Jocuri de cuvinte - pasăre (4)

Jocuri de cuvinte - pasăre

Geografie lingvistică

 

       Pasărea în onomastică

 

       Moto: „Apreciată-ntre femei,/ Ea spre bărbaţi tot face saltul/ Zglobie, păsărica ei,/ Migrează dintr-un pat în altul.” (Mobilitatea păsărilor migratoare, de Dan Căpruciu, din „Sonatele sonete. Sonete epigramatice, epigrame, Sonate rău”, 2011)

 

       Cuvântul pasăre nu putea să lipsească din onomastică, din numele de persoane și din toponime, adică nume de locuri. Dicționarul Onomastic (1963) dă în definiție câteva prenume și nume de familie: „PASĂRE subst. 1. – T., act. 2. Păsăr/el, Manea (16 B V 340); -escu, T. (Cotr 556). 3. Păsăroiu, Oprea, mold. (Sd V 545). 4. Păsăruică, I. (AO XI 83)”. Există mănăstirea Pasărea la 29 km est de București.

 

 

pas%C4%83re%2025%20alde%20pasare.jpg

Alde Pasăre vă salută!

       La englezi, bird a devenit prenumele Bird, la început poreclă, în final și nume de familie. Saxofonistul de jazz (https://www.youtube.com/watch?v=UTORd2Y_X6U, aici cu All the things you are) Charlie Parker (1920–1955) era poreclit Bird.

       La https://www.findmypast.co.uk/surname/bird este un raport răspuns la interogared unei baze de date geografice demografice pentru numele de familie Bird, ce explică semnificația, apariția și răspândirea în lume a acestuia.

 

pas%C4%83re%2026%20alde%20bird.jpg

Alde Bird (Pasăre) vă salută!

       La https://www.findmypast.co.uk/surname/fowl este raportul la interogarea bazei de date pentru numele de familie Fowl, derivat din substantivul comun fowl, „pasăre”, nume existent în multe țări ale lumii, deocamdată doar cu 559 de înregistrări.

 

pas%C4%83re%2027%20alde%20fawl.jpg

Alde Fowl (Pasăre) vă salută!

 

        Trecem la francezi cu al lor cuvânt oiseau, „pasăre”. Prin Franța se mai folosesc ev, evn m și labous m în bretonă, ocellu în corsicană, oisieu, ogeau, ojieau, osiau în în picardă, osel în piemonteză, ouésé în normandă, ousiau, mouéçon în tourangeau, usél în franco-provensală. Pe lângă Franța, în valonă, există moutchon, mohon, oûhê și oujhea.

       Oprindu-ne la oiseau, puteți citi mai multe doar cu un clic pe oiseau”, îTrésor de la langue française informatisé [Tezaurul digital(izat) al limbii francezer]2012Puteți folosi pagina și pentru alte cuvinte.

       La adresa https://www.familysearch.org/en/surname?surname=Oiseau este un raport al bazei de date geografice demografice după o interogare pentru numele de familie Oiseau, unde puteți vedea unde a apărut întâi porecla, apoi numele, istoria răspândirii numelui în lume etc.

 

pas%C4%83re%2028%20numele%20de%20fam%20oiseau.jpg

Numele de familie Oiseau în trei țări

 

       De la cuvântul articulat l`oiseau, „pasărea”, a apărut numele de familie Loiseau,iar de la vechiul cuvânt francez oisel, după articulare (l`oisel), a apărut întâi porecla, apoi numele de familie Loisel.

       Statisticienii francezi dau și numărul de persoane pe orașe și comune cu numele de familie Loiseau, de ezemplu în: Paris (12 .371 persoane); Buvilly, Jura (6 .968); Mayet, Sarthe (5 .256); Crossac, Loire-Atlantique (4. 800); Santranges, Cher (3.855); Deux-Sèvres, Deux-Sèvres (2.946)Liniez, Indre (2.396); Orléans, Loiret (2.382); Batz-sur-Mer, Loire-Atlantique (2 201) etc. Detalii prin clic pe Loiseauîn GénéanetDupă denumire e scris numele departamentului.

 

pas%C4%83re%2028%20dau%20si%20variante%20loiseau.jpg

Dau și variante ale numelui de familie Loiseau

 

pas%C4%83re%2029%20alde%20oiseau.jpg

Alde Oiseau (Pasăre) vă salută!

 

       Trecem la vecinii nemți ai francezilor, cu ale lor cuvinteVogel, Vögel, „pasăre”. Se mai folosc în lumea germană fugal în săsească veche, Vagel în germană de jos, voegel în limburgheză, Vull în luxemburgheză etc.

       Există și un crater lunar denumit Vogel, după numele  astrofizicianului german Hermann Carl Vogel (1841–1907). Așadar, Vogel a devenit nume de familie, întâi ca poreclă. La adresa web https://www.familysearch.org/en/surname?surname=Vogel este un raport rezultat la interogarea unei baze de date geografice demografice referitoarer la numele de familie Vogel, ajuns chiar și la evreii așchenazi.

 

pas%C4%83re%2030%20cele%20trei%20tari.jpg

Primele 3 țări cu cele mai multe nume de familie Vogel

 

pas%C4%83re%2031%20ca%C8%9Biva%20vogel.jpg

Câțiva Vogel (Pasăre) cu care am prieteni comuni

 

       Sărind la ruși, cu al lor cuvânt ptitsa (ptița) – птица, „pasăre”, în rusă au apărut numele proprii (имена собственные) Ptița – Птица (Pasăre), Ptițân – Птицын (Păsăraru)etc.

 

pas%C4%83re%2032%20pti%C8%9Ba%20pti%C8%9B%C4%83n.jpg

AldeПтица (Pasăre) și Птицын (Păsăraru) vă salută!

 

       Puteți încerca singuri pentru alte limbi consultând lista dată la început și veți avea surprize plăcute (Ptak, de exemplu).

       Oricum, iubitori sau nu de păsări sau de zborul lor, de vânătoare, gurmanzi sau nu, amatori sau nu de fois gras, de friptură de fazan, de ciorbă sau supă de găină, gâscă, rață, bibilică sau curcă, să fiți iubiți, că trebuiți, cuiva, cumva, cândva, undeva sau oriunde!

       Vegetarieni, învățați să vânați! Vegani, învățați măcar să aprindeți focul! Jar sub grătar să fie!       Puneți pe grătar niscaiva pulpe de pui sau pește! Faceți o saramură de pui de casă sau o saramură de pește. „Vin” și eu cu un „vin” bun!

 

pas%C4%83re%2033%20cautati%20acest%20vi.jpg

Căutați acest vin!

 

Prima parte la:

https://cronopedia.ning.com/profiles/blogs/jocuri-de-cuvinte-pasare-1

 

 Fișierul în format pdf este la: Jocuri de cuvinte - pasăre.pdf

 

Cu respect,CN

 

 

 

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii își lasă comentariile –

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Comentarii

  • Mănăstirea Pasărea este un monument istoric și de artă aflat la 29 km est de București, ctitorită la începutul secolului al XIX-lea pe malul Lacului Pustnicu și la marginea pădurii cu același nume, parte din ceea ce erau odinioară Codrii Vlăsiei.

    Mănăstirea Pasărea este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare cod LMI IF-II-a-B-15301.[1]

    Istoric

    Există mai multe legende care explică numele mănăstirii. Cea mai plauzibilă este aceea că numele i-ar veni de la stolurile de păsări care viețuiau în pădurea înconjurătoare. Mănăstirea îi are ca ctitori pe arhimandritul Timotei, care a ridicat aici o biserică din lemn în 1813, și pe Sfântul Calinic de la Cernica.[2] Biserica din lemn s-a prăbușit la cutremurul din 1838. Biserica mare a fost reconstruită de Sfântul Calinic, pe când era stareț la Mănăstirea Cernica, în 1846, în timp ce biserica din cimitir fusese ridicată tot de el la 1834. La această mănăstire de maici s-a călugărit spre sfârșitul vieții mama Sfântului Calinic, Floarea, devenită schimonahia Filoteia. În plan spiritual, Mănăstirea Pasărea este sora geamănă a Mănăstirii Cernica, nu doar pentru că au același sfânt ctitor, ci și după tipicul Sfântului Sava, după care se conduc amândouă mânăstirile.

    Lăcaș de cultură și artă

    240px-RO_IF_Pasarea_Dormition_church_1.jpg
    Biserica din cimitir Adormirea Maicii Domnului

    Mănăstirea are ca hram "Sfânta Treime" la biserica mare și "Adormirea Maicii Domnului" la biserica din cimitir și se poate lăuda cu o bogată colecție de artă veche bisericească: icoane, ceramică, broderii, precum și mulaje în ghips aparținând sculptorului G. D. Anghel - cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Roman – și care și-a trăit aici ultimii ani ai vieții, fiind înmormântat în cimitirul mânăstirii. Cea mai de preț comoară a mânăstirii o reprezintă racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina și Sfântului Mercurie.

    Datorită marii valori istorice și artistice, Mănăstirea Pasărea a fost declarată în 1955 monument istoric și a fost restaurată prin grija Patriarhului Iustinian.

    În atelierele mânăstirii funcționează ateliere de croitorie pentru veșminte preoțești, cruciulițe și icoane.

    Pictura a fost realizată de aceiași meșteri de la Cernica, Fotache și Nicolae Polovnicul.

    București
    București este capitala României, cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării. Populația stabilă de 1.883.425 d…
    • Mulțumesc! Completări excelente!

      Respect apevist!

      13051095664?profile=RESIZE_930x

  • 👍👍😍😍 - cu mulţumiri!

Acest răspuns a fost șters.
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu UCENICUL VRĂJITOR - careu definiții rezolvat în Hobby-Club Cronopedia
Acum 2 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu SPORTUL ROMÂNESC ÎN MEDALISTICĂ – KARATELE KYOKUSHIN în Hobby-Club Cronopedia
Acum 2 ore
Pop Dorina a apreciat discuția lui Victor Bivolu FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – LOCALITATEA PUIEȘTI, JUDEȚUL VASLUI în Hobby-Club Cronopedia
Acum 2 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Acum 10 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Medalia de mai sus a fost realizată în anul 2023 la Monetăria Statului și ea celebrează Fluturele…
Acum 10 ore
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Adămuș (în limba maghiară - Ádámos, în limba germană - Adomesch) este o comună din județul Mureș…
Acum 10 ore
Ioan Muntean – amor la mijlocul zorilor (cybersonet LVI) prin Cronopedia
Sursă: Ioan Muntean – amor la mijlocul zorilor (cybersonet LVI) – Cronopediada grup – Cronopedia…
Acum 20 ore
Ioan Muntean a postat o postare pe blog în Cronopediada grup
Maraton Panorama Literară 2024, decembrie
04. (poezie, cybersonet)

~ ciclul Calendar ~
amor la…
Acum 22 ore
Pop Dorina a apreciat postarea de blog a lui Ioan Muntean Ioan Muntean - ziurel de ziuă (cybersonet LIV) în Cronopediada grup
ieri
Ioan Muntean a postat un videoclip
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
ieri
Victor Bivolu a postat o discuție în Hobby-Club Cronopedia
Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; născut la data de 20 martie 1820 la Huşi şi decedat la…
ieri
Mai Mult…
-->