Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Biserica Sf. Vineri din PITEȘTI.

 Aici admiri o veche carte poștală reprezentând Biserica „Sfânta Vineri” din muncipiul Pitești. Pe locul unei vechi biserici (inaugurată în anul 1827), în partea de jos a oraşului Piteşti, în perioada 20 iulie 1904 (punerea pietrei de temelie) – 19 octombrie 1908 (inaugurarea) s-a construit biserica monumentală de azi, biserica Sfânta Vineri. Iniţiatorul acestei opere este vrednicul preot Ioan Becescu, paroh al vechii biserici şi subprotoiereu al judeţului Argeş, originar din Ardeal. Iubitor de slujbă frumoasă, gospodar neîntrecut, dârz şi neînduplecat în convingerile sale, meticulos şi stăpânit de un înalt duh de conştiinţă sacerdotală, chivernisind cu spirit de prevedere zestrea lăsată de fericiţii ctitori ai vechii biserici, a izbutit să ridice în câţiva ani, impunătoarea biserică de azi, care multă vreme a fost edificiul cel mai reprezentativ al oraşului Piteşti. Planurile după care a fost construită se datoresc arhitectului Ioan N. Socolescu din Bucureşti, care s-a inspirat din cele mai autentice tradiţii arhitecturale ale poporului nostru, realizând un edificiu armonios, pe deplin echilibrat şi proporţionat. Execuţia lucrărilor a revenit cunoscutului şi talentatului inginer Dimitrie Dima, care până azi a rămas în domeniul construcţiilor, în judeţul Argeş, un model de neegalat. Acestei providenţiale întâlniri, a unui preot identificat cu chemarea sa, având pasiunea creaţiei şi lucrului desăvârşit, solid şi frumos, cu un arhitect de înaltă concepţie şi cu un inginer de o competenţă inegalabilă, colaborării desăvârşite dintre aceşti trei factori hotărâtori, îi datorăm excepţionala realizare a bisericii Sf. Vineri din Piteşti. Verificarea trăiniciei ei, cu toată înalţimea de aproape 40 de metri a turlei principale a făcut-o marele cutremur din 1940, care nu i-a produs nici cea mai mică fisură, chiar superficială. Trebuie subliniat că şi pictura bisericii a fost încredinţată unuia dintre cei mai reputaţi pictori ai acelei epoci, D. Marinescu, fostul rector al Academiei de Belle Arte din Bucureşti. Astfel construită, împodobită cu o pictură excepţională şi înzestrată cu vitrouri la toate ferestrele de jos până sus, cu un mobilier care va stârni admiraţia multor generaţii prin soliditatea lui, biserica Sf. Vineri a fost sfinţită de P.S. Gherasim Timuş al Argeşului la 19 octombrie 1908. În arhiva bisericii s-au păstrat corespondenţa şi toate actele referitoare la construcţia bisericii, dintre care cheltuielile principale: construcţia bisericii 108960 lei, mobilierul 24130 lei, vitrariile 4998 lei, pardoselile 2910 lei, pictura 25000 lei, partea metalică 9157 lei, 2 policandre și 2 sfeşnice împărăteşti 5459 lei, etc.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 11.34 - 2 raspunsuri

  • Fosta Catedrală ortodoxă „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” - Arad

    B9D90D5C-14F7-11EB-8EBA-0AD031D2976F.jpg

  • Catedrala „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” este un monument de arhitectură barocă din municipiul Arad. Edificiul a fost construit între anii 1862-1865 sub conducerea arhitectului Anton Ziegler. Principalii finanțatori ai construcției au fost familia Mocioni și bancherul Gheorghe Sina din Viena.

     Catedrala Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul Arad, Provincia Crișana: | provinciacrisana

    Cele două turnuri de la fațadă au fost supraînălțate în anul 1904. Cele două turnuri sunt prevăzute cu câte un orologiu pe fiecare latură.

     

    Biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Aradului de la ridicarea sa și până în anul 2009, când Catedrala Sfânta Treime din Arad, construită începând cu 1991, a dobândit funcția de catedrală.

     catedrala-nasterea-sft-ioan-botezatorul-arad.jpg?profile=RESIZE_710x

    Între 1962-1973 a slujit aici ca episcop de Arad Teoctist Arăpașu, ulterior patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

    Catedrală „Sfântul Ioan Botezătorul” | CNIPT Arad

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->