Ce monument e in poza de mai jos?
Ieri am prezentat Statului lui Cuza din Alexandria - TELEORMAN
Grupul statuar Alexandru Ioan Cuza din municipiul Alexandria este situat la intrarea în Parcul Central al orașului (veche Grădină Publică) vis a vis de Catedrala ortodoxă episcopală Sfântul Alexandru. Monumentul este opera sculptorului Ion Iordănescu și a fost inaugurat la data de 24 ianuarie 1915. Domnitorul este reprezentat, îmbrăcat în uniformă militară și este flancat pe o parte de un țăran ce mulțumește pentru reforma agrară iar pe cealaltă parte de două țărănci ce simbolizează Principatele Unite.
Răspunsuri
ora 11.31 - un raspuns
Mănăstirea Govora / Vâlcea
Mănăstire de maici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, Mănăstirea Govora este amplasată la poalele dealului Coșul Mare, pe rază comunei Mihăiești din județul Vâlcea, la 6 km de Băile Govora și la 18 km de Râmnicu Vâlcea, pe fosta moșie Hinta.
Legătură rutieră cu mănăstirea se face pe șoseaua națională Râmnicu Vâlcea – Tg.Jiu. Pe calea ferată, mănăstirea se află la 12 km de gara Govora.
Numele mănăstirii vine de la slavonescul “gavariti” – a vorbi, a spune, sau – izvor, murmur de izvor.
Așezământul monahal de la Govora se numără printre cele mai vechi din țară, fiind ridicat parțial în secolul al XIV-lea și al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul. Dată la care s-a așezat crucea pentru sfințire a acestui frumos așezământ rămâne încă tăinuită. În 1440 a fost distrusă de boierul Albu cel Mare în perioada domniei lui Vlad Țepeș, că după aceea, între anii 1492-1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul și Radu cel Mare. Între anii 1640-1645, domnitorul Matei Basarab face mănăstirii o reparație totală în vederea instalării tiparniței dăruite de mitropolitul Petru Movilă de la Kiev. În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, în perioada anilor 1710-1711, mănăstirea a fost restaurată și extinsă. Trapeza i-a fost adăugată în 1775, iar clopotniță și clădirile de pe latura stânga, cât și pe cele de pe latura nordică, i-au fost ridicate la începutul secolului al XVIII-lea, cu unele modificări în secolul următor.
În interiorul bisericii, pe lângă valoroasă pictură se găsește o frumoasă catapeteasma originală, din lemn, sculptată în stil brâncovenesc. Cutremurele din 1940, 1977 și 1986 au adus mari pierderi acestui lăcăș. Întregul ansamblu a fost renovat între anii 1957-1969, ultima reparație făcându-se în anii 1986-1988.
Faptul prin care Govora a contribuit efectiv la promovarea culturii neamului românesc și pentru care avea să se înscrie pentru totdeauna între mănăstirile de cultură din țară, a fost întemeierea tipografiei în incinta ei. Această s-a făcut cu porunca și cu cheltuiala înțeleptului voievod Matei Basarab și cu osteneală egumenului Meletie Macedoneanul, care o adusese de la Kiev, dăruită fiind de Petru Movilă.
Mănăstirea Govora rămâne în istoria neamului că fiind gazdă primei tipărituri în limba română – Pravilă de la Govora – după tipăriturile din Ardeal ale lui Coresi. Încăperile în care a funcționat vechea tipografie mai există și astăzi.
Printre valorile de artă ale mănăstirii Govora menționăm: un Epitrahil dăruit de Radu cel Mare, cu o broderie lucrată în fir de aur-argint și mătase (sunt brodați Iisus, Maică Domnului, Sfântul Ioan și alți sfinți); icoană Maicii Domnului Hodrighita; icoană Maicii Domnului Îndurerată… etc.