Ce monument e in poza de mai jos?

Ieri am prezentat Școala civilă de fete - ARAD, azi Colegiul național "Elena Ghiba Birta".

Școala civilă de fete din municipiul Arad, denumire actuală Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” este unul dintre cele mai prestigioase licee din oraș. Colegiul se află în clădirea ridicată pentru școala superioară de fete de pe Bulevardul General Dragalina, nr. 6. Clădirea, construită în anul 1880 în stil eclectic, a avut inițial două nivele, fiind supraetajată mai târziu. La început a fost școală civilă de fete, dar în anul 1954 absolvă liceul și prima promoție de băieți, dar la secția serală. Numele liceului s-a schimbat de-a lungul timpului astfel:

  • 1919 – 1948 – Liceul de Fete Elena Ghiba Birta” din Arad
  • 1948 – 1954 – Școala Medie nr. 2 Arad
  • 1954 – 1963 – Școala Medie nr. 2 „Olga Bancic” Arad
  • 1963 – 1965 – Școala Medie nr. 2 Arad
  • 1965 – 1970 – Liceul nr. 2 Arad
  • 1970 – 1974 – Liceul de Cultură Generală nr. 2 Arad
  • 1974 – 1977 - Liceul Real-Umanist „Miron Constantinescu”
  • 1977 – 1982 - Liceul de matematică-fizică „Miron Constantinescu”
  • 1982 – 1990 - Liceul Industrial nr. 12 Arad
  • 1990 – 2001 - Liceul Teoretic „Elena Ghiba Birta” Arad
  • 2001 – prezent - Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. 

Astăzi instituția de învățământ dispune de: 23 săli de clasă, 9 laboratoare (2 laboratoare biologie, 2 laboratoare fizică, 1 laborator chimie, 4 laboratoare de informatică conectate la internet – unul pentru utilizarea sistemului AEL), 7 cabinete de catedră, 1 cabinet medical, 1 cabinet asistență psihologică, 2 săli de sport, 1 bibliotecă (aprox 20000 volume), 1 cantină, 1 sală de festivități, 15 grupuri sanitare. Colegiul Național "Elena Ghiba Birta", prin intermediul Asociației Alumni Elena Ghiba Birta, este acreditat ca centru ECDL - RO504 (permisul european de conducere a calculatorului, în engleză -  European Computer Driving Licence, prescurtat ECDL). Liceul administrează și organizează în colaborare cu Consiliul Britanic București examenul Cambridge First Certificate in English. Colegiul este de asemenea unul dintre primele licee care a aderat la proiectul de parteneriere cu liceele Academiei CREDIS. În prezent în cadrul acestui liceul elevii pot studia urmatoarele cursuri: CISCO, IT Essentials PC Hardware and Software, CCNA Exploration, Examene Cambridge.

Elena Ghiba Birta a fost o filantropă română, importantă protectoare a educației tinerimii românești din zona Aradului, care s-a născut în anul 1801 la Bichiș, județul actual Mureș și a decedat în ianuarie 1864 la Pesta, Ungaria. La doar 10 ani, rămasă orfană de ambii părinți, a plecat să locuiască cu rudele ei din Pâncota. Când s-a măritat, s-a mutat la  Arad. După numai câțiva ani, a devenit văduvă, dar și-a păstrat numele Birta, dobândit la căsătorie. În anul 1830, a început să lucreze servitoare la un oficiant cameral cu numele Emanuil Gogheru, loc de muncă unde a continuat timp de 33 de ani. La moartea stăpânului, ea a moștenit averea lui, dispunând de circa 150000 florini austro-ungari. Elena Ghiba Birta a murit în ianuarie 1864, la Pesta, unde era tratată pentru o boală. Elena Ghiba Birta și-a scris testamentul cu un an înainte de moarte, testament prin care a făcut diferite donații. Una dintre donații a fost de 48000 de florini pentru o fundație în numele ei, din care au fost acordate anual 12 burse de merit pentru studenții cu venituri mai mici. Numele ei va fi întotdeauna amintit ca o persoană care a ajutat studenții aflați în imposibilitatea de a plăti pentru studiile lor. În semn de apreciere, vizavi de Colegiul Național “Elena Ghiba Birta” din Arad, se află bustul ei.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Smile.gif

    • ORA 11.14 - 3 RASPUNSURI

  • Sunt un pic întârzia cu răspunsurile (a pus stăpânire pe mine o răceală-gripă ce m-a ţinut la pat), ca nu nu evit iar răspund scurt:

    Liceul Vocational Pedagogic "Nicolae Bolcaș" Beiuș, Bihor.

    Sper să-mi revin cât mai curând.

    • Multa sanatate! E destul si scurt!

  • Liceul Vocational Pedagogic "Nicolae Bolcas" Beius

  • LICEUL PEDAGOGIC "NICOLAE BOLCAȘ" - Beiuș


    Lucrările de construcție ale școlii încep în 1912, cu fonduri de la Budapesta, dar acestea avansează greu datorită războiului și lipsei materialelor de construcții. Școală își deschide porțile în anul 1923.

    Între 1927-1928 funcționează că școală de educatoare; din 1931 până în 1954 când a fost tranformat în liceu teoretic de fete a funcționat cu profilul de educatoare. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, școală devine confesională ortodoxă.
    Din 1994 școală poartă numele avocatului Nicolae Bolcaș, martir al orașului.

Acest răspuns a fost șters.

categorii forum

Topics by Tags

Monthly Archives

-->