Ce monument e în poza de mai jos?

Ieri am prezentat Castelul Urmanczy din orașul Toplița, jud. HARGHITA

Castelul Urmánczy din municipiul Toplița, județul Harghita, a fost construit între anii 1903-1906, pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată a fost Urmánczy Jeromos, de origine armeană, iar arhitectul clădrii a fost Giacomuzzi Virgilio (Vigilio), de origine tiroleză. Castelul este construit în stilul Art Nouveau, combinat cu caracteristicile populare legate de numele lui Kós Károly, un stil special în contextul arhitecturii castelelor din Transilvania. Elementul dominant al castelului este turnul de apă din partea dreaptă a fațadei principale, cu intrarea principală de la parter. În interiorul castelului, salonul principal cu o înălțime de două etaje oferă accesul spre restul camerelor, spre camerele bărbătești cu vedere spre grădină, accesul în sala de mese și apoi apartamentul proprietarilor. La etaj se aflau camerele de copii și camerele de oaspeți, în subsol erau camerele servitorilor, bucătăria, depozitele și pivnița. După naționalizare, până în 1963 castelul a stat gol, după care castelul și clădirile anexe au fost transformate în spital. În anul 1972 castelul a suferit modificări drastice: s-a desființat intrarea principală de sub turn, aceasta fiind amplasată în logia închisă deja la acea vreme. S-a înălțat acoperișul pe partea care dădea spre grădină, iar la etaj s-au amenajat trei camere noi. Anul 1982 a adus cele mai mari ravagii asupra castelului, atunci când s-a construit spitalul orășenesc: noua clădire a acoperit fațada principală a castelului și a lăsat castelul fără funcție. În parcul care se extindea până în centrul localității Toplița s-au amenajat blocuri și clădiri agricole. În anul 1998, clădirea castelului a fost preluată de Muzeul Județean Harghita. O vreme în castel s-a amenajat un muzeu etnografic, apoi castelul a devenit locul unde își desfășura activitatea Ansamblul de dans din localitate. În anul 2009 a avut loc retrocedarea castelului și a clădirilor anexe aflate în stare de ruină către moștenitorii legali după un proces care care s-a judecat și în Ungaria. Moștenitorii au încercat să-l închirieze Consiliului Local Municipal Toplița, dar cum s-a cerut o chirie foarte mare, nu s-a a ajuns la niciun compromis. În prezent, Castelul Urmanczy este închis tuturor și supus degradării. Privirile curioase ale trecătorilor sunt oprite de un gard înalt ce înconjoară castelul de jur împrejur. Curtea castelului este păzită de cete de câini.

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 13.27 - 4 raspunsuri

  • Statuia lui Dosoftei, Iaşi

    55823896-6138-11EB-9345-0ADC325DD529.jpg?profile=RESIZE_710x

  • Statuia lui Dosoftei din Iași

  • Statuia lui Dosoftei se află în localitatea Iaşi, în faţa Casei Dosoftei. Este un monument executat în bronz, realizat pentru a-l cinsti pe cărturarul Dosoftei, care a fost şi mitropolitul Moldovei. În anul 2004, Inistitutul Naţional al Monumentelor Istorice a luat decizia de a declara statuia monument istoric şi arhitectural.

    Statuia lui Dosoftei este opera sculptorului Iftimie Bârleanu, originar din Iaşi. Cărturarul este înfăţişat în poziţie şezândă, cu mâna stângă sprijinită pe o carte deschisă. Iniţial, în mâna dreaptă, Dosoftei ţinea o pană, însă aceasta a fost furată înainte de 1989. Autorităţile din Iaşi nu au înlocuit-o până acum, deşi o astfel de situaţie a fost întâlnită şi la o altă statuie din oraş, unde s-au luat măsurile necesare. Statuia lui Dosoftei este un monument impresionant, iar postamentul său este realizat din piatră.

    Statuia-lui-Dosoftei11.jpg?profile=RESIZE_710x

  • 87b12c6291f49441f7fdd3ddba650734-2940851-300_300?profile=RESIZE_710x

    Statuia lui Dosoftei din Iași este un monument de bronz închinat poetului și cărturarului moldovean Dosoftei (1624-1693), mitropolit al Moldovei care a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2005. Statuia este amplasată în fața Casei Dosoftei din Iași, fiind realizată de către sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu și dezvelită în anul 1975 în municipiul Iași.

    Istoricul amplasamentului
    În fața Palatului Culturii din Iași se ridică o construcție simplă cu etaj, având 3 fațade, ferestre arcuite și dreptunghiulare, pridvor deschis, coloane înalte și zvelte și foișoare țărănești, care a adăpostit la sfârșitul secolului al XVII-lea a doua tiparniță din Moldova, instalată de către mitropolitul Dosoftei în anul 1679.

    1280px-Statuia_lui_Dosoftei_din_Ia%C5%9Fi2.jpg

    Inițial, Casa Dosoftei și Biserica "Sf. Nicolae Domnesc" erau înconjurate de un zid protector ale cărui resturi se observă în fața Hotelului Moldova și în peretele casei destinata Muzeului Literaturii vechi, după refacerea din 1970. Aici funcționa o mănăstire de călugări și o tipografie de cărți religioase. Aici s-au tipărit Liturghia (1679), Psaltirea de-nțeles (1680), Viața și petrecerea sfinților (1682–1686) etc. După unele mărturii istorice, Casa Dosoftei a îndeplinit și rolul de reședință mitropolitană prin jurul anului 1675.

    1280px-Statuia_lui_Dosoftei_din_Ia%C5%9Fi3.jpg

    Casa Dosoftei a fost restaurată de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1966 și 1969, iar un an mai târziu, la 7 august 1970, s-a deschis aici secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române.

    1280px-Statuia_lui_Dosoftei_din_Ia%C5%9Fi4.jpg

    În prezent, în Casa Dosoftei sunt expuse un manuscris slavon din secolul al XIV-lea; un Liturghier tipărit de Macarie în 1508, prima tipăritură de pe teritoriul românesc; Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc datat (1559–1560); cele mai vechi copii ale Letopisețelor Țării Moldovei de Grigore Ureche și Miron Costin; Cazania mitropolitului Varlaam, prima tipăritură în limba română din Moldova (1643); Psaltirea în versuri (1673) a mitropolitului Dosoftei și o Evanghelie din 1682 ce a aparținut aceluiași (cu însemnări autografe); o copie realizată de Alecu Beldiman a Letopisețului Țării Moldovei de Ion Neculce; un Hronograf din secolul al XVIII-lea ce a aparținut lui Mihai Eminescu, cu sublinierile poetului. De asemenea, aici se află macheta tiparniței lui Dosoftei și colecții de icoane din secolele XVI – XVIII.

    Statuia lui Dosoftei

    În anul 1975, în semn de omagiu față de marele cărturar, unul dintre primii care au promovat tipărirea de cărți în limba română, a fost dezvelită o statuie din bronz realizată de către sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu.

    Ce s-a intamplat in 13 Decembrie

    În anii de după Revoluția din decembrie 1989, pana din mâna dreaptă a lui Dosoftei a fost smulsă și a dispărut, așa cum se poate vedea din compararea fotografiilor mai vechi cu cele actuale. Dacă la Statuia lui Miron Costin din Iași, Primăria Municipiului Iași a înlocuit pana lipsă, la Statuia lui Dosoftei încă nu s-a întâmplat același lucru.

    Barleanu Dosoftei

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->