Jocuri de cuvinte - generație

 

Jocuri de cuvinte - generație

Geografie lingvistică

 

 

          Generație

 

          Moto: „Când ura-şi presară/ Chiar în actul de cultură,/ Analiza literară/ E... curat uro-cultură!” [Laborator de poezie (unor autori ai generaţiei 2000-iste), de Radu Păcurar, din Cuget, deci exist, dar nu mai rezist, 2005]

 

Neomarxiștii ne obligă să scriem și despre generație. Definim o generație ca totalitatea oamenilor care au aproximativ aceeași vârstă, de exemplu „generația anilor `60” sau „generația lui Pele”, dar și dispozitivele și mașinile de aceeași vârstă sau tehnologie, de exemplu „generația telefonului mobil inteligent” etc.

DEX '09 (2009) ne furnizează etimologia: „din fr. génération, lat. generatio”. Așadar, am împrumutat cuvântul generație din cuvântul francez génération, moștenit din cuvântul latin generatio, „generație, naștere, descendenți”, din generō, „aduc la viață, dau viață, nasc, cresc, fecundez, procreez etc.”, +‎ -tiō. La o analiză de suprafață cuvântul românesc generație poate fi interpretat ca genera +‎ -ție.

 

          În câteva limbi se traduce prin:

 

aetas în latină;

ættarlið, ættarliður, mansaldur în feroeză;

âje în gallo;

bèi - , , dài - , shìdài – 世代 în chineză;

belaunaldia în bască;

bïwïn – быуын în bașchiră;

buolva în sami de nord;

cenhedlaeth în galeză;

dārā - ܕܪܐ în aramaică siriacă‎, dārā - דָּרָא în aramaică ebraică‎;

djalan - дялан în nanai;

djermêye, djeneråcion în valonă;

dór - דּוֹר în ebraică, dor - דור în idiș‎;

dzidzime în eve;

emberöltő în maghiară (ember, „persoană, ființă umană”, +‎ öltő);

generaasje în frizonă, generace în cehă, generácia în slovacă, generacija - генерација în sârbo-croată, generacija în lituaniană și în slovenă, generacije în bosniacă, generacio în esperanto, generació în catalană, generáció în maghiară, generación în spaniolă, generaciono în ido, generacja în poloneză, generashon în papiamento, generasie în afrikaans, generasjon în norvegiană, generatie în neerlandeză, Generation în germană, generation în daneză, engleză și suedeză, génération în franceză, Generatioun în luxemburgheză, generație în română, generazione în italiană și în corsicană, ġenerazzjoni în malteză, geração în portugheză, Jennerazion în plautdietsch;

Geschlecht în germană, geslacht în neerlandeză, geslag, geslaglys, geslagregister în afrikaans;

ginealach, linn, glùn în galică scoțiană;

jiil în somaleză, jīl - جِيل‎ în arabă;

karta în lituaniană;

kizazi în swahili;

nemzedék în maghiară (din nemz, „a naște”, +‎ -edék, „sufix care formează substantive”);

nesil în turcă și în turcmenă, nəsil în azeră (din arabicul nasl – نَسْل‎, „a naște, a deveni tată, a procrea”);

nifş în kurdă;

paaudze în letonă;

pakaljennje - пакаленне în bielorusă, pokolení în cehă, pokolenie - поколение în bulgară, rusă (din po- - по- +‎ koléno – коле́но, genunchi, poală”!, + (-nije‎ - -ние) și macedoneană, pokolenie în poloneză și în slovacă, pokolenje - поколење, pokoljenje – покољење în sârbo-croată, pokolínnja – поколі́ння în ucraineană;

peedhee – पीढ़ी în hindusă;

põlvkond în estonă;

Prajanma – প্রজন্ম în bengaleză;

reanga, whakareanga, whakatupuranga, whakatipuranga, whakapaparanga în maori;

rummad în bretonă;

salintao în tagalogă;

sedae – 세대 (世代) în coreană, sedai - 世代 (せだい) în japoneză;

serund – սերունդ în armeană;

 

10946114457?profile=RESIZE_710x

Cuvântul generație în diferite limbi

 

slægtled în daneză (din slægt, „familie, descendență, clan”, +‎ led, „comună, legătură”);

sozdánie - создание în rusă (din sozdátʹ - созда́ть, „a crea, a genera”,+ -ánije - ‎ -а́ние);

stamboom în afrikaans;

sukupolvi în finlandeză (din suku, „gen”, +‎ polvi, „generare”);

taoba – თაობა în gruzină;

urpaq - ұрпақ în cazahă;

xeración în galiciană;

yeniá – γενιά în greacă.

 

 

 

          Generația în expresii (pamflet)

 

          Moto: „De ce vorbesc aşa de lung,/ Când academicieni ajung?/ Fiind un corp nemuritor,/ Ei au eternu-n faţa lor.” (Când academicienii vorbesc prea mult, de Nicolae Iorga)

 

„Din generație în generație” înseamnă în primul rând din tată în fiu, de exemplu „de la Ceaușescu la Iliescu”, doar când a declarat că tot socialism va fi în România la îngrămădeala din decembrie 1989, numită de unii „revoluție”, iar de alții și de procuratură lovitură de stat.

Tot „din generație în generație” înseamnă și de la o epocă la alta, de exemplu „de la epoca socialismului”, 1947-1989, deci 42 de ani, la epoca postdecembristă, de 34 de ani. Tot ce s-a realizat în prima s-a distrus de generația lui Roman, inventatorul nenorocitei expresii idustria românească e un „morman de fiare vechi”.

Mai trebuie comparată generația primului președinte, generația Ceaușescu, 1965-1989, de 25 de ani cu generația președinților postdecembriști Iliescu, Constantinescu, Băsescu-Petrov, Johannis, 1989-2024, de 35 de ani. Cu cert avantaj postdecembrist după TVR și toată presa!

Muică, ce conferințe se țin amestecând lucrurile! Se înjură peste tot familia Ceaușescu și se ridică în slăvi famila regală, aia despre care și noi am scris. E una instituția regală, cu proprietățile ei, deci ale țării, și alta proprietățile particulare ale familiei oricărui rege. Păi s-au cam amestecat lucrurile și familia mare al cărui prim reprezentant a venit cu un geamantan, formată acum doar din Margareta și duda ei, s-a trezit cu proprietăți imense, despre care noi am scris.

Putem compara și generația lui Carol al II-lea, dezertorul comandant de regiment, despre care noi am scris, remarcat doar prin „drumul regelui”, nefinalizat, comparativ cu epoca lui Ceaușescu, în care Transfăgărășanul s-a finalizat. Ce ar fi dacă s-ar finaliza acum drumul regelui? S-ar putea?

Orice ați spune, există și generația lui Bercea și ai lui, generația fierului vechi rezultat din demolarea industriei țării, cu puncte comune cu generația lui Roman - morman, dar după dispăruta generație „ceaușistă” a fetelor de la Apoaca, generație autoare a celebrei cereri „nu vrem kent, cafea, valută, vrem pe Roman să ne... bată!”

Unii sunt din generația „muie PSD”, inventată de un român rătăcit prin Suedia, care a avut chiar declarată expresia la identificarea autoturismului prin înmatriculare la autoritatea suedeză. Omul a venit în România și s-a aplicat rapid teoria „generației spontane muie PSD”, acceptată chiar și de președintele nostru de bloc.

10946114678?profile=RESIZE_400x

Realizări ale generației nostalgicilor, ocupate de neocapitaliști

 

Eu, trogloditul, știam că generația spontană era teoria aia naivă conform căreia din materii minerale sau organice în descompunere pot lua naștere unele organisme vii în mod spontan. Dar vechea teorie s-a confirmat rapid când a apărut generația iluminării prezidențiale cu lanternele telefoanelor mobile când cu lupta împotriva ordonanței 13. Și pe acolo fură trimiși și cei de la OMV și alte multinaționale.

Și tot așa s-au tot definit generații, precum generația nostalgicilor, generația decrețeilor, generația privatizărilor nașpa, generația Ebei, generația fostei flote, generația familiei tradiționale, generația (n)europarlamentarilor, generația Bușoi, generația Radu Tudor, generația comentatorilor militari ai războiului SUA – Rusia, chipurile NATO – Rusia din poligonul Ucraina și tot așa. Ba eu m-am referit și la evenimentele „generației mele”, la care am fost martor, din domeniile care m-au interesat (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/tstoria-sistemelor-informatice-geografice-internetului-telefoniri?edited=1). Generația mea, generația noastră!

10946114693?profile=RESIZE_400x

Carte scrisă de autori din două generații

 

 

 

          Generația în (c)arte

 

          Moto: „O, şefi ai unei generaţii,/ Mândrie-a României naţii,/ Luceferi răsărind lunar,/ Rog convorbiţi mai literar!” (La „Convorbiri literare", de Nicolae Iorga, din revista Convorbiri literare)

10946115664?profile=RESIZE_400x
                                                                                            Laudatio între generații
Biblia scrie despre generații, de exemplu în Geneza 5:1, de la Adam la Noah („Aceasta este cartea generațiilor lui Adam”) sau în Baruc 6:3 („Veți rămâne acolo [în Babilon] mulți ani și o perioadă lungă de timp, și anume șapte generații”). Prelatul englez Richard Hooker (1554 – 1600), din biserica anglicană, folosește expresia „Toate generațiile și vârstele bisericii creștine” ca titlu al unei lucrări (All generations and ages of the Christian church - Richard Hooker).

Scriitorii români amintesc de generații în lucrările lor. Bun cunoscător al istoriei omenirii, primul președinte al prezidiului Marii Adunări Naționale al R.P.R., prozatorul Mihail Sadoveanu emite adevărul de necontestat că „Generații după generații au râvnit tihna și pacea fără să le aibă”.

Lupta continuă între generații este scoasă în evidență de Paul Anghel („Anii curgeau și ca un flux necontenit de valuri, nesimțit, generațiile vechi împingeau pe cele noi”). Poetic scrie acest lucru, mai ales pentru popoarele mici, Mihai Eminescu („Microscopice popoare, regi, oșteni și învățați/ Ne succedem generații și ne credem minunați”).

10946116867?profile=RESIZE_400x

Noua generație a muncii și creației

 

 

Tot poetic se exprimă și Grigore Alexandrescu („Ș-ale valurilor mândre generații spumegate/ Zidul vechi al mânăstirii în cadență îl izbesc”). Geo Bogza, veșnicul călător, deconspiră în Cartea Oltului frumusețile pe lângă care trece, gândindu-se la expresia despre care am amintit mai sus, „din generație în generație”, dar „poetic” („Pe malul Oltului... se ivesc și dispar generații, mereu repetate, de sălcii.”).

De remarcat este și definiția dată de Scriban generației, „serie de oamenĭ care se nasc orĭ trăĭesc în acelașĭ timp”, exemplificând cu „generațiunea de la 1848”, „acest profesor a scos viguroase generațiunĭ de elevĭ” [Scriban (1939), vezi DEX online].

10946116882?profile=RESIZE_400x

Generații întrunite la Biblioteca Națională a României (2013)

 

Englezii au cuvântul generation, „generație”, una din definiții fiind, cam din secolul al XVII-lea, durata medie de timp necesară copilului să crească, să se gestioneze singur, considerată în general ca perioada de 30 de ani.

Francezii au cuvântul génération, apărut în secolul al XII-lea, moștenit din cuvântul latin generatio, cu mai multe semnificații. Din cuvântul francez ne-am inspirat și noi românii (cei interesați vedeți génération”, îTrésor de la langue française informatisé, „Tezaurul digitalizat al limbii franceze”, 2012).

10946118063?profile=RESIZE_400x

Statue polychrome qui représente 3 générations: la grand-mère, la mère et l'enfant encore poupon (Statuie policromă care reprezintă 3 generații: bunica, mama si bebelușul)

 

Jules Verne, în Castelul din Carpați, scria: „Multă vreme, tânăra generație a satului Werst va crede că spiritele din lumea cealaltă bântuie ruinele castelului carpatic.” (Longtemps encore, la jeune génération du village de Werst croira que les esprits de l’autre monde hantent les ruines du château des Carpathes. [Jules VerneLe Château des Carpathes, J. Hetzel et Compagnie, 1892, pages 195-199]).

Acest substantiv colectiv, generație, a fost folosit și de Honoré de Balzac în Modesta Mignon, în 1844: În marele număr de ființe, aruncate întâmplător în viața socială de pe pământ pentru a compune acolo o generație, există excepții. (Dans le grand nombre d’êtres, jetés par le hasard de la vie sociale sur la terre pour y composer une génération, il est des exceptions. [Honoré de BalzacModeste Mignon, 1844]).

Louis Pergaud, în Predica dificilă, scria despre un preot: Îi căsătorise pe cei bătrâni, îi botezase pe tineri, îngropase strămoșii, catehizase generații de bătrâni, […]. (Il avait marié les vieux, baptisé les jeunes, enterré les aïeuls, catéchisé des générations de moutards, […].  [Louis PergaudLe Sermon difficile, dans Les Rustiques, nouvelles villageoises, 1921]).

Vecinii francezilor, nemții, au cuvântul Generation. Ei definesc generația ca: toate rudele unei anumite grupe de vârstă (Gesamtheit der Angehörigen einer bestimmten Altersstufe); durata vieții umane (Dauer eines Menschenlebens); în biologie - viețuitoare aparținând procesului de reproducere (Biologie: zum Fortpflanzungsprozess  gehörenden Lebewesen); membrii individuali in ordinea bunici - părinți - copii - nepoți (einzelne Glieder in der  Elternfolge:  Großeltern  -  Eltern -  Kinder - Enkel); dispozitive sau mașini care se află în aceeași etapă de dezvoltare (Geräte oder Maschinen, die sich in der gleichen  Entwicklungsetappe befinden).

10946118477?profile=RESIZE_400x

Verschiedene Generationen (generații diferite)

 

Sabine Bode scrie lucrarea Generația uitată, susținând că copiii de război rup tăcerea, concluzionând: „Deci avem de-a face cu o generație uitată”. (Wir haben es also mit einer vergessenen Generation zu tun. [Sabine Bode: Die vergessene Generation. Die Kriegskinder brechen ihr Schweigen. 3. Auflage. Klett-Cotta, Stuttgart 2013,  ISBN 978-3-608-94797-7, Seite 69]).
Într-un documentar despre un alpinist, la National Geographic în germană, se remarca: „Alex Honnold, probabil cel mai bun alpinist liber al actualei generații de alpiniști, s-a pregătit psihic și fizic pentru ascensiunea traseului „Freerider” de 975 de metri înălțime pe El Capitan singur și fără ajutoare în vara lui 2017.” (Alex Honnold, der wohl beste Freikletterer der aktuellen Kletterer-Generation hat sich im Sommer 2017 geistig und körperlich auf die Begehung der 975 Meter hohen Route ‚Freerider’ am El Capitan allein und ohne jegliche Hilfsmittel vorbereitet. [Digital Fernsehen: National Geographic: Doku über Freikletterer Honnold. Abgerufen am 26. März 2020]).
În traducerea în limba germană a lucrării Mica istorie romană a lui Pedro Barceló, se scria: „O generație mai târziu, a lui Constantin al II-lea, a trebuit să i se spună că este eretică și, în curând, episcopul Ambrozie de Milano trebuia să-l alunge pe împăratul Teodosie din cor și să-i dea un loc afară.” (Eine Generation später musste sich Constantius II. sagen lassen, dass er ein Häretiker sei, und bald sollte Bischof Ambrosius von Mailand Kaiser Theodosius aus dem Altarraum verbannen und ihm einen Platz außerhalb zuweisen.“ [Pedro Barceló: Kleine römische Geschichte.  Sonderausgabe, 2., bibliographisch aktualisierte Auflage. Primus Verlag, Darmstadt  2012, ISBN 978-3534250967, Seite 133]).
Tom Wolfe, în Regatul limbajului, scria: „Generația a urmat generației și mii de generații mai târziu, datorită selecției naturale, atât bărbații, cât și femelele au devenit în cele din urmă la fel de goi ca și astăzi.” (Generation folgte auf Generation, und Tausende Generationen  später seien Männer wie Frauen der natürlichen Zuchtwahl sei Dank schließlich so nackt gewesen, wie sie es heute sind.“[Tom Wolfe: Das Königreich der Sprache. Blessing, München 2017, ISBN 978-3-89667-588-0, Zitat Seite 89 f. Englisch The Kingdom of Language, 2016].
Trecem la termenul pokolenie – поколение, „generație”, în limba rusă, existent și în limbile bulgară și macedoneană. Este derivat din po- - по- +‎ koléno – коле́но, „genunchi, poală”,+‎ nije - -ние. Pentru specialiștii în etimologia slavă citiți etimologia dată de M. Fasmer (Этимология: Происходит от праслав. *kolěno, от кот. в числе прочего произошли: ст.-слав. колѣно (греч. γόνυ, φυλή), русск. колено, укр. коліно, болг. коляно, сербохорв. ко̀љено, словенск. koléno, чешск., словацк. koleno, польск. kolano, в.-луж. koleno, н.-луж. kóleno. Родственно лит. kelỹs — то же, kelė́nas «колено, коленная чашечка», греч.  Κῶλον  «член»,  κωλήν  «бедренная кость, плечевая кость», далее сюда же  член.  Использованы данные словаря М. Фасмера).

10946118292?profile=RESIZE_400x

M. Fasmer: „Dicționarul etimologic al limbii ruse”

Rușii definesc generația ca și nemții, ca un ansamblu de rude care au un strămoș comun, în raport cu care gradul lor de relație este același (совокупность родственников, имеющих общего предка, по отношению к которому их степень родства одинакова).

10946118873?profile=RESIZE_710x

Generații de obiecte (dovada încălzirii globale)


În al doilea rând o definesc ca „mulțimea de oameni care trăiesc simultan sau reprezentanți ai altor specii biologice, aproximativ de aceeași vârstă” (совокупность одновременно живущих людей или представителей других биологических видов, примерно одинаковых по возрасту).

Nu în ultimul rând, se referă și la ansamblul produselor și dispozitivelor realizate cu aceeași tehnologie etc., de exemplu generația telefoanelor mobile inteligente. Căutăm în viitor și exemple din lucrări în limba rusă. Eu m-am referit în cele scrise, de exemplu, la generația armamentelor de artilerie din dotarea armatei ruse de acum (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-tun-2).

10946119480?profile=RESIZE_400x

Un liceu militar care a dat generații de viitori ofițeri, oameni de știință și cultură (Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc; colegul Mihai Radu era mai mare ca mine cu un an)

 

 

          Generația „SENIORS”

 

          Moto: „Acum, bătrân, am mult mai multă minte/ Şi nu mai sunt răzbunător, deci, dacă/ Mi se va cere «Dinte pentru dinte»/ Eu voi răspunde: «Placă pentru placă»!” ( Înţelepciune, de Ştefan-Cornel Rodean, 2011)

 

Pe când scriam despre generație, colegul Mihai Radu, fost decan al facultății de elecronică, pe când eu eram decan al facultății de geniu, construcții și geodezie din Academia Tehnică Militară, îmi trimite un mesaj email despre generația anilor 40-50-60. Vi-l ofer.

„De la meciuri live la radio, la TV alb-negru, color și apoi HD TV. Am fost la Video Club și acum ne uităm la Netflix. Am cunoscut primele computere, carduri perforate, dischete, iar acum avem gigaocteți și megaocteți în mână pe telefoanele mobile și iPad-uri.

Am purtat pantaloni scurți de-a lungul copilăriei și apoi pantaloni lungi, cu șireturi, bermude etc. Am evitat paralizia infantilă, meningita, gripa H1N1 și acum COVID-19. Am mers pe role, triciclete, mașini inventate, biciclete, mopede, mașini pe benzină sau diesel, iar acum mergem pe hibride sau 100% electrice.

10946120258?profile=RESIZE_710x

G enerații whatsapp (1940 și 2023)

 

Da, am trecut prin multe, dar ce viață grozavă am avut! Ei ne pot clasifica drept „esențiali”; oameni născuți în acea lume a anilor 1950, care au avut o copilărie analogică și o maturitate digitală. Suntem un fel de Yaheseen-to-totul.

Generația noastră a trăit și a asistat literalmente la mai mult decât oricare alta în fiecare dimensiune a vieții. Generația noastră este cea care s-a adaptat literalmente la „SCHIMBARE”. O groază de aplauze tuturor membrilor unei generații cu totul speciale, care va fi UNICA.

*🏹🏹*TIMPUL NU SE OPRESTE.” Corect, stimate coleg. Mesajul confirmă cele scrise de mine pe larg, când m-am referit la evenimentele „generației noastre”, la care am fost martor, din domeniile care m-au interesat (https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/tstoria-sistemelor-informatice-geografice-internetului-telefoniri?edited=1). Generația mea, generația noastră

 

 

 

          Defectele generației mele

 

          Moto: „Oricâte calităţi am avea, lumea se uită numai la defecte.” (Molière}

 

Când să închei, primesc un mesaj în whatsapp de la col. (r.) ing. Aurel Popescu, fost coleg în liceul militar Ștefan cel Mare, de școală militară, el la infanterie (ura, ura, trei rachete, critica și-angalamernte), eu la artilerie, fost coleg de promoție în academia militară, inginerie, el la chimie, eu la geodezie... Reproduc mesajul, cu care sunt de acord.

10946121056?profile=RESIZE_584x

Generații (râs și zâmbet)

 

„Cu excepția opțiunilor de vot, recunosc că și eu am defectele menționate... Francezul Alain Cavaille zice: «Le mulțumesc tuturor prietenilor mei care îndrăznesc să rămână alături de mine în ciuda numeroaselor mele defecte». M-am născut alb, ceea ce mă face rasist. Nu votez cu stânga, ceea ce mă face fascist.

Sunt heterosexual, ceea ce mă face homofob. Sunt căsătorit cu aceeași femeie de mai bine de patruzeci de ani, ceea ce mă face un «depășit de vremuri». Dețin o casă, ceea ce mă face un proprietar bogat. Ador pateul de gâscă și mielul, ceea ce mă face un susținător al abuzului contra animalelor.

Sunt creștin, ceea ce mă face un câine infidel în ochii multor milioane de musulmani. Am peste 65 de ani și sunt pensionar, ceea ce mă face un idiot bătrân. Gândesc cu capul meu, fără a înghiți tot ce îmi servește presa, ceea ce mă face un reacționar. Îmi place să privesc femei foarte frumoase și sumar îmbrăcate și întorc capul după o femeie frumoasă, ceea ce mă face un pornograf.

Îmi pun în valoare identitatea franceză și cultura mea occidentală, ceea ce mă face un xenofob. Aș dori să trăiesc în siguranță și să-i văd pe infractori în închisoare, ceea ce mă face un gestapovist. Conduc o mașină pe benzină, ceea ce mă face un poluator. Cred că toată lumea ar trebui să fie răsplătită pentru meritele ei, ceea ce mă face un liberal antisocial.

Am fost educat, nu răsfățat, și sunt recunoscător părinților mei pentru acest lucru, ceea ce mă face un torționar de copii opus dezvoltării lor armonioase. Cred că apărarea unei țări trebuie să fie preocuparea tuturor cetățenilor ei, ceea ce mă face un militarist. Îmi place să citesc, să învăț, să muncesc, să fac efort și să mă autodepășesc, ceea ce mă face un retardat social. Așa că le mulțumesc tuturor prietenilor mei care rămân alături de mine în ciuda numeroaselor mele defecte".

10946121296?profile=RESIZE_710x

G enerație nehotărâtă

 

Așa că, stimați prieteni și inamici, generațiile trec. Le putem defini oricum, cui prodest (cui folosește)? Vorba lui Dirac: „Definește lucrul cum vrei, reține fenomenul”. Din orice generație vă credeți, să fiți iubiți, că trebuiți, cumva, cuiva, undeva, cândva! Chiar și altei generații!

10946121697?profile=RESIZE_710x

Generații bunici nepoți

 

Fișierul în format pdf este la: Jocuri de cuvinte - generație.pdf

 

 

          NC

 

 

 

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

Acest răspuns a fost șters.
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 13 ore
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
Acum 13 ore
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Crucea Sfintei Nina în Cartea Sfinţilor
""
Acum 13 ore
Crucea Sfintei Nina prin Cronopedia
Sursă: Crucea Sfintei Nina – Cartea Sfinţilor – Cronopedia Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei…
Acum 13 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cartea Sfinţilor
Sursă: Ce ştiţi despre crucea Sfintei Nina? - Chilia "Buna-Vestire"
Cine era această Sfântă Nina?…
Acum 13 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Prima formă organizată de alpinism, pe teritoriul actualei Romanii este Siebenburgischer…
Acum 17 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Obiectul acestei prezentări este vechiul Monument al Infanteriei din municipiul București, ce…
Acum 17 ore
postarea de blog a lui Ioan Muntean a fost prezentată în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Ioan Muntean a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a comentat la postarea de pe blogul Ioan Muntean Ioan Muntean - Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) în Cronopediada grup
""
ieri
Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – Proverbe în limba klingon (tlhIngan Hol vIttlheghmey în klingoniană) –…
ieri
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, mai
Ioan Muntean - Panorama literară, aprilie 2024
17. (eseu)…
ieri
Mai Mult…

POEZIA SUFLETULUI

 Mi-e sufletul o poezie,Și poezie tot culeg.Pe coala albă de hârtie,Cuvintele cu grij-aleg.Din praf de luna și din stele,Le iau în noaptea selenară,Le scutur ... mă îmbrac în ele,Pe Pegas urc și zbor ... și zboară ...Văd lumea toată ... o poveste…

Citeste mai mult…
0 Răspunsuri
Vizualizări: 9
-->