Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat clădirea fostului Teatru I.L.Caragiale din ALBA IULIA, azi Casa de cultură a studenților.

Teatrul Caragiale din municipiul Alba Iulia, denumire actuală – Casa de Cultură a Studenților, denumiri alternative: Teatru Comunal, Teatru Municipal, Casa Municipală de Cultură și Cinematograful “23 August”, a fost și este o clădire impozantă aflată în slujba culturii în jur de 150 de ani, ce este situată pe Strada Ardealului, nr. 1. Povestea începe la sfârșitul anilor 1800, când o grădiniță din parcul orașului a fost reamenajată și a primit rolul de „redută orășenească”, adică un fel de „club” frecventat de „lumea bună” a orașului: oameni de afaceri, magistrați, avocați, funcționari, profesori. Clădirea a fost complet reamenajată, amplificată și modernizată înaintea Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922.  Tot atunci, a primit și denumirea de „Teatrul Caragiale”. În același an, la 1 decembrie, a avut loc și deschiderea oficială a stagiunii teatrale. Reduta a continuat să funcționeze în perioada interbelică. Reprezentațiile teatrale și muzicale aveau loc în sala mare a cazinoului, care avea 400 de locuri. Pe lângă sălile pentru întruniri, exista și un restaurant cu terasă acoperită. După înființarea Universității „1 Decembrie 1918”, la începutul anilor ’90, fostul Teatru Caragiale a devenit „Casa de Cultură a Studenților”. Dincolo de multiplele denumiri, destinația culturală a fost una neîntreruptă, clădirea fiind, din acest punct de vedere, cea mai „încărcată” istoric dintre toate edificiile din oraș.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • ora 12.25 - 3 raspunsuri

  • Smile.gif

  • Casă de cultură Tudor Mușatescu din Câmpulung Muscel a fost construită în anul 1907. 

    Casa de Cultura Tudor Musatescu, din nou in atentia alesilor locali – Clar TV

    Ridicată în stilul românesc clasic. 

    Casa de cultură Tudor Muşatescu - Campulung si zona Muscel

    Inițial a fost sediul primăriei, apoi sediul Unității de securitate, iar din anul 1972 adăpostește Casă de Cultură "T. Mușatescu" și Biblioteca.

    Dezastru în centrul istoric al primei capitale a Țării Românești! Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” se dărâmă, iar lui Negru Vodă îi cade coroana - ZiarExclusiv

    În față clădirii este amplasată statuia lui Negru Vodă, sculptată în anul 1910 de către Dimitrie Mirea.,Cladirea Primariei - azi Palatul Culturii din Campulung Muscel : Obiective turistice Argeş - Deștepți.ro

  • Casa de cultură Tudor Muşatescu, Câmpulung, Argeş

  • Casa de cultură Tudor Muşatescu, Câmpulung Muscel, Argeş - iniţial a fost sediul Primăriei, până în 1968 când s-au desfiinţat raioanele.

    “Hospelul Comunal”, proiectat de Constantin N. Simionescu arhitect al oraşului în perioada 1904-1908 a fost inaugurat în anul 1907.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->