Blogging si jurnalism

 

Blogging şi jurnalismul sunt două canale de comunicare, însă diferenţa constă in veridicitatea  informaţiei şi, mai ales, publicul ţintă spre care se îndreaptă fiecare Jurnalismul necesită o pregătire în domeniu, fiind o comunicare de masă, in timp ce blog-ul este de tip nişa, o completare doar a celui dintâi.

Nu cred că bloggeri cunosc problemele editării, a formatului unui articol sau ştire deoarece folosesc un mediu nestructurat, comunicarea este live,, deci needitată, si, din acest motiv, e considerată  cool. Se spune că jurnalismul este invechit, că trebuie să respecte reguli de conduită, cod etic, de redactare, de verificare a celor afirmate in publicaţiile respective. Mă intreb dacă s-a invechit această meserie numită jurnalism, sau doar sunt pea multi care o fac pe-a jurnaliştii.

Bloggerii publică tot ce le trece prin cap, nu au legi, nu se gândesc la consecinţe, nu verifică sursele, poate fi o comunicare falasă sau nu, asta nu e important.De aceea a apărut această frenezie a blogu-lui a libertăţii de exprimare, a falsităţii, fără să-şi assume veo responsabilitate. Există libertatea cuvântului, a individului, văzut oare ca act creator?,dar opinia nu este ştire, şi, de aici, incepe războiul comunicării. Informaţia, falsă sau nu, circulă cu viteza luminii, e citită şi recitită, amuzantă sau mai puţin, nu constă bani, aparţine stilului colocvial

Consider că blogurile nu sunt o formă serioasă de jurnalism din simplu motiv că nu fac jurnalism deşi amândouă sunt publicaţii care informează.Se observă libertatea de exprimare de cele mai multe ori în ambele cazuri. Vinovat e sistemul deoarece lucrează în mass media si hoţul, şi analfabetul, şi tânăra care-şi etalează trupul ca o sirenă fără a cunoaşte regulile gramaticale, de exprimare….Reporterul se bâlbâie, de meserie e inginer, tânăra face statistici politice, deşi nu cunoate politică, jurnalistul însă, adevăratul jurnalist, obosit, constient de necesitatea veridictăţii informaţiei, se adresează unui public ţintă pentru care s-a pregătit cu materialul gazetăresc. Atrage cititorii deoarece nimic nu rezistă in timp afară de adevăr.

Nu cred că vechiul se luptă cu noul, respectiv, jurnalismul cu bloggeri, deoarece noul nu se poate construi pe un fundal gol, drept argument este plăcerea de a comunica, de a-ţi etala trăirile ca in faţa unui duhovnic.

Jurnaliştii se supun regulilor emise de redactori, directori de emisie, respectă  deontologia profesională, dar trebuie să înveţe tehnologia modernă a informaţiei.Poate, datorită crizei economice, mulţi oameni nu-şi mai permit să cumpere presa scisă şi, accesează netul pentru ultimele stiri. Trebuie să cunoască şi  metodologia on-line destul de bine,  blogging au  un rol important în jurnalismul de informare. De asemenea, lectura blogurilor a devenit o practică aproape mai frecventă decât lectura ziarelor tipărite

Online nu are decât două sau trei surse de informaţii, libertatea.ro, mediafax.ro sau realitatea.net., deşi ar putea exista o mulţime de agenţii de ştiri. Aceeaşi sursă de informare, aceeaşi informaţie, plictisitor şi iutil. Credem oare mai mult în informaţia de pe bloguri decât cea din ziare? Bloggerii nu sunt să fie deziteresaţi de ideea afacerii, incearcă să facă bani  din opinii, informaţii, însă e prea mare libertatea scrisului, există abuzuri şi vulgarism.

Nevoia de comunicare directă cu publicul, lipsa de feed-back real îi fac pe jurnalişti să activeze „iluzia” oralităţii prin folosirea stilului colocvial, a elementelor de argou, a jocurilor de cuvinte şi a invenţiilor lexicale având rol inciativ.  La fel şi bloggerii, au libertate  în mediul informaţional.

După părerea mea, fiecare luptă pentru a-şi proclama autoritatea în mediul informaţional.şi asta nu poate duce decât la progresul presei.

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Desigur, d-le Gordan, sursele sunt numeroase, dar necazul vine din modul de interpretare a stirelor, aşa cum aţi subliniat

  • Eu aș spune că nu se concurează ci se completează/corectează.

    Sursele bloggerilor nu sunt numai cele menționate, ci infinit mai multe, fiecare pe domeniul de interes (aș aminti doar de Wikipedia...)

    Cele menționate ar fi ca surse pentru știri...de ultimă oră. Necazul este că acestea sunt "filtrate" de oficinele de știri și comunicate...interpretate/deformate, conform interesului patronatului.

Acest răspuns a fost șters.
-->