CE MONUMENT E ÎN POZA DE MAI JOS?
Ieri am prezentat Biserica Greci - BUZĂU.
Biserica Greci din municipiul Buzău, cunoscută și sub numele Biserica Neguțători este un lăcaș de cult ortodox, constând într-un ansamblu de monumnete istorice format din: Biserica „Nașterea Maicii Domnului”- Neguțători și Turnul clopotniță, fiind situată pe Strada Ion Băieșu, nr. 1. Această biserică are hramul Nașterea Maicii Domnului, în data de 8 septembrie. Cea mai veche mărturie despre acest edificiu datează din secolul al XVI-lea și o regăsim într-un studiu al profesorului Dimitrie Ionescu. Potrivit acestei mărturii, Episcopul Luca din Cipru (1583-1604) – mare cărturar și personalitate ecleziastică – întărește dania negustorului Petru cel Bătrân care, în afară de ceea ce dăruise episcopiei, lasă prăvălia de la Bazar bisericii lui Popa Mihai, să fie întărire popii. Se numește Biserica „Greci” deoarece pe aici ar fi trecut comercianți greci, unii stabilindu-se chiar pe aici. Conform pisaniei din 1850, biserica Greci a fost construită de către Badea Obredi, boier de la curtea lui Matei Basarab, grec de neam, pe locul unde exista o biserica mai veche, probabil foarte modestă, numită a „Popii Mihai”, pomenită înainte de 1500. Așadar, Badea Obredi a construit pentru compatrioții lui, înainte de 1649, frumosul locaș de cult. Biserica pe care-o avem astăzi, evident, cu rănile și adaosurile timpului, a fost refăcută în 1850, de Nicolae Caloian, Dimitrie Sărățeanu, Atanasie Poenaru și alți negustori, în majoritate greci, iar atâta vreme cât a existat o colonie grecească la Buzău, slujbele s-au ținut în limba greacă. Deasupra ușii de la intrare este urmatoare pisanie: ,,Biserica și casa celui Prea Înalt Sfânt: 201 ani am primit în sânul meu rugăciunile, plângerile și făgăduințele fiilor mei, când mă zidise evlaviosul meu fiu Badea Obreai, în zilele prințului Matei Basarab. Curgerea timpului aducându-mă în ruinare, bunul meu fiu răposatul întru fericire Nedelnicerul Nicolae Caloian a jertfit 32.000 lei pentru a mea reînființare, iar cu ajutorul celorlalți fii ai mei: Serdarul Dumitru Sărățeanu, Atanasie Poenaru, frații Mihail și Costache, Costică Nicolau, Iani Iconomul, Sava Diamandi, Stan Stănescu și cu toți iubiții mei orășeni, m-au adus la starea în care mă aflu. Cititorului: Află că afară de mine, ușurare nu e. Fericiți ai mei, căci din credința lor exist -1850. Săvârșită în zilele prințului Barbu Dimitrie Știrbei și cârmuitor al Sfintei Episcopii Buzău D. Filotei, sfințită la 8 septembrie.” Biserica, a cărei pictură actuală a fost realizată de pictorul Dimitrie Nicoleanu în 1915, a păstrat această denumire și mai târziu, deoarece întreaga zonă purta denumirea „Mahalaua Grecilor”. La această dată, biserica nu mai aparținea grecilor, însă rămâne marcată de trecerea negustorilor de origine greacă pe la Buzău. Buzăul face parte, așadar, dintre orașele care au o biserică construită de greci, iar astăzi, biserica aceasta, cu o arhitectură aparte în interior, invită pe cei care doresc să pășească în trecutul orașului nostru să-i treacă pragul.
Răspunsuri
ora 11.14 - 2 raspunsuri
...
Gara Dej Călători este o stație de cale ferată care deservește municipiul Dej, România. Dej Calatori este unul dintre cele mai mari noduri de cale ferată din Transilvania, având un flux mare de trenuri în fiecare direcție.
În Gara Dej Calatori poate fi văzută, aproape tot timpul, o locomotiva "plug" remizată, folosită în timpul iernii pentru deszăpezire în jud Cluj, Bistrița Năsăud, Sălaj etc.
Gara CFR DEJ Călători (1890) - în foto intrarea dinspre oraş.