Interviu publicat în Revista ŞCOALA GĂLĂŢEANĂ, ianuarie 2017

Invitatul ediției: Conf. univ dr. ALINA BEATRICE CHEȘ

 

Ghiţă Nazare: Domnișoara Cheșcă, la începutul dialogului, vă rog să prezentați și cititorilor revistei noastre câteva repere ale evoluției dumneavoastră personale și profesionale.

Alina Beatrice Cheşcă: Stimate domnule Ghiţă Nazare, vă mărturisesc faptul că toată copilăria mi-am dorit să devin profesor, fiindcă, așa cum scriam în jurnalul meu de atunci, voiam “să schimb suflete și conștiinţe”. Este ciudat cât de bine îmi amintesc ceea ce scriam acum vreo…31 de ani! Am o memorie selectivă teribilă! La vârsta aceea eram convinsă că voi deveni profesor de biologie, fiindcă totdeauna am iubit enorm natura. Dar, în clasa a V-a, aflându-mă la munte cu tatăl meu, am întâlnit un grup de tineri turiști englezi care, într-o Românie comunistă, au reprezentat pentru mine simbolul libertății și al extravaganței. În plus, plăcându-mi foarte mult accentul lor, m-am hotărât să devin profesoară de limba engleză și...iată că deja fac această profesie de 20 de ani. Nu voi înceta niciodată să mulțumesc profesorilor mei pentru ceea ce sunt astăzi...Trebuie sa vă spun că eu mi-am adorat profesorii!

 

Ghiţă Nazare: Alături de profesia de bază, aceea de cadru didactic pentru predarea limbii engleze la Universitatea „Dunărea de Jos”, sunteți împătimită de poezie. Ce reprezintă poezia pentru dumneavoastră? Cum a fost începutul? Este vorba de vocație, de muncă, de inspirație?

Alina Beatrice Cheşcă: Poezia a fost totdeauna parte din mine, este însăși esența mea. Aproape că nu există zi în care să nu citesc poezie, fiindcă aceasta îmi creează o stare de graţie, o stare de care am nevoie şi care, în fond, mă defineşte. Şi, poate părea straniu, dar poezia mă face să mă simt oarecum în siguranță într-o lume din ce în ce mai nebună şi mai confuză. Cred că omenirea nu poate trăi fără poezie, în orice formă am întâlni-o.

Eu scriu poezie de când am învăţat să adun literele în cuvinte; eram elevă în clasa a III-a când am început să compun catrene şi sunt extrem de recunoscătoare familiei mele pentru că m-a încurajat din primul moment. Aşadar, nevoia de a scrie a venit instinctiv, de undeva din abisurile mele. Realizez că poezia este patria mea, tărâmul unde sufletul meu îşi găseşte rostul într-un illo tempore al visului perfect şi etern.

De aproape un deceniu, Orientul reprezintă sursa mea de inspirație, mă face să mă simt fericită până la extaz. Dar totdeauna am scris despre iubire, despre Dumnezeu şi despre oamenii ce mi-au trecut prin viață lăsând o urmă eternă în inima şi memoria mea. Trebuie să vă spun că eu îl menţionez pe Dumnezeu în aproape fiecare poem din volumele “Sărutul zeilor” şi “Jurnalul soarelui”.

 

Ghiţă Nazare: Ați publicat mai multe volume de poezie. Primul a fost „Fata cu părul de valuri”, apărut în 2002. A fost un volum …autobiografic? Ce a urmat?

Alina Beatrice Cheşcă: Aveţi dreptate, se poate spune că această primă carte este o autobiografie în versuri, deşi pot afirma că toate cărţile mele stau sub semnul autobiografiei într-o mai mică sau mai mare măsură. La vremea aceea, poezia mea era, aşa cum îmi plăcea mie să spun în termeni freudieni, „dorinţă de evadare, mecanism de autoapărare, expresia dorinţelor sedimentate în subconştient.” Poezia mă salva de propriile mele temeri, dar era şi cântecul iubirilor ce mă construiseră pe dinăuntru.

În 2005 a urmat volumul „Viaţa cu fiecare răsuflare”, în 2008 volumul bilingv de poezie „Fetiţa de la celălalt capăt de suflet”, lansată la Clubul de Presă din Calcutta, India. În aprilie 2013 mi-a apărut minivolumul „Odiseea din noi” (Colecţia cArtESENŢE), Editura Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, iar în luna mai 2013 volumul bilingv „Sărutul zeilor”, o carte care mă reprezintă cu adevărat şi pe care o iubesc în mod deosebit. În 2014 am publicat volumul de poezie pentru copii „În grădina primăverii”, un experiment care mi-a plăcut foarte mult şi pe care îl voi repeta, cu siguranţă.

Ghiţă Nazare: Vreți să decodificați semnificația titlurilor volumelor menționate? Am impresia că exprimă multă sensibilitate, emoție, bucurie, încredere, prospețime etc.

Alina Beatrice Cheşcă: Într-adevăr, aţi intuit foarte bine! Titlurile pe care le-am ales pentru volumele mele reprezintă o esenţă a poemelor, iar metaforele alese sunt exact mesajul pe care am dorit sa îl transmit cititorilor. De fapt, pentru că tot vorbeam despre autobiografie în versuri, toate aceste titluri pot fi considerate repere metaforice ale vieţii mele şi ale poveştilor pe care le-am trăit şi care m-au construit spiritual.

De când am început să „colind lumea/ cu pacea în suflet şi-n braţe”, poezia mea este luminoasă precum soarele, este jurnalul fericirilor mele mai mari decât tot Universul, este întâlnirea cu oamenii cei mai frumoşi şi mai speciali de pe pământ. Poezia mea „deschide în fiecare zi Poarta Zeilor”, se roagă pentru bucuria lumii şi-aprinde stele în chip de lumânări. Dumnezeu îmi dăruieşte poveşti pe care eu le transform în „puntea dintre pământ şi cer”, în poezii-dorinţă, poezii-amintire, poezii-imn. M-am născut cu „creionul într-o mână/ şi cu soarele în alta”, iar poezia este eul meu, jucăria mea frumoasă, sufletul meu de copil în aşteptarea lui Moş Crăciun. Am facut legământ cu mine însămi să-mi fac bucuriile nemuritoare, să păşesc prin lume cu papuci fermecaţi, să-mi port visele în vârf de creion precum un clovn mai liber decât toţi regii...

 

Ghiţă Nazare: Sunteți prezentă în 15 antologii de poezie, în foarte multe cărți de critică literară. Cum sunteți percepută? Care-i tonul criticii?

Alina Beatrice Cheşcă: Într-adevăr, am avut bucuria şi onoarea ca despre volumele mele de versuri să scrie personalităţi ale criticii literare. Şi au făcut-o într-un mod absolut minunat şi măgulitor! De pildă, doamna Cezarina Adamescu scria astfel: “Poezia Alinei Beatrice este una senzorială, rafinată, carmică, vaporoasă, cu reflecţii orientale, cu dulci moleşiri de cuvânt, strălucind precum particulele de cuarţ din spinările de nisip vălurite de vânturi sahariene.(…) O poezie seducătoare, lascivă, arzătoare, fecundă.” Sau, Coriolan Păunescu: “Când scrie Alina Beatrice Cheşcă, avem senzaţia, cum am mai spus, de altfel, că oficiază dintr-o perspectivă mistică, voit insuficient conturată, pentru că ea nu aparţine doar unui anumit domeniu de definiţie, ci a tot ce ţine de Univers, de divin şi teluric; de aceea, poeta este mereu în expansiune.” Iar domnul Ioan Toderiţă: “La Alina Beatrice Cheşcă, etnicul, sacrul, deitatea sunt la un nivel poetic foarte înalt; în ea există un univers poetic enorm.“

Mi se spune mereu că poezia mea sunt eu, că mi se potriveşte ca a doua piele, ca a doua realitate, ca o oglindă ce îmi arată adevăratul Eu. Dacă îmi doresc ca cineva să mă cunoască cu adevărat, trebuie să mă citească, pentru că acolo sunt ceea ce sunt. Cititorii mei nu au vârstă, nu aparţin unui spaţiu sau unei culturi anume. Mi-am împrăştiat poezia de la Piramidele Egiptene pânâ în India şi din Occident pânâ în Orientul Mijlociu. „Sunt un derviş rătăcitor prin inimi însingurate”, „şeherezadă rătăcind prin amoruri”, scriam undeva; dar simt că cititorii mei au înţeles că sunt, de fapt, „căutătoarea de miracole”. Oameni între 15 şi 80 de ani mi-au spus că poezia mea îi face să simtă intens, să se bucure, să le fie dor de poveştile vieţii lor şi chiar să îl simtă pe Dumnezeu...Cel mai frumos dar este atunci când studenţii mei îmi caută poezia sau când primesc un e-mail de la capătul lumii în care un prieten îmi spune că poezia mea i-a luminat sufletul.

Ghiţă Nazare: Care este starea poeziei românești la timpul prezent? Care-i sunt cititorii?

Alina Beatrice Cheşcă: Poezia românească actuală are nume de mare valoare, fără îndoială. Putem vorbi despre poeţii aflaţi pe culmile maturităţii artistice, dar şi despre poeţii mai tineri, ce nu au atins încă un vârf al talentului lor. Se scrie clasic (destul de puţin, totuşi), dar şi modern, se scrie cuminte, dar şi atipic, se scrie atât o poezie luminoasă, cât şi una a tenebrelor, se merge pe o cale accesibilă, dar se fac şi numeroase experimente. Din ce în ce mai mulţi tineri se îndreaptă către poezie, iar acesta este un semn de normalitate, de libertate sufletească, deschidere intelectuală, receptivitate şi salvare spirituală.

 

Ghiţă Nazare: Aveți o activitate polivalentă, didactică, de creație, de cercetare, publicistică, de popularizare a științei și culturii etc. Despre poezie am vorbit. Vă rog să vă referiți la celelalte componente ale activității dumneavoastră.

Alina Beatrice Cheşcă: Într-adevăr, activităţile mele au fost mereu destul de numeroase şi diverse, dar toate se subordonează domeniului filologic. În afara volumelor de poezie şi a articolelor de cercetare filologică, cea mai importantă contribuţie a mea este publicarea cărţii de critică literară “Mihail Sebastian - o abordare psihanalitică” (2014), ce este, de fapt, teza mea de doctorat.

De asemenea, între octombrie 2009 – decembrie 2010 am fost realizator şi prezentator al emisiunii de educaţie şi cultură „Învăţăm în Europa”  difuzată pe postul TV Galaţi. Menţionez şi faptul că sunt invitată la numeroase emisiuni culturale la posturile locale de televiziune şi faptul că am prezentat în limba engleză spectacole şi conferinţe internaţionale. În plus, sunt redactor colaborator al revistelor culturale „Constelaţii Diamantine” (2010-2011), „Regatul cuvântului” din Craiova (din 2011) şi „Sfera Eonică” din Craiova (din 2013).

O altă activitate foarte plăcută pentru mine o reprezintă traducerile literare, atât pentru diverse reviste de cultură, cât şi traducerea în limba engleză a 6 volume de versuri.

 

Ghiţă Nazare: Ce relații aveți cu studenții? Cum simțiți tânăra generație? Implicată sau indiferentă, cum trăiește prezentul și ce așteaptă de la viitor?

Alina Beatrice Cheşcă: Acesta este unul dintre subiectele despre care aş vorbi oricând cu mare plăcere! Relaţia dintre mine şi studenţii mei a fost mereu una extraordinară, bazată pe prietenie, respect, valorizare şi colaborare. Cred ca marea problemă a învăţământului românesc (şi nu numai) este că oferă destule cunoştinţe, dar puţină cunoaştere. În această lume confuză şi frustrantă, cu atât de multe probleme sociale, economice şi familiale, tinerii trebuie învăţaţi să fie puternici sufleteşte, trebuie învăţaţi cum să supravieţuiască încercărilor vieţii cu înţelepciune şi fără să îşi piardă moralitatea, cinstea, calea, sensul.

Din păcate, tânăra generaţie ştie să trăiască prezentul, dar fără să mai creadă prea mult în viitor; acest lucru îi face adesea pe tineri debusolaţi şi confuzi. Aceasta este consecinţa vremurilor tulburi pe care le trăim, a faptului că există un mare grad de instabilitate socială, politică şi economică. De aceea consider că noi, profesorii, trebuie să le fim aproape în primul rând ca parteneri de evoluţie spirituală, nu doar intelectuală.

Ghiţă Nazare: Ați susținut conferințe în plan naţional şi internaţional, la multe universități din țară, dar și la Bruxelles, Istanbul, Izmir, Budapesta, Belgrad, Cipru, Moscova, în Malaezia, Danemarca, Slovenia și Letonia etc. Ce subiecte ați abordat? Cum v-a receptat auditoriul, românesc și străin?

Alina Beatrice Cheşcă: Vă mărturisesc că a merge la conferinţe internaţionale reprezintă una dintre plăcerile vieţii mele. Ador să îmbin călătoria cu studiul, cu lectura, cu satisfacţia intelectuală! Ador să cunosc oameni noi (majoritatea profesori), să ascult ideile expuse în lucrările ştiinţifice prezentate de aceştia la conferinţe, iar dezbaterile mă stimuleză teribil!

Lucrările pe care eu le-am prezentat de-a lungul ultimilor 10 ani la conferinţele internaţionale de pe două continente abordează teme de literatură şi critică literară, de cultură şi civilizaţie europeană şi orientală, de imagologie. Colegii mei, profesori din toate colţurile lumii, au apreciat mai ales entuziasmul expunerilor mele şi creativitatea ideilor prezentate în lucrările mele filologice. De pildă, mă aflam la Moscova, la o conferinţă de studii orientale; după ce mi-am prezentat lucrarea, un profesor a făcut următoarea afirmaţie: “Am ascultat multe lucrări ştiinţifice despre Rumi Mawlana, dar niciodată nu am văzut o asemenea pasiune în abordarea acestui poet şi mistic!” Am fost bucuroasă şi onorată să aud aceste cuvinte, mai ales că totdeauna am considerat că a fi profesor şi cercetător necesită multa pasiune şi dăruire.

Ghiţă Nazare: Vorbiți-ne ceva despre satisfacțiile dumneavoastră profesionale, evident morale. Diplome, premii, recunoașteri personale etc.

Alina Beatrice Cheşcă: Voi menţiona faptul că, la începuturile activităţii mele literare, am obţinut premii la concursurile naţionale de poezie de la Galaţi, Tecuci, Tulcea, Vaslui, Slatina şi Bucureşti. De-a lungul timpului am primit numeroase diplome ca recunoaştere a contribuţiei mele la viaţa culturală a Galaţi-ului, ceea ce m-a încurajat şi m-a onorat; dintre acestea menţionez: Diplomă de excelenţă în cadrul manifestării „Poetele oraşului Galaţi”, cu prilejul Zilelor Bibliotecii „V.A. Urechia” (2008), Diplomă acordată de Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Galaţi pentru promovarea culturii în rândul tinerilor în cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătorirea a 130 de ani de la întemeierea şcolii (2008), Diplomă acordată de Revista Centrului Cultural „Dunărea de Jos” pentru colaborare culturală (2010), Diplomă de merit acordată de Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi pentru o extraordinară colaborare şi participare la proiecte culturale (2010), Diplomă de excelenţă acordată de Zonta International, District 30, Area 05 în cadrul Balului Trandafirului, ed. a II- a – „Gala femeilor de succes” (2013).

Ghiţă Nazare: Sunteți în plină forță creatoare. Ce mai oferiți poeziei? Când să ne așteptăm la lansarea unui nou volum? Care vă sunt proiectele?

Alina Beatrice Cheşcă: Voi publica un nou volum de versuri de inspirație orientală (ediție bilingvă, evident) și un volum de haiku-uri inspirat (din nou) de călătoriile pe care le-am făcut în Orientul Mijlociu şi Îndepărtat. De asemenea, sper ca într-o bună zi să pot scrie romanul la care visez de mulţi ani, un roman al călătoriilor, al prieteniei totale, al iubirii de oameni şi de Dumnezeu şi al pasiunii fără hotar.

Încerc să nu mă vindec de fascinaţia Orientului şi, în general, a depărtărilor, a călătoriilor iniţiatice. Această fascinaţie şi căutare neobosită mă înalţă, îmi dă aripi şi mă eliberează de tot ce mă întristează şi mă sufocă în această lume adesea nedreaptă. Dar, dincolo de toate aceste proiecte, îmi propun să evoluez spiritual şi intelectual, să îmi sporesc înţelepciunea și să descopăr în fiecare zi frumusețea lumii, a vieţii și a semenilor mei. 

 

Ghiţă Nazare: Vă mulțumesc!

Alina Beatrice Cheşcă: Şi eu vă mulţumesc din inimă şi vă doresc să vă bucuraţi de tot ceea ce sunteţi şi de tot ce aveţi!

 

                                                                                    Interviu realizat de Gh. NAZARE

 

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Victor Bivolu a răspuns la discuția Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – A.C.R. (AUTOMOBIL CLUBUL ROMÂN) din Hobby-Club Cronopedia
Mă bucur!
Acum 2 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Gastronomia Klingoniană: O Explorare a Instrumentelor Culinare și a Replicatorului de Mâncare în Cronopediada grup
""
Acum 16 ore
Ioan Muntean – Gastronomia Klingoniană: O Explorare a Instrumentelor Culinare și a Replicatorului de Mâncare prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Gastronomia Klingoniană: O Explorare a Instrumentelor Culinare și a…
Acum 16 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
13. (eseu)…
Acum 16 ore
Adrian Scriminț a răspuns la discuția Victor Bivolu CULTURĂ PRIN INSIGNOGRAFIE – A.C.R. (AUTOMOBIL CLUBUL ROMÂN) din Hobby-Club Cronopedia
Un compendiu semnificativ al istoriei automobilisticii românești! Lecturat cu plăcere!...
Acum 16 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prezint câteva file din istoria veche a Automobil Clubului Roman (A.C.R.), fost Automobil Clubul…
Acum 20 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Mănăstirea Mihai Vodă este una din cele mai vechi construcții din București, păstrate până…
Acum 20 ore
Costel Zăgan a postat o postare pe blog
doar ani în pungăcopilul din inimăun organ de statCostel Zăgan
ieri
Nitu Constantin a comentat la postarea de pe blogul Nitu Constantin Jocuri de cuvinte - sol (1)
Am precizat că mă refer la sol ca pământ, ăsta era scopul:…
ieri
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
12. (eseu)…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - # Reţete Klingoniene (extras dintr-o carte de bucate klingoniene) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - # Reţete Klingoniene (extras dintr-o carte de bucate klingoniene) în Cronopediada grup
""
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->