Vedeţi fotografiile col. valentin Neacşu, loc.col. aurel Gheorgiţă, loc. marius Zorilă)
Interviul cu şeful
SERVICIULUI MUZICILOR MILITARE
Inspector pentru Arma Muzici Militare
din cadrul Ministerului Apărării Naţionale
Col. VALENTIN NEACŞU
Marin Voican-Ghioroiu:
Stimate domnule col. VALENTIN NEACŞU, într-o perioadă foarte scurtă de timp am avut onoarea şi fericitul prilej de a participa la nu mai puţin de trei concerte de excepţie pe care le-a susţinut Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, al cărei conducător sunteţi. Aveţi amabilitatea şi împărtăşiţi-le cititorilor Revistei OBSERVATORUL MILITAR, căror evenimente se datorează aceste manifestări culturale?
Col. Valentin Neacşu:
În primul rând, doresc să fac o precizare: Orchestra Reprezentativă a Armatei, titulatura cea mai potrivită pentru această formaţie de elită a ţării şi armatei, îmi este foarte dragă. De ea mă leagă amintiri deosebite. Împreună am cutreierat lumea în lung şi-n lat în căutarea succesului, am cules aplauze pe scenele lirice ale ţării, am încântat sufletul şi inima publicului meloman. Timp de zece ani am fost conducătorul acestei minunate orchestre. Actualmente, cariera şi destinul m-au propulsat în fruntea muzicilor militare din întreaga ţară, ca şef al Serviciului Muzicilor Militare. Revenind la întrebare, menţionez că în ultimii doi ani, instituţia pe care o conduc a iniţiat un proiect cultural îndrăzneţ, intitulat „ARMY IN CONCERT”, proiect care include colaborarea cu dirijori valoroşi din ţară şi din străinătate.
Marin Voican-Ghioroiu:
Când a început colaborarea dvs. cu Fundaţia „CAVALERII DACIEI” – Club UNESCO, al cărei preşedinte este d-nul diplomat ec. IONEL ILIE CIUCLEA? Cum vi se pare această combinaţie dintre orchestra de fanfară a armatei şi corul „Divina Armonie”?
Col. Valentin Neacşu:
Această colaborare a debutat în urmă cu câţiva ani, din dorinţa firească de a realiza spectacole complexe, de o înaltă ţinută artistică. Datorită restructurărilor succesive din cadrul Armatei României, corala bărbătească a Ansamblului Artistic al Armatei a fost desfiinţată, lăsând în urma sa un gol imens. Mişcarea aceasta a însemnat o ireparabilă eroare pe tărâmul artei româneşti. Fundaţia „Cavalerii Daciei”, patronată de inimosul domn IONEL ILIE CIUCLEA, căruia îi mulţumesc în mod deosebit pentru sprijinul şi susţinerea necondiţionată acordate muzicii şi artei, a apărut ca o soluţie naturală şi necesară de fuziune şi completare reciprocă. Corul, aflat sub directa îndrumarea remarcabilei doamne profesoare PAULA CIUCLEA, un adevărat mecena contemporan, o pătimaşă iubitoare a muzicii, a fost şi este condus de ofiţeri – maeştri ai artei dirijorale: Lt. col. AUREL GHEORGHIŢĂ şi Lt. col. MARIUS CRISTIAN FIRCA. Cu asemenea premise, colaborarea, sau „mariajul” dacă vreţi, dintre Orchestra Reprezentativă a Armatei şi Corul „Divina Armonie” a fost o simplă formalitate, în beneficiul tuturor, cu rezultate de excepţie şi pe măsura aşteptărilor.
Marin Voican-Ghioroiu:
La concertul extraordinar „Nemuritorul LUCEAFĂR… EMINESCU” şi-a dat concursul Orchestra de estradă „ANGELY’S”, avându-l la pupitru pe Lt. col. Marius Cristian Firca, acompaniind corul „Divina Armonie”, un adevărat regal, omagiu adus Voievodului Limbii Române. Puteţi să ne spuneţi când a luat fiinţă această orchestră şi ce şi-a propus să întreprindă în planul de viitor, ţinând seama că repertoriul muzical pe care îl abordează, fiind foarte diversificat: de la muzică populară (aranjamente pentru fanfară), muzică de promenadă, clasică şi nu numai?
Col. Valentin Neacşu:
Data de 01 iunie 2009 marchează, în cadrul Fundaţiei „Cavalerii Daciei”, apariţia orchestrei de estradă „ANGELY’S”, creată cu scopul de a promova valorile culturale naţionale şi universale, de a susţine tinerele talente autohtone, de a păstra tradiţiile, obiceiurile şi datinile strămoşeşti, de a reliefa posibilităţile de exprimare ale instrumentelor de suflat în ansamblu.
Calităţile interpretative ale artiştilor instrumentişti, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, au condus la un real succes pe scenele din Bucureşti şi la lărgirea repertoriului: de la muzică simfonică la piese folclorice româneşti şi internaţionale, prelucrări instrumentale moderne şi clasice, lucrări în primă audiţie, muzică ambientală, de promenadă, duete, arii şi coruri din opere celebre, jazz, pop, rock, muzică de film, latino, etc.
Marin Voican-Ghioroiu:
La Casa de Cultură „Ion Manu” din oraşul Otopeni, unde Orchestra „Valahia”, condusă de tânărul Lt. MARIUS ZORILĂ, a susţinut un spectacol de mare ţinută artistică, intitulat generic „Cu drag, de Dragobete”, având ca realizator pe d-na prof. etno-muzicolog Elise STAN de la TVR, spectacol la care şi-au dat concursul cei mai talentaţi cântăreţi de muzică populară (peste 40 de tineri) din cele două generaţii (pe parcursul a 10 ani), surpriză enormă pentru mine: de unde şi cum a răsărit această formaţie de adevăraţi profesionişti, care au încântat publicul, au demonstrat că sunt cei mai buni? Detaliaţi.
Col. Valentin Neacşu:
Mi-am dorit din totdeauna susţinerea şi reprezentarea la loc de cinste a tradiţiei şi folclorului muzical românesc. Ca şef de muzică, tânăr locotenent fiind şi proaspăt absolvent al Şcolii militare de ofiţeri, specialitatea muzici militare, am fost numit în prima funcţie la Medgidia, pământ sfinţit de mare, binecuvântat de soare şi dăruit cu un filon nesecat de inspiraţie, adevărat tezaur al folclorului românesc. Aici s-a născut ideea înfiinţării unei orchestre, a unui taraf, cu care de altfel, în colaborare cu Casa de cultură orăşenească, am concertat în ţară şi străinătate, am participat la toate concursurile interne de profil. Astăzi m-am revăzut în acest tânăr şi talentat ofiţer, Lt. MARIUS ZORILĂ, de care mă leagă aceeaşi iubire – vioara.
Virtuozitatea, talentul, zâmbetul său carismatic şi neastâmpărat.... m-au determinat să mă decid şi astfel a luat fiinţă „Valahia” – Orchestra Naţională de Folclor a Serviciului Muzicilor Militare.
Marin Voican-Ghioroiu:
În sala „Mihail Jora” de la Radio, pe 24 Februarie, în concertul din ciclul „Army in concert” – dirijor Lt. col. AUREL GHEORGHIŢĂ, de data aceasta Orchestra Reprezentativă a Armatei a susţinut un concert de o rară frumuseţe…, printr-o prestaţie impecabilă a Simfoniei a IX-a „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak şi „Concertul pentru pian şi orchestră” de Edvard Grieg (la pian prof. asistent HORIA MAXIM de la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti), motiv ce-mi măreşte curiozitatea de-a afla câte orchestre aveţi, unde şi când vom avea posibilitatea să fim spectatorii, ascultătorii, telespectatorii care să ne bucurăm de o muzică ce merge la sufletul şi inima celor ce, sunt sigur, vor deveni fani incontestabili ai muzicii de fanfară?
Col. Valentin Neacşu:
Aveţi dreptate. A fost o premieră deosebită. Atât HORIA MAXIM, cât şi AUREL GHEORGHIŢĂ au transformat concertul într-un eveniment unic. Pentru prima dată Orchestra Reprezentativă a Armatei a prezentat un concert integral de muzică simfonică ce a strălucit cu adevărat în interpretarea impecabilă a celor doi artişti.
Actualmente avem 15 orchestre în Armata României, 3 în capitală şi 12 în ţară, orchestre care se constituie ca o prezenţă artistică activă în viaţa culturală şi spirituală a comunităţilor din care fac parte, ansambluri ce ne reprezintă cu onoare în misiunile internaţionale la care participă. Cel puţin în Bucureşti ne vom întâlni lunar cu cele trei formaţii, pe tot parcursul stagiunii, iar în ţară vom proiecta, sub egida „180 de ani de la înfiinţarea primei muzici militare în Armata României”, o serie de concerte aniversare: la Cluj-Napoca, Iaşi, Giurgiu şi Alexandria, culminând cu Concertul extraordinar pe care-l vom susţine la sfârşitul lunii iunie la Arenele Romane din Bucureşti.
Marin Voican-Ghioroiu:
Ce le transmiteţi cititorilor Revistei OBSERVATORUL MILITAR?
Loc. MARIUS ZORILĂ
Col. Valentin Neacşu:
Cititorilor Revistei OBSERVATORUL MILITAR, tuturor militarilor, prin intermediul dumneavoastră le trimit gândurile mele cele mai alese, urări de bine şi prosperitate. Fie ca muzica să ne însoţească pretutindeni, să ne facă mai buni şi mai curaţi.
Marin Voican-Ghioroiu:
Vă mulţumesc şi vă urez succes deplin în munca dvs. de-a bucura inimile şi sufletele noastre dornice de muzică foarte bună de fanfară.
A consemnat:
Scriitor-compozitor
Marin Voican-Ghioroiu
Comentarii
REPREZENTATIVA MUZICILOR MILITARE prin prestaţiile pe care le dau în ţară şi străinătate se dovedeşte orchestra cea mai omogenă, meritând aplauze la scenă deschisă şi un bravo pentru Inspectorul General col. Valentin 'Neacşu, om de înaltă omenie care depune suflet în coordonarea şi promovarea unei muzici de fanfară de cea mai bună calitate.