a dlui Muntean şi cea a dlui Bivolu. Şi acea întrebare cred că era una care merita un indiciu...
Pentru azi:
Hotelul Splendid Brăila, acum sediul BRD (1900)
Indiciu se oferă după omologarea răspunsurilor; la cerere; Pe unul din pereții acestei peșteri, dintr-un anume unghi, poate fi fotografiat capul unui urs cu gura deschisa. Studiați cu atenție poza și cartea poștală!