Ce monument e în poza de mai jos?
Ieri am prezentat Sanatoriul militar, denumire completă Sanatoriul militar “Regele Ferdinand I – Hotel”, denumiri anterioare Ospătăria cea mare, Hotel Dacia sau Pavilionul 6, din stațiunea balneo climaterică Băile Herculane, județul CARAȘ SEVERIN
Sanatoriul militar, denumire completă Sanatoriul militar “Regele Ferdinand I – Hotel”, denumiri anterioare Ospătăria cea mare, Hotel Dacia sau Pavilionul 6, este unul dintre cele mai importante obiective arhitectonice din stațiunea balneo climaterică Băile Herculane, județul Caraș Severin. Este o clădire impunătoare, cu statut de monument istoric, situată în centrul stațiunii, lângă Fântâna cu statuia lui Hercules (Piața Hercules, nr.3), aflată într-o avanasată stare de degradare. Edificiul a fost în proprietatea Ministerul Apărăii Naționale până în anul 1960, a ajuns apoi la Societatea Hercules S.A., M.Ap.N. recâștigând-o în instanță în anul 1999. Acum imobilul este în stadiu de reabilitare. Inițial, pe locul hotelului a fost „Ospătăria cea mare”, construită în anul 1824, care a ars în anul 1900. Pe locul fostei ospătării a fost construită, în anul 1906, clădirea actuală a hotelului (Pavilionul 6). Proiectul, realizat de arhitecții Guido Hoepfner și Géza György, a fost selecționat în urma organizării unui concurs. Edificiul prevăzut cu subsol, parter, mezanin și trei etaje are lift hidraulic. În cadrul lucrărilor actuale de restaurare, ele cinci elemente decorative principale ale fațadei, intitulate: “Izvoarele termale”, “Baia”, “Drumețiile”, “Hangița” și “Bagajistul” se vor restaura și păstra în forma inițială. Fațadele se vor finisa cu vopsele simple de exterior, în culori bej și grena, respectând întocmai culorile inițiale ale clădirii. Elementele de feronerie (balustradele metalice) se vor reface în totalitate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită în totalitate cu tâmplărie din lemn triplustratificat și geam termoizolant.
Răspunsuri
ora 11.02 - 2 raspunsuri
Gara CFR Constanţa
GARA CONSTANŢA
În anul 1860 s-a deschis calea ferată Cernavodă-Constanța, construită de o firmă britanică. Gara Constanța-pasageri se afla atunci pe actualul amplasament al Parcului arheologic, o linie ferată deservind portul și gara maritimă ; altă linie construită ulterior deservea Mamaia (traseul ei fiind actualul Bd. Mamaia). Gara actuală a fost terminată în anul 1960.
Gara Constanţa Gara Veche
1960